Rozporządzenie 704/2014 zmieniające rozporządzenie (UE) nr 211/2013 w sprawie wymogów dotyczących świadectw przy przywozie do Unii kiełków i nasion przeznaczonych do produkcji kiełków

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2014.186.49

Akt jednorazowy
Wersja od: 26 czerwca 2014 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 704/2014
z dnia 25 czerwca 2014 r.
zmieniające rozporządzenie (UE) nr 211/2013 w sprawie wymogów dotyczących świadectw przy przywozie do Unii kiełków i nasion przeznaczonych do produkcji kiełków
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 882/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie kontroli urzędowych przeprowadzanych w celu sprawdzenia zgodności z prawem paszowym i żywnościowym oraz regułami dotyczącymi zdrowia zwierząt i dobrostanu zwierząt 1 , w szczególności jego art. 48 ust. 1,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Rozporządzenie Komisji (UE) nr 211/2013 2 określa wymogi dotyczące świadectw przy przywozie do Unii kiełków i nasion przeznaczonych do produkcji kiełków.

(2) Podczas ostatnich audytów przeprowadzonych w państwach trzecich przez służby Komisji (Biuro ds. Żywności i Weterynarii) odnotowano pewne niedociągnięcia. Niedociągnięcia te dotyczą możliwości zaświadczenia przez właściwe organy, że nasiona przeznaczone do produkcji kiełków są produkowane zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady 3 , w szczególności z ogólnymi przepisami higieny dla produkcji podstawowej i powiązanych działań określonymi w części A załącznika I do wspomnianego rozporządzenia.

(3) W celu utrzymania najwyższego poziomu ochrony konsumentów, podczas gdy państwa trzecie podejmą niezbędne działania naprawcze mające na celu ustanowienie solidnego systemu certyfikacji, należy zezwolić, jako rozwiązanie alternatywne w kraju pochodzenia, na zastąpienie wymogu dotyczącego świadectw odnoszących się do ogólnych przepisów higieny dla produkcji pierwotnej badaniem mikrobiologicznym nasion przeznaczonych do produkcji kiełków przed wywozem do Unii. Z tego powodu należy także odpowiednio zmienić wzór świadectwa w załączniku do rozporządzenia (UE) nr 211/2013.

(4) Środek ten powinien być ograniczony czasowo do momentu dostarczenia przez państwa trzecie niezbędnych gwarancji, że niedociągnięcia zostały naprawione.

(5) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt i ani Parlament Europejski, ani Rada nie wyraziły wobec nich sprzeciwu,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W rozporządzeniu (UE) nr 211/2013 wprowadza się następujące zmiany:

1)
art. 3 otrzymuje brzmienie:

"Artykuł 3

Wymóg dotyczący świadectw

1. W przypadku przywozu do Unii przesyłek kiełków lub nasion przeznaczonych do produkcji kiełków pochodzących lub wysyłanych z państw trzecich do przesyłek dołącza się świadectwo zgodne ze wzorem znajdującym się w załączniku poświadczające, że kiełki lub nasiona zostały wyprodukowane w warunkach, które odpowiadają ogólnym przepisom dotyczącym higieny dla produkcji podstawowej i powiązanych działań określonym w części A załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 852/2004 oraz że kiełki zostały wyprodukowane w warunkach zgodnych z wymogami dotyczącymi możliwości śledzenia ustanowionymi w rozporządzeniu wykonawczym (UE) nr 208/2013 * , zostały wyprodukowane w zakładach zatwierdzonych zgodnie z wymogami ustanowionymi w art. 2 rozporządzenia Komisji (UE) nr 210/2013 * i spełniają kryteria mikrobiologiczne ustanowione w załączniku I do rozporządzenia (WE) nr 2073/2005.

Świadectwo oraz, w stosownych przypadkach, wyniki badań mikrobiologicznych pod kątem enterobakterii, o których to badaniach mowa w ust. 4 niniejszego artykułu, muszą być sporządzone w języku urzędowym (językach urzędowych) państwa trzeciego wysyłki i państwa członkowskiego, w którym ma miejsce ten przywóz do UE, lub musi być do nich dołączone poświadczone tłumaczenie na ten język (te języki). Jeśli zażąda tego państwo członkowskie przeznaczenia, do świadectw należy również dołączyć poświadczone tłumaczenie na język urzędowy (języki urzędowe) tego państwa członkowskiego. Państwo członkowskie może jednak wyrazić zgodę na stosowanie języka urzędowego Unii innego niż jego własny.

2. Oryginał świadectwa musi pozostawać dołączony do przesyłki do momentu, gdy trafi ona do miejsca przeznaczenia określonego w świadectwie.

3. W przypadku podziału przesyłki kopia świadectwa musi być dołączona do każdej jej części.

4. Na zasadzie odstępstwa od wymogu zawartego w ust. 1, by oficjalnie poświadczać, że nasiona zostały wyprodukowane zgodnie z przepisami rozporządzenia (WE) nr 852/2004, oraz do dnia 1 lipca 2015 r. przesyłki nasion do kiełkowania przeznaczone do wywozu do Unii mogą być jednak poddawane badaniom mikrobiologicznym pod kątem enterobakterii w celu weryfikacji warunków higienicznych produkcji przed wywozem. Wyniki tych badań mikrobiologicznych nie mogą przekraczać 1 000 CFU/g.

5. Świadectwo oraz, w stosownych przypadkach, wyniki takich badań muszą być na żądanie właściwych organów udostępniane przez przedsiębiorstwa sektora spożywczego produkujące kiełki z przywożonych nasion.";

2)
skreśla się art. 4;
3)
wzór świadectwa dla przywozu kiełków lub nasion przeznaczonych do produkcji kiełków w załączniku zastępuje się tekstem znajdującym się w załączniku do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł  2

Wejście w życie

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 25 czerwca 2014 r.

W imieniu Komisji
José Manuel BARROSO
Przewodniczący

ZAŁĄCZNIK

"WZÓR ŚWIADECTWA DLA PRZYWOZU KIEŁKÓW LUB NASION PRZEZNACZONYCH DO PRODUKCJI KIEŁKÓW

1 Dz.U. L 165 z 30.4.2004, s. 1.
2 Rozporządzenie Komisji (UE) nr 211/2013 z dnia 11 marca 2013 r. w sprawie wymogów dotyczących świadectw przy przywozie do Unii kiełków i nasion przeznaczonych do produkcji kiełków (Dz.U. L 68 z 12.3.2013, s. 26).
3 Rozporządzenie (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz.U. L 139 z 30.4.2004, s. 1).
* Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 208/2013 z dnia 11 marca 2013 r. w sprawie wymogów dotyczących możliwości śledzenia kiełków i nasion przeznaczonych do produkcji kiełków (Dz.U. L 68 z 12.3.2013, s. 16).
**) Rozporządzenie Komisji (UE) nr 210/2013 z dnia 11 marca 2013 r. w sprawie zatwierdzania zakładów produkujących kiełki zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady (Dz.U. L 68 z 12.3.2013, s. 24).

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.