Rozporządzenie 2471/99 zmieniające rozporządzenie Rady (WE) nr 669/97 otwierające i ustalające zarządzanie wspólnotowymi kontyngentami taryfowymi na niektóre ryby i produkty rybołówstwa pochodzące z Wysp Owczych

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.1999.301.3

Akt jednorazowy
Wersja od: 1 sierpnia 1999 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 2471/99
z dnia 23 listopada 1999 r.
zmieniające rozporządzenie Rady (WE) nr 669/97 otwierające i ustalające zarządzanie wspólnotowymi kontyngentami taryfowymi na niektóre ryby i produkty rybołówstwa pochodzące z Wysp Owczych

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 669/97 z dnia 14 kwietnia 1997 r. otwierające i ustalające zarządzanie wspólnotowymi kontyngentami taryfowymi i pułapami oraz ustanawiające nadzór obejmujący niektóre ryby i produkty rybołówstwa pochodzące z Wysp Owczych, ustalające szczegółowe przepisy dotyczące zmian i dostosowania tych środków i uchylające rozporządzenie (WE) nr 1983/95(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 1034/98(2), w szczególności jego art. 5 i 6,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Decyzja nr 1/99 Wspólnego Komitetu WE/Dania-Wyspy Owcze(3) zastąpiła protokół 1 Porozumienia dotyczącego traktowania względem taryf i ustaleń mających zastosowanie do niektórych gatunków ryb i produktów rybołówstwa dopuszczonych do swobodnego obrotu we Wspólnocie lub przywożonych na Wyspy Owcze.

(2) Nowy protokół 1 zniósł klauzulę dotyczącą cen referencyjnych, wspólnotowych plafonów taryfowych i nadzoru statystycznego obecnie stosowaną do niektórych ryb i produktów rybołówstwa wyłączonych z opłat celnych; dlatego rozporządzenie (WE) nr 669/97 powinno zostać zmienione w celu usunięcia artykułów wprowadzających te środki, łącznie z jego załącznikami II i III.

(3) Wolnocłowy kontyngent celny na łososia (09.0673) został zastąpiony nielimitowanym przywozem wolnocłowym; status bardziej uprzywilejowanych państw (MFN) został przywrócony dla niektórych produktów, które obecnie korzystają ze zwolnienia z ceł w ramach kontyngentów taryfowych, w szczególności przyrządzonych i konserwowych śledzi i makreli (09.0677), filetów z morszczuka (09.0683), krabów (09.0685) i małży (09.0687); kontyngenty taryfowe są utrzymane dla czterech pozostałych produktów; załącznik I do rozporządzenia (WE) nr 669/97 powinien zostać zmieniony, tak aby uwzględnić te zmiany.

(4) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Kodeksu Celnego,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W rozporządzeniu (WE) nr 669/97 wprowadza się następujące zmiany:

1) W tytule skreśla się wyrażenie "i pułapami" oraz wyrażenie "oraz ustanawiające wspólnotowy nadzór".

2) W art. 1 "załączniku I" zastępuje się "Załączniku".

3) Skreśla się art. 4 i 7.

4) Załącznik I zastępuje się Załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

5) Ilości przywożone od dnia 1 stycznia 1999 r. w ramach kontyngentów taryfowych z numerami porządkowymi 09.0671, 09.0675, 09.0679 i 09.0681 stosowanymi na mocy rozporządzenia (WE) nr 669/97 dolicza się do odpowiednich kontyngentów taryfowych wymienionych w Załączniku do niniejszego rozporządzenia.

6) Skreśla się załączniki II i III.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie następnego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 1 sierpnia 1999 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 23 listopada 1999 r.

W imieniu Komisji
Frederik BOLKESTEIN
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 101 z 18.4.1997, str. 1.

(2) Dz.U. L 148 z 19.5.1998, str. 6.

(3) Dz.U. L 178 z 14.7.1999, str. 58.

ZAŁĄCZNIK 

PRODUKTY RYBOŁÓWSTWA PODLEGAJĄCE KONTYNGENTOM TARYFOWYM
Numer

porządkowy

Kod CNPodpodział

TARIC

WyszczególnienieStawka celnaWielkość kontyngentu

(tony)

09.06710301Ryby żywe700
— Pozostałe ryby żywe:
ex 0301 91 90*10— — — Pstrąg z gatunku

Oncorhynchus

mykiss

0
0302Ryby świeże lub chłodzone, z wyjątkiem filetów rybnych i innego mięsa rybiego objętego pozycją 0304:
— Łososiowate,

z wyłączeniem

wątróbek i ikry:

ex 0302 11 90*10— — — Pstrąg

z gatunku

Oncorhynchus

mykiss

0
0303Ryby mrożone, z wyłączeniem filetów rybnych i innego mięsa rybiego objętego pozycją 0304:
ex 0303 21 90*10— — — Pstrąg

z gatunku

Oncorhynchus

mykiss

0
0304Filety rybne i inne mięso rybie (nawet rozdrobnione) świeże, chłodzone lub mrożone:
0304 10— Świeże lub

chłodzone:

— — Filety:
— — — Z ryb

słodkowodnych:

ex 0304 10 11*10— — — — Z pstrąga z

gatunku

Oncorhynchus

mykiss

0
0304 20— Filety mrożone:
— — Z ryb

słodkowodnych:

ex 0304 20 11*10— — — — Z pstrąga

z gatunku

Oncorhynchus

mykiss

0
0304 90— Inne:
ex 0304 90 10— — — Z ryb

słodkowodnych:

*11— — — — Z pstrąga

z gatunku

Oncorhynchus

mykiss

0
09.06751604Przetworzone lub konserwowane ryby; kawior i namiastki kawioru przygotowane z ikry rybiej:400
— Ryby, całe lub w

kawałkach, ale

niemielone:

ex 1604 11 00— — Łosoś:
*30— — — Łosoś atlantycki

(Salmo salar)

0
1604 19— — Pozostałe
ex 1604 19 10— — — Łososiowate,

inne niż łosoś:

*10— — — — Pstrąg

z gatunku

Oncorhynchus

mykiss

0
1604 20— Pozostałe

przetworzone lub

konserwowane ryby:

ex 1604 20 10— — — Łosoś:
*30— — — — Łosoś

atlantycki

(Salmo salar)

0
ex 1604 20 30— — — Łososiowate, inne

niż łosoś:

*10— — — — Pstrąg

z gatunku

Oncorhynchus

mykiss

0
09.06811604Przetworzone lub konserwowane ryby; kawior i namiastki kawioru przygotowane z ikry rybiej:1 200
— Ryby, całe lub w

kawałkach, ale

niemielone:

— Ryby, całe lub w

kawałkach, ale

niemielone:

1604 19 92— — — — — Dorsz (Gadus

morhua,

Gadus ogac,

Gadus

macrocephalus)

0
1604 19 93— — — — — Czarniak

(Pollachius

virens)

0
1604 19 94— — — — — Morszczuk

i widłak

(Merluccius

spp.Urophycis

spp.)

0
1604 19 95— — — — — Mintaj

(Theragra

chalcogramma)

i rdzawiec

(Pollachius

pollachius)

0
1604 19 98— — — — Pozostałe0
1604 20— Pozostałe przetwory lub

konserwy z ryb:

1604 20 05— — Przetwory z surimi:0
ex 1604 20 90— — — Z innych ryb:
*20— — — — Wędzony

konserwowy

czarniak

0
— — — — Szprotki

(Sprattus

sprattus):

*30— — — — — W puszkach

hermetycznych(1)

0
*35— — — — — Pozostałe0
*40— — — — — Makreli

(Scomber

australasicus)

0
*50— — — — Minóg morski0
*90— — — — Pozostałe0
09.06791605*20Skorupiaki, mięczaki i inne bezkręgowce wodne; przetworzone lub konserwowane:2 000
1605 20— Krewetki:
1605 20 10— — W opakowaniach

hermetycznych

0
— — Pozostałe:
1605 20 91— — — W opakowaniach

bezpośrednich o

zawartości netto

nieprzekraczającej

2 kg

0
1605 20 99— — — Pozostałe0
ex 1605 40 00— Pozostałe skorupiaki:
— - Nephrops norvegicus0
(1) "Hermetyczne puszki" oznaczają puszki lutowane lub spajane w taki sposób,

że nie mogą do nich przenikać ani powietrze, ani zarazki, i które nie mogą

być otwarte bez ich uszkodzenia.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.