Rozporządzenie 508/1999 zmieniające załączniki I-IV do rozporządzenia Rady (EWG) nr 2377/90 ustanawiającego wspólnotową procedurę dla określania maksymalnych limitów pozostałości weterynaryjnych produktów leczniczych w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego
Dz.U.UE.L.1999.60.16
Akt jednorazowyROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 508/1999
z dnia 4 marca 1999 r.
zmieniające załączniki I-IV do rozporządzenia Rady (EWG) nr 2377/90 ustanawiającego wspólnotową procedurę dla określania maksymalnych limitów pozostałości weterynaryjnych produktów leczniczych w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2377/90 z dnia 26 czerwca 1990 r. ustanawiające wspólnotową procedurę dla określania maksymalnych limitów pozostałości weterynaryjnych produktów leczniczych w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 2728/98(2), w szczególności jego art. 6, 7 i 8,
a także mając na uwadze, co następuje:
od czasu przyjęcia rozporządzenia (EWG) nr 2377/90 jego załączniki były wielokrotnie zmieniane; ponieważ teksty są liczne, mają złożony charakter oraz zostały opublikowane w różnych Dziennikach Urzędowych, trudno jest z nich korzystać i charakteryzują się one brakiem przejrzystości, która powinna być zasadniczą cechą wszystkich aktów prawnych; z tego względu niektóre z załączników powinny zostać ujednolicone; jednocześnie należy skorygować lub nadać bardziej precyzyjne brzmienie nazwom lub opisowi chemicznemu niektórych składników i poprawić niektóre poważne błędy;
środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. weterynaryjnych produktów leczniczych,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Załączniki I-IV do rozporządzenia (EWG) nr 2377/90 zastępuje się tekstem znajdującym się w Załączniku do niniejszego rozporządzenia.
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie sześćdziesiątego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.
Sporządzono w Brukseli, dnia 4 marca 1999 r.
W imieniu Komisji | |
Martin BANGEMANN | |
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 224 z 18.08.1990, str. 1.
(2) Dz.U. L 343 z 18.12.1998, str. 8.
ZAŁĄCZNIKI
ZAŁĄCZNIK I
WYKAZ SUBSTANCJI FARMAKOLOGICZNIE CZYNNYCH, DLA KTÓRYCH ZOSTAŁY USTALONE MAKSYMALNE LIMITY POZOSTAŁOŚCI
WYKAZ SUBSTANCJI FARMAKOLOGICZNIE CZYNNYCH, DLA KTÓRYCH ZOSTAŁY USTALONE MAKSYMALNE LIMITY POZOSTAŁOŚCI
1.1. Chemioterapeutyki
1.1.1. Sulfonamidy
Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) | Pozostałość znacznikowa | Gatunki zwierząt | Maksymalne limity pozostałości | Tkanka, narząd albo środek spożywczy | Inne przepisy |
Wszystkie substancje | Leki macierzyste | Wszystkie gatunki | 100 µg/kg | Mięśnie | Łączna zawartość pozostałości |
należące do grupy | zwierząt służące do | 100 µg/kg | Tłuszcz | wszystkich substancji z grupy | |
sulfonamidów | produkcji żywności | 100 µg/kg | Wątroba | sulfonamidów nie powinna | |
100 µg/kg | Nerki | przekraczać 100 µg/kg | |||
Bydło, owce, kozy | 100 µg/kg | Mleko |
1.1.2. Pochodne diaminopirymidyny
Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) | Pozostałość znacznikowa | Gatunki zwierząt | Maksymalne limity pozostałości | Tkanka, narząd albo środek spożywczy | Inne przepisy |
Bakwiloprim | Bakwiloprim | Bydło | 10 µg/kg | Tłuszcz | |
300 µg/kg | Wątroba | ||||
150 µg/kg | Nerki | ||||
30 µg/kg | Mleko | ||||
Świnie | 40 µg/kg | Skóra i tłuszcz | |||
50 µg/kg | Wątroba | ||||
50 µg/kg | Nerki | ||||
Trimetoprim | Trimetoprim | Bydło | 50 µg/kg | Mięśnie | |
50 µg/kg | Tłuszcz | ||||
50 µg/kg | Wątroba | ||||
50 µg/kg | Nerki | ||||
50 µg/kg | Mleko | ||||
Świnie | 50 µg/kg | Mięśnie | |||
50 µg/kg | Skóra i tłuszcz | ||||
50 µg/kg | Wątroba | ||||
50 µg/kg | Nerki | ||||
Koniowate | 100 µg/kg | Mięśnie | |||
100 µg/kg | Tłuszcz | ||||
100 µg/kg | Wątroba | ||||
100 µg/kg | Nerki | ||||
Drób | 50 µg/kg | Mięśnie | |||
Nie stosować u zwierząt, których jaja przeznaczone | 50 µg/kg | Skóra i tłuszcz | |||
są do spożycia przez | 50 µg/kg | Wątroba | |||
ludzi | 50 µg/kg | Nerki | |||
Ryby | 50 µg/kg | Mięśnie i skóra w naturalnych proporcjach |
1.2. Antybiotyki
1.2.1. Penicyliny
Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) | Pozostałość znacznikowa | Gatunki zwierząt | Maksymalne limity pozostałości | Tkanka, narząd albo środek spożywczy | Inne przepisy |
Amoksycyklina | Amoksycyklina | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | 50 µg/kg | Mięśnie | |
50 µg/kg | Tłuszcz | ||||
50 µg/kg | Wątroba | ||||
50 µg/kg | Nerki | ||||
4 µg/kg | Mleko | ||||
Ampicylina | Ampicylina | Wszystkie gatunki | 50 µg/kg | Mięśnie | |
zwierząt służące do | 50 µg/kg | Tłuszcz | |||
produkcji żywności | 50 µg/kg | Wątroba | |||
50 µg/kg | Nerki | ||||
4 µg/kg | Mleko | ||||
Benzylopenicylina | Benzylopenicylina | Wszystkie gatunki | 50 µg/kg | Mięśnie | |
zwierząt służące do | 50 µg/kg | Tłuszcz | |||
produkcji żywności | 50 µg/kg | Wątroba | |||
50 µg/kg | Nerki | ||||
4 µg/kg | Mleko | ||||
Kloksacylina | Kloksacylina | Wszystkie gatunki | 300 µg/kg | Mięśnie | |
zwierząt służące do | 300 µg/kg | Tłuszcz | |||
produkcji żywności | 300 µg/kg | Wątroba | |||
300 µg/kg | Nerki | ||||
30 µg/kg | Mleko | ||||
Dikloksacylina | Dikloksacylina | Wszystkie gatunki | 300 µg/kg | Mięśnie | |
zwierząt służące do | 300 µg/kg | Tłuszcz | |||
produkcji żywności | 300 µg/kg | Wątroba | |||
300 µg/kg | Nerki | ||||
30 µg/kg | Mleko | ||||
Oksacylina | Oksacylina | Wszystkie gatunki | 300 µg/kg | Mięśnie | |
zwierząt służące do | 300 µg/kg | Tłuszcz | |||
produkcji żywności | 300 µg/kg | Wątroba | |||
300 µg/kg | Nerki | ||||
30 µg/kg | Mleko | ||||
Penetamat | Benzylopenicylina | Bydło | 50 µg/kg | Mięśnie | |
50 µg/kg | Tłuszcz | ||||
50 µg/kg | Wątroba | ||||
50 µg/kg | Nerki | ||||
4 µg/kg | Mleko |
1.2.2. Cefalosporyny
Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) | Pozostałość znacznikowa | Gatunki zwierząt | Maksymalne limity pozostałości | Tkanka, narząd albo środek spożywczy | Inne przepisy |
Cefazolina | Cefazolina | Bydło, owce, kozy | 50 µg/kg | Mleko | |
Cefkwinom | Cefkwinom | Bydło | 50 µg/kg | Mięśnie | |
50 µg/kg | Tłuszcz | ||||
100 µg/kg | Wątroba | ||||
200 µg/kg | Nerki | ||||
20 µg/kg | Mleko |
1.2.3. Chinoliny
Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) | Pozostałość znacznikowa | Gatunki zwierząt | Maksymalne limity pozostałości | Tkanka, narząd albo środek spożywczy | Inne przepisy |
Danofloksacyna | Danofloksacyna | Bydło | 200 µg/kg | Mięśnie | |
Nie stosować u zwierząt, których mleko | 100 µg/kg | Tłuszcz | |||
przeznaczone jest do | 400 µg/kg | Wątroba | |||
spożycia przez ludzi | 400 µg/kg | Nerki | |||
Kurczaki | 200 µg/kg | Mięśnie | |||
Nie stosować u zwierząt, których jaja przeznaczone | 100 µg/kg | Skóra i tłuszcz | |||
są do spożycia przez | 400 µg/kg | Wątroba | |||
ludzi | 400 µg/kg | Nerki | |||
Difloksacyna | Difloksacyna | Kurczaki, indyki | 300 µg/kg | Mięśnie | |
400 µg/kg | Skóra i tłuszcz | ||||
1900 µg/kg | Wątroba | ||||
600 µg/kg | Nerki | ||||
Enrofloksacyna | Suma | Bydło | 100 µg/kg | Mięśnie | |
enrofloksacyny | 100 µg/kg | Tłuszcz | |||
oraz | 300 µg/kg | Wątroba | |||
cyprofloksacyny | 200 µg/kg | Nerki | |||
100 µg/kg | Mleko | ||||
Króliki | 100 µg/kg | Mięśnie | |||
100 µg/kg | Tłuszcz | ||||
200 µg/kg | Wątroba | ||||
300 µg/kg | Nerki | ||||
Świnie | 100 µg/kg | Mięśnie | |||
100 µg/kg | Skóra i tłuszcz | ||||
200 µg/kg | Wątroba | ||||
300 µg/kg | Nerki | ||||
Drób | 100 µg/kg | Mięśnie | |||
Nie stosować u zwierząt, których jaja przeznaczone | 100 µg/kg | Skóra i tłuszcz | |||
są do spożycia przez | 200 µg/kg | Wątroba | |||
ludzi | 300 µg/kg | Nerki | |||
Sarafloksacyna | Sarafloksacyna | Kurczaki | 10 µg/kg | Skóra i tłuszcz | |
100 µg/kg | Wątroba | ||||
Łososiowate | 30 µg/kg | Mięśnie i skóra w naturalnych proporcjach |
1.2.4. Makrolidy
Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) | Pozostałość znacznikowa | Gatunki zwierząt | Maksymalne limity pozostałości | Tkanka, narząd albo środek spożywczy | Inne przepisy |
Spiramycyna | Suma spiramycyny | Bydło | 200 µg/kg | Mięśnie | |
oraz | 300 µg/kg | Tłuszcz | |||
neospiramycyny | 300 µg/kg | Wątroba | |||
300 µg/kg | Nerki | ||||
200 µg/kg | Mleko | ||||
Kurczaki | 200 µg/kg 300 µg/kg 400 µg/kg | Mięśnie Skóra i tłuszcz Wątroba | |||
Tylmikozyna | Tylmikozyna | Bydło, owce, świnie | 50 µg/kg | Mięśnie | |
50 µg/kg | Tłuszcz | ||||
1000 µg/kg | Wątroba | ||||
1000 µg/kg | Nerki | ||||
Owce | 50 µg/kg | Mleko | |||
Kurczaki | 75 µg/kg | Mięśnie | Nie stosować u zwierząt, których jaja przeznaczone są do spożycia przez ludzi | ||
75 µg/kg | Skóra i tłuszcz | ||||
1000 µg/kg | Wątroba | ||||
250 µg/kg | Nerki | ||||
Tylozyna | Tylozyna A | Bydło | 100 µg/kg | Mięśnie | |
100 µg/kg | Tłuszcz | ||||
100 µg/kg | Wątroba | ||||
100 µg/kg | Nerki | ||||
50 µg/kg | Mleko | ||||
Świnie | 100 µg/kg | Mięśnie | |||
100 µg/kg | Skóra i tłuszcz | ||||
100 µg/kg | Wątroba | ||||
100 µg/kg | Nerki | ||||
Drób | 100 µg/kg | Mięśnie | |||
Nie stosować u zwierząt, których jaja przeznaczone | 100 µg/kg | Skóra i tłuszcz | |||
są do spożycia przez | 100 µg/kg | Wątroba | |||
ludzi | 100 µg/kg | Nerki |
1.2.5. Florfenikol i związki pokrewne
Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) | Pozostałość znacznikowa | Gatunki zwierząt | Maksymalne limity pozostałości | Tkanka, narząd albo środek spożywczy | Inne przepisy |
Florfenikol | Suma florfenikolu i jego metabolitów | Bydło | 200 µg/kg | Mięśnie | |
oznaczanych jako | 3000 µg/kg | Wątroba | |||
florfenikolamina | 300 µg/kg | Nerki | |||
Tiamfenikol | Tiamfenikol | Bydło | 50 µg/kg | Mięśnie | |
50 µg/kg | Tłuszcz | ||||
50 µg/kg | Wątroba | ||||
50 µg/kg | Nerki | ||||
50 µg/kg | Mleko | ||||
Kurczaki Nie stosować u zwierząt, których jaja przeznaczone są do spożycia przez ludzi | 50 µg/kg | Mięśnie | |||
50 µg/kg | Skóra i tłuszcz | ||||
50 µg/kg | Wątroba | ||||
50 µg/kg | Nerki |
1.2.6. Tetracykliny
Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) | Pozostałość znacznikowa | Gatunki zwierząt | Maksymalne limity pozostałości | Tkanka, narząd albo środek spożywczy | Inne przepisy |
Chlorotetracyklina | Suma leku | Wszystkie gatunki | 100 µg/kg | Mięśnie | |
macierzystego oraz | zwierząt służące do | 300 µg/kg | Wątroba | ||
jego 4-epimeru | produkcji żywności | 600 µg/kg | Nerki | ||
100 µg/kg | Mleko | ||||
200 µg/kg | Jaja | ||||
Doksycyklina | Doksycyklina | Bydło Nie stosować u zwierząt, których mleko jest przeznaczone do spożycia przez ludzi | 100 µg/kg | Mięśnie | |
300 µg/kg | Wątroba | ||||
600 µg/kg | Nerki | ||||
Świnie | 100 µg/kg | Mięśnie | |||
300 µg/kg | Skóra i tłuszcz | ||||
300 µg/kg | Wątroba | ||||
600 µg/kg | Nerki | ||||
Drób Nie stosować u zwierząt, których jaja przeznaczone są do spożycia przez ludzi | 100 µg/kg | Mięśnie | |||
300 µg/kg | Skóra i tłuszcz | ||||
300 µg/kg | Wątroba | ||||
600 µg/kg | Nerki | ||||
Oksytetracyklina | Suma leku | Wszystkie gatunki | 100 µg/kg | Mięśnie | |
macierzystego oraz | zwierząt służące do | 300 µg/kg | Wątroba | ||
jego 4-epimeru | produkcji żywności | 600 µg/kg | Nerki | ||
100 µg/kg | Mleko | ||||
200 µg/kg | Jaja | ||||
Tetracyklina | Suma leku macierzystego oraz jego 4-epimerów | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | 100 µg/kg | Mięśnie | |
300 µg/kg | Wątroba | ||||
600 µg/kg | Nerki | ||||
100 µg/kg | Mleko | ||||
200 µg/kg | Jaja |
1.2.7. Naftaleno-pierścieniowa pochodna anzamycyny
Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) | Pozostałość znacznikowa | Gatunki zwierząt | Maksymalne limity pozostałości | Tkanka, narząd albo środek spożywczy | Inne przepisy |
Rifaksymina | Rifaksymina | Bydło | 60 µg/kg | Mleko |
1.2.8. Pleuromutyliny
Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) | Pozostałość znacznikowa | Gatunki zwierząt | Maksymalne limity pozostałości | Tkanka, narząd albo środek spożywczy | Inne przepisy |
Walnemulina | Walnemulina | Świnie | 50 µg/kg | Mięśnie | |
500 µg/kg | Wątroba | ||||
100 µg/kg | Nerki |
2. Środki przeciwpasożytnicze
2.1. Środki przeciw endopasożytom
2.1.1. Salicyloanilidy
Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) | Pozostałość znacznikowa | Gatunki zwierząt | Maksymalne limity pozostałości | Tkanka, narząd albo środek spożywczy | Inne przepisy |
Klozantel | Klozantel | Bydło | 1000 µg/kg | Mięśnie | |
3000 µg/kg | Tłuszcz | ||||
1000 µg/kg | Wątroba | ||||
3000 µg/kg | Nerki | ||||
Owce | 1500 µg/kg | Mięśnie | |||
2000 µg/kg | Tłuszcz | ||||
1500 µg/kg | Wątroba | ||||
5000 µg/kg | Nerki |
2.1.2. Tetra-hydro-imidazole(imidazotiazole)
Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) | Pozostałość znacznikowa | Gatunki zwierząt | Maksymalne limity pozostałości | Tkanka, narząd albo środek spożywczy | Inne przepisy |
Lewamizol | Lewamizol | Bydło, owce, świnie, drób | 10 µg/kg | Mięśnie | |
10 µg/kg | Tłuszcz | ||||
100 µg/kg | Wątroba | ||||
10 µg/kg | Nerki |
2.1.3. Benzoimidazol i probenzoimidazol
Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) | Pozostałość znacznikowa | Gatunki zwierząt | Maksymalne limity pozostałości | Tkanka, narząd albo środek spożywczy | Inne przepisy |
Albendazol | Suma sulfotlenku albendazolu, sulfonu albendazolu oraz | Bydło, owce | 100 µg/kg | Mięśnie | |
2-aminosulfonu | 100 µg/kg | Tłuszcz | |||
albendazolu, | 1000 µg/kg | Wątroba | |||
wyrażona jako | 500 µg/kg | Nerki | |||
albendazol | 100vg/kg | Mleko | |||
Febantel | Suma pozostałości ekstrahowalnych, które mogą być utlenione do oksfendazolu | Bydło, owce | 10 µg/kg | Mleko | |
Bydło, owce, świnie, koniowate | 50 µg/kg | Mięśnie | |||
50 µg/kg | Tłuszcz | ||||
500 µg/kg | Wątroba | ||||
50 µg/kg | Nerki | ||||
Fenbendazol | Suma ekstrahowalnych | Bydło, owce | 10 µg/kg | Mleko | |
pozostałości, które mogą być | Bydło, owce, świnie, koniowate | 50 µg/kg | Mięśnie | ||
utlenione do | 50 µg/kg | Tłuszcz | |||
sulfonu | 500 µg/kg | Wątroba | |||
oksfendazolu | 50 µg/kg | Nerki | |||
Flubendazol | Suma flubenazolu i (2-amino 1H-benzoimidazol-5-yl) | Świnie, kurczaki, ptactwo łowne | 50 µg/kg | Mięśnie | |
(4-fluorofenyl) | 50 µg/kg | Skóra i tłuszcz | |||
metanonu | 400 µg/kg | Wątroba | |||
300 µg/kg | Nerki | ||||
Flubendazol | Kurczaki | 400 µg/kg | Jaja | ||
Oksfendazol | Suma ekstrahowalnych pozostałości, | Bydło, owce | 10 µg/kg | Mleko | |
które mogą być | Bydło, owce, świnie, | 50 µg/kg | Mięśnie | ||
utlenione do | koniowate | 50 µg/kg | Tłuszcz | ||
sulfonu | 500 µg/kg | Wątroba | |||
oksfendazolu | 50 µg/kg | Nerki | |||
Oksybendazol | Oksybendazol | Świnie | 100 µg/kg | Mięśnie | |
500 µg/kg | Skóra i tłuszcz | ||||
200 µg/kg | Wątroba | ||||
100 µg/kg | Nerki | ||||
Tiabendazol | Suma tiabendazolu | Bydło | 100 µg/kg | Mięśnie | |
i 5-hydroksy- | 100 µg/kg | Tłuszcz | |||
tiabendazolu | 100 µg/kg | Wątroba | |||
100 µg/kg | Nerki | ||||
100 µg/kg | Mleko | ||||
Triklabendazol | Suma ekstrahowalnych pozostałości, które mogą być utleniane | Bydło, owce | 100 µg/kg | Mięśnie | Nie stosować u zwierząt, których mleko jest przeznaczone do spożycia przez ludzi |
do | 100 µg/kg | Wątroba | |||
ketotriklabendazolu | 100 µg/kg | Nerki |
2.2. Środki przeciw ektopasożytom
2.2.1. Związki fosforoorganiczne
Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) | Pozostałość znacznikowa | Gatunki zwierząt | Maksymalne limity pozostałości | Tkanka, narząd albo środek spożywczy | Inne przepisy |
Diazinon | Diazinon | Bydło, owce, kozy | 20 µg/kg | Mleko | |
Bydło, świnie, owce, kozy | 20 µg/kg | Mięśnie | |||
700 µg/kg | Tłuszcz | ||||
20 µg/kg | Wątroba | ||||
20 µg/kg | Nerki |
2.2.2. Formamidyny
Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) | Pozostałość znacznikowa | Gatunki zwierząt | Maksymalne limity pozostałości | Tkanka, narząd albo środek spożywczy | Inne przepisy |
Amitraza | Suma amitrazy oraz wszystkich metabolitów zawierających części cząsteczek o specyficznych własnościach dla | Bydło | 200 µg/kg | Tłuszcz | |
grupy 2,4-DMA, | 200 µg/kg | Wątroba | |||
wyrażonych jako | 200 µg/kg | Nerki | |||
amitraza | 10 µg/kg | Mleko | |||
Owce | 400 µg/kg | Tłuszcz | |||
100 µg/kg | Wątroba | ||||
200 µg/kg | Nerki | ||||
10 µg/kg | Mleko | ||||
Świnie | 400 µg/kg | Skóra + tłuszcz | |||
200 µg/kg | Wątroba | ||||
200 µg/kg | Nerki |
2.2.3. Pyretroidy
Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) | Pozostałość znacznikowa | Gatunek zwierząt | Maksymalne limity pozostałości | Tkanka, narząd albo środek spożywczy | Inne przepisy |
Flumetryna | Flumetryna (suma | Bydło | 10 µg/kg | Mięśnie | |
trans-Z izomerów) | 150 µg/kg | Tłuszcz | |||
20 µg/kg | Wątroba | ||||
10 µg/kg | Nerki | ||||
30 µg/kg | Mleko |
2.3. Środki przeciw endopasożytom i ektopasożytom
2.3.1. Awermektyny
Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) | Pozostałość znacznikowa | Gatunki zwierząt | Maksymalne limity pozostałości | Tkanka, narząd albo środek spożywczy | Inne przepisy |
Abamektyna | Awermektyna B1a | Bydło | 10 µg/kg | Tłuszcz | |
20 µg/kg | Wątroba | ||||
Doramektyna | Doramektyna | Bydło | 10 µg/kg | Mięśnie | Nie stosować u bydła, którego mleko przeznaczone jest do spożycia przez ludzi |
150 µg/kg | Tłuszcz | ||||
100 µg/kg | Wątroba | ||||
30 µg/kg | Nerki | ||||
Świnie, owce | 20 µg/kg | Mięśnie | Nie stosować u owiec, których mleko przeznaczone jest do spożycia przez ludzi | ||
100 µg/kg | Tłuszcz | ||||
50 µg/kg | Wątroba | ||||
30 µg/kg | Nerki | ||||
Eprinomektyna | Eprinomektyna B1a | Bydło | 30 µg/kg | Mięśnie | |
30 µg/kg | Tłuszcz | ||||
600 µg/kg | Wątroba | ||||
100 µg/kg | Nerki | ||||
30 µg/kg | Mleko | ||||
Iwermektyna | 22, 23-Dihydroawermektyna | Bydło | 40 µg/kg | Tłuszcz | |
B1a | 100 µg/kg | Wątroba | |||
Świnie, owce, koniowate | 20 µg/kg | Tłuszcz | |||
15 µg/kg | Wątroba | ||||
Jelenie, włącznie z reniferami | 20 µg/kg | Mięśnie | |||
100 µg/kg | Tłuszcz | ||||
50 µg/kg | Wątroba | ||||
20 µg/kg | Nerki | ||||
Moksydektyna | Moksydektyna | Bydło, owce | 50 µg/kg | Mięśnie | |
500 µg/kg | Tłuszcz | ||||
100 µg/kg | Wątroba | ||||
50 µg/kg | Nerki |
2.4. Środki przeciwpierwotniakowe
2.4.1. Pochodne triazinetrionu
Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) | Pozostałość znacznikowa | Gatunki zwierząt | Maksymalne limity pozostałości | Tkanka, narząd albo środek spożywczy | Inne przepisy |
Toltrazuril | Sulfon toltrazurilu | Kurczaki | 100 µg/kg | Mięśnie | Nie stosować u zwierząt, których jaja są przeznaczone do spożycia przez ludzi |
200 µg/kg | Skóra i tłuszcz | ||||
600 µg/kg | Wątroba | ||||
400 µg/kg | Nerki | ||||
Indyki | 100 µg/kg | Mięśnie | |||
200 µg/kg | Skóra i tłuszcz | ||||
600 µg/kg | Wątroba | ||||
400 µg/kg | Nerki |
3. Środki działające na układ nerwowy
3.1. Środki działające na centralny układ nerwowy
3.1.1. Trankwilizery na bazie butyrofenonu
Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) | Pozostałość znacznikowa | Gatunki zwierząt | Maksymalne limity pozostałości | Tkanka, narząd albo środek spożywczy | Inne przepisy |
Azaperon | Suma azaperonu | Świnie | 100 µg/kg | Mięśnie | |
oraz azaperolu | 100 µg/kg | Skóra i tłuszcz | |||
100 µg/kg | Wątroba | ||||
100 µg/kg | Nerki |
3.2. Środki działające na wegetatywny układ nerwowy
3.2.1. Środki antyandrenergiczne
Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) | Pozostałość znacznikowa | Gatunki zwierząt | Maksymalne limity pozostałości | Tkanka, narząd albo środek spożywczy | Inne przepisy |
Karazolol | Karazolol | Świnie | 5 µg/kg | Mięśnie | |
5 µg/kg | Skóra i tłuszcz | ||||
25 µg/kg | Wątroba | ||||
25 µg/kg | Nerki |
4. Środki przeciwzapalne
4.1. Niesteroidowe środki przeciwzapalne
4.1.1. Pochodne kwasu arylopropionowego
Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) | Pozostałość znacznikowa | Gatunki zwierząt | Maksymalne limity pozostałości | Tkanka, narząd albo środek spożywczy | Inne przepisy |
Wedaprofen | Wedaprofen | Koniowate | 50 µg/kg | Mięśnie | |
20 µg/kg | Tłuszcz | ||||
100 µg/kg | Wątroba | ||||
1000 µg/kg | Nerki |
4.1.2. Pochodne środków z grupy fenamatu
Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) | Pozostałość znacznikowa | Gatunki zwierząt | Maksymalne limity pozostałości | Tkanka, narząd albo środek spożywczy | Inne przepisy |
Kwas tolfenoaminowy | Kwas | Bydło | 50 µg/kg | Mięśnie | |
tolfenoaminowy | 400 µg/kg | Tłuszcz | |||
100 µg/kg | Wątroba | ||||
50 µg/kg | Nerki | ||||
Świnie | 50 µg/kg | Mięśnie | |||
400 µg/kg | Wątroba | ||||
100 µg/kg | Nerki |
5. Kortykoidy
5.1. Glukokortykoidy
Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) | Pozostałość znacznikowa | Gatunki zwierząt | Maksymalne limity pozostałości | Tkanka, narząd albo środek spożywczy | Inne przepisy |
Deksametazon | Deksametazon | Bydło | 0,3 µg/kg | Mleko | |
Bydło, świnie, koniowate | 0,75 µg/kg | Mięśnie | |||
2 µg/kg | Wątroba | ||||
0,75 µg/kg | Nerki |
ZAŁĄCZNIK II 1
WYKAZ SUBSTANCJI, DLA KTÓRYCH NIE OKREŚLONO MAKSYMALNYCH LIMITÓW POZOSTAŁOŚCI
WYKAZ SUBSTANCJI, DLA KTÓRYCH NIE OKREŚLONO MAKSYMALNYCH LIMITÓW POZOSTAŁOŚCI
Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) | Gatunki zwierząt | Inne przepisy |
Distearynian glinu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Octan zasadowy glinu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Fosforan glinu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Tristearynian glinu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Chlorek amonu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Zasadowy węglan bizmutawy | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Wyłącznie do stosowania doustnego |
Zasadowy galusan bizmutawy | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Wyłącznie do stosowania doustnego |
Zasadowy azotan bizmutawy | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Wyłącznie do stosowania doustnego |
Zasadowy salicylan bizmutawy | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Wyłącznie do stosowania doustnego |
Kwas borowy i borany | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Bromek, sole sodowe | Wszystkie ssaki służące do produkcji żywności | Wyłącznie do stosowania miejscowego |
Octan wapnia Benzoesan wapnia Węglan wapnia Chlorek wapnia Glukonian wapnia Wodorotlenek wapnia Podfosforyn wapnia Jabłczan wapnia Tlenek wapnia Fosforan wapnia Polifosforan wapnia Propionian wapnia Krzemian wapnia Stearynian wapnia Siarczan wapnia | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Glukoheptonian wapnia | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Glukonoglukoheptonian wapnia | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Glukonomleczan wapnia | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Glutaminian wapnia | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Węglan kobaltu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Dichlorek kobaltu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Glukonian kobaltu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Tlenek kobaltu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Siarczan kobaltu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Tlenek kobaltu (III) | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Chlorek miedzi | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Glukonian miedzi | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Heptonian miedzi | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Metionian miedzi | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Tlenek miedzi | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Siarczan miedzi | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Tlenek miedziawy | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Kwas chlorowodorowy | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Do stosowania jako rozczynnik |
Nadtlenek wodoru | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Jod i związki nieorganiczne jodu obejmujące: - jodek sodowy i potasowy - jodan sodowy i potasowy - jodofory włącznie z jodkiem poliwinylopirolidonu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Dichlorek żelaza | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Siarczan żelaza | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Magnez Siarczan magnezu Wodorotlenek magnezu Stearynian magnezu Glutaminian magnezu Orotonian magnezu Krzemian magnezowo-glinowy Tlenek magnezu Węglan magnezu Fosforan magnezu Glicerofosforan magnezu Asparaginian magnezu Cytrynian magnezu Octan magnezu Trikrzemian magnezu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Glukonian niklu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Siarczan niklu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Dl-asparaginian potasu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Glukuronian potasu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Glicerofosforan potasu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Azotan potasu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Selenian potasu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Chloryn sodu | Bydło | Wyłącznie do stosowania miejscowego |
Dichloroizocyjanuron sodu | Bydło, owce, kozy | Wyłącznie do stosowania miejscowego |
Podfosforyn sodu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Selenian sodu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Selenit sodu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Siarka | Bydło, świnie, owce, kozy, koniowate | |
Octan cynku Chlorek cynku Glukonian cynku Oleinian cynku Stearynian cynku | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności |
2. Związki organiczne
Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) | Gatunki zwierząt | Inne przepisy |
17δ-estradiol | Wszystkie ssaki, służące do produkcji żywności | Wyłącznie do celów terapeutycznych i zootechnicznych |
2-aminoetanol | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Diwodorofosforan 2-aminoetylu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
2-pirolidon | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Do stosowania pozajelitowo w dawkach nieprzekraczających 40 mg/kg masy ciała |
8-hydroksychinolina | Wszystkie ssaki, od których pochodzą środki spożywcze | Wyłącznie do stosowania miejscowego u zwierząt nowonarodzonych |
Acetylocysteina | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Alfakalcydol | Bydło | Do stosowania wyłącznie u rodzących krów |
Alfaprostol | Króliki Bydło, świnie, koniowate | |
Bacytracyna | Bydło | Dopuszczony wyłącznie do stosowania dowymieniowego u krów mlecznych i we wszystkich tkankach poza mlekiem |
Chlorek benzalkoniowy | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Wyłącznie jako rozczynnik o stężeniu nieprzekraczającym 0,05 % |
Benzokaina | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Wyłącznie jako anastetyk do stosowania miejscowego |
Alkohol benzylowy | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Do stosowania jako rozczynnik |
Betaina | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Bronopol | Łososiowate | Do stosowania wyłącznie przy zapładnianiu ikry w gospodarstwie |
Brotizolam | Bydło | Do stosowania wyłącznie w celach leczniczych |
Buserelina | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Winian butorfanolu | Koniowate | Do stosowania wyłącznie dożylnego |
4-hydroksybenzoesan butylu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Bromek butyloskopolaminy | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Kofeina | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Karbetocyna | Wszystkie ssaki, od których pochodzą środki spożywcze | |
Cefazolina | Bydło Owce, kozy | Do stosowania dowymieniowego, z wyjątkiem przypadków, gdy wymię może być wykorzystane jako środek spożywczy dla ludzi |
Alkohol cetostearylowy | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Cetrimid | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Chloroheksydyna | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Wyłącznie do stosowania miejscowego |
Chlorokrezol | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Klazuril | Gołębie | |
Kloprosterol | Bydło, świnie, koniowate | |
Kokoalkilodimetylobetainy | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Do stosowania jako rozczynnik |
Kortykotropina | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Hormon uwalniający hormon D-Phe 6-luteinizujący | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Dembreksyna | Koniowate | |
Chlorowodorek denaweriny | Bydło | |
Detomidyna | Bydło, koniowate | Wyłącznie do stosowania w celach leczniczych |
Diklazuril | Owce | Wyłącznie do stosowania doustnego u owiec |
Ftalan dietylu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Dietylenoglikolowy eter monoetylu | Bydło, świnie | |
Tritlenek dimanganu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Wyłącznie do stosowania doustnego |
Ftalan dimetylu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Dinoprost | Wszystkie ssaki służące do produkcji żywności | |
Trometamina dinoprostu | Wszystkie ssaki służące do produkcji żywności | |
Diprofilina | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Kamsylat etamifiliny | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Alkohol etylowy | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Do stosowania jako rozczynnik |
Mleczan etylu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Trometamina etiprostonu | Bydło, świnie | |
Octan fertireliny | Bydło | |
Flumetryna | Pszczoły (miód) | |
Kwas foliowy | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Glicerol formal | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Gonadotropina | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Heptaminol | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Hesperydyna | Koniowate | |
Metylowy chalkon hesperydyny | Koniowate | |
Heksetydyna | Koniowate | Wyłącznie do stosowania miejscowego |
Choriogonadotropina | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Gonadotropina ludzka otrzymywana z moczu (menopauzowa) | Bydło | |
Hydrokortizon | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Wyłącznie do stosowania miejscowego |
Związki organiczne jodu - Jodoform | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Izobutan | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Izofluran | Koniowate | Wyłącznie do stosowania jako anastetyk |
Izoksupryna | Bydło, koniowate | Wyłącznie do stosowania w celach terapeutycznych, zgodnie z dyrektywą Rady 96/22/EWG (Dz.U. L 125 z 23.5.1996, str. 3) |
Ketamina | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Winian ketanseryny | Koniowate | |
Ketoprofen | Bydło, świnie, koniowate | |
Kwas L-winowy i jego mono- i di-sodowe, potasowe i wapniowe sole | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Do stosowania jako rozczynnik |
Kwas mlekowy | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Lecyrelina | Bydło, koniowate, króliki | |
Lobelina | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Luprostiol | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Kwas jabłkowy | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Do stosowania jako rozczynnik |
Węglan manganu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Wyłącznie do stosowania doustnego |
Chlorek manganu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Wyłącznie do stosowania doustnego |
Glukonian manganu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Wyłącznie do stosowania doustnego |
Glicerofosforan manganu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Wyłącznie do stosowania doustnego |
Tlenek manganu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Wyłącznie do stosowania doustnego |
Pidolat manganu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Wyłącznie do stosowania doustnego |
Rybonukleinian manganu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Wyłącznie do stosowania doustnego |
Siarczan manganu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Wyłącznie do stosowania doustnego |
Mecylinam | Bydło | Wyłącznie do stosowania wewnątrzmacicznego |
Octan medroksyprogesteronu | Owce | Do stosowania wyłącznie dopochwowo w celach zootechnicznych |
Melatonina | Owce, kozy | |
Menadion | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Menbuton | Bydło, owce, kozy, świnie, koniowate | |
Mentol | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Nikotynian metylu | Bydło, koniowate | Wyłącznie do stosowania miejscowego |
Węglowodory mineralne o niskiej i wysokiej lepkości, zawierające woski mikrokrystaliczne około C10-C60; związki alifatyczne, alifatyczne rozgałęzione i alicykliczne | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Z wyłączeniem związków aromatycznych i nienasyconych |
N-butan | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
N-butanol | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Do stosowania jako rozczynnik |
Natamycyna | Bydło, koniowate | Wyłącznie do stosowania miejscowego |
Neostygmina | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Nikoboksil | Koniowate | Wyłącznie do stosowania miejscowego |
Noniwamid | Koniowate | Wyłącznie do stosowania miejscowego |
Oleinooleinian | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Wyłącznie do stosowania miejscowego |
Oksytocyna | Wszystkie ssaki służące do produkcji żywności | |
Pankreatyna | Wszystkie ssaki służące do produkcji żywności | Wyłącznie do stosowania miejscowego |
Papaina | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Papaweryna | Bydło | Wyłącznie u nowonarodzonych cieląt |
Kwas paracetowy | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Fenol | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Floroglucyna | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Fitomenadion | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Polikrezulen | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Wyłącznie do stosowania miejscowego |
15-hydroksystearynian glikolu polietylenowego | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Do stosowania jako rozczynnik |
7-glicerylokakaowy glikol polietylenowy | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Wyłącznie do stosowania miejscowego |
Stearyniany glikolu polietylenowego z 8-40 jednostkami oksyetylenowymi | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Do stosowania jako rozczynnik |
Polisiarczan glikozaminoglikanu | Koniowate | |
Prazikwantel | Owce, koniowate | Do stosowania wyłącznie u owiec niemlecznych |
Gonadotropina z surowicy ciężarnych klaczy | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Predkamid (krotetamid i kropropamid) | Wszystkie ssaki służące do produkcji żywności | |
Prokaina | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Propan | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Glikol propylenowy | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Kwatrezyna | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Wyłącznie jako środek konserwujący o stężeniu nieprzekraczającym 0,5 % |
R-Kloprostenol | Bydło, świnie, koniowate | |
Rifaksymina | Wszystkie ssaki służące do produkcji żywności Bydło | Wyłącznie do stosowania dowymieniowego - z wyjątkiem przypadków, gdy wymię może być przeznaczone do spożycia przez ludzi - oraz wewnątrzmacicznego |
Romifidyna | Koniowate | Wyłącznie do stosowania w celach leczniczych |
2-metylo-2-fenoksy-propionian sodu | Bydło, świnie, kozy, koniowate | |
4-hydroksybenzoesan benzylu sodu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
4-hydroksybenzoesan butylu sodu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Cetostearylosiarczan sodu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Wyłącznie do stosowania miejscowego |
Soamatosalm | Łososie | |
Tanina | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Tau fluwalinat | ||
Wodzian terpinu | Bydło, świnie, owce, kozy | |
Tetrakaina | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Wyłącznie do stosowania jako anastetyk |
Teobromina | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Teofilina | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Tiomersal | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Wyłącznie do stosowania jako środek konserwujący w szczepionkach o dozach wielokrotnych, o stężeniu nieprzekraczającym 0,02 % |
Tymol | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Timerfonian | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Wyłącznie do stosowania jako środek konserwujący w szczepionkach o dozach wielokrotnych, o stężeniu nieprzekraczającym 0,02 % |
Trimetylofloroglucyna | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Witamina D | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Alkohole lanolinowe | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Wyłącznie do stosowania miejscowego |
3. Substancje ogólnie uznane za bezpieczne
Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) | Gatunki zwierząt | Inne przepisy |
Wyciąg piołunowy | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Acetylometionina | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Wodorotlenek glinu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Monostearynian glinu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Siarczan amonu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Benzoesan benzylu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
P-hydroksybenzoesan benzylu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Boroglukonian wapnia | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Cytrynian wapnia | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Kamfora | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Wyłącznie do użytku zewnętrznego |
Wyciąg z kardamonu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Sebacynian dietylu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Dimetykon | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Dimetyloacetamid | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Dimetylosulfotlenek | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Epinefryna | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Oleinian etylu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Kwas eylenodiaminotetraoctowy i jego sole | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Eukaliptol | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Hormon folikulostymulina (naturalny FSH pozyskiwany ze wszystkich gatunków i jego syntetyczne odpowiedniki) | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Formaldehyd | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Kwas mrówkowy | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Aldehyd glutarowy | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Gwajakol | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Heparyna i jej sole | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Gonadotropina ludzka kosmówkowa (naturalny HCG i jego syntetyczne odpowiedniki) | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Cytrynian amonowo-żelazowy | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Dekstran żelaza | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Glukoheptonian żelaza | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Izopropanol | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Lanolina | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Hormon luteizujący (naturalny LH pozyskiwany ze wszystkich gatunków i jego syntetyczne odpowiedniki) | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Chlorek magnezu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Glukonian magnezu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Podfosforyn magnezu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Mannitol | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Benzoesan metylu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Monotiogliceryna | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Montanid | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Myglyol | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Orgoteina | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Poloksalen | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Poloksamer | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Glikole polietylenowe (o masie cząsteczkowej w granicach od 200 do 10.000) | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Polisorbat 80 | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Serotonina | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Chlorek sodu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Chromoglikan sodu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Dioktylosulfobursztynian sodu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Formaldehydosulfoksylan sodu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Laurylosiarczan sodu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Pirosiarczyn sodu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Stearynian sodu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Tiosiarczan sodu | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Tragakanta | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Mocznik | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Tlenek cynku | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Siarczan cynku | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności |
4. Substancje stosowane w homeopatycznych weterynaryjnych produktach leczniczych
Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) | Gatunek zwierząt | Inne przepisy |
Wszystkie substancje stosowane w homeopatycznych weterynaryjnych produktach leczniczych pod warunkiem, że ich stężenie w tych produktach nie przekracza jednej części na dziesięć tysięcy | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności |
5. Środki stosowane jako substancje dodatkowe do środków spożywczych przeznaczonych do spożycia przez ludzi
Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) | Gatunek zwierząt | Inne przepisy |
Substancje oznaczone symbolem E | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Wyłącznie środki zatwierdzone jako dodatki do środków spożywczych przeznaczonych do spożycia przez ludzi, z wyjątkiem substancji konserwujących wymienionych w części C załącznika III do dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady 95/2/WE (Dz.U. L 61 z 18.3.1995, str. 1). |
6. Substancje pochodzenia roślinnego
Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) | Gatunki zwierząt | Inne przepisy |
Angelicae radix aetheroleum | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Anisi aetheroleum | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Balsamum peruvianum | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Wyłącznie do stosowania miejscowego |
Carvi aetheroleum | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Caryophylli aetheroleum | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Chrysanthemi cinerariifolii flos | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Wyłącznie do stosowania miejscowego |
Cinnamomi cassiae aetheroleum | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Cinnamomi ceylanici aetheroleum | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Citri aetheroleum | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Citronellae aetheroleum | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Coriandri aetheroleum | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Echinacea purpurea | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Wyłącznie do stosowania miejscowego |
Eucalypti aetheroleum | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Foeniculi aetheroleum | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Hamamelis virginiana | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Wyłącznie do stosowania miejscowego |
Hyperici oleum | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Wyłącznie do stosowania miejscowego |
Lespedeza capitata | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Lini oleum | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Majoranae herba | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Matricariae flos | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Medicago sativa extractum | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Wyłącznie do stosowania miejscowego |
Melissae folium | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Menthae piperitae aetheroleum | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Millefolii herba | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Myristicae aetheroleum | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Wyłącznie do stosowania u zwierząt nowonarodzonych |
Produkty utlenienia Terebinthinae oleum | Bydło, świnie, owce, kozy | |
Pyrethrum wyciąg | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Wyłącznie do stosowania miejscowego |
Quercus kora | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Quillaia saponins | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Ricini oleum | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Do stosowania jako rozczynnik |
Rosmarini aetheroleum | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Rosmarini folium | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Salviae folium | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Sambuci flos | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Sinapis nigrae semen | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Terebinthinae aetheroleum rectificatum | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Wyłącznie do stosowania miejscowego |
Terebinthinae laricina | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | Wyłącznie do stosowania miejscowego |
Thymi aetheroleum | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Tiliae flos | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności | |
Urticae herba | Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności |
ZAŁĄCZNIK III
WYKAZ SUBSTANCJI FARMAKOLOGICZNIE CZYNNYCH STOSOWANYCH W WETERYNARYJNYCH PRODUKTACH LECZNICZYCH, DLA KTÓRYCH OKREŚLONO TYMCZASOWE MAKSYMALNE LIMITY POZOSTAŁOŚCI
WYKAZ SUBSTANCJI FARMAKOLOGICZNIE CZYNNYCH STOSOWANYCH W WETERYNARYJNYCH PRODUKTACH LECZNICZYCH, DLA KTÓRYCH OKREŚLONO TYMCZASOWE MAKSYMALNE LIMITY POZOSTAŁOŚCI
1.1. Chemioterapeutyki
1.1.2. Benzenosulfonamidy
Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) | Pozostałość znacznikowa | Gatunki zwierząt | Maksymalne limity pozostałości | Tkanka, narząd albo środek spożywczy | Inne przepisy |
Klorsulon | Klorsulon | Bydło | 50 µg/kg | Mięśnie | Maksymalny limit pozostałości wprowadzony tymczasowo do dnia 1 stycznia 2000 r. |
150 µg/kg | Wątroba | ||||
400 µg/kg | Nerki |
1.2. Antybiotyki
1.2.1. Inhibitory beta-laktamazy
Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) | Pozostałość znacznikowa | Gatunki zwierząt | Maksymalne limity pozostałości | Tkanka, narząd albo środek spożywczy | Inne przepisy |
Kwas klawulanowy | Kwas klawulanowy | Bydło, owce | 200 µg/kg | Mleko | Maksymalny limit pozostałości wprowadzony tymczasowo do dnia 1 lipca 2000 r. |
Bydło, owce, świnie | 200 µg/kg | Mięśnie | |||
200 µg/kg | Tłuszcz | ||||
200 µg/kg | Wątroba | ||||
200 µg/kg | Nerki |
1.2.2. Makrolidy
Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) | Pozostałość znacznikowa | Gatunki zwierząt | Maksymalne limity pozostałości | Tkanka, narząd albo środek spożywczy | Inne przepisy |
Erytromycyna | Maksymalne limity pozostałości wszystkich substancji czynnych mikrobiologicznie wyrażonych w postaci ekwiwalentów erytromycyny | Bydło, owce | 40 µg/kg | Mleko | Maksymalny limit pozostałości wprowadzony tymczasowo do dnia 1 czerwca 2000 r. |
Bydło, owce, świnie, drób | 400 µg/kg | Mięśnie | |||
400 µg/kg | Tłuszcz | ||||
400 µg/kg | Wątroba | ||||
400 µg/kg | Nerki | ||||
Drób | 200 µg/kg | Jaja | |||
Jozamycyna | Jozamycyna | Kurczaki | 200 µg/kg | Mięśnie | Maksymalny limit pozostałości wprowadzony tymczasowo do dnia 1 czerwca 2000 r. |
200 µg/kg | Tłuszcz | ||||
200 µg/kg | Wątroba | ||||
400 µg/kg | Nerki | ||||
200 µg/kg | Jaja |
1.2.5. Aminoglikozydy
Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) | Pozostałość znacznikowa | Gatunki zwierząt | Maksymalne limity pozostałości | Tkanka, narząd albo środek spożywczy | Inne przepisy |
Aminozydyna | Aminozydyna | Bydło, świnie, króliki, kurczaki | 500 µg/kg | Mięśnie | Maksymalny limit pozostałości wprowadzony tymczasowo do dnia 1 lipca 2000 r. |
1500 µg/kg | Wątroba | ||||
1500 µg/kg | Nerki | ||||
Apramycyna | Apramycyna | Bydło | 1000 µg/kg | Mięśnie | Maksymalny limit pozostałości wprowadzony tymczasowo do dnia 1 lipca 1999 r. |
1000 µg/kg | Tłuszcz | ||||
Wyłącznie do stosowania u niemlecznego bydła | 10.000 µg/kg | Wątroba | |||
20.000 µg/kg | Nerki | ||||
Świnie | 1000 µg/kg | Mięśnie | |||
1000 µg/kg | Skóra i tłuszcz | ||||
1000 µg/kg | Wątroba | ||||
5000 µg/kg | Nerki | ||||
Dihydrostreptomycyna | Dihydrostreptomycyna | Bydło, owce | 200 µg/kg | Mleko | Maksymalny limit pozostałości wprowadzony tymczasowo do dnia 1 czerwca 2000 r. |
Bydło, owce, świnie, drób | 500 µg/kg | Mięśnie | |||
500 µg/kg | Tłuszcz | ||||
500 µg/kg | Wątroba | ||||
1000 µg/kg | Nerki | ||||
Gentamycyna | Gentamycyna | Bydło | 100 µg/kg | Mleko | Maksymalny limit pozostałości wprowadzony tymczasowo do dnia 1 czerwca 2000 r. |
Bydło, świnie | 100 µg/kg | Mięśnie | |||
100 µg/kg | Tłuszcz | ||||
200 µg/kg | Wątroba | ||||
1000 µg/kg | Nerki | ||||
Neomycyna (także framycetyna) | Neomycyna | Bydło, owce, kozy | 500 µg/kg | Mleko | Maksymalny limit pozostałości wprowadzony tymczasowo do dnia 1 czerwca 2000 r. |
Bydło, owce, kozy, świnie, kurczaki, indyki, | 500 µg/kg | Mięśnie | |||
kaczki | 500 µg/kg | Tłuszcz | |||
500 µg/kg | Wątroba | ||||
5000 µg/kg | Nerki | ||||
Kurczaki | 500 µg/kg | Jaja | |||
Spektynomycyna | Spektynomycyna | Bydło | 200 µg/kg | Mleko | Maksymalny limit pozostałości wprowadzony tymczasowo do dnia 1 lipca 2000 r. |
Bydło, świnie, drób | 300 µg/kg | Mięśnie | |||
500 µg/kg | Tłuszcz | ||||
2000 µg/kg | Wątroba | ||||
5000 µg/kg | Nerki | ||||
Streptomycyna | Streptomycyna | Bydło, owce | 200 µg/kg | Mleko | Maksymalny limit pozostałości wprowadzony tymczasowo do dnia 1 czerwca 2000 r. |
Bydło, owce, świnie, drób | 500 µg/kg | Mięśnie | |||
500 µg/kg | Tłuszcz | ||||
500 µg/kg | Wątroba | ||||
1000 µg/kg | Nerki |
1.2.6. Chinoliny
Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) | Pozostałość znacznikowa | Gatunki zwierząt | Maksymalne limity pozostałości | Tkanka, narząd albo środek spożywczy | Inne przepisy |
Dekochinian | Dekochinian | Bydło, owce | 500 µg/kg | Mięśnie | Maksymalny limit pozostałości wprowadzony tymczasowo do dnia 1 lipca 2000 r. |
500 µg/kg | Tłuszcz | ||||
500 µg/kg | Wątroba | ||||
500 µg/kg | Nerki | ||||
Enrofloksacyna | Suma enrofloksacyny oraz ciprofloksacyny | Owce | 100 µg/kg | Mięśnie | Maksymalny limit pozostałości wprowadzony tymczasowo do dnia 1 lipca 2000 r. |
100 µg/kg | Tłuszcz | ||||
300 µg/kg | Wątroba | ||||
200 µg/kg | Nerki | ||||
Flumechina | Flumechina | Bydło, owce, kozy, świnie, kurczaki | 50 µg/kg | Mięśnie | Maksymalny limit pozostałości wprowadzony tymczasowo do dnia 1 stycznia 2000 r. |
50 µg/kg | Tłuszcz lub skóra i tłuszcz | ||||
100 µg/kg | Wątroba | ||||
300 µg/kg | Nerki | ||||
Łososiowate | 150 µg/kg | Mięśnie i skóra | |||
Marbofloksacyna | Marbofloksacyna | Bydło | 150 µg/kg | Mięśnie | Maksymalny limit pozostałości wprowadzony tymczasowo do dnia 1 lipca 2000 r. |
50 µg/kg | Tłuszcz | ||||
150 µg/kg | Wątroba | ||||
150 µg/kg | Nerki | ||||
75 µg/kg | Mleko | ||||
Świnie | 150 µg/kg | Mięśnie | |||
50 µg/kg | Skóra i tłuszcz | ||||
150 µg/kg | Wątroba | ||||
150 µg/kg | Nerki |
1.2.9. Polimyksyny
Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) | Pozostałość znacznikowa | Gatunki zwierząt | Maksymalne limity pozostałości | Tkanka, narząd albo środek spożywczy | Inne przepisy |
Kolistyna | Kolistyna | Bydło, owce | 50 µg/kg | Mleko | Maksymalny limit pozostałości wprowadzony tymczasowo do dnia 1 lipca 2000 r. |
Bydło, owce, świnie, kurczaki, króliki | 150 µg/kg | Mięśnie | |||
150 µg/kg | Tłuszcz | ||||
150 µg/kg | Wątroba | ||||
200 µg/kg | Nerki | ||||
Kurczaki | 300 µg/kg | Jaja |
1.2.10. Penicyliny
Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) | Pozostałość znacznikowa | Gatunki zwierząt | Maksymalne limity pozostałości | Tkanka, narząd albo środek spożywczy | Inne przepisy |
Penetamat | Benzylopenicylina | Owce | 50 µg/kg | Mięśnie | Maksymalny limit pozostałości wprowadzony tymczasowo do dnia 1 stycznia 2000 r. |
50 µg/kg | Tłuszcz | ||||
50 µg/kg | Wątroba | ||||
50 µg/kg | Nerki | ||||
4 µg/kg | Mleko | ||||
Świnie | 50 µg/kg | Mięśnie | |||
50 µg/kg | Tłuszcz | ||||
50 µg/kg | Wątroba | ||||
50 µg/kg | Nerki |
1.2.11. Florfenikol i związki pokrewne
Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) | Pozostałość znacznikowa | Gatunki zwierząt | Maksymalne limity pozostałości | Tkanka, narząd albo środek spożywczy | Inne przepisy |
Florfenikol | Suma florfenikolu i jego metabolitów oznaczanych jako florfenikoloamina | Ryby | 1000 µg/kg | Mięśnie i skóra w naturalnych proporcjach | Maksymalny limit pozostałości wprowadzony tymczasowo do dnia 1 lipca 2001 r. |
2. Środki przeciwpasożytnicze
2.1. Środki przeciw endopasożytom
2.1.2. Benzoimidazole i probenzoimidazole
Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) | Pozostałość znacznikowa | Gatunki zwierząt | Maksymalne limity pozostałości | Tkanka, narząd albo środek spożywczy | Inne przepisy |
Sulfotlenek albendazolu | Suma albendazolu, sulfotlenku albendazolu, sulfonu albendazolu | Bydło, owce | 100 µg/kg | Mleko | Maksymalny limit pozostałości wprowadzony tymczasowo do dnia 1 stycznia 2000 r. |
i sulfonu | Bydło, owce, bażanty | 100 µg/kg | Mięśnie | ||
albendazolo-2- | 100 µg/kg | Tłuszcz | |||
aminy, wyrażona | 1000 µg/kg | Wątroba | |||
jako albendazol | 500 µg/kg | Nerki | |||
Netobimina | Suma netobiminy i albendazolu oraz metabolitów albendazolu oznaczanych jako sulfon 2-aminobenzoimidazolu | Bydło, owce, kozy | 100 µg/kg | Mleko | Maksymalny limit pozostałości wprowadzony tymczasowo do dnia 31 lipca 1999 r. |
100 µg/kg | Mięśnie | ||||
1000 µg/kg | Tłuszcz | ||||
500 µg/kg | Wątroba | ||||
100 µg/kg | Nerki |
2.2. Środki przeciw ektopasożytom
2.2.1. Formamidyny
Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) | Pozostałość znacznikowa | Gatunki zwierząt | Maksymalne limity pozostałości | Tkanka, narząd albo środek spożywczy | Inne przepisy |
Amitraza | Suma amitrazy oraz wszystkich metabolitów zawierających części cząsteczki o specyficznych własnościach dla grupy 2,4-DMA, wyrażonych jako amitraza | Pszczoły | 200 µg/kg | Miód | Maksymalny limit pozostałości wprowadzony tymczasowo do dnia 1 lipca 1999 r. |
2.2.2. Pochodne iminofenylotiazolidyny
Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) | Pozostałość znacznikowa | Gatunki zwierząt | Maksymalne limity pozostałości | Tkanka, narząd albo środek spożywczy | Inne przepisy |
Cymiazol | Cymiazol | Pszczoły | 1000 µg/kg | Miód | Maksymalny limit pozostałości wprowadzony tymczasowo do dnia 1 lipca 1999 r. |
2.2.3. Piretryny i piretroidy
Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) | Pozostałość znacznikowa | Gatunki zwierząt | Maksymalne limity pozostałości | Tkanka, narząd albo środek spożywczy | Inne przepisy |
Cyfluthrin | Cyfluthrin | Bydło | 10 µg/kg | Mięśnie | Maksymalny limit pozostałości wprowadzony tymczasowo do dnia 1 stycznia 2001 r. |
50 µg/kg | Tłuszcz | ||||
10 µg/kg | Wątroba | ||||
10 µg/kg | Nerki | ||||
20 µg/kg | Mleko Należy przestrzegać pozostałych przepisów dyrektywy Rady 94/29/WE (Dz.U. L 189 z 23.7.1994, str. 67) |
2.2.4. Związki fosforoorganiczne
Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) | Pozostałość znacznikowa | Gatunki zwierząt | Maksymalne limitypozostałości | Tkanka, narząd albo środek spożywczy | Inne przepisy |
Azametifos | Azametifos | Łososiowate | 100 µg/kg | Mięśnie i skóra w naturalnych proporcjach | Maksymalny limit pozostałości wprowadzony tymczasowo do dnia 1 czerwca 1999 r. |
2.2.5. Pochodne acylomocznika
Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) | Pozostałość znacznikowa | Gatunki zwierząt | Maksymalne limity pozostałości | Tkanka, narząd albo środek spożywczy | Inne przepisy |
Teflubenzuron | Teflubenzuron | Łososiowate | 500 µg/kg | Mięśnie i skóra w naturalnych proporcjach | Maksymalny limit pozostałości wprowadzony tymczasowo do dnia 1 lipca 1999 r. |
2.3. Środki przeciw endopasożytom i ektopasożytom
2.3.1. Awermektyny
Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) | Pozostałość znacznikowa | Gatunki zwierząt | Maksymalne limity pozostałości | Tkanka, narząd albo środek spożywczy | Inne przepisy |
Moksydektyna | Moksydektyna | Koniowate | 50 µg/kg | Mięśnie | Maksymalny limit pozostałości wprowadzony tymczasowo do dnia 1 stycznia 2000 r. |
500 µg/kg | Tłuszcz | ||||
100 µg/kg | Wątroba | ||||
50 µg/kg | Nerki |
3. Środki działające na system nerwowy
3.2. Środki działające na wegetatywny układ nerwowy
3.2.1. Środki 82-sympatykomimetyczne
Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) | Pozostałość znacznikowa | Gatunki zwierząt | Maksymalne limity pozostałości | Tkanka, narząd albo środek spożywczy | Inne przepisy |
Chlorowodorek klenbuterolu | Klenbuterol | Bydło | 0,1 ug/kg 0,1 ug/kg | Mięśnie Wątroba | Maksymalny limit pozostałości wprowadzony tymczasowo do dnia 1 lipca 2000 r. |
Wskazanie: do tokolizy krów rodzących | 0,1 ug/kg 0,05 ug/kg | Nerki Mleko | |||
Koniowate | 0,1 ug/kg | Mięśnie | |||
Wskazanie: do tokolizy krów rodzących | 0,5 ug/kg 0,5 ug/kg | Wątroba Nerki |
5. Środki przeciwzapalne
5.1. Niesteroidowe środki przeciwzapalne
5.1.1. Pochodne kwasu arylopropionowego
Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) | Pozostałość znacznikowa | Gatunki zwierząt | Maksymalne limity pozostałości | Tkanka, narząd albo środek spożywczy | Inne przepisy |
Karprofen | Karprofen | Bydło | 500 ug/kg | Mięśnie | Maksymalny limit pozostałości wprowadzony tymczasowo do dnia 1 stycznia 2000 r. |
500 ug/kg | Tłuszcz | ||||
1000 ug/kg | Wątroba | ||||
1000 ug/kg | Nerki | ||||
Koniowate | 50 ug/kg | Mięśnie | |||
100 ug/kg | Tłuszcz | ||||
1000 ug/kg | Wątroba | ||||
1000 ug/kg | Nerki |
5.1.2. Pochodne kwasu enolowego
Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) | Pozostałość znacznikowa | Gatunki zwierząt | Maksymalne limity pozostałości | Tkanka, narząd albo środek spożywczy | Inne przepisy |
Meloksykam | Meloksykam | Bydło | 25 ug/kg | Mięśnie | Maksymalny limit pozostałości wprowadzony tymczasowo do dnia 1 stycznia 2000 r. |
60 ug/kg | Wątroba | ||||
35 ug/kg | Nerki |
ZAŁĄCZNIK IV
WYKAZ SUBSTANCJI FARMAKOLOGICZNIE CZYNNYCH, DLA KTÓRYCH NIE MOŻNA USTALIĆ MAKSYMALNYCH LIMITÓW POZOSTAŁOŚCI
WYKAZ SUBSTANCJI FARMAKOLOGICZNIE CZYNNYCH, DLA KTÓRYCH NIE MOŻNA USTALIĆ MAKSYMALNYCH LIMITÓW POZOSTAŁOŚCI
Substancja farmakologicznie czynna |
Aristolochia spp. oraz jej preparaty |
Chloramfenikol |
Chloroform |
Chlorpromazyna |
Kolchicyna |
Dapson |
Dimetridazol |
Metronidazol |
Nitrofurany (włącznie z furazolidonem) |
Ronidazol |
-zmieniony przez sprostowanie z dnia 30 kwietnia 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.116.86).
- zmieniony przez sprostowanie z dnia 19 listopada 2009 r. (Dz.U.UE.L.09.304.24).
© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.