Rozporządzenie 2626/1999 zmieniające załącznik I do rozporządzenia Rady (EWG) nr 2658/87 w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.1999.321.3

Akt jednorazowy
Wersja od: 14 grudnia 1999 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 2626/1999
z dnia 13 grudnia 1999 r.
zmieniające załącznik I do rozporządzenia Rady (EWG) nr 2658/87 w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2658/87 z dnia 23 lipca 1987 r w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 2204/1999(2), w szczególności jego art. 9,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Konieczne jest wprowadzenie rozróżnienia między grzybami przetworzonymi lub zakonserwowanymi za pomocą octu lub kwasu octowego, objętymi podpozycją 2001 90 50 z jednej strony, a grzybami przetworzonymi lub zakonserwowanymi inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego z podpozycji 2003 10 z drugiej strony.

(2) Zgodnie z tekstem uwag wyjaśniających Zharmonizowanego Systemu do pozycji 2001, do produktów objętych tą pozycją, oprócz innych dodatków, można dodać sól. W tym przypadku sól została dodana jedynie do celów przygotowania.

(3) W celu umożliwienia odróżnienia produktów z podpozycji 2003 10, konieczne wydaje się ograniczenie całkowitej zawartości soli w produktach z podpozycji 2001 90 50.

(4) Właściwe wydaje się ograniczenie zawartości soli do najwyżej 2,5 % masy.

(5) W celu odzwierciedlenia powyższej decyzji konieczne jest wyjaśnienie dodatkowej uwagi 1 do działu 20.

(6) Punkty 3 i 4 załącznika do rozporządzenia Komisji (WE) nr 1196/97(3), które służyły poprzednio do klasyfikacji takich produktów na podstawie ich zawartości octu bez względu na zawartość soli powinny zostać uchylone.

(7) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Kodeksu Celnego,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Dodatkowa uwaga 1 do działu 20 Nomenklatury Scalonej dołączonej do rozporządzenia (EWG) nr 2658/87 otrzymuje brzmienie:

"1. Do celów pozycji 2001 warzywa, owoce, orzechy i inne jadalne części roślin przetworzone lub zakonserwowane w occie lub kwasie octowym muszą mieć zawartość wolnego, lotnego kwasu 0,5 % lub większą, wyrażoną jako kwas octowy. Ponadto, grzyby objęte podpozycją 2001 90 50 nie powinny zawierać więcej niż 2,5 % masy soli".

Artykuł  2

Punkt 3 i 4 załącznika do rozporządzenia (WE) nr 1196/97 uchyla się.

Artykuł  3

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego pierwszego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 13 grudnia 1999 r.

W imieniu Komisji
Mario MONTI
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 256 z 7.9.1987, str. 1.

(2) Dz.U. L 278 z 28.10.1999, str. 1.

(3) Dz.U. L 170 z 28.6.1997, str. 13.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.