Rozporządzenie 1150/2014 zmieniające rozporządzenie Rady (UE) nr 374/2014 w sprawie obniżenia lub zniesienia ceł na towary pochodzące z Ukrainy

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2014.313.1

Akt jednorazowy
Wersja od: 31 października 2014 r.

ROZPORZĄDZENIE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1150/2014
z dnia 29 października 2014 r.
zmieniające rozporządzenie Rady (UE) nr 374/2014 w sprawie obniżenia lub zniesienia ceł na towary pochodzące z Ukrainy

PARLAMENT EUROPEJSKI I RADA UNII EUROPEJSKIEJ,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej, w szczególności jego art. 207 ust. 2,

uwzględniając wniosek Komisji Europejskiej,

po przekazaniu projektu aktu ustawodawczego parlamentom narodowym,

stanowiąc zgodnie ze zwykłą procedurą ustawodawczą 1 ,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Ukraina jest priorytetowym partnerem w ramach europejskiej polityki sąsiedztwa i Partnerstwa Wschodniego. Unia Europejska dąży do zacieśnienia bliskich stosunków z Ukrainą, mając na celu polityczne stowarzyszenie i gospodarczą integrację Ukrainy z Unią. W związku z tym Unia i Ukraina wynegocjowały w latach 2007-2011 Układ o stowarzyszeniu między Unią Europejską i jej państwami członkowskimi, z jednej strony, a Ukrainą, z drugiej strony 2 ("układ o stowarzyszeniu"), obejmujący pogłębioną i kompleksową strefę wolnego handlu (DCFTA), który został podpisany przez obie strony w dniu 27 czerwca 2014 r. Zgodnie z postanowieniami DCFTA Unia i Ukraina mają utworzyć strefę wolnego handlu w okresie przejściowym trwającym maksymalnie 10 lat od daty wejścia w życie układu o stowarzyszeniu, zgodnie z art. XXIV Układu ogólnego w sprawie taryf celnych i handlu 1994.

(2) Mając na uwadze niespotykane dotąd wyzwania w zakresie bezpieczeństwa oraz wyzwania polityczne i gospodarcze, z jakimi boryka się Ukraina, a także w celu wsparcia gospodarki tego kraju podjęto decyzję o wcześniejszym wdrożenia listy koncesyjnej zawartej w załączniku I-A do układu o stowarzyszeniu poprzez wprowadzenie autonomicznych preferencji handlowych zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 374/2014 3 . Z uwagi na wyzwania, z którymi wciąż boryka się Ukraina, stosowanie rozporządzenia (UE) nr 374/2014 powinno zostać przedłużone do dnia 31 grudnia 2015 r. W celu zapewnienia przewidywalności, należności celne i dostęp do kontyngentów taryfowych powinny pozostać na poziomie z 2014 r. przez okres objęty przedłużeniem.

(3) Art. 2 układu o stowarzyszeniu przewiduje, że poszanowanie zasad demokratycznych, praw człowieka i podstawowych wolności oraz poszanowanie zasady praworządności stanowi istotny element tego układu. Ponadto, układ o stowarzyszeniu przewiduje, iż propagowanie poszanowania zasady suwerenności i integralności terytorialnej, nienaruszalności granic i niepodległości, a także zwalczanie rozprzestrzeniania broni masowego rażenia, związanych z nią materiałów oraz systemów ich przenoszenia również stanowią istotne elementy tego układu. Autonomiczne preferencje przyznane na mocy rozporządzenia (UE) nr 374/2014 również powinny być uwarunkowane przestrzeganiem tych samych zasad przez Ukrainę. W celu dostosowania rozporządzenia (UE) nr 374/2014 do unijnej praktyki i innych środków polityki handlowej UE należy wprowadzić możliwość czasowego zawieszenia tych preferencji w przypadku braku poszanowania podstawowych zasad dotyczących praw człowieka, demokracji i praworządności przez Ukrainę.

(4) Mając na uwadze pilny charakter sprawy, ważne jest, aby zastosować wyjątek od ośmiotygodniowego okresu, o którym mowa w art. 4 protokołu nr 1 w sprawie roli parlamentów narodowych w Unii Europejskiej, załączonego do Traktatu o Unii Europejskiej i Traktatu o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

PRZYJMUJĄ NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W rozporządzeniu (UE) nr 374/2014 wprowadza się następujące zmiany:

1)
art. 1 otrzymuje brzmienie:

"Artykuł 1

Uzgodnienia preferencyjne

Cła na towary pochodzące z Ukrainy zostają obniżone lub zniesione zgodnie z załącznikiem I. W przypadku odesłania w załączniku I do kategorii znoszenia ceł, podstawowa stawka celna na lata 2014 i 2015 zostaje zniesiona w odniesieniu do kategorii znoszenia ceł 0 oraz zostaje obniżona o 25 % w odniesieniu do kategorii znoszenia ceł 3, o 16,7 % w odniesieniu do kategorii znoszenia ceł 5 i o 12,5 % w odniesieniu do kategorii znoszenia ceł 7.";

2)
w art. 2 dodaje się literę w brzmieniu:

"e) poszanowaniem zasad demokratycznych, praw człowieka i podstawowych wolności oraz poszanowaniem zasady praworządności, przewidzianych w art. 2 układu o stowarzyszeniu * .";

3)
art. 7 akapit drugi otrzymuje brzmienie:

"Niniejsze rozporządzenie stosuje się do dnia 31 grudnia 2015 r.";

4)
załączniki II i III zastępuje się tekstem znajdującym się, odpowiednio, w załącznikach I i II do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie następnego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 2 listopada 2014 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 29 października 2014 r.

W imieniu Parlamentu EuropejskiegoW imieniu Rady
M. SCHULZS. GOZI
PrzewodniczącyPrzewodniczący

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK  I

"ZAŁĄCZNIK II

Niezależnie od zasad interpretacji Nomenklatury scalonej, brzmienie opisu produktów należy uważać jedynie za orientacyjne, a zakres preferencyjnego systemu jest określony, w kontekście niniejszego załącznika, przez kody CN obowiązujące na dzień 23 kwietnia 2014 r.
Numer porządkowyKod CNOpis towarówWielkość dotycząca okresu objętego kontyngentem trwającego od dnia 23.4.2014 r. do dnia

31.12.2014 r.

(waga netto w tonach,

o ile nie określono

inaczej)

Wielkość dotycząca okresu objętego kontyngentem trwającego od dnia 1.1.2015 r. do dnia 31.12.2015 r. (waga netto w tonach, o ile nie określono inaczej)
09.30500204 22 50

0204 22 90

Świeże lub schłodzone nogi owiec, pozostałe kawałki, z kośćmi (z wyjątkiem tusz i półtusz, krótkich ćwierci przednich, grzbietów lub środków)1 5001 500
0204 23Mięso z owiec, bez kości, świeże lub schłodzone
0204 42 30

0204 42 50

0204 42 90

Zamrożone kawałki mięsa z owiec, z kośćmi (z wyjątkiem tusz i półtusz, krótkich ćwierci przednich)
0204 43 10Zamrożone mięso z jagniąt, bez kości
0204 43 90Zamrożone mięso z owiec, bez kości
09.30510409Miód naturalny5 0005 000
09.30521701 12Surowy cukier buraczany niezawierający dodatku środków aromatyzujących lub barwiących20 07020 070
1701 91

1701 99

Pozostały cukier, inny niż surowy
1702 20 10Cukier klonowy w postaci stałej, zawierający dodatki środków aromatyzujących lub barwiących
1702 90 30Izoglukoza w postaci stałej, zawierająca w stanie suchym 50 % masy fruktozy
1702 90 50Maltodekstryna w postaci stałej i syrop z maltodekstryny, zawierające w stanie suchym 50 % masy fruktozy
1702 90 71

1702 90 75

1702 90 79

Karmel
1702 90 80Syrop inulinowy
1702 90 95Pozostałe cukry, włącznie z cukrem inwertowanym i innymi cukrami oraz mieszankami syropów cukrowych, zawierającymi w stanie suchym 50 % masy fruktozy
09.30531702 30

1702 40

Glukoza i syrop glukozowy, niezawierające fruktozy lub zawierające w stanie suchym mniej niż 50 % masy fruktozy, z wyłączeniem cukru inwertowanego10 00010 000
1702 60Pozostała fruktoza i syrop fruktozowy, zawierające w stanie suchym więcej niż 50 % masy fruktozy, z wyłączeniem cukru inwertowanego
09.30542106 90 30Aromatyzowane lub barwione syropy izoglukozowe2 0002 000
2106 90 55Aromatyzowane lub barwione syropy glukozowe oraz syropy z maltodekstryny
2106 90 59Aromatyzowane lub barwione syropy cukrowe (z wyjątkiem syropów izoglukozowych, laktozowych, glukozowych lub z maltodekstryny)
09.3055ex 1103 19 20Kasza z jęczmienia6 3006 300
1103 19 90Kasze i mączki ze zbóż (z wyjątkiem pszenicy, żyta, owsa, kukurydzy, ryżu i jęczmienia)
1103 20 90Granulki zbożowe (z wyjątkiem pszenicy, żyta, owsa, kukurydzy, ryżu i jęczmienia)
1104 19 10Ziarna miażdżone lub płatkowane z pszenicy
1104 19 50Ziarna miażdżone lub płatkowane z kukurydzy
1104 19 61Miażdżone ziarna jęczmienia
1104 19 69Płatkowane ziarna jęczmienia
1104 29Obrobione ziarna (na przykład łuszczone, perełkowane, krojone lub śrutowane), inne niż z owsa, żyta lub kukurydzy
1104 30Zarodki zbóż całe, miażdżone, płatkowane lub mielone
09.30561107Słód, nawet palony7 0007 000
1109Gluten pszenny, nawet suszony
09.30571108 11Skrobia pszenna10 00010 000
1108 12Skrobia kukurydziana
1108 13Skrobia ziemniaczana
09.30583505 10 10

3505 10 90

Dekstryny i pozostałe skrobie modyfikowane (z wyjątkiem skrobi estryfikowanych lub eteryfikowanych)1 0001 000
3505 20 30

3505 20 50

3505 20 90

Kleje zawierające więcej niż 25 % masy skrobi, dekstryn lub pozostałych modyfikowanych skrobi
09.30592302 10

2302 30

2302 40 10

2302 40 90

Otręby, śruta i inne pozostałości, nawet granulowane, pochodzące z odsiewu, przemiału lub innej obróbki zbóż (z wyjątkiem tych z ryżu)16 00016 000
2303 10 11Pozostałości z produkcji skrobi z kukurydzy (z wyłączeniem stężonych płynów z rozmiękczania), o zawartości białka w przeliczeniu na suchy produkt przekraczającej 40 % masy
09.30600711 51Grzyby z rodzaju Agaricus, zakonserwowane tymczasowo (np. w gazowym ditlenku siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia500500
2003 10Grzyby z rodzaju Agaricus, przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego
09.30610711 51Grzyby z rodzaju Agaricus, zakonserwowane tymczasowo (np. w gazowym ditlenku siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia500500
09.30622002Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym10 00010 000
09.30632009 61 90Sok winogronowy (włączając moszcz gronowy), o liczbie Brixa nieprzekraczającej 30, o wartości przekraczającej 18 EUR za 100 kg masy netto10 00010 000
2009 69 11Sok winogronowy (włączając moszcz gronowy), o liczbie Brixa przekraczającej 67, o wartości nieprzekraczającej 22 EUR za 100 kg masy netto
2009 69 71

2009 69 79

2009 69 90

Sok winogronowy (włączając moszcz gronowy), o liczbie Brixa przekraczającej 30, ale nieprzekraczającej 67, o wartości nieprzekraczającej 18 EUR za 100 kg masy netto
2009 71

2009 79

Sok jabłkowy
09.30640403 10 51

0403 10 53

0403 10 59

0403 10 91

0403 10 93

0403 10 99

0403 90 71

0403 90 73

Maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, jogurt, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, nawet zagęszczone, aromatyzowane lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao2 0002 000
0403 90 79

0403 90 91

0403 90 93

0403 90 99

09.30650405 20 10

0405 20 30

Produkty mleczarskie do smarowania o zawartości tłuszczu 39 % masy i większej, ale nieprzekraczającej 75 % masy250250
09.30660710 40

0711 90 30

2001 90 30

2004 90 10

2005 80

Kukurydza cukrowa1 5001 500
09.30671702 50Fruktoza chemicznie czysta2 0002 000
1702 90 10Maltoza chemicznie czysta
ex 1704 90 99Pozostałe wyroby cukiernicze, niezawierające kakao, zawierające 70 % masy lub więcej sacharozy
1806 10 30

1806 10 90

Proszek kakaowy, zawierający 65 % masy lub więcej sacharozy lub izoglukozy wyrażonej jako sacharoza
ex 1806 20 95Pozostałe wyroby, w blokach, tabliczkach lub batonach, o masie większej niż 2 kg, lub w płynie, paście, proszku, granulkach lub w innej postaci, w pojemnikach lub w bezpośrednich opakowaniach, o zawartości przekraczającej 2 kg, zawierające mniej niż 18 % masy masła kakaowego i 70 % lub więcej masy sacharozy
ex 1901 90 99Pozostałe przetwory spożywcze z mąki, kasz, mączki, skrobi lub z ekstraktu słodowego, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 40 % masy kakao, obliczonej w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, zawierające 70 % lub więcej masy sacharozy
2101 12 98

2101 20 98

Przetwory na bazie kawy, herbaty lub maté (herbaty paragwajskiej)
3302 10 29Mieszaniny substancji zapachowych i mieszaniny na bazie jednej lub na wielu takich substancjach, w rodzaju stosowanych do produkcji napojów, zawierające wszystkie środki aromatyzujące charakterystyczne dla napojów, o rzeczywistym stężeniu objętościowym alkoholu nieprzekraczającym 0,5 % obj.
09.30681903Tapioka i jej namiastki, przygotowane ze skrobi, w postaci płatków, ziaren, perełek, odsiewu lub w podobnych postaciach2 0002 000
1904 30Pszenica spęczniona
09.30691806 20 70Okruchy czekolady mlecznej300300
2106 10 80Pozostałe koncentraty białkowe i teksturowane substancje białkowe
2202 90 99Napoje bezalkoholowe, inne niż wody, zawierające 2 % masy lub więcej tłuszczu uzyskanego z produktów objętych pozycjami od 0401 do 0404
09.30702106 90 98Pozostałe przetwory spożywcze, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone2 0002 000
09.30712207 10

2208 90 91

2208 90 99

Alkohol etylowy nieskażony27 00027 000
2207 20Alkohol etylowy i pozostałe wyroby alkoholowe, o dowolnej mocy, skażone
09.30722402 10Cygara, nawet z obciętymi końcami i cygaretki, zawierające tytoń2 5002 500
2402 20 90Papierosy zawierające tytoń, niezawierające goździków
09.30732905 43Mannit100100
2905 44D-sorbit (sorbitol)
3824 60Sorbit, inny niż ten objęty podpozycją 2905 44
09.30743809 10 10

3809 10 30

3809 10 50

3809 10 90

Środki wykańczalnicze, nośniki barwników przyśpieszające barwienie, utrwalacze barwników i pozostałe preparaty (na przykład klejonki i zaprawy), w rodzaju stosowanych w przemysłach włókienniczym, papierniczym, skórzanym i podobnych, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone, na bazie substancji skrobiowych2 0002 000
09.30750703 20Czosnek, świeży lub schłodzony500500
09.30761004Owies4 0004 000"

ZAŁĄCZNIK  II

"ZAŁĄCZNIK III

Kontyngenty taryfowe na produkty rolne, o których mowa w art. 3 ust. 3
ProduktKlasyfikacja taryfy celnejWielkość dotycząca okresu objętego kontyngentem trwającego od dnia 23.4.2014 r. do dnia 31.12.2014 r.Wielkość dotycząca okresu objętego kontyngentem trwającego od dnia 1.1.2015 r. do dnia 31.12.2015 r.
Mięso wołowe0201.10.(00)

0201.20.(20-30-50-90)

0201.30.(00)

0202.10.(00)

0202.20.(10-30-50-90)

0202.30.(10-50-90)

12 000 ton rocznie

wyrażonych jako waga netto

12 000 ton rocznie

wyrażonych jako waga netto

Mięso wieprzowe0203.11.(10)

0203.12.(11-19)

0203.19.(11-13-15-55-59)

0203.21.(10)

0203.22.(11-19)

0203.29.(11-13-15-55-59)

20 000 ton rocznie

wyrażonych jako waga netto

+ 20 000 ton rocznie

wyrażonych jako waga netto

(dla kodów CN 0203.11.(10) 0203.12.(19)

0203.19.(11-15-59) 0203.21.(10) 0203.22.(19)

0203.29.(11-15-59))

20 000 ton rocznie

wyrażonych jako waga netto

+ 20 000 ton rocznie

wyrażonych jako waga netto

(dla kodów CN 0203.11.(10) 0203.12.(19)

0203.19.(11-15-59) 0203.21.(10) 0203.22.(19)

0203.29.(11-15-59))

Mięso drobiowe

i drobiowe produkty

mięsne

0207.11.(30-90)

0207.12.(10-90)

0207.13.(10-20-30-50-60-99)

0207.14.(10-20-30-50-60-99)

0207.24.(10-90)

0207.25.(10-90)

0207.26.(10-20-30-50-60-70-80-99)

0207.27.(10-20-30-50-60-70-80-99)

0207.32.(15-19-51-59-90)

0207.33.(11-19-59-90)

0207.35.(11-15-21-23-25-31-41-51-53-61-63-71-79-99)

0207.36.(11-15-21-23-31-41-51-53-61-63-79-90)

0210.99.(39)

1602.31.(11-19-30-90)

1602.32.(11-19-30-90)

1602.39.(21)

16 000 ton rocznie

wyrażonych jako waga netto

+ 20 000 ton rocznie

wyrażonych jako waga netto

(dla kodu CN 0207.12.(10-90))

16 000 ton rocznie

wyrażonych jako waga netto

+ 20 000 ton rocznie

wyrażonych jako waga netto

(dla kodu CN 0207.12.(10-90))

Mleko, śmietana, mleko zagęszczone i jogurty0401.10.(10-90)

0401.20.(11-19-91-99)

0401.30.(11-19-31-39-91-99)

0402.91.(10-30-51-59-91-99)

0402.99.(10-31-39-91-99)

0403.10.(11-13-19-31-33-39) 0403.90.(51-53-59-61-63-69)

8 000 ton rocznie

wyrażonych jako waga netto

8 000 ton rocznie

wyrażonych jako waga netto

Mleko w proszku0402.10.(11-19-91-99)

0402.21.(11-17-19-91-99)

0402.29.(11-15-19-91-99)

0403.90.(11-13-19-31-33-39)

0404.90.(21-23-29-81-83-89)

1 500 ton rocznie

wyrażonych jako waga netto

1 500 ton rocznie

wyrażonych jako waga netto

Masło i produkty mleczarskie do smarowania0405.10.(11-19-30-50-90)

0405.20.(90)

0405.90.(10-90)

1 500 ton rocznie

wyrażonych jako waga netto

1 500 ton rocznie

wyrażonych jako waga netto

Jaja i albuminy0407.00.(30)

0408.11.(80)

0408.19.(81-89)

0408.91.(80)

0408.99.(80)

3502.11.(90)

3502.19.(90)

3502.20.(91-99)

1 500 ton rocznie

wyrażonych jako ekwiwalent jaj w skorupkach

+ 3 000 ton rocznie

wyrażonych jako waga netto

(dla kodu CN 0407.00.(30))

1 500 ton rocznie

wyrażonych jako ekwiwalent jaj w skorupkach

+ 3 000 ton rocznie

wyrażonych jako waga netto

(dla kodu CN 0407.00.(30))

Pszenica zwyczajna, mąki i granulki1001.90.(99)

1101.00.(15-90)

1102.90.(90)

1103.11.(90)

1103.20.(60)

950 000 ton rocznie950 000 ton rocznie
Jęczmień, mąka i granulki1003.00.(90)

1102.90.(10)

1103.20.(20)

250 000 ton rocznie250 000 ton rocznie
Kukurydza, mąka i granulki1005.90.(00)

1102.20.(10-90)

1103.13.(10-90)

1103.20.(40)

1104.23.(10-30-90-99)

400 000 ton rocznie400 000 ton rocznie"
1 Stanowisko Parlamentu Europejskiego z dnia 23 października 2014 r. (dotychczas nieopublikowane w Dzienniku Urzędowym) i decyzja Rady z dnia 24 października 2014 r.
2 Dz.U. L 161 z 29.5.2014, s. 3.
3 Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 374/2014 z dnia 16 kwietnia 2014 r. w sprawie obniżenia lub zniesienia ceł na towary pochodzące z Ukrainy (Dz.U. L 118 z 22.4.2014, s. 1).
*Dz.U. L 161 z 29.5.2014, s. 3.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.