Rozporządzenie 2491/98 zmieniające rozporządzenie Rady (WE) nr 3448/93 ustanawiające zasady handlu mające zastosowanie do niektórych towarów pochodzących z przetwórstwa produktów rolnych
Dz.U.UE.L.1998.309.28
Akt jednorazowyROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 2491/98
z dnia 18 listopada 1998 r.
zmieniające rozporządzenie Rady (WE) nr 3448/93 ustanawiające zasady handlu mające zastosowanie do niektórych towarów pochodzących z przetwórstwa produktów rolnych
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 3448/93 z dnia 6 grudnia 1993 r. ustanawiające zasady handlu mające zastosowanie do niektórych towarów pochodzących z przetwórstwa produktów rolnych(1), zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1097/98(2), w szczególności jego art. 12 ust. 3,
a także mając na uwadze, co następuje:
od czasu przyjęcia tego rozporządzenia wspólnotowa nomenklatura taryfowa i statystyczna (Nomenklatura Scalona) została zmieniona; należy zatem dokonać aktualizacji załączników do tego rozporządzenia,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Załącznik B do rozporządzenia (WE) nr 3448/93 zastępuje się Załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie siódmego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.
Sporządzono w Brukseli, dnia 18 listopada 1998 r.
W imieniu Komisji | |
Martin BANGEMANN | |
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 318 z 20.12.1993, str. 18.
(2) Dz.U. L 157 z 30.5.1998, str. 1.
ZAŁĄCZNIK
TABELA 1
Kod CN | Wyszczególnienie |
ex 0403 | Maślanka, mleko zsiadłe i śmietana kwaśna, jogurt, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, nawet zagęszczone lub zawierające dodatek cukru albo innego środka słodzącego lub aromatycznego lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao: |
0403 10 51 do 0403 10 99 | - Jogurt, aromatyzowany lub zawierający dodatek owoców, orzechów lub kakao |
0403 90 71 do 0403 90 99 | - Pozostałe, aromatyzowane lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao |
0405 20 10 do 0405 20 30 | Produkty mleczarskie do smarowania o zawartości tłuszczu w masie powyżej 39 % i więcej, ale nieprzekraczającej 75 % |
0710 40 00 | Kukurydza cukrowa |
0711 90 30 | Kukurydza cukrowa, zakonserwowana tymczasowo (np. dwutlenkiem siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadająca się do bezpośredniego spożycia |
ex 1517 | Margaryna; jadalne mieszaniny lub wyroby z tłuszczów lub olejów zwierzęcych, lub roślinnych, lub z frakcji różnych tłuszczów, lub olejów z niniejszego działu, inne niż jadalne tłuszcze lub oleje, lub ich frakcje z pozycji 1516: |
1517 10 10 | - Margaryna, z wyjątkiem margaryny płynnej, zawierającej więcej niż 10 %, ale nie więcej niż 15 % masy tłuszczów z mleka |
1517 90 10 | - Pozostałe, zawierające więcej niż 10 %, ale nie więcej niż 15 % masy tłuszczów z mleka |
1702 50 00 | Fruktoza chemicznie czysta |
ex 1704 | Wyroby cukiernicze (łącznie z białą czekoladą), niezawierające kakao, z wyjątkiem wyciągu z lukrecji zawierającego w masie więcej niż 10 % sacharozy, ale niezawierającego innych dodanych substancji, objęty pozycją 1704 90 10 |
1806 | Czekolada i inne przetwory spożywcze zawierające kakao |
ex 1901 | Ekstrakt słodowy, przetwory spożywcze z mąki, grysiku, skrobi lub z ekstraktu słodowego, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 40 % wagowych kakao obliczonych według całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione, ani niewłączone; przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami 0401-0404, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 5 % wagowych kakao obliczonych według całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione, ani niewłączone, z wyjątkiem produktów objętych pozycją 1901 90 91 |
ex 1902 | Ciasto makaronowe, również gotowane lub nadziewane (mięsem lub innymi substancjami), lub przygotowane inaczej, takie jak spaghetti, makaron, nitki, lasagne, gnocchi, ravioli, cannelloni, kuskus, przygotowany lub nie, z wyłączeniem makaronów nadziewanych, objętych pozycjami 1902 20 10 i 1902 20 30 |
1903 00 00 | Tapioka i jej namiastki przygotowane ze skrobi, w postaci płatków, ziaren, perełek, odsiewu lub w podobnych postaciach |
1904 | Przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznianie lub prażenie zbóż lub produktów zbożowych (na przykład płatki kukurydziane); zboża (inne niż kukurydza) w postaci ziarna lub w postaci płatków lub inaczej przetworzonego ziarna (z wyjątkiem mąki i grysiku), wstępnie obgotowane lub inaczej przygotowane, gdzie indziej niewymienione, ani niewłączone |
1905 | Chleb, bułki, pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka, herbatniki (biskwity) i inne wyroby piekarskie, nawet zawierające kakao; opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne wyroby |
2001 90 30 | Słodka kukurydza (Zea mays var. saccharata), przetwarzana lub konserwowana za pomocą octu lub kwasu octowego |
2001 90 40 | Ignamy, słodkie ziemniaki i podobne jadalne części roślin, zawierające w masie 5 % lub więcej skrobi, przetwarzane lub konserwowane za pomocą kwasu octowego |
2004 10 91 | Ziemniaki w postaci mąki, grysiku lub płatków, przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, mrożone, inne niż produkty objęte pozycją nr 2006 |
2004 90 10 | Kukurydza słodka (Zea mays var. saccharata), przetwarzana lub zakonserwowana inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, mrożona, inna niż produkty objęte pozycją nr 2006 |
2005 20 10 | Ziemniaki w postaci mąki, grysiku lub płatków, przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, nie mrożone, inne niż produkty objęte pozycją nr 2006 |
2005 80 00 | Słodka kukurydza (Zea mays var. saccharata), przetwarzana lub konserwowana inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, nie mrożona, inna niż produkty objęte pozycją nr 2006 |
2008 99 85 | Kukurydza inna niż kukurydza słodka (Zea mays var. saccharata) przetwarzana lub zakonserwowana inaczej, niezawierająca dodatków alkoholu lub cukru |
2008 99 91 | Ignamy, słodkie ziemniaki i podobne jadalne części roślin zawierające w masie 5 % lub więcej skrobi, przetwarzane lub zakonserwowane inaczej, niezawierające dodatków alkoholu lub cukru |
2101 12 98 | Produkty na bazie kawy |
2101 20 98 | Produkty na bazie herbaty lub herbaty paragwajskiej (maté) |
2101 30 19 | Namiastki kawy palonej z wyłączeniem palonej cykorii |
2101 30 99 | Ekstrakty, esencje i koncentraty namiastek kawy palonej z wyłączeniem palonej cykorii |
2102 10 31 i 2102 10 39 | Drożdże piekarskie, suszone lub nie |
2105 00 | Lody śmietankowe i inne lody jadalne, nawet zawierające kakao: |
ex 2106 | Przetwory spożywcze, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone, inne niż objęte pozycjami 2106 10 20, 2106 90 20 i 2106 90 92 i inne niż aromatyzowane lub barwione syropy cukrowe |
2202 90 91 i 2202 90 95 i 2202 90 99 | Wody, w tym mineralne i wody gazowane, zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej lub aromatyzującej i pozostałe napoje bezalkoholowe, z wyjątkiem soków owocowych lub warzywnych objętych pozycją nr 2009, zawierające produkty objęte pozycjami nr 0401-0404, lub tłuszcz uzyskany z produktów objętych pozycjami nr 0401-0404 |
2905 43 00 | Mannit |
2905 44 | D-sorbit (sorbitol) |
ex 3302 | Mieszaniny substancji zapachowych i mieszaniny (łącznie z roztworami alkoholowymi) oparte na jednej lub na wielu takich substancjach, stosowane jako surowce w przemyśle; inne preparaty oparte na substancjach zapachowych, stosowane do wytwarzania napojów: |
3302 10 29 | Pozostałe, w rodzaju stosowanych w przemyśle napojów, zawierające wszystkie czynniki zapachowe charakterystyczne dla napojów, inne niż o rzeczywistym stężeniu objętościowym alkoholu nieprzekraczającym 0,5 %, inne niż produkty objęte kodem 3302 10 21 |
ex 3501 | Kazeina, kazeiniany i inne pochodne kazeiny; kleje kazeinowe: |
ex 3505 10 | Dekstryny i inne modyfikowane skrobie, z wyłączeniem estryfikowanych lub eteryfikowanych skrobi objętych pozycją 3505 10 50 |
3505 20 | Kleje oparte na skrobiach, na dekstrynach lub innych modyfikowanych skrobiach |
3809 10 | Środki wykańczalnicze, nośniki barwników przyspieszające lub utrwalające barwienie i inne produkty i preparaty (np. klejonki i zaprawy) w rodzaju stosowanych w przemysłach włókienniczym, papierniczym, skórzanym i podobnych, na bazie substancji amylowych, gdzie indziej niewłączone i niewymienione |
3824 60 | Sorbit inny niż z podpozycji 2905 44 |
TABELA 2
Kod CN | Wyszczególnienie |
ex 0505 | Skóry i inne części ptaków z ich piórami lub puchem, pióra i części piór (nawet darte) oraz puch, nie bardziej obrobione niż oczyszczone, zdezynfekowane lub zakonserwowane; proszek i odpadki z piór lub części piór: |
0505 10 90 | - Pióra używane do wypychania, puch, inne niż surowe |
0505 90 | - Pozostałe |
0509 00 90 | Gąbki naturalne pochodzenia zwierzęcego, inne niż surowe |
1212 20 00 | Wodorosty morskie i inne algi, świeże, schłodzone, zamrożone lub suszone, mielone lub nie |
ex 1302 | Soki i ekstrakty roślinne z lukrecji, chmielu, złocienia (pyrethrum) i korzeni roślin zawierających rotenon |
1302 19 30 | Mieszaniny ekstraktów roślinnych do produkcji napojów i przetworów spożywczych |
1302 19 91 | Pozostałe, lecznicze |
ex 1302 20 | Pektany |
1302 31 00 | Agar-agar, modyfikowany lub nie |
1302 32 10 | Śluzy i zagęszczacze, modyfikowane lub nie, pochodzące z chleba świętojańskiego lub nasion chleba świętojańskiego |
1505 | Tłuszcz z wełny oraz substancje tłuszczowe otrzymane z niego (łącznie z lanoliną) |
1506 | Pozostałe tłuszcze i oleje zwierzęce oraz ich frakcje, rafinowane lub nie, ale niemodyfikowane chemicznie |
1515 60 | Olej jojoba i jego frakcje, rafinowany lub nie, ale niezmodyfikowany chemicznie |
1516 20 10 | Uwodorniony olej rycynowy, tzw. wosk opalowy |
1517 90 93 | Jadalne mieszaniny lub preparaty ułatwiające wyjmowanie z formy |
ex 1518 | Tłuszcze i oleje zwierzęce lub roślinne i ich frakcje, gotowane, utleniane, odwodnione, siarkowane, dmuchane, polimeryzowane przez ogrzewanie w próżni lub w gazie obojętnym lub inaczej modyfikowane chemicznie, z wyłączeniem objętych pozycją nr 1516; niejadalne mieszaniny lub przetwory z tłuszczów lub olejów zwierzęcych i roślinnych lub z frakcji różnych tłuszczów lub olejów z niniejszego działu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone, z wyłączeniem olejów objętych pozycjami 1518 00 31 i 1518 00 39 |
1520 00 00 | Gliceryna, surowa; wody glicerynowe i ługi glicerynowe |
1521 | Woski roślinne (oprócz trójglicerydów), wosk pszczeli, inne woski owadzie i spermacet, nawet rafinowane lub barwione |
1522 00 10 | Degras |
1702 90 10 | Maltoza chemicznie czysta |
1704 90 10 | Wyciąg (ekstrakt) z lukrecji zawierający w masie więcej niż 10 % sacharozy, ale niezawierający innych dodanych substancji |
1803 | Pasta kakaowa, nawet odtłuszczona |
1804 00 00 | Kakaowe masło, tłuszcz i olej |
1805 00 00 | Proszek kakaowy, niezawierający dodatków cukru lub innego środka słodzącego |
2001 90 60 | Rdzenie palmowe, przetworzone lub zakonserwowane za pomocą octu lub kwasu octowego |
ex 2008 | Owoce, orzechy i inne jadalne części roślin, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone |
2008 11 10 | - Masło orzechowe |
2008 91 00 | - Rdzenie palmowe |
ex 2101 | Ekstrakty, esencje i koncentraty kawy, herbaty lub herbaty paragwajskiej oraz przetwory na bazie tych produktów; cykoria palona i inne palone namiastki kawy oraz ich ekstrakty, esencje i koncentraty inne niż przetwory objęte pozycjami CN 2101 12 98, 2101 20 98, 2101 30 19 i 2101 30 99 |
2102 10 | Drożdże aktywne: |
2102 10 10 | - Kultury drożdży |
2102 10 90 | - Pozostałe, z wyłączeniem drożdży piekarniczych |
2102 20 | Drożdże nieaktywne, inne mikroorganizmy jednokomórkowe, martwe |
2102 30 00 | Gotowe proszki do pieczenia |
2103 | Sosy i przetwory z nich, zmieszane przyprawy i zmieszane przyprawy korzenne, mąka i grysik z gorczycy oraz gotowa musztarda |
2104 | Zupy i buliony i przetwory z nich; złożone przetwory spożywcze homogenizowane |
ex 2106 | Przetwory spożywcze, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone: |
2106 10 | - Koncentraty proteinowe i teksturowane substancje proteinowe: |
2106 10 20 | - - Niezawierające tłuszczów mleka, sacharozy, izoglukozy, glukozy lub skrobi, lub zawierające w masie mniej niż 1,5 % tłuszczu mleka, 5 % sacharozy lub izoglukozy, 5 % glukozy lub skrobi |
2106 90 | - Pozostałe |
2106 90 20 | - - Złożone preparaty alkoholowe, inne niż na bazie substancji zapachowych, w rodzaju używanych do produkcji napojów |
2106 90 92 | - - Pozostałe preparaty niezawierające tłuszczów mleka, sacharozy, izoglukozy, glukozy lub skrobi lub zawierające w masie mniej niż 1,5 % tłuszczu mleka, 5 % sacharozy lub izoglukozy, 5 % glukozy lub skrobi |
2201 10 | Wody, w tym naturalne lub sztuczne wody mineralne i wody gazowane, niezawierające dodatku cukru ani innej substancji słodzącej lub aromatyzującej |
2202 10 00 | Wody, w tym wody mineralne i wody gazowane, zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej lub aromatyzującej |
2202 90 10 | Pozostałe napoje bezalkoholowe, niezawierające soków z owoców i warzyw objętych pozycją nr 2009, niezawierające produktów objętych pozycją nr 0401-0404 lub tłuszczu uzyskiwanego z produktów objętych pozycjami nr 0401-0404 |
2203 00 | Piwo otrzymywane ze słodu |
2205 | Wermut i inne wina ze świeżych winogron przyprawione roślinami lub substancjami aromatycznymi |
ex 2207 | Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 80 % obj. lub więcej; alkohol etylowy skażony i pozostałe alkohole o dowolnej mocy, skażone, inne niż uzyskiwane z produktów rolnych wymienionych w wykazie stanowiącym załącznik II do Traktatu EWG |
ex 2208 | Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu wynoszącej mniej niż 80 % obj., nieuzyskiwany z produktów rolnych wymieniony w wykazie stanowiącym załącznik II do Traktatu EWG; napoje alkoholowe, likiery i inne napoje alkoholowe |
2402 | Cygara, również z obciętymi końcami, cygaretki i papierosy, z tytoniu lub namiastek tytoniu |
2403 | Pozostały przetworzony tytoń i przetworzone substytuty tytoniu, tytoń »homogenizowany« i »odtworzony«, ekstrakty i esencje tytoniowe |
3301 90 21 | Olejki eteryczne z lukrecji i z szyszek chmielowych |
3301 90 29 | Wyciągi olejno-żywiczne ze złocienia (pyrethrum) lub z korzeni roślin zawierających rotenon; mieszanki różnych ekstraktów roślinnych dla wytwarzania napojów lub preparatów spożywczych |
3301 90 31 | Pozostałe wyciągi olejno-żywiczne: lecznicze |
ex 3302 | Mieszaniny substancji zapachowych i mieszaniny (łącznie z roztworami alkoholowymi) oparte na jednej lub na wielu takich substancjach, stosowane jako surowce w przemyśle, inne preparaty oparte na substancjach zapachowych, stosowane do wytwarzania napojów |
3302 10 21 | O rodzaju używanym w przemyśle spożywczym i przemyśle napojów, zawierający czynniki zapachowe charakteryzujące napoje, których zawartość alkoholu nie przekracza 0,5 %, niezawierające tłuszczu z mleka, sacharozy, izoglukozy, glukozy i skrobi lub zawierające poniżej 1,5 % tłuszczu z mleka, 5 % sacharozy lub izoglukozy, 5 % glukozy lub skrobi |
3823 | Przemysłowe monokarboksylowe kwasy tłuszczowe, kwaśne oleje z rafinacji, przemysłowe alkohole tłuszczowe" |
© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.