Rozporządzenie 1960/2000 zmieniające załączniki I i III do rozporządzenia Rady (EWG) nr 2377/90 ustanawiającego wspólnotową procedurę określania maksymalnych limitów pozostałości weterynaryjnych produktów leczniczych w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2000.234.5

Akt jednorazowy
Wersja od: 16 września 2000 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 1960/2000
z dnia 15 września 2000 r.
zmieniające załączniki I i III do rozporządzenia Rady (EWG) nr 2377/90 ustanawiającego wspólnotową procedurę określania maksymalnych limitów pozostałości weterynaryjnych produktów leczniczych w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2377/90 z dnia 26 czerwca 1990 r. ustanawiające wspólnotową procedurę określania maksymalnych limitów pozostałości weterynaryjnych produktów leczniczych w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 1295/2000(2), w szczególności jego art. 6, 7 i 8,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Zgodnie z rozporządzeniem (EWG) nr 2377/90 maksymalne limity pozostałości muszą być ustanawiane stopniowo dla wszystkich substancji farmakologicznie czynnych stosowanych w weterynaryjnych produktach leczniczych we Wspólnocie, przeznaczonych do podawania zwierzętom służącym do produkcji żywności.

(2) Maksymalne limity pozostałości powinny zostać określone wyłącznie po analizie, przeprowadzanej w ramach Komitetu ds. Weterynaryjnych Produktów Leczniczych, wszelkich istotnych informacji dotyczących bezpieczeństwa tych pozostałości dla konsumentów środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego oraz wpływu tych pozostałości na przebieg procesów przetwórstwa przemysłowego środków spożywczych.

(3) Przy ustanawianiu maksymalnych poziomów pozostałości weterynaryjnych produktów leczniczych w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego należy określić gatunki zwierząt mogących wykazywać obecność pozostałości, poziomy tych pozostałości w tkankach mięsnych uzyskiwanych ze zwierząt leczonych (tkanka docelowa) i charakter pozostałości właściwej do kontroli poziomu pozostałości (pozostałość znacznikowa).

(4) Zgodnie z przepisami odpowiedniego prawodawstwa wspólnotowego maksymalny poziom pozostałości do celów kontroli powinien być zazwyczaj ustanawiany dla tkanek docelowych wątroby lub nerek, niemniej jednak ponieważ wątroba i nerki są często usuwane z tusz będących przedmiotem handlu międzynarodowego, należy także ustanowić maksymalne poziomy pozostałości dla tkanki mięśniowej i tłuszczowej.

(5) Należy ustanowić maksymalne poziomy pozostałości weterynaryjnych produktów leczniczych przeznaczonych dla niosek, zwierząt mlecznych lub pszczół miodnych w odniesieniu do jaj, mleka i miodu.

(6) W załączniku I do rozporządzenia (EWG) nr 2377/90 należy dodać spektynomycynę, dicyklanil i tyrozynę.

(7) W celu umożliwienia zakończenia badań naukowych do załącznika II do rozporządzenia (EWG) nr 2377/90 należy dodać deltametrynę.

(8) W celu umożliwienia zakończenia badań naukowych należy przedłużyć tymczasowy okres obowiązywania maksymalnych poziomów pozostałości dla dihydrostreptomycyny, gentamicyny, neomycyny (w tym framycetyny) i streptomycyny, uprzednio określonych w załączniku III do rozporządzenia (EWG) nr 2377/90.

(9) W celu uwzględnienia przepisów niniejszego rozporządzenia przed jego wejściem w życie należy przewidzieć odpowiedni okres, aby umożliwić Państwom Członkowskim przyjęcie wszelkich dostosowań, które mogą okazać się niezbędne w związku z dopuszczeniem do obrotu określonych weterynaryjnych produktów leczniczych, przyznanym zgodnie z dyrektywą Rady 81/851/EWG(3), ostatnio zmienioną dyrektywą Komisji 2000/37/WE(4), w celu uwzględnienia przepisów niniejszego rozporządzenia.

(10) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Weterynaryjnych Produktów Leczniczych,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załącznikach I i III do rozporządzenia (EWG) nr 2377/90 wprowadza się zmiany określone w Załączniku do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie trzeciego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się od 60. dnia po jego opublikowaniu.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 15 września 2000 r.

W imieniu Komisji
Erkki LIIKANEN
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 224 z 18.8.1990, str. 1.

(2) Dz.U. L 146 z 21.6.2000, str. 11.

(3) Dz.U. L 317 z 6.11.1981, str. 1.

(4) Dz.U. L 139 z 10.6.2000, str. 25.

ZAŁĄCZNIK 

A. W załączniku I do rozporządzenia (EWG) nr 2377/90 wprowadza się następujące zmiany:

1. Środki przeciwzakaźne

1.2. Antybiotyki

1.2.4. Makrolidy

Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e)PozostałośćznacznikowaGatunki zwierzątMaksymalny poziom pozostałościTkanka docelowa, narząd, środek spożywczyInne przepisy
"TylozynaTylozyna ADrób100 µg/kgMięśnie
100 µg/kgSkóra i tłuszcz
100 µg/kgWątroba
100 µg/kgNerki
200 µg/kgJaja"

1.2.10. Aminoglikozydy

Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e)Znacznik pozostałościGatunki zwierzątMaksymalny poziom pozostałościTkanka docelowa, narząd, środek spożywczyInne przepisy
"SpektynomycynaSpektynomycynaBydło 300 µg/kgMięśnie
500 µg/kgTłuszcz
1 000 µg/kgWątroba
5 000 µg/kgNerki
200 µg/kgMleko
Świnie, kurczaki 300 µg/kgMięśnie
500 µg/kgSkóra i tłuszcz
1 000 µg/kgWątroba
5 000 µg/kgNerki"

2. Środki przeciwpasożytnicze

2.2. Środki przeciwko ektopasożytom

2.2.5. Pochodne pirymidyn

Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e)Pozostałość znacznikowaGatunki zwierzątMaksymalny poziom pozostałościTkanka docelowa, narząd, środek spożywczyInne przepisy
"DicyklanilSuma dicyklanilu i 2,4,6-triamino-Owce200 µg/kgMięśnieNie stosować u zwierząt, których mleko jest przeznaczone do spożycia przez ludzi"
pirymidyno- 50 µg/kgTłuszcz
5-400 µg/kgWątroba
karbonitrylu400 µg/kgNerki

B. W załączniku III do rozporządzenia (EWG) nr 2377/90 wprowadza się następujące zmiany:

1. Środki przeciwzakaźne

1.2. Antybiotyki

1.2.5. Aminoglikozydy

Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e)Pozostałość znacznikowaGatunki zwierzątMaksymalny poziom pozostałościTkanka docelowa, narząd, środek spożywczyInne przepisy
"DihydrostreptomycynaDihydrostreptomycynaBydło, 500 µg/kgMięśnieMaksymalny poziom pozostałości wprowadzony tymczasowo do 1.6.2002 r.
owce 500 µg/kgTłuszcz
500 µg/kgWątroba
1.000 µg/kgNerki
200 µg/kgMleko
Świnie 500 µg/kgMięśnie
500 µg/kgSkóra i tłuszcz
500 µg/kgWątroba
1.000 µg/kgNerki
GentamycynaGentamycynaBydło 100 µg/kgMlekoMaksymalny poziom pozostałości wprowadzony tymczasowo do 1.6.2002 r.
Bydło, 50 µg/kgMięśnie
świnie 50 µg/kgTłuszcz
200 µg/kgWątroba
750 µg/kgNerki
Neomycyna (włącznie z Neomycyna BBydło, 500 µg/kgMięśnieMaksymalny poziom pozostałości wprowadzony tymczasowo do 1.6.2002 r.
framycetyną)owce, 500 µg/kgTłuszcz
drób 500 µg/kgWątroba
5.000 µg/kgNerki
Bydło 500 µg/kgMleko
Drób 500 µg/kgJaja
StreptomycynaStreptomycynaBydło, owce 500 µg/kgMięśnieMaksymalny poziom pozostałości wprowadzony tymczasowo do 1.6.2002 r."
500 µg/kgTłuszcz
500 µg/kgWątroba
1.000 µg/kgNerki
200 µg/kgMleko
Świnie 500 µg/kgMięśnie
500 µg/kgSkóra i tłuszcz
500 µg/kgWątroba
1.000 µg/kgNerki

2. Środki przeciwpasożytnicze

2.2. Środki przeciwko ektopasożytom

2.2.3. Pyretroidy

Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e)Pozostałość znacznikowaGatunki zwierzątMaksymalny poziom pozostałościTkanka docelowa, narząd, środek spożywczyInne przepisy
"DeltametrynaDeltametrynaRyby10 µg/kgMięśnie i skóra w naturalnych proporcjachMaksymalny poziom pozostałości wprowadzony tymczasowo do 1.1.2002 r."

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.