Rozporządzenie 3994/87 zmieniające rozporządzenie nr 136/66/EWG w sprawie ustanowienia wspólnej organizacji rynku olejów i tłuszczów

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.1987.377.31

Akt jednorazowy
Wersja od: 31 grudnia 1987 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (EWG) NR 3994/87
z dnia 23 grudnia 1987 r.
zmieniające rozporządzenie nr 136/66/EWG w sprawie ustanowienia wspólnej organizacji rynku olejów i tłuszczów

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2658/87 z dnia 23 lipca 1987 r. w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej (1), zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 3985/87 (2), w szczególności jego art. 15,

a także mając na uwadze, co następuje:

rozporządzenie Rady (EWG) nr 2658/87 ustanawia z mocą od 1 stycznia 1988 r. scaloną nomenklaturę towarową opartą na Zharmonizowanym Systemie, która będzie spełniać wymagania zarówno Wspólnej Taryfy Celnej, jak i nomenklatury towarowej dla danych statystycznych w dziedzinie handlu zewnętrznego Wspólnoty;

w konsekwencji należy dostosować opisy towarów i pozycje taryfowe, które znajdują się w rozporządzeniu Rady nr 136/66/EWG (3), ostatnio zmienionym rozporządzeniem (EWG) nr 1915/87 (4), zgodnie z terminologią Nomenklatury Scalonej; takie dostosowania nie wymagają wprowadzenia jakichkolwiek zmian materialnych,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W rozporządzeniu nr 136/66/EWG wprowadza się następujące zmiany:

1) w art. 1 ust. 2 otrzymuje brzmienie:

"2. Niniejsze rozporządzenie obejmuje następujące produkty:

Kod CN

Wyszczególnienie

a) 1201 00 90

Nasiona soi, także łamane, inne niż z przeznaczeniem

do siewu

1202 10 90

Orzeszki ziemne, niepalone ani nieprzygotowane

inaczej, w łupinkach, inne niż z przeznaczeniem do

siewu

1202 20 00

Orzeszki ziemne, niepalone ani nieprzygotowane

inaczej, łuskane, łamane albo nie, inne niż z

przeznaczeniem do siewu

1203 00 00

Kopra

1204 00 90

Nasiona lnu, także łamane, inne niż z przeznaczeniem

do siewu

1205 00 90

Nasiona rzepaku lub rzepiku, także łamane, inne niż

z przeznaczeniem do siewu

1206 00 90

Nasiona słonecznika, także łamane, inne niż z

przeznaczeniem do siewu

1207 10 90

Orzechy palmowe i ich jądra, także łamane, inne niż

z przeznaczeniem do siewu

1207 20 90

Nasiona bawełny, także łamane, inne niż z

przeznaczeniem do siewu

1207 30 90

Nasiona rącznika, także łamane, inne niż z

przeznaczeniem do siewu

1207 40 90

Nasiona sezamu, także łamane, inne niż z

przeznaczeniem do siewu

1207 50 90

Nasiona gorczycy, także łamane, inne niż z

przeznaczeniem do siewu

1207 60 90

Nasiona krokosza barwierskiego, także łamane, inne

niż z przeznaczeniem do siewu

1207 91 90

Nasiona maku, także łamane, inne niż z

przeznaczeniem do siewu

1207 92 90

Orzechy masłosza (orzechy karite), także łamane,

inne niż z przeznaczeniem do siewu

1207 99 91

Nasiona konopi, także łamane, inne niż z

przeznaczeniem do siewu

1207 99 99

Inne nasiona i owoce oleiste, także łamane, inne niż

z przeznaczeniem do siewu

b) 1208

Mąka i mączka z nasion lub owoców oleistych, inne

niż z gorczycy

1504

Tłuszcze i oleje i ich frakcje, z ryb lub ze ssaków

morskich, także rafinowane, ale niemodyfikowane

chemicznie

1507

Olej sojowy i jego frakcje, także rafinowane, ale

niemodyfikowane chemicznie

1508

Olej z orzeszków ziemnych i jego frakcje, także

rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie

1511

Olej palmowy i jego frakcje, także rafinowane, ale

niemodyfikowane chemicznie

1512

Olej słonecznikowy, z krokosza balwierskiego lub

bawełniany i ich frakcje, także rafinowane, ale

niemodyfikowane chemicznie

1513

Olej kokosowy, olej z ziaren palmowych lub olej

babassu oraz ich frakcje, także rafinowane, ale

niemodyfikowane chemicznie

1514

Olej rzepakowy, rzepikowy lub gorczycowy i ich

frakcje, także rafinowane, ale niemodyfikowane

chemicznie

ex 1515

Pozostałe ciekłe tłuszcze i oleje roślinne z

wyjątkiem oleju jojoba: 1515 60) oraz ich frakcje,

także rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie

ex 1516

Tłuszcze i oleje zwierzęce lub roślinne i ich

frakcje, częściowo lub całkowicie uwodornione,

estryfikowane wewnętrznie, reestryfikowane lub

elaidynizowane, także rafinowane, ale dalej

nieprzetworzone, z wyjątkiem uwodornionego oleju

rycynowego, tzw. 'wosku opalowego': 1516 20 10

ex 1517

Margaryna, jadalne mieszaniny albo wyroby z

tłuszczów lub olejów zwierzęcych lub roślinnych, lub

z frakcji różnych tłuszczów lub olejów, innych niż

jadalne tłuszcze lub oleje albo ich frakcje objęte

pozycją 1516, z wyjątkiem podpozycji 1517 10 10,

1517 90 10 oraz 1517 90 93

1518 00 31

)

Oleje roślinne, ciekłe, zmieszane, do zastosowań

1518 00 39

}

technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja

)

środków spożywczych do spożycia przez ludzi

1522 00 91

Osady i szlamy olejowe, sopstoki, pozostałości powstałe

przy obróbce substancji tłuszczowych oraz wosków

zwierzęcych lub roślinnych, z wyjątkiem tych

zawierających olej o charakterystyce oliwy z oliwek

1522 00 99

Inne pozostałości powstałe przy obróbce substancji

tłuszczowych oraz wosków zwierzęcych lub roślinnych, z

wyjątkiem tych zawierających olej o charakterystyce

oliwy z oliwek

2304 00 00

Makuchy i inne pozostałości stałe, także mielone lub w

postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji oleju sojowego

2305 00 00

Makuchy i inne pozostałości stałe, także mielone lub w

postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji oleju z

orzeszków ziemnych

ex 2306

Makuchy i inne pozostałości stałe, także mielone lub w

postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji tłuszczów lub

olejów roślinnych, inne niż z pozycji nr 2304 lub 2305,

z wyjątkiem makuchów i innych pozostałości powstałych z

ekstrakcji oliwy z oliwek ujętych podpozycją 2306 90

c) 1509

Oliwa i jej frakcje, także rafinowane, ale

niemodyfikowane chemicznie

1510 00

Pozostałe oleje i ich frakcje, otrzymane wyłącznie z

oliwek, także rafinowane, ale niemodyfikowane

chemicznie, włącznie z mieszaninami tych olejów lub ich

frakcji z olejami lub frakcjami objętymi pozycją 1509

d) 0709 90 31

Oliwki, świeże lub chłodzone, do celów innych niż

produkcja oliwy

0709 90 39

Pozostałe oliwki, świeże lub chłodzone

0710 80 10

Oliwki (niegotowane albo gotowane na parze lub w

wodzie), mrożone

0711 20

Oliwki zakonserwowane tymczasowo (na przykład w gazowym

dwutlenku siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w

innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w

tym stanie do bezpośredniego spożycia

ex 0712 90 90

Oliwki suszone, całe, cięte w kawałki, w plasterkach,

łamane lub w proszku, ale dalej nieprzetworzone

ex 2001 90 90

Oliwki przetworzone lub zakonserwowane za pomocą octu

lub kwasu octowego

ex 2004 90 30

Oliwki przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za

pomocą octu lub kwasu octowego, mrożone

2005 70 00

Oliwki przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za

pomocą octu lub kwasu octowego, niemrożone

e) 1522 00 31

)

Pozostałości po obróbce substancji tłuszczowych lub

1522 00 39

}

wosków zwierzęcych lub roślinnych, zawierających olej o

)

charakterystyce oliwy z oliwek

2306 90 11

)

Makuchy i inne pozostałości stałe, pozostałe z

2306 90 19

}

ekstrakcji oliwy z oliwek

)

2) w art. 2 ust. 1 otrzymuje brzmienie:

"1. W odniesieniu do produktów określonych w art. 1 ust. 2 lit. a), b) i d), z wyjątkiem objętych podpozycjami 0709 90 39 i 0711 20 90, oraz w odniesieniu do produktów objętych podpozycją 2306 90 11, stosuje się stawki celne określone w Nomenklaturze Scalonej.

W stosunku do produktów określonych w art. 1 ust. 2 lit c) i e), z wyjątkiem objętych podpozycją 2306 90 11, oraz w stosunku do produktów objętych podpozycjami 0709 90 39 i 0711 20 90 stosuje się system opłat wyrównawczych w przywozie z państw trzecich."

3) w art. 14 ust. 1 otrzymuje brzmienie:

"1. W przypadku gdy nieprzetworzona oliwa z oliwek objęta podpozycjami 1509 10 i 1510 00 10 jest przywożona z państw trzecich oraz gdy cena progowa jest wyższa od ceny cif, opłata wyrównawcza jest równa różnicy między tymi dwoma cenami."

4) w art. 15 ust. 1 i 2 otrzymują brzmienie:

"1. W odniesieniu do przywozu z państw trzecich oliwy z oliwek objętej podpozycjami 1509 90 00 i 1510 00 90 pobiera się opłatę wyrównawczą; opłata wyrównawcza składa się ze zmiennego składnika odpowiadającego opłacie wyrównawczej stosowanej w odniesieniu do ilości oliwek potrzebnej do produkcji przywożonej oliwy, która może być ustalona według ogólnie obowiązującej stawki, oraz ze stałego składnika w celu ochrony przemysłu przetwórczego.

2. W przypadku gdy w odniesieniu do jednego lub więcej miejsc pochodzenia ceny oferowane na rynku światowym w odniesieniu do oliwy z oliwek objętej podpozycjami 1509 90 00 i 1510 00 90 nie odpowiadają cenie cif, określonej w art. 14, tę ostatnią do celów obliczenia zmiennego składnika opłaty wyrównawczej zastępuje się ceną ustaloną na podstawie wyżej wymienionych cen oferowanych."

5) w art. 17 ust. 1 i 2 otrzymują brzmienie:

"1. W przywozie z państw trzecich oliwek objętych podpozycjami 0709 90 39 i 0711 20 90 płaci się opłatę wyrównawczą będącą pochodną opłaty wyrównawczej stosowanej w odniesieniu do oliwy z oliwek na podstawie art. 14 oraz w oparciu o zawartość oliwy w przywożonych produktach.

Jednakże pobierana opłata wyrównawcza nie może być niższa niż kwota równa 8% wartości przywożonego produktu, przy czym kwotę tę ustala się według ogólnie obowiązującej stawki.

W przywozie z państw trzecich produktów objętych podpozycjami 2306 90 19, 1522 00 31 i 1522 00 39 płaci się opłatę wyrównawczą będącą pochodną opłaty wyrównawczej stosowanej odnośnie oliwy z oliwek oraz w oparciu o zawartość oliwy w przywożonych produktach."

Artykuł 2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 1988 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 23 grudnia 1987 r.

W imieniu Komisji
Frans ANDRIESSEN
Wiceprzewodniczący

_________

(1) Dz.U. L 256 z 7.9.1987, str. 1.

(2) Dz.U. L 376 z 31.12.1987, str. 1.

(3) Dz.U. 172 z 30.9.1966, str. 3025/66.

(4) Dz.U. 183 z 2.7.1987, str. 7.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.