Rozporządzenie 2010/2002 zmieniająca rozporządzenie (WE) nr 1799/2001 ustanawiające normę handlową dla owoców cytrusowych

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2002.310.3

Akt jednorazowy
Wersja od: 13 listopada 2002 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 2010/2002
z dnia 12 listopada 2002 r.
zmieniająca rozporządzenie (WE) nr 1799/2001 ustanawiające normę handlową dla owoców cytrusowych

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 2200/96 z dnia 28 października 1996 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku owoców i warzyw(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 545/2002(2), w szczególności jego art. 2 ust. 2,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1799/2001(3), zmienione rozporządzeniem (WE) nr 453/2002(4), ustanowiło przepisy w sprawie jakości, sortowanie według wielkości, prezentacji i oznakowania owoców cytrusowych.

(2) Ostatnio została zmieniona norma dla owoców cytrusowych rekomendowana przez Europejską Komisję Gospodarczą Narodów Zjednoczonych i zawiera ona możliwość sortowania owoców według ilości, nowe przepisy w stosunku do jednorodności w zakresie wielkości oraz możliwości pakowania rożnych gatunków owoców cytrusowych w te same opakowania detaliczne.

(3) Ponadto, właściwym jest wyjaśnienie kilku obecnych przepisów. Po pierwsze, dla wielkości 1-X, tradycyjnie wprowadzanej do obrotu pod oznaczeniem "1", konieczna jest alternatywna denominacja. Po drugie, uaktualnione zostaną minimalne zawartości soku stosowane w odniesieniu do różnych odmian pomarańczy. Wreszcie właściwym jest określenie, że wymóg etykietowania dotyczącego środków konserwujących dotyczy jedynie zabiegów następujących po zbiorach plonów.

(4) Dlatego konieczne jest dokonane zmiany w rozporządzeniu (WE) nr 1799/2001.

(5) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Świeżych Owoców i Warzyw,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W Załączniku do rozporządzenia (WE) nr 1799/2001 wprowadza się zmiany zgodnie z Załącznikiem do obecnego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 12 listopada 2002 r.

W imieniu Komisji
Franz FISCHLER
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 297 z 21.11.1996, str. 1.

(2) Dz.U. L 84 z 28.3.2002, str. 1.

(3) Dz.U. L 244 z 14.9.2001, str. 12.

(4) Dz.U. L 72 z 14.3.2002, str. 9.

ZAŁĄCZNIK 

W Załączniku do rozporządzenia (WE) nr 1799/2001 wprowadza się następujące zmiany:

1) W tytule II (Przepisy dotyczące jakości), pozycja B (Wymagania dotyczące dojrzałości), iii) (Pomarańcze), tiret pierwsze otrzymuje brzmienie:

"- minimalna zawartość soku:

- Tarokko i inne pomarańcze krwiste 30 %

- Grupa naweli 33 %

- Inne 35 %"

2) W tytule III (Przepisy dotyczące wielkości) wprowadza się następujące zmiany:

a) w pozycji B (Skale wielkości) wprowadza się następujące zmiany:

i) termin "1-X" wymieniony w piątej kolumnie zastępuje się terminami:

"1 lub 1-X"

ii) dodaje się akapit w brzmieniu:

"Owoce cytrusowe można pakować według ilości. W tym przypadku, pod warunkiem zachowania jednorodności wielkości wymaganej w tytule III, punkt C, różnice wielkości w opakowaniu mogą wykraczać poza pojedynczy kod wielkości, ale wielkości te mieszczą się w granicach dwóch sąsiadujących kodów."

b) pozycja C otrzymuje brzmienie:

"C. Jednorodność

Jednorodność wielkości jest osiągnięta, jeżeli owoce spełniają wymagania określonej wyżej skali wielkości, o ile wielkość nie została określona w sposób następujący:

i) w przypadku owoców ułożonych regularnymi warstwami, w opakowaniach zbiorczych lub w opakowaniach pojedynczych przeznaczonych dla konsumenta, różnica między najmniejszym i największym owocem w jednym opakowaniu, w granicach kodu wielkości lub w przypadku owoców cytrusowych pakowanych według ilości - w granicach dwóch sąsiednich kodów, nie może przekraczać następujących wielkości maksymalnych:

Kody wielkościMaksymalna różnica między owocami w jednym opakowaniu (mm)
Cytryny0-7 7
Mandarynki1-4

5-6

7-10

9

8

7

Pomarańcze0-2

3-6

7-13

11

9

7

ii) w przypadku owoców nieukładanych regularnymi warstwami, w opakowaniach lub sztywnych opakowaniach pojedynczych przeznaczonych dla konsumenta, różnica między najmniejszym a największym owocem w jednym opakowaniu nie może przekroczyć zakresu właściwego danemu rodzajowi w skali wielkości, lub w przypadku owoców cytrusowych pakowanych według ilości, zakresu wyrażonego w milimetrach, właściwego dla jednego z dwóch danych kodów sąsiednich;

iii) w przypadku owoców w pojemnikach hurtowych oraz owoców w miękkich pojedynczych opakowaniach przeznaczonych dla konsumenta (siatki, worki itp.), maksymalna różnica wielkości między najmniejszym i największym owocem w jednej partii lub w jednym opakowaniu nie może przekroczyć zakresu uzyskanego w wyniku połączenia trzech kolejnych wielkości ze skali wielkości."

3) W tytule VI (Przepisy dotyczące oznakowania), punkt D (Specyfikacje handlowe), tiret trzecie i czwarte otrzymują brzmienie:

"- Kod wielkości (lub, gdy owoce pakowane według ilości są objęte dwoma sąsiednimi kodami, kodami wielkości lub odpowiadają średnicy minimalnej i maksymalnej) i liczbę owoców, w przypadku owoców układanych warstwami w opakowaniu,

- gdy są użyte, wyszczególnienie środka konserwującego lub innych substancji chemicznych zastosowanych na etapie po zbiorze plonów."

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.