Rozporządzenie 1526/2000 zmieniające załącznik II do rozporządzenia Rady (WE) nr 1255/1999 w sprawie wspólnej organizacji rynku mleka i przetworów mlecznych

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2000.175.55

Akt jednorazowy
Wersja od: 14 lipca 2000 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 1526/2000
z dnia 13 lipca 2000 r.
zmieniające załącznik II do rozporządzenia Rady (WE) nr 1255/1999 w sprawie wspólnej organizacji rynku mleka i przetworów mlecznych

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 1255/1999 z dnia 17 maja 1999 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku mleka i przetworów mlecznych(1), zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1040/2000(2), w szczególności jego art. 31 ust. 14,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Artykuł 8 rozporządzenia Rady (WE) nr 3448/93 z dnia 6 grudnia 1993 r. ustanawiającego zasady handlu mające zastosowanie do niektórych towarów pochodzących z przetwórstwa produktów rolnych(3), ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 2491/98(4) stanowi, że przy wywozie tych towarów produkty rolne, które zostały użyte, mogą się kwalifikować do refundacji ustanowionych stosownie do przepisów o wspólnej organizacji rynku w danych sektorach.

(2) Artykuł 31 rozporządzenia (WE) 1255/1999 przewiduje refundacje do niektórych produktów objętych tym rozporządzeniem, jeżeli produkty są wywożone w formie towarów wymienionych w załączniku II do niniejszego rozporządzenia.

(3) Z uwagi na zobowiązania Wspólnoty w ramach Porozumienia w sprawie Rolnictwa Światowej Organizacji Handlu (WTO)(5) i dostępnych środków budżetowych oraz z uwagi na spodziewany rozwój cen we Wspólnocie i na rynkach światowych oraz wywóz produktów rolnych w formie towarów nie wymienionych w załączniku I do Traktatu, należy ograniczyć przyznawanie refundacji do produktów rolnych w formie towarów, do których mogą być one włączane.

(4) W wyniku tego należy zmienić wykaz artykułów w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1255/1999.

(5) Komitet Zarządzający ds. Mleka i Przetworów Mlecznych nie wydał opinii w terminie ustalonym przez jego przewodniczącego,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 1255/1999 zastępuje się Załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie następnego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Nie ma ono zastosowania do świadectw refundacyjnych wydanych przed datą wejścia w życie niniejszego rozporządzenia.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 13 lipca 2000 r.

W imieniu Komisji
Franz FISCHLER
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 160 z 26.6.1999, str. 48.

(2) Dz.U. L 118 z 19.5.2000, str. 1.

(3) Dz.U. L 318 z 20.12.1993, str. 18.

(4) Dz.U. L 309 z 19.11.1998, str. 28.

(5) Dz.U. L 336 z 23.12.1994, str. 22.

ZAŁĄCZNIK 

"ZAŁĄCZNIK

Kod CNWyszczególnienie
ex 0405Masło i inne tłuszcze oraz oleje otrzymane z mleka; przetwory mleczne do smarowania:
0405 20- Przetwory mleczne do smarowania:
0405 20 10- - o zawartości tłuszczu w masie 39 % i więcej, ale mniej

niż 60 %

0405 20 30- - - o zawartości tłuszczu w masie 60 % i więcej, ale mniej

niż 75 %

ex 1517- Margaryna; jadalne mieszaniny lub wyroby z tłuszczów lub

olejów zwierzęcych, lub roślinnych, lub z frakcji różnych

tłuszczów, lub olejów z niniejszego działu, inne niż

jadalne tłuszcze lub oleje lub ich frakcje objęte kodem CN

1516:

1517 10- Margaryna, z wyjątkiem margaryny płynnej:
1517 10 10- - zawierająca w masie więcej niż 10 %, ale nie więcej niż

15 % tłuszczów z mleka

1517 90- Pozostałe:
1517 90 10- - zawierające w masie więcej niż 10 %, ale nie więcej niż

15 % tłuszczów z mleka

ex 1704Wyroby cukiernicze (włączając białą czekoladę) niezawierające kakao:
1704 90- Pozostałe, z wyjątkiem wyciągu z lukrecji zawierające w

masie powyżej 10 % sacharozy, lecz niezawierające innych

dodanych substancji

ex 1806Czekolada i inne przetwory spożywcze zawierające kakao, z wyłączeniem proszku kakaowego słodzonego wyłącznie dodatkiem sacharozy kod CN 1806 10
ex 1901Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, kasz, skrobi lub z ekstraktu słodowego, niezawierające kakao lub zawierające w masie mniej niż 40 % kakao obliczonych według całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; przetwory spożywcze z towarów objętych kodami CN 0401-0404, niezawierające kakao lub zawierające w masie mniej niż 5 % kakao obliczonych według całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:
1901 10 00- Przetwory dla niemowląt przygotowane do sprzedaży

detalicznej

1901 20 00- Mieszaniny i ciasta do wytworzenia wyrobów piekarniczych

kod CN 1905

1901 90- pozostałe:
- - pozostałe:
1901 90 99- - - pozostałe
ex 1902Makarony, również gotowane lub nadziewane (mięsem lub innymi substancjami), lub przygotowane inaczej, takie jak spaghetti, rurki, nitki, lasagne, gnocchi, ravioli, cannelloni; kuskus, przygotowany lub nie:
- Makarony niegotowane, nienadziewane ani inaczej

przygotowane:

1902 19- - pozostałe:
1902 20- Ciasta makaronowe nadziewane, również gotowane lub inaczej

przygotowane:

- - pozostałe:
1902 20 91- - - Gotowane
1902 20 99- - - pozostałe
1902 30- pozostałe makaronny:
1902 40- Kuskus:
1902 40 90- - Pozostałe
1904Przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznianie lub prażenie zbóż lub produktów zbożowych (na przykład płatki kukurydziane); zboża (inne niż kukurydza) w postaci ziarna lub w postaci płatków lub inaczej przetworzonego ziarna (z wyjątkiem mąki, kasz i mączki), wstępnie obgotowane lub inaczej przygotowane, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone
1905Chleb, bułki, pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka, herbatniki (biskwity) i pozostałe wyroby piekarskie, nawet zawierające kakao; opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne wyroby:
1905 10 00Chleb chrupki
1905 20- Piernik z dodatkiem imbiru i podobne
1905 30- Słodkie herbatniki (biskwity); wafle i opłatki
1905 40- Sucharki, tosty z chleba i podobne tosty
1905 90- pozostałe:
- - pozostałe:
1905 90 40- - - Wafle i opłatki o zawartości wody w masie powyżej 10 %
1905 90 45- - - Herbatniki (biskwity)
1905 90 55- - - Produkty wytłaczane lub ekspandowane, pikantne lub solone
1905 90 60- - - - z dodatkiem środka słodzącego
1905 90 90- - - - pozostałe
ex 2004Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, mrożone, inne niż produkty objęte pozycją nr 2006:
2004 10- Ziemniaki:
- - pozostałe:
2004 10 91- - - w postaci mąki, grysiku lub płatków
ex 2005Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, nie mrożone, inne niż produkty objęte pozycją nr 2006:
2005 20- Ziemniaki:
2005 20 10- - w postaci mąki, mączki lub płatków
2105 00Lody śmietankowe i inne lody jadalne, nawet zawierające kakao:
ex 2106Przetwory spożywcze gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:
2106 90- Pozostałe:
2106 90 10- - Fondue z sera
- - Pozostałe:
2106 90 92- - - Niezawierające tłuszczów mleka, sacharozy, izoglukozy,

glukozy lub skrobi lub zawierające w masie mniej niż

1,5 % tłuszczu mleka, 5 % sacharozy lub izoglukozy, 5%

glukozy lub skrobi

2106 90 98- - - Pozostałe
2202Wody, w tym wody mineralne i wody gazowane, zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej lub aromatyzującej i pozostałe napoje bezalkoholowe z wyjątkiem soków owocowych i warzywnych objętych kodem CN 2009:
2202 90- pozostałe:
- - pozostałe, zawierające tłuszcz uzyskany z produktów

objętych kodami CN 0401-0404 w ilości:

2202 90 91- - - poniżej 0,2 %
2202 90 95- - - 0,2 % lub więcej, ale mniej niż 2 %
2202 90 99

ex 2208

- - - 2 % lub więcej

Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80 % obj.; wódki, likiery i inne napoje alkoholowe:

2208 70- Likiery i kordiały:
2208 90- pozostałe:
- - pozostałe wódki i inne napoje alkoholowe, w pojemnikach

zawierających:

- - - dwa litry lub mniej:
- - - - pozostałe:
2208 90 69- - - - - pozostałe napoje alkoholowe:
- - - więcej niż dwa litry:
2208 90 78- - - - pozostałe napoje alkoholowe
ex 3302Mieszaniny lub substancje zapachowe i mieszaniny (łącznie z roztworami alkoholowymi) oparte na jednej lub wielu takich substancjach, stosowane jako surowce w przemyśle; pozostałe preparaty oparte na substancjach zapachowych, stosowane do wytwarzania napojów:
3302 10- w rodzaju stosowanych w przemyśle spożywczym i do

produkcji napojów:

- - w rodzaju stosowanych w przemyśle napojów:
3302 10 29- - - pozostałe
3501Kazeina, kazeiniany oraz pozostałe pochodne kazeiny; kleje kazeinowe
ex 3502Albuminy, albuminiany i inne pochodne albuminy:
3502 20- Albumina mleka, włącznie z koncentratami złożonymi z dwóch

lub więcej białek serwatki:

- - pozostała:
3502 20 91- - - suszona (np. w arkuszach, łuskach, płatkach, w

proszku)

3502 20 99- - - pozostałe"

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.