Rozporządzenie 2344/2003 zmieniające załącznik I do rozporządzenia Rady (EWG) nr 2658/87 w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2003.346.38

Akt jednorazowy
Wersja od: 31 grudnia 2003 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 2344/2003
z dnia 30 grudnia 2003 r.
zmieniające załącznik I do rozporządzenia Rady (EWG) nr 2658/87 w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2658/87 z dnia 23 lipca 1987 r. w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej(1), w szczególności jego art. 9 ust. 1 lit. a),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Nomenklatura Scalona zawarta w załączniku I do rozporządzenia (EWG) nr 2658/87 została zastąpiona rozporządzeniem Komisji (WE) nr 1789/2003 z dnia 11 września 2003 r., zmieniające załącznik I do rozporządzenia Rady (EWG) nr 2658/87 r. w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej(2), które stosuje się od dnia 1 stycznia 2004 r.;

(2) Komisja przyjęła rozporządzenia (WE) nr 1871/2003(3), (WE) nr 1949/2003(4) i (WE) nr 2205/2003(5) zmieniające załącznik I do rozporządzenia (EWG) nr 2658/87, ze zmianami wprowadzonymi rozporządzeniem Komisji (WE) nr 1832/2002(6);

(3) W celu zapewnienia aby Nomenklatura Scalona, która ma być stosowana od dnia 1 stycznia 2004 r., obejmowała zmiany wprowadzone tymi trzema rozporządzeniami, konieczne jest dokonanie odpowiednich zmian w załączniku I do rozporządzenia (EWG) nr 2658/87, ze zmianami wprowadzonymi rozporządzeniem (WE) nr 1789/2003.

(4) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Kodeksu Celnego,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Załącznik I do rozporządzenia Rady (EWG) nr 2658/87, ze zmianami wprowadzonymi rozporządzeniem (WE) nr 1789/2003, zostaje zmieniony zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2004 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 30 grudnia 2003 r.

W imieniu Komisji
Frederik BOLKESTEIN
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 256 z 7.9.1987, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 2205/2003 (Dz.U. L 330 z 18.12.2003, str. 10).

(2) Dz.U. L 281 z 30.10.2003, str. 1.

(3) Dz.U. L 275 z 25.10.2003, str. 5.

(4) Dz.U. L 287 z 5.11.2003, str. 15.

(5) Dz.U. L 330 z 18.12.2003, str. 10.

(6) Dz.U. L 290 z 28.10.2002, str. 1.

ZAŁĄCZNIK

1. Uwaga dodatkowa 7 do działu 2 Nomenklatury Scalonej przyjmuje następujące brzmienie:

"7. W pozycji 0210 wyrażenie »mięso i podroby jadalne, solone lub w solance« oznacza mięso i podroby jadalne głęboko i jednorodnie przesycone solą we wszystkich częściach, posiadające całkowitą zawartość soli 1,2 % masy lub większą, pod warunkiem że jest to solenie, które zapewnia długoterminowe zakonserwowanie."

2. W uwadze dodatkowej 2 do działu 15 Nomenklatury Scalonej wprowadza się następujące zmiany:

1. w uwadze dodatkowej 2(A), tabela I zostaje zastąpiona przez następującą tabelę:

"Tabela I

Zawartość kwasów tłuszczowych jako udział procentowy kwasów tłuszczowych ogółem

Kwas tłuszczowyUdział procentowy
Kwas mirystynowy≤ 0,05
Kwas palmitynowy7,5 - 20,0
Kwas palmitolejowy0,3 - 3,5
Kwas heptadekanowy≤ 0,3
Kwas heptadekenowy≤ 0,3
Kwas stearynowy0,5 - 5,0
Kwas oleinowy55,0 - 83,0
Kwas linolowy3,5 - 21,0
Kwas linolenowy≤ 1,0
Kwas arachidowy≤ 0,6
Kwas arachidynowy≤ 0,4
Kwas behenowy(1)≤ 0,3
Kwas lignocerynowy≤ 0,2
(1) ≤ 0,2 dla oliwy z pozycji 1509."

2. w uwadze dodatkowej 2(B) wprowadza się następujące zmiany:

a) wstępny ustęp zostaje zastąpiony przez następujący tekst:

"Podpozycja 1509 10 obejmuje jedynie oliwę z oliwek zdefiniowaną w sekcjach I i II poniżej, otrzymywane wyłącznie w sposób mechaniczny lub przy użyciu innych metod fizycznych, w warunkach, które nie prowadzą do modyfikacji oliwy i które nie zostały poddane żadnej innej obróbce oprócz przemywania, dekantowania, odwirowywania czy filtrowania. Oliwa z oliwek, otrzymywane z wykorzystaniem rozpuszczalników, odczynników chemicznych lub biochemicznych lub procesów powtórnej estryfikacji oraz dowolne mieszaniny z oliwą innego rodzaju są wyłączone z niniejszej podpozycji."

b) w uwadze dodatkowej 2 (B)(I) wprowadza się następujące zmiany:

i) wyrażenie "oliwa lampante z oliwek z pierwszego tłoczenia" zastępuje się wyrażeniem "oliwa lampante z oliwek";

ii) tekst lit. c) zastępuje się tekstem następującym:

"c) zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych w położeniu 2 w triglicerydach nieprzekraczająca 1,5 %"

iii) w lit. g) wprowadza się następujące zmiany:

– pozycje 1 i 3 skreśla się;

– tekst z pozycji 4 zastępuje się następującym tekstem:

"4. właściwości organoleptyczne wykazujące medianę odchyłek przekraczającą 2,5, zgodnie z aneksem XII do rozporządzenia (EWG) nr 2568/91."

c) w uwadze dodatkowej 2b)(II) wprowadza się następujące zmiany:

i) lit. a) zastępuje się następującym tekstem:

"a) zawartość kwasów, wyrażona jako kwas oleinowy, nieprzekraczająca 2,0/100 g;"

ii) lit. e) zastępuje się następującym tekstem:

"e) współczynnik ekstyncji K270 nieprzekraczający 0,25;"

iii) lit. g) zastępuje się następującym tekstem:

"g) właściwości organoleptyczne wykazujące medianę odchyłek nie przekraczającą 2,5, zgodnie z załącznikiem XII do rozporządzenia (EWG) 2568/91."

iv) lit. (ij) zastępuje się następującym tekstem:

"ij) zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych w położeniu 2 w triglicerydach nieprzekraczająca 1,5 %"

3. w uwadze dodatkowej 2(C) wprowadza się następujące zmiany:

a) lit. a) zastępuje się następującym tekstem:

"a) zawartość kwasów, wyrażona jako kwas oleinowy, nieprzekraczająca 1,0 g/100 g;"

b) lit. c) i d) zastępuje się następującym tekstem:

"c) współczynnik ekstyncji K270 nieprzekraczający 0,90;

d) zmienność współczynnika ekstyncji (K) w obszarze 270 nm nieprzekraczająca 0,15;"

c) lit. f) zastępuje się następującym tekstem:

"f) zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych w położeniu 2 w triglicerydach nieprzekraczająca 1,8 %"

4. w uwadze dodatkowej 2(D) wprowadza się następujące zmiany:

a) lit. a) skreśla się;

b) lit. c) zastępuje się następującym tekstem:

"c) zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych w położeniu 2 w triglicerydach nieprzekraczająca 2,2 %"

5. w uwadze dodatkowej 2(E), drugie zdanie zastępuje następujący tekst:

"Oliwa objęta tą podpozycją musi posiadać zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych w położeniu 2 w triglicerydach nieprzekraczającą 2,2 %, sumę izomerów transoleinowych niższą od 0,40 %, sumę izomerów (translinolowych + translinolenowych) niższą od 0,35 %, a różnica pomiędzy wysoko sprawną chromatografią cieczową (HPLC) a teoretyczną zawartością w triglicerydach równoważnika ilości atomów węgla w łańcuchu (ECN42) nieprzekraczająca 0,5."

3. Wyszczególnienie towarów w drugiej kolumnie przy kodzie CN 1509 10 10 zostaje zastąpione następującym tekstem:

"Oliwa lampante z oliwek"

4. Uwagę dodatkową 1 do działu 21 Nomenklatury Scalonej skreśla się.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.