Rozporządzenie 1546/2007 zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1898/2005 ustanawiające szczegółowe zasady wprowadzenia w życie rozporządzenia Rady (WE) nr 1255/1999 w odniesieniu do środków w zakresie zbytu śmietanki, masła i masła skoncentrowanego na rynku Wspólnoty

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2007.337.68

Akt jednorazowy
Wersja od: 21 grudnia 2007 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 1546/2007
z dnia 20 grudnia 2007 r.
zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1898/2005 ustanawiające szczegółowe zasady wprowadzenia w życie rozporządzenia Rady (WE) nr 1255/1999 w odniesieniu do środków w zakresie zbytu śmietanki, masła i masła skoncentrowanego na rynku Wspólnoty

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 1255/1999 z dnia 17 maja 1999 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku mleka i przetworów mlecznych(1), w szczególności jego art. 10 i 15,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Rozporządzenie Rady (WE) nr 1152/2007 zmieniło przepisy rozporządzenia (WE) nr 1255/1999 w odniesieniu do prywatnego przechowywania masła i śmietanki, w szczególności poprzez zniesienie odniesienia do krajowych norm jakości jako kryterium kwalifikacji do przyznania pomocy na prywatne przechowywanie masła.

(2) W świetle tych nowych uzgodnień należy ujednolicić kryteria kwalifikacji do programów pomocy na zbyt śmietanki, masła i masła skoncentrowanego ustanowione w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 1898/2005(2). W szczególności należy znieść odniesienia do krajowych norm jakości i zastąpić je, w razie potrzeby, kryteriami kwalifikacji zawartymi w rozporządzeniu (WE) nr 1255/1999. Należy zatem przyjąć odpowiednie przepisy dotyczące kontroli.

(3) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 1898/2005.

(4) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Mleka i Przetworów Mlecznych,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W rozporządzeniu (WE) nr 1898/2005 wprowadza się następujące zmiany:

1) w art. 5 ust. 1 lit. a) otrzymuje brzmienie:

"a) masło produkowane bezpośrednio i wyłącznie z pasteryzowanej śmietanki, które spełnia wymogi określone w art. 6 ust. 3 rozporządzenia (WE) nr 1255/1999;";

2) w art. 45 ust. 2 otrzymuje brzmienie:

"2. W przypadku gdy dodano znaczniki do masła bądź śmietanki albo masło bądź śmietanka są włączone do produktów końcowych lub, stosownie do przypadku, do produktów pośrednich w państwie członkowskim innym niż państwo wytworzenia, takie masło lub śmietanka zostają zaopatrzone w świadectwo wydane przez właściwy organ państwa członkowskiego stwierdzające:

a) w odniesieniu do masła - że zostało wyprodukowane terytorium tego panstwa w zatwierdzonym zakładzie, poddanym kontrolom pozwalającym na stwierdzenie, że masło jest produkowane bezpośrednio i wyłącznie ze śmietanki lub mleka w rozumieniu art. 6 ust. 6 rozporządzenia (WE) nr 1255/1999;

b) w odniesieniu do śmietanki - że została wyprodukowane terytorium tego państwa w zatwierdzonym zakładzie, poddanym kontrolom pozwalającym na stwierdzenie, że śmietanka jest produkowana bezpośrednio i wyłącznie z mleka krowiego wytwarzanego we Wspólnocie w rozumieniu art. 6 ust. 6 rozporządzenia (WE) nr 1255/1999.

3. W przypadku gdy państwo członkowskie, w którym wyprodukowano masło, przeprowadziło kontrole dotyczące rodzaju i składu masła, o którym mowa w art. 5 ust. 1 niniejszego rozporządzenia, świadectwo, o którym mowa w ust. 2, zawiera również wyniki tych kontroli oraz potwierdza, że przedmiotowy produkt jest masłem w rozumieniu art. 6 ust. 3 akapit pierwszy rozporządzenia (WE) nr 1255/1999. W takim przypadku opakowanie musi być opieczętowane numerowaną etykietą wydaną przez właściwy organ państwa członkowskiego, w którym wyprodukowano masło. Numer ten powinien zostać umieszczony w świadectwie.";

3) w art. 72 lit. b) ppkt (i) otrzymuje brzmienie:

"(i) warunki ustanowione w art. 6 ust. 3 rozporządzenia (WE) nr 1255/1999;";

4) w art. 74 ust. 2 otrzymuje brzmienie:

"2. W przypadku masła, o którym mowa art. 6 ust. 3 akapit pierwszy tiret drugie rozporządzenia (WE) nr 1255/1999, kwotę pomocy ustalonej w ust. 1 niniejszego artykułu należy pomnożyć przez 0,9756.";

5) w art. 81 ust. 1 otrzymuje brzmienie:

"1. Masło dostarcza się beneficjentowi w opakowaniach, na których zamieszcza się wyraźnym i czytelnym drukiem oznaczenie identyfikacyjne zgodnie z art. 72 lit. b) oraz jedną lub więcej adnotacji wymienionych w załączniku XVI ust. 1.";

6) artykuł 82 otrzymuje brzmienie:

"Artykuł 82

1. Państwa członkowskie przyjmują wszelkie konieczne środki kontroli w celu zagwarantowania przestrzegania przepisów niniejszego rozdziału. W szczególności kontrole dokumentów handlowych oraz rejestrów zapasów dostawcy przeprowadzane są zgodnie z rozporządzeniem Rady (EWG) nr 4045/89(*).

Ponadto kwalifikowanie się masła sprawdza się za pomocą wyrywkowej analizy próbek w celu zagwarantowania zgodności z art. 72 lit. b) ppkt (i) niniejszego rozporządzenia i w celu sprawdzenia braku tłuszczów niepochodzących z mleka.

Kontrole są przedmiotem sprawozdania z kontroli z podaniem daty kontroli, czasu jej trwania oraz przeprowadzonych działań.

2. Jeżeli masło jest produkowane w państwie członkowskim innym niż państwo członkowskie, w którym jest kupowane przez beneficjenta, pomoc wypłacana jest pod warunkiem przedstawienia świadectwa wystawionego przez właściwy organ państwa członkowskiego.

Przedmiotowe świadectwo potwierdza, że dane masło zostało wyprodukowane w zatwierdzonym zakładzie, poddanym kontrolom pozwalającym na stwierdzenie, że masło jest produkowane bezpośrednio i wyłącznie ze śmie-tanki lub mleka w rozumieniu art. 6 ust. 6 rozporządzenia (WE) nr 1255/1999.

W przypadku gdy państwo członkowskie, w którym wyprodukowano masło, przeprowadziło kontrole dotyczące rodzaju i składu masła, o którym mowa w art. 72 ust. 1 niniejszego rozporządzenia, świadectwo, o którym mowa w akapicie pierwszym niniejszego ustępu, zawiera również wyniki tych kontroli oraz potwierdza, że przedmiotowy produkt jest masłem w rozumieniu art. 6 ust. 3 akapit pierwszy rozporządzenia (WE) nr 1255/1999. W takim przypadku opakowanie zostaje opieczętowane numerowaną etykietą wydaną przez właściwy organ państwa członkowskiego, w którym wyprodukowano masło. Numer ten powinien zostać umieszczony w świadectwie.

______

(*) Dz.U. L 388 z 30.12.1989, str. 18.".

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie trzeciego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 1 stycznia 2008 r.

Artykuł 1 ust. 3-6 ma zastosowanie do wszystkich dostaw masła dokonywanych na podstawie voucheru, o którym mowa w art. 75 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 1898/2005, ważnego na styczeń 2008 r. i na kolejne miesiące.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 20 grudnia 2007 r.

W imieniu Komisji
Mariann FISCHER BOEL
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 160 z 26.6.1999, str. 48. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1152/2007 (Dz.U. L 258 z 4.10.2007, str. 3). Rozporządzenie (WE) nr 1255/1999 zastępuje się rozporządzeniem (WE) nr 1234/2007 (Dz.U. L 299 z 16.11.2007, str. 1) od dnia 1 lipca 2008 r.

(2) Dz.U. L 308 z 25.11.2005, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 96/2007 (Dz.U. L 25 z 1.2.2007, str. 6).

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.