Rozporządzenie 1181/2002 zmieniające załącznik I do rozporządzenia Rady (EWG) nr 2377/90 ustanawiającego wspólnotową procedurę dla określania maksymalnych limitów pozostałości weterynaryjnych produktów leczniczych w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2002.172.13

Akt jednorazowy
Wersja od: 2 lipca 2002 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 1181/2002
z dnia 1 lipca 2002 r.
zmieniające załącznik I do rozporządzenia Rady (EWG) nr 2377/90 ustanawiającego wspólnotową procedurę dla określania maksymalnych limitów pozostałości weterynaryjnych produktów leczniczych w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

(Dz.U.UE L z dnia 2 lipca 2002 r.)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2377/90 z dnia 26 czerwca 1990 r. ustanawiające wspólnotową procedurę dla określania maksymalnych limitów pozostałości weterynaryjnych produktów leczniczych w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 869/2002(2), w szczególności jego art. 6, 7 i 8,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Zgodnie z rozporządzeniem (EWG) 2377/90 maksymalne poziomy pozostałości muszą być ustanawiane stopniowo dla wszystkich substancji farmakologicznie czynnych stosowanych w weterynaryjnych produktach leczniczych we Wspólnocie, przeznaczonych do podawania zwierzętom służącym do produkcji żywności.

(2) Maksymalne poziomy pozostałości powinny zostać określone wyłącznie po przeprowadzanej w ramach Komitetu ds. Weterynaryjnych Produktów Leczniczych analizie wszelkich istotnych informacji dotyczących bezpieczeństwa tych pozostałości dla konsumentów środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego oraz wpływu tych pozostałości na przebieg procesów przetwórstwa przemysłowego środków spożywczych.

(3) Przy ustanawianiu maksymalnych poziomów pozostałości weterynaryjnych produktów leczniczych w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego należy określić gatunki zwierząt mogących wykazywać obecność pozostałości; poziomy tych pozostałości w tkankach mięsnych uzyskiwanych ze zwierząt leczonych (tkanka docelowa) oraz charakter pozostałości właściwej do kontroli poziomu pozostałości (pozostałość znacznikowa).

(4) W związku z ograniczoną dostępnością produktów leczniczych dla niektórych gatunków zwierząt służących do produkcji żywności(3) maksymalne poziomy pozostałości należy określić metodami ekstrapolacji z maksymalnych poziomów pozostałości określonych dla innych gatunków w ściśle naukowy sposób.

(5) Zgodnie z przepisami odpowiedniego prawodawstwa wspólnotowego maksymalny poziom pozostałości do celów kontroli powinien być zazwyczaj ustanawiany dla tkanek docelowych wątroby lub nerek; niemniej jednak, ponieważ wątroba i nerki są często usuwane z tusz będących przedmiotem handlu międzynarodowego, należy także ustanowić maksymalne poziomy pozostałości dla tkanki mięśniowej i tłuszczowej.

(6) Należy ustanowić maksymalne poziomy pozostałości weterynaryjnych produktów leczniczych przeznaczonych dla kur niosek, zwierząt mlecznych lub pszczół miodnych w odniesieniu do jaj, mleka i miodu.

(7) W załączniku I do rozporządzenia (EWG) nr 2377/90 dodaje się trimetoprim, neomycynę (w tym framycetynę), paromomycynę, spektynomycynę, kolistynę, danofloksacynę, difloksacynę, enrofloksacynę, flumechinę, erytromycynę, tylmikozynę, florfenikol, linkomycynę i oksyklozanid.

(8) W celu uwzględnienia przepisów niniejszego rozporządzenia przed jego wejściem w życie należy przewidzieć odpowiedni okres, aby umożliwić Państwom Członkowskim przyjęcie wszelkich dostosowań, które mogą okazać się niezbędne w związku z dopuszczeniem do obrotu określonych weterynaryjnych produktów leczniczych, przyznanym zgodnie z dyrektywą 2001/82/WE(4) Parlamentu Europejskiego i Rady.

(9) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Weterynaryjnych Produktów Leczniczych,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załączniku I do rozporządzenia (EWG) nr 2377/90 wprowadza się zmiany określone w Załączniku do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie trzeciego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się od sześćdziesiątego dnia po jego opublikowaniu.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 1 lipca 2002 r.

W imieniu Komisji
Erkki LIIKANEN
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 224 z 18.8.1990, str. 1.

(2) Dz.U. L 137 z 25.5.2002, str. 10.

(3) Dostępność weterynaryjnych produktów leczniczych. Komunikat Komisji do Rady i Parlamentu Europejskiego COM(2000) 806 wersja ostateczna.

(4) Dz.U. L 311 z 28.11.2001, str. 1.

ZAŁĄCZNIK

W załączniku I do rozporządzenia (EWG) nr 2377/90 wprowadza się następujące zmiany:

1. Środki przeciwzakaźne

1.1. Chemioterapeutyki

1.1.2. Pochodne diaminopirymidyny

Substancja farmakologicznie czynnaPozostałość znacznikowaGatunki zwierzątMaksymalny

poziom pozostałości

Tkanka docelowa, narząd, środek spożywczyInne przepisy
"TrimetoprimTrimetoprimWszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności, z wyjątkiem koniowatych

Koniowate

50 µg/kg

50 µg/kg

50 µg/kg

50 µg/kg

50 µg/kg

100 µg/kg

100 µg/kg

100 µg/kg

100 µg/kg

Tłuszcz(1)

Mięśnie(2)

Wątroba

Nerki

Mleko

Mięśnie

Tłuszcz

Wątroba

Nerki

Nie stosować u zwierząt, których jaja są przeznaczone do spożycia przez ludzi
(1) Dla świń i drobiu maksymalne poziomy pozostałości odnoszą się do »skóry i tłuszczu w naturalnych proporcjach.«
(2) Dla ryb maksymalne poziomy pozostałości odnoszą się do »skóry i mięśni w naturalnych proporcjach«."

1.2. Antybiotyki

1.2.3. Chinolony

Substancja farmakologicznie czynnaPozostałość znacznikowaGatunki zwierzątMaksymalny

poziom pozostałości

Tkanka docelowa, narząd, środek spożywczyInne przepisy
"DanofloksacynaDanofloksacynaWszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności, z wyjątkiem bydła, owiec, kóz, świń i drobiu100 µg/kg

50 µg/kg

200 µg/kg

200 µg/kg

Mięśnie(1)

Tłuszcz(2)

Wątroba

Nerki

Bydło, owce, kozy200 µg/kg

100 µg/kg

400 µg/kg

400 µg/kg

30 µg/kg

Mięśnie

Tłuszcz

Wątroba

Nerki

Mleko

Drób200 µg/kg

100 µg/kg

400 µg/kg

400 µg/kg

Mięśnie

Skóra i tłuszcz

Wątroba

Nerki

Nie stosować u zwierząt, których jaja są przeznaczone do spożycia przez ludzi
DifloksacynaDifloksacynaWszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności, z wyjątkiem bydła, owiec, kóz, świń i drobiu300 µg/kg

100 µg/kg

800 µg/kg

600 µg/kg

Mięśnie(1)

Tłuszcz

Wątroba

Nerki

Bydło, owce i kozy400 µg/kg

100 µg/kg

1400 µg/kg

800 µg/kg

Mięśnie

Tłuszcz

Wątroba

Nerki

Nie stosować u zwierząt, których mleko jest przeznaczone do spożycia przez ludzi
Trzoda chlewna400 µg/kg

100 µg/kg

800 µg/kg

800 µg/kg

Mięśnie

Skóra i tłuszcz

Wątroba

Nerki

Drób300 µg/kgMięśnieNie stosować u zwierząt, których jaja są przeznaczone do spożycia
400 µg/kg

1900 µg/kg

600 µg/kg

Skóra i tkanka tłuszczowa

Wątroba

Nerki

przez ludzi
EnrofloksacynaSuma enrofloksacyny i ciprofloksacynyWszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności, z wyjątkiem bydła, owiec, kóz, świń, królików i drobiu100 µg/kg

100 µg/kg

200 µg/kg

200 µg/kg

Mięśnie(1)

Ttłuszcz

Wątroba

Nerki

Bydło, owce, kozy100 µg/kg

100 µg/kg

300 µg/kg

200 µg/kg

100 µg/kg

Mięśnie

Tłuszcz

Wątroba

Nerki

Mleko

Trzoda chlewna, króliki100 µg/kg

100 µg/kg

200 µg/kg

300 µg/kg

Mięśnie

Tłuszcz(2)

Wątroba

Nerki

Drób100 µg/kg

100 µg/kg

200 µg/kg

300 µg/kg

Mięśnie

Skóra i tłuszcz

Wątroba

Nerki

Nie stosować u zwierząt, których jaja są przeznaczone do spożycia przez ludzi
FlumechinaFlumechinaWszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności, z wyjątkiem bydła, owiec, kóz, trzoda chlewna, drobiu i ryb200 µg/kg

250 µg/kg

500 µg/kg

1000 µg/kg

Mięśnie

Tłuszcz

Wątroba

Nerki

Bydło, trzoda chlewna, owce, kozy200 µg/kg

300 µg/kg

500 µg/kg

1500 µg/kg

50 µg/kg

Mięśnie

Tłuszcz(2)

Wątroba

Nerki

Mleko

Drób400 µg/kg

250 µg/kg

800 µg/kg

1000 µg/kg

Mięśnie

Skóra i tłuszcz

Wątroba

Nerki

Nie stosować u zwierząt, których jaja są przeznaczone do spożycia przez ludzi
Ryby600 µg/kgMięśnie i skóra w naturalnych proporcjach
(1) Dla świń i drobiu maksymalne poziomy pozostałści odnoszą się do »skóry i tłuszczu w naturalnych proporcjach«.
(2) Dla ryb maksymalne poziomy pozostałości odnoszą się do »skóry i mięśni w naturalnych proporcjach«."

1.2.4. Makrolidy

Substancja farmakologicznie czynnePozostałość znacznikowaGatunki zwierzątMaksymalny

poziom pozostałości

Tkanka docelowa, narząd, środek spożywczyInne przepisy
"ErytromycynaErytromycyna AWszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności200 µg/kg

200 µg/kg

200 µg/kg

200 µg/kg

40 µg/kg

150 µg/kg

Mięśnie(1)

Tłuszcz(2)

Wątroba

Nerki

Mleko

Jaja

TylmikozynaTylmikozynaWszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności, z wyjątkiem drobiu50 µg/kg

50 µg/kg

1000 µg/kg

1000 µg/kg

50 µg/kg

Mięśnie(1)

Tłuszcz(2)

Wątroba

Nerki

Mleko

Drób75 µg/kg

75 µg/kg

1000 µg/kg

250 µg/kg

Mięśnie

Skóra i mięśnie

Wątroba

Nerki

Nie stosować u zwierząt, których jaja są przeznaczone do spożycia przez ludzi
TylozynaTylozyna AWszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności100 µg/kg

100 µg/kg

100 µg/kg

100 µg/kg

50 µg/kg

200 µg/kg

Tłuszcz(3)

Mięśnie(1)

Wątroba

Nerki

Mleko

Jaja

(1) Dla ryb maksymalne poziomy pozostałości odnoszą się do »skóry i mięśni w naturalnych proporcjach«.
(2) Dla świń maksymalne poziomy pozostałości odnoszą się do »skóry i tłuszczu w naturalnych proporcjach«.
(3) Dla świń i drobiu maksymalne poziomy pozostałości odnoszą się do »skóry i tłuszczu w naturalnych proporcjach«."

1.2.5. Florfenikol i substancje pochodne

Substancja farmakologicznie czynnaPozostałość znacznikowaGatunki zwierzątMaksymalny

poziom pozostałości

Tkanka docelowa, narząd, środek spożywczyInne przepisy
"FlorfeniolSuma florfenikolu i jego metabolitów mierzonych jako florfenikoloaminyWszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności, z wyjątkiem bydła, owiec, kóz, świń, drobiu i ryb100 µg/kg

200 µg/kg

2000 µg/kg

300 µg/kg

Mięśnie

Tłuszcz

Wątroba

Nerki

Bydło, owce i kozy200 µg/kg

3000 µg/kg

300 µg/kg

Mięśnie

Wątroba

Nerki

Nie stosować u zwierząt, których mleko jest przeznaczone do spożycia przez ludzi
Trzoda chlewna300 µg/kg

500 µg/kg

2000 µg/kg

500 µg/kg

Mięśnie

Skóra i tłuszcz

Wątroba

Nerki

Drób100 µg/kg

200 µg/kg

2500 µg/kg

750 µg/kg

Mięśnie

Skóra i tłuszcz

Wątroba

Nerki

Nie stosować u zwierząt, których jaja są przeznaczone do spożycia przez ludzi
Ryby1000 µg/kgMięśnie i skóra w naturalnych proporcjach"

1.2.9. Linkozamidy

Substancja farmakologicznie czynnaPozostałość znacznikowaGatunki zwierzątMaksymalny

poziom pozostałości

Tkanka docelowa, narząd, środek spożywczyInne przepisy
"LinkomycynaLinkomycynaWszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności50 µg/kg

100 µg/kg

500 µg/kg

1500 µg/kg

150 µg/kg

50 µg/kg

Tłuszcz(1)

Mięśnie(2)

Wątroba

Nerki

Mleko

Jaja

(1) Dla świń i drobiu maksymalne poziomy pozostałości odnoszą się do »skóry i tłuszczu w naturalnych proporcjach«.
(2) Dla ryb maksymalne poziomy pozostałości odnoszą się do »skóry i mięśni w naturalnych proporcjach«."

1.2.10. Aminoglikozydy

Substancja farmakologicznie czynnaPozostałość znacznikowaGatunki zwierzątMaksymalny

poziom pozostałości

Tkanka docelowa, narząd, środek spożywczyInne przepisy
"Neomycyna (w tym framycetyna)Neomycyna BWszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności500 µg/kg

500 µg/kg

500 µg/kg

5000 µg/kg

1500 µg/kg

500 µg/kg

Tłuszcz(1)

Mięśnie(2)

Wątroba

Nerki

Mleko

Jaja

ParomomycynaParomomycynaWszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności500 µg/kg

1500 µg/kg

1500 µg/kg

Mięśnie(2)

Wątroba

Nerki

Nie stosować u zwierząt, których mleko lub jaja są przeznaczone do spożycia przez ludzi
SpektynomycynaSpektynomycynaWszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności, z wyjątkiem owiec500 µg/kg

300 µg/kg

1000 µg/kg

5000 µg/kg

200 µg/kg

Tłuszcz(1)

Mięśnie(2)

Wątroba

Nerki

Mleko

Nie stosować u zwierząt, których jaja są przeznaczone do spożycia przez ludzi
Owce300 µg/kg

500 µg/kg

2000 µg/kg

5000 µg/kg

200 µg/kg

Mięśnie

Tłuszcz

Wątroba

Nerki

Mleko

(1) Dla świń i drobiu maksymalne poziomy pozostałości odnoszą się do »skóry i tłuszczu w naturalnych proporcjach«.
(2) Dla ryb maksymalne poziomy pozostałości odnoszą się do »skóry i mięśni w naturalnych proporcjach«."

1.2.14. Polimyksyny

Substancja farmakologicznie czynnaPozostałość znacznikowaGatunki zwierzątMaksymalny

poziom pozostałości

Tkanka docelowa, narząd, środek spożywczyInne przepisy
"KolistynaKolistynaWszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności150 µg/kg

150 µg/kg

150 µg/kg

200 µg/kg

50 µg/kg

300 µg/kg

Tłuszcz(1)

Mięśnie(2)

Wątroba

Nerki

Mleko

Jaja

(1) Dla świń i drobiu maksymalne poziomy pozostałości odnoszą się do »skóry i tłuszczu w naturalnych proporcjach«.
(2) Dla ryb maksymalne poziomy pozostałości odnoszą się do »skóry i mięśni w naturalnych proporcjach«."

2. Środki przeciwpasożytnicze

2.1. Środki przeciw endopasożytom

2.1.4. Pochodne fenolowe w tym salicyloanilidy

Substancja farmakologicznie czynnaPozostałość znacznikowaGatunki zwierzątMaksymalny poziomTkanka docelowa, narząd, środek spożywczyInne przepisy
"OksyklozanidOksyklozanidBydło20 µg/kg

20 µg/kg

500 µg/kg

100 µg/kg

10 µg/kg

Mięśnie

Tłuszcz

Wątroba

Nerki

Mleko

Owce20 µg/kgMięśnieNie stosować u zwierząt, których mleko jest przeznaczone do
20 µg/kg

500 µg/kg

100 µg/kg

Tłuszcz

Wątroba

Nerki

spożycia przez ludzi."

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.