Rozporządzenie 2491/98 zmieniające rozporządzenie Rady (WE) nr 3448/93 ustanawiające zasady handlu mające zastosowanie do niektórych towarów pochodzących z przetwórstwa produktów rolnych

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.1998.309.28

Akt jednorazowy
Wersja od: 19 listopada 1998 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 2491/98
z dnia 18 listopada 1998 r.
zmieniające rozporządzenie Rady (WE) nr 3448/93 ustanawiające zasady handlu mające zastosowanie do niektórych towarów pochodzących z przetwórstwa produktów rolnych

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 3448/93 z dnia 6 grudnia 1993 r. ustanawiające zasady handlu mające zastosowanie do niektórych towarów pochodzących z przetwórstwa produktów rolnych(1), zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1097/98(2), w szczególności jego art. 12 ust. 3,

a także mając na uwadze, co następuje:

od czasu przyjęcia tego rozporządzenia wspólnotowa nomenklatura taryfowa i statystyczna (Nomenklatura Scalona) została zmieniona; należy zatem dokonać aktualizacji załączników do tego rozporządzenia,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Załącznik B do rozporządzenia (WE) nr 3448/93 zastępuje się Załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie siódmego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 18 listopada 1998 r.

W imieniu Komisji
Martin BANGEMANN
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 318 z 20.12.1993, str. 18.

(2) Dz.U. L 157 z 30.5.1998, str. 1.

ZAŁĄCZNIK

"ZAŁĄCZNIK B

TABELA 1

Kod CNWyszczególnienie
ex 0403Maślanka, mleko zsiadłe i śmietana kwaśna, jogurt, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, nawet zagęszczone lub zawierające dodatek cukru albo innego środka słodzącego lub aromatycznego lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao:
0403 10 51 do

0403 10 99

- Jogurt, aromatyzowany lub zawierający dodatek owoców,

orzechów lub kakao

0403 90 71 do

0403 90 99

- Pozostałe, aromatyzowane lub zawierające dodatek

owoców, orzechów lub kakao

0405 20 10 do

0405 20 30

Produkty mleczarskie do smarowania o zawartości tłuszczu w masie powyżej 39 % i więcej, ale nieprzekraczającej 75 %
0710 40 00Kukurydza cukrowa
0711 90 30Kukurydza cukrowa, zakonserwowana tymczasowo (np. dwutlenkiem siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadająca się do bezpośredniego spożycia
ex 1517Margaryna; jadalne mieszaniny lub wyroby z tłuszczów lub olejów zwierzęcych, lub roślinnych, lub z frakcji różnych tłuszczów, lub olejów z niniejszego działu, inne niż jadalne tłuszcze lub oleje, lub ich frakcje z pozycji 1516:
1517 10 10- Margaryna, z wyjątkiem margaryny płynnej, zawierającej

więcej niż 10 %, ale nie więcej niż 15 % masy

tłuszczów z mleka

1517 90 10- Pozostałe, zawierające więcej niż 10 %, ale nie więcej

niż 15 % masy tłuszczów z mleka

1702 50 00Fruktoza chemicznie czysta
ex 1704Wyroby cukiernicze (łącznie z białą czekoladą), niezawierające kakao, z wyjątkiem wyciągu z lukrecji zawierającego w masie więcej niż 10 % sacharozy, ale niezawierającego innych dodanych substancji, objęty pozycją 1704 90 10
1806Czekolada i inne przetwory spożywcze zawierające kakao
ex 1901Ekstrakt słodowy, przetwory spożywcze z mąki, grysiku, skrobi lub z ekstraktu słodowego, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 40 % wagowych kakao obliczonych według całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione, ani niewłączone; przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami 0401-0404, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 5 % wagowych kakao obliczonych według całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione, ani niewłączone, z wyjątkiem produktów objętych pozycją 1901 90 91
ex 1902Ciasto makaronowe, również gotowane lub nadziewane (mięsem lub innymi substancjami), lub przygotowane inaczej, takie jak spaghetti, makaron, nitki, lasagne, gnocchi, ravioli, cannelloni, kuskus, przygotowany lub nie, z wyłączeniem makaronów nadziewanych, objętych pozycjami 1902 20 10 i 1902 20 30
1903 00 00Tapioka i jej namiastki przygotowane ze skrobi, w postaci płatków, ziaren, perełek, odsiewu lub w podobnych postaciach
1904Przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznianie lub prażenie zbóż lub produktów zbożowych (na przykład płatki kukurydziane); zboża (inne niż kukurydza) w postaci ziarna lub w postaci płatków lub inaczej przetworzonego ziarna (z wyjątkiem mąki i grysiku), wstępnie obgotowane lub inaczej przygotowane, gdzie indziej niewymienione, ani niewłączone
1905Chleb, bułki, pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka, herbatniki (biskwity) i inne wyroby piekarskie, nawet zawierające kakao; opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne wyroby
2001 90 30Słodka kukurydza (Zea mays var. saccharata), przetwarzana lub konserwowana za pomocą octu lub kwasu octowego
2001 90 40Ignamy, słodkie ziemniaki i podobne jadalne części roślin, zawierające w masie 5 % lub więcej skrobi, przetwarzane lub konserwowane za pomocą kwasu octowego
2004 10 91Ziemniaki w postaci mąki, grysiku lub płatków, przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, mrożone, inne niż produkty objęte pozycją nr 2006
2004 90 10Kukurydza słodka (Zea mays var. saccharata), przetwarzana lub zakonserwowana inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, mrożona, inna niż produkty objęte pozycją nr 2006
2005 20 10Ziemniaki w postaci mąki, grysiku lub płatków, przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, nie mrożone, inne niż produkty objęte pozycją nr 2006
2005 80 00Słodka kukurydza (Zea mays var. saccharata), przetwarzana lub konserwowana inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, nie mrożona, inna niż produkty objęte pozycją nr 2006
2008 99 85Kukurydza inna niż kukurydza słodka (Zea mays var. saccharata) przetwarzana lub zakonserwowana inaczej, niezawierająca dodatków alkoholu lub cukru
2008 99 91Ignamy, słodkie ziemniaki i podobne jadalne części roślin zawierające w masie 5 % lub więcej skrobi, przetwarzane lub zakonserwowane inaczej, niezawierające dodatków alkoholu lub cukru
2101 12 98Produkty na bazie kawy
2101 20 98Produkty na bazie herbaty lub herbaty paragwajskiej (maté)
2101 30 19Namiastki kawy palonej z wyłączeniem palonej cykorii
2101 30 99Ekstrakty, esencje i koncentraty namiastek kawy palonej z wyłączeniem palonej cykorii
2102 10 31 i

2102 10 39

Drożdże piekarskie, suszone lub nie
2105 00Lody śmietankowe i inne lody jadalne, nawet zawierające kakao:
ex 2106Przetwory spożywcze, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone, inne niż objęte pozycjami 2106 10 20, 2106 90 20 i 2106 90 92 i inne niż aromatyzowane lub barwione syropy cukrowe
2202 90 91 i

2202 90 95 i

2202 90 99

Wody, w tym mineralne i wody gazowane, zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej lub aromatyzującej i pozostałe napoje bezalkoholowe, z wyjątkiem soków owocowych lub warzywnych objętych pozycją nr 2009, zawierające produkty objęte pozycjami nr 0401-0404, lub tłuszcz uzyskany z produktów objętych pozycjami nr 0401-0404
2905 43 00Mannit
2905 44D-sorbit (sorbitol)
ex 3302Mieszaniny substancji zapachowych i mieszaniny (łącznie z roztworami alkoholowymi) oparte na jednej lub na wielu takich substancjach, stosowane jako surowce w przemyśle; inne preparaty oparte na substancjach zapachowych, stosowane do wytwarzania napojów:
3302 10 29Pozostałe, w rodzaju stosowanych w przemyśle napojów, zawierające wszystkie czynniki zapachowe charakterystyczne dla napojów, inne niż o rzeczywistym stężeniu objętościowym alkoholu nieprzekraczającym 0,5 %, inne niż produkty objęte kodem 3302 10 21
ex 3501Kazeina, kazeiniany i inne pochodne kazeiny; kleje kazeinowe:
ex 3505 10Dekstryny i inne modyfikowane skrobie, z wyłączeniem estryfikowanych lub eteryfikowanych skrobi objętych pozycją 3505 10 50
3505 20Kleje oparte na skrobiach, na dekstrynach lub innych modyfikowanych skrobiach
3809 10Środki wykańczalnicze, nośniki barwników przyspieszające lub utrwalające barwienie i inne produkty i preparaty (np. klejonki i zaprawy) w rodzaju stosowanych w przemysłach włókienniczym, papierniczym, skórzanym i podobnych, na bazie substancji amylowych, gdzie indziej niewłączone i niewymienione
3824 60Sorbit inny niż z podpozycji 2905 44

TABELA 2

Kod CNWyszczególnienie
ex 0505Skóry i inne części ptaków z ich piórami lub puchem, pióra i części piór (nawet darte) oraz puch, nie bardziej obrobione niż oczyszczone, zdezynfekowane lub zakonserwowane; proszek i odpadki z piór lub części piór:
0505 10 90- Pióra używane do wypychania, puch, inne niż surowe
0505 90- Pozostałe
0509 00 90Gąbki naturalne pochodzenia zwierzęcego, inne niż surowe
1212 20 00Wodorosty morskie i inne algi, świeże, schłodzone, zamrożone lub suszone, mielone lub nie
ex 1302Soki i ekstrakty roślinne z lukrecji, chmielu, złocienia (pyrethrum) i korzeni roślin zawierających rotenon
1302 19 30Mieszaniny ekstraktów roślinnych do produkcji napojów i przetworów spożywczych
1302 19 91Pozostałe, lecznicze
ex 1302 20Pektany
1302 31 00Agar-agar, modyfikowany lub nie
1302 32 10Śluzy i zagęszczacze, modyfikowane lub nie, pochodzące z chleba świętojańskiego lub nasion chleba świętojańskiego
1505Tłuszcz z wełny oraz substancje tłuszczowe otrzymane z niego (łącznie z lanoliną)
1506Pozostałe tłuszcze i oleje zwierzęce oraz ich frakcje, rafinowane lub nie, ale niemodyfikowane chemicznie
1515 60Olej jojoba i jego frakcje, rafinowany lub nie, ale niezmodyfikowany chemicznie
1516 20 10Uwodorniony olej rycynowy, tzw. wosk opalowy
1517 90 93Jadalne mieszaniny lub preparaty ułatwiające wyjmowanie z formy
ex 1518Tłuszcze i oleje zwierzęce lub roślinne i ich frakcje, gotowane, utleniane, odwodnione, siarkowane, dmuchane, polimeryzowane przez ogrzewanie w próżni lub w gazie obojętnym lub inaczej modyfikowane chemicznie, z wyłączeniem objętych pozycją nr 1516; niejadalne mieszaniny lub przetwory z tłuszczów lub olejów zwierzęcych i roślinnych lub z frakcji różnych tłuszczów lub olejów z niniejszego działu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone, z wyłączeniem olejów objętych pozycjami 1518 00 31 i 1518 00 39
1520 00 00Gliceryna, surowa; wody glicerynowe i ługi glicerynowe
1521Woski roślinne (oprócz trójglicerydów), wosk pszczeli, inne woski owadzie i spermacet, nawet rafinowane lub barwione
1522 00 10Degras
1702 90 10Maltoza chemicznie czysta
1704 90 10Wyciąg (ekstrakt) z lukrecji zawierający w masie więcej niż 10 % sacharozy, ale niezawierający innych dodanych substancji
1803Pasta kakaowa, nawet odtłuszczona
1804 00 00Kakaowe masło, tłuszcz i olej
1805 00 00Proszek kakaowy, niezawierający dodatków cukru lub innego środka słodzącego
2001 90 60Rdzenie palmowe, przetworzone lub zakonserwowane za pomocą octu lub kwasu octowego
ex 2008Owoce, orzechy i inne jadalne części roślin, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone
2008 11 10- Masło orzechowe
2008 91 00- Rdzenie palmowe
ex 2101Ekstrakty, esencje i koncentraty kawy, herbaty lub herbaty paragwajskiej oraz przetwory na bazie tych produktów; cykoria palona i inne palone namiastki kawy oraz ich ekstrakty, esencje i koncentraty inne niż przetwory objęte pozycjami CN 2101 12 98, 2101 20 98, 2101 30 19 i 2101 30 99
2102 10Drożdże aktywne:
2102 10 10- Kultury drożdży
2102 10 90- Pozostałe, z wyłączeniem drożdży piekarniczych
2102 20Drożdże nieaktywne, inne mikroorganizmy jednokomórkowe, martwe
2102 30 00Gotowe proszki do pieczenia
2103Sosy i przetwory z nich, zmieszane przyprawy i zmieszane przyprawy korzenne, mąka i grysik z gorczycy oraz gotowa musztarda
2104Zupy i buliony i przetwory z nich; złożone przetwory spożywcze homogenizowane
ex 2106Przetwory spożywcze, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:
2106 10- Koncentraty proteinowe i teksturowane substancje

proteinowe:

2106 10 20- - Niezawierające tłuszczów mleka, sacharozy,

izoglukozy, glukozy lub skrobi, lub zawierające w

masie mniej niż 1,5 % tłuszczu mleka, 5 % sacharozy

lub izoglukozy, 5 % glukozy lub skrobi

2106 90- Pozostałe
2106 90 20- - Złożone preparaty alkoholowe, inne niż na bazie

substancji zapachowych, w rodzaju używanych do

produkcji napojów

2106 90 92- - Pozostałe preparaty niezawierające tłuszczów mleka,

sacharozy, izoglukozy, glukozy lub skrobi lub

zawierające w masie mniej niż 1,5 % tłuszczu mleka,

5 % sacharozy lub izoglukozy, 5 % glukozy lub skrobi

2201 10Wody, w tym naturalne lub sztuczne wody mineralne i wody gazowane, niezawierające dodatku cukru ani innej substancji słodzącej lub aromatyzującej
2202 10 00Wody, w tym wody mineralne i wody gazowane, zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej lub aromatyzującej
2202 90 10Pozostałe napoje bezalkoholowe, niezawierające soków z owoców i warzyw objętych pozycją nr 2009, niezawierające produktów objętych pozycją nr 0401-0404 lub tłuszczu uzyskiwanego z produktów objętych pozycjami nr 0401-0404
2203 00Piwo otrzymywane ze słodu
2205Wermut i inne wina ze świeżych winogron przyprawione roślinami lub substancjami aromatycznymi
ex 2207Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 80 % obj. lub więcej; alkohol etylowy skażony i pozostałe alkohole o dowolnej mocy, skażone, inne niż uzyskiwane z produktów rolnych wymienionych w wykazie stanowiącym załącznik II do Traktatu EWG
ex 2208Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu wynoszącej mniej niż 80 % obj., nieuzyskiwany z produktów rolnych wymieniony w wykazie stanowiącym załącznik II do Traktatu EWG; napoje alkoholowe, likiery i inne napoje alkoholowe
2402Cygara, również z obciętymi końcami, cygaretki i papierosy, z tytoniu lub namiastek tytoniu
2403Pozostały przetworzony tytoń i przetworzone substytuty tytoniu, tytoń »homogenizowany« i »odtworzony«, ekstrakty i esencje tytoniowe
3301 90 21Olejki eteryczne z lukrecji i z szyszek chmielowych
3301 90 29Wyciągi olejno-żywiczne ze złocienia (pyrethrum) lub z korzeni roślin zawierających rotenon; mieszanki różnych ekstraktów roślinnych dla wytwarzania napojów lub preparatów spożywczych
3301 90 31Pozostałe wyciągi olejno-żywiczne: lecznicze
ex 3302Mieszaniny substancji zapachowych i mieszaniny (łącznie z roztworami alkoholowymi) oparte na jednej lub na wielu takich substancjach, stosowane jako surowce w przemyśle, inne preparaty oparte na substancjach zapachowych, stosowane do wytwarzania napojów
3302 10 21O rodzaju używanym w przemyśle spożywczym i przemyśle napojów, zawierający czynniki zapachowe charakteryzujące napoje, których zawartość alkoholu nie przekracza 0,5 %, niezawierające tłuszczu z mleka, sacharozy, izoglukozy, glukozy i skrobi lub zawierające poniżej 1,5 % tłuszczu z mleka, 5 % sacharozy lub izoglukozy, 5 % glukozy lub skrobi
3823Przemysłowe monokarboksylowe kwasy tłuszczowe, kwaśne oleje z rafinacji, przemysłowe alkohole tłuszczowe"

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.