Rozporządzenie 1871/2003 zmieniające załącznik I do rozporządzenia Rady (EWG) nr 2658/87 w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej
Dz.U.UE.L.2003.275.5
Akt jednorazowyROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 1871/2003
z dnia 23 października 2003 r.
zmieniające załącznik I do rozporządzenia Rady (EWG) nr 2658/87 w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2658/87 z dnia 23 lipca 1987 r. w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 2176/2002(2), w szczególności jego art. 9 ust. 1 lit. a,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Rozporządzenie (EWG) nr 2658/87 ustanowiło nomenklaturę towarową, dalej zwaną "Nomenklaturą Scaloną". Nomenklatura Scalona jest przedstawiona w załączniku I do rozporządzenia (EWG) nr 2658/87;
(2) Rozporządzenie Komisji (WE) nr 535/94 z dnia 9 marca 1994 r. zmieniające załącznik I do rozporządzenia Rady (EWG) nr 2658/87 w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej(3) wprowadziło dodatkową uwagę 8 do Rozdziału 2 Nomenklatury Scalonej w celu wyjaśnienia klasyfikacji solonego mięsa i podrobów jadalnych objętych pozycją 0210 ("mięso i podroby jadalne, solone, w solance, suszone lub wędzone; jadalne mąki i mączki, z mięsa lub podrobów"). W 1995 r. nastąpiła zmiana numeru tej uwagi na uwagę dodatkową 7;
(3) Klasyfikacja w Dziale 2 Nomenklatury Scalonej zależy zasadniczo od procesu stosowanego dla zapewnienia długotrwałego zakonserwowania produktu. Ogólna uwaga wyjaśniająca Systemu Zharmonizowanego do Działu 2 określa strukturę tego działu. Rozdział 2 obejmuje niegotowane mięso i podroby mięsne, które są świeże lub schłodzone, lub przeszły jeden z procesów wymaganych do długoterminowego konserwowania, tzn. niegotowane mięso i podroby, które są zamrożone lub solone, w solance, suszone lub wędzone;
(4) Zgodnie ze wspomnianą uwagą wyjaśniającą świeże mięso jest klasyfikowane jako takie nawet, jeżeli zostało zapakowane z solą jako czasowym czynnikiem konserwującym na czas transportu. Regułę tę stosuje się także do mięsa zamrożonego, w przeciwnym razie dowolne mięso, do którego dodano sól, byłoby traktowane jako mięso solone objęte pozycją 0210. W pozycji 0210 solenie musi być na tyle wystarczające, aby zapewnić długoterminowe zakonserwowanie mięsa do celów innych niż transport. W związku z tym należy zauważyć, że pozostałe procesy konserwowania wymienione w pozycji 0210, tj. w solance, suszone lub wędzone, mają na celu zapewnienie długoterminowego zakonserwowania, a nie służą jako tymczasowy czynnik konserwujący na czas transportu;
(5) Wydaje się właściwe wyjaśnienie i dalsze potwierdzenie, że solenie w znaczeniu, w jakim występuje w pozycji 0210, jest procesem stosowanym w celu zapewnienia długoterminowego zakonserwowania;
(6) Dlatego uwaga dodatkowa 7 do Działu 2 Nomenklatury Scalonej stanowiącej załącznik I do rozporządzenia (EWG) nr 2658/87 powinna zostać odpowiednio zmieniona;
(7) Komitet Kodeksu Celnego nie wydał opinii w terminie wyznaczonym przez przewodniczącego;
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Sporządzono w Brukseli, dnia 23 października 2003 r.
W imieniu Komisji | |
Frederik BOLKESTEIN | |
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 256 z 7.9.1987, str. 1.
(2) Dz.U. L 331 z 7.12.2002, str. 3
(3) Dz.U. L 68 z 11.3.1994, str. 15