Rozporządzenie 507/2002 zmieniające rozporządzenie (WE) nr 2331/97 w sprawie specjalnych warunków przyznawania refundacji wywozowych do niektórych produktów z wieprzowiny

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2002.79.12

Akt jednorazowy
Wersja od: 22 marca 2002 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 507/2002
z dnia 21 marca 2002 r.
zmieniające rozporządzenie (WE) nr 2331/97 w sprawie specjalnych warunków przyznawania refundacji wywozowych do niektórych produktów z wieprzowiny

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2759/75 z dnia 29 października 1975 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku wieprzowiny(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1365/2000(2), w szczególności jego art. 13 ust. 12 i art. 22,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Rozporządzenie Komisji (WE) nr 2331/97(3), ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 2882/2000(4), ustanawia kryteria jakościowe, jakie należy spełnić w celu przyznania refundacji wywozowych do niektórych produktów z wieprzowiny.

(2) Rozporządzenie Komisji (EWG) nr 3846/87 z dnia 17 grudnia 1987 r. ustanawiające nomenklaturę produktów rolnych do celów refundacji wywozowych(5), ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 488/2002(6), wymienia produkty z wieprzowiny, dla których mogą być przyznane refundacje wywozowe.

(3) Kody produktów wymienione w załączniku I do rozporządzenia (WE) nr 2331/97 muszą być dostosowane do ostatnich zmian rozporządzenia (EWG) nr 3846/87, a kryteria jakościowe muszą zostać określone w odniesieniu do produktów objętych kodami CN 1602 41 10, 1602 42 10 i 1602 49 19.

(4) Komitet Zarządzający ds. Wieprzowiny nie wydał opinii w terminie wyznaczonym przez jego przewodniczącego,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Wpisy odnoszące się do kodów CN 1602 41 10, 1602 42 10 i 1602 49 19 w załączniku I do rozporządzenia (WE) nr 2331/97 zastępuje się wpisami określonymi w Załączniku do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie z dniem jego opublikowania w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się z mocą w odniesieniu do wniosków o pozwolenia wywozowe od dnia 8 kwietnia 2002 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 21 marca 2002 r.

W imieniu Komisji
Franz FISCHLER
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 282 z 1.11.1975, str. 1.

(2) Dz.U. L 156 z 29.6.2000, str. 5.

(3) Dz.U. L 323 z 26.11.1997, str. 19.

(4) Dz.U. L 333 z 29.12.2000, str. 72.

(5) Dz.U. L 366 z 24.12.1987, str. 1.

(6) Dz.U. L 76 z 19.3.2002, str. 11.

ZAŁĄCZNIK

Kod CNWyszczególnienieKod produktuWarunki
ex 1602Pozostałe przetworzone lub konserwowane mięso, podroby lub krew:
- Z trzody chlewnej:
ex 1602 41 Szynki i ich kawałki:
ex 1602 41 10 - - - Ze świń domowych:
- - - - Gotowane, zawierające

wagowo 80 % lub więcej

mięsa i tłuszczu:

- - - - - W opakowaniach

bezpośrednich o

wadze netto 1 kg lub

powyżej

1602 41 10 9110Stosunek woda/białko w mięsie maksimum 4,3
- - - - - W opakowaniach

bezpośrednich o

wadze netto poniżej

1 kg

1602 41 10 9130Stosunek woda/białko w mięsie maksimum 4,3
ex 1602 42- - Łopatki i ich kawałki
ex 1602 42 10- - - Ze świń domowych:
- - - - Gotowane, zawierające

wagowo 80 % lub więcej

mięsa i tłuszczu

- - - - - W opakowaniach

bezpośrednich o

wadze netto 1 kg lub

powyżej

1602 42 10 9110Stosunek woda/białko w mięsie maksimum 4,5
- - - - - W opakowaniach

bezpośrednich o

wadze netto poniżej

1 kg

1602 42 10 9130Stosunek woda/białko w mięsie maksimum 4,5
ex 1602 49- - Pozostałe, w tym

mieszanki:

- - - Ze świń domowych:
- - - - Zawierające wagowo

80 % lub więcej mięsa

i podrobów mięsnych,

dowolnego rodzaju, w

tym tłuszcze dowolnego

rodzaju i pochodzenia:

ex 1602 49 19- - - - - Pozostałe:
- - - - - - Gotowane,

zawierające w

masie 80 % lub

więcej mięsa i

tłuszczu

- - - - - - - Niezawierający

mięsa drobiowego

lub podrobów z

drobiu

- - - - - - - - Zawierające

produkt

złożony z

wyraźnie

rozpoznawalnych

kawałków

mięśni, których

ze względu na

ich wielkość

nie można

zidentyfikować

jako

pozyskanych z

szynek,

łopatek,

schabów lub

karków, łącznie

z małymi

cząsteczkami

widocznego

tłuszczu i

małymi

ilościami

podcieków

galarety

1602 49 19 9130Stosunek woda/białko w mięsie maksimum 4,5

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.