Rozporządzenie 17/97 zmieniające załączniki I, II, III i IV do rozporządzenia Rady (EWG) nr 2377/90 ustanawiającego wspólnotową procedurę określania maksymalnych limitów pozostałości weterynaryjnych produktów leczniczych w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.1997.5.12

Akt jednorazowy
Wersja od: 9 stycznia 1997 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 17/97
z dnia 8 stycznia 1997 r.
zmieniające załączniki I, II, III i IV do rozporządzenia Rady (EWG) nr 2377/90 ustanawiającego wspólnotową procedurę określania maksymalnych limitów pozostałości weterynaryjnych produktów leczniczych w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2377/90 z dnia 26 czerwca 1990 r. ustanawiające wspólnotową procedurę określania maksymalnych limitów pozostałości weterynaryjnych produktów leczniczych w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 2034/96(2), w szczególności jego art. 6, 7 i 8,

a także mając na uwadze, co następuje:

zgodnie z rozporządzeniem (EWG) nr 2377/90, maksymalne limity pozostałości muszą być ustalane stopniowo dla wszystkich czynnych farmakologicznie substancji, które są stosowane we Wspólnocie w weterynaryjnych produktach leczniczych przeznaczonych do stosowania u zwierząt służących do produkcji żywności;

maksymalne limity pozostałości powinny być ustalane jedynie po zbadaniu przez Komitet ds. Weterynaryjnych Produktów Leczniczych, wszystkich właściwych informacji dotyczących bezpieczeństwa pozostałości danych substancji dla spożywających środki spożywcze pochodzenia zwierzęcego, oraz wpływu pozostałości na przetwórstwo przemysłowe środków spożywczych;

ustalając maksymalne limity pozostałości dla weterynaryjnych produktów leczniczych w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego, konieczne jest określenie gatunków zwierząt, w których pozostałości mogą być obecne, poziomów, które mogą być obecne w każdej odpowiedniej tkance mięsnej otrzymanej z leczonych zwierząt (tkanka docelowa), oraz rodzajów pozostałości mających istotne znaczenie dla monitorowania pozostałości (pozostałość znacznikowa);

w celu kontroli pozostałości przewidzianej właściwym ustawodawstwem wspólnotowym, maksymalne limity pozostałości powinny być zwykle ustalane dla tkanek docelowych wątroby lub nerki; jednakże wątroba i nerki są często usuwane z tuszy w handlu międzynarodowym i dlatego maksymalne limity pozostałości powinny również być ustalane dla tkanek mięśniowych lub tłuszczowych;

w przypadku weterynaryjnych produktów leczniczych przeznaczonych do stosowania u ptactwa składającego jaja, zwierząt produkujących mleko lub pszczół miodnych, maksymalne limity pozostałości muszą być również ustalane dla jaj, mleka lub miodu;

w załączniku I do rozporządzenia (EWG) nr 2377/90 powinna zostać dodana eprinomektyna;

w załączniku II do rozporządzenia (EWG) nr 2377/90 powinny zostać dodane octan cynku, chlorek cynku, glukonian cynku, oleinian cynku, stearynian cynku, chloroheksydyna, glicerol formal, hesperydyna, hesperydyny metylowy chalkon, menbuton i kwatrezyna;

aby umożliwić zakończenie badań naukowych, w załączniku III do rozporządzenia (EWG) nr 2377/90 powinny zostać dodane flumechina, doksycyklina i sulfotlenek albendazolu;

maksymalne limity pozostałości nie mogą być ustalone dla chloropromazyny ze względu na to, że jakakolwiek jej pozostałość w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego stanowi zagrożenie dla zdrowia konsumenta; z tego powodu chloropromazyna powinna zostać dodana w załączniku IV do rozporządzenia (EWG) nr 2377/90;

przed wprowadzeniem w życie niniejszego rozporządzenia powinien zostać przyznany sześćdziesięciodniowy okres, aby umożliwić Państwom Członkowskim wprowadzenie wszelkich dostosowań, które mogą być niezbędne w zakresie pozwoleń na wprowadzenie danych weterynaryjnych produktów leczniczych do obrotu, które zostały przyznane zgodnie z dyrektywą Rady 81/851/EWG(3), ostatnio zmienioną dyrektywą 93/40/EWG(4), w celu uwzględnienia przepisów niniejszego rozporządzenia;

środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Weterynaryjnych Produktów Leczniczych,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załącznikach I, II, III i IV do rozporządzenia (EWG) nr 2377/90 wprowadza się zmiany zgodnie z Załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie sześćdziesiątego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 8 stycznia 1997 r.

W imieniu Komisji
Martin BANGEMANN
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 224 z 18.8.1990, str. 1.

(2) Dz.U. L 272 z 25.10.1996, str. 2.

(3) Dz.U. L 317 z 6.11.1981, str. 1.

(4) Dz.U. L 214 z 24.8.1993, str. 31.

ZAŁĄCZNIK

W rozporządzeniu (EWG) nr 2377/90 wprowadza się następujące zmiany:

A. W załączniku I wprowadza się następujące zmiany:

2. Leki przeciwpasożytnicze

2.3. Leki działające przeciw endo- i ektopasożytom

2.3.1. Awermektyny

Substancja farmakologicznie czynnaPozostałość znacznikowaGatunki zwierzątMaksymalne limity pozostałościTkanka docelowa, narząd, środek spożywczyInne przepisy
"2.3.1.4. EprinomektynaEprinomektyna BlaBydło30 µg/kgMięśnie
30 µg/kgTłuszcz
600 µg/kgWątroba
100 µg/kgNerka
30 µg/kgMleko"

B. W załączniku II wprowadza się następujące zmiany:

1. Nieorganiczne związki chemiczne

Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e)Gatunki zwierzątInne przepisy
"1.24. Cynku octanWszystkie gatunki służące do produkcji żywności
1.25. Cynku chlorekWszystkie gatunki służące do produkcji żywności
1.26. Cynku glukonianWszystkie gatunki służące do produkcji żywności
1.27. Cynku oleinianWszystkie gatunki służące do produkcji żywności
1.28. Cynku stearynianWszystkie gatunki służące do produkcji żywności"

2. Organiczne związki chemiczne

Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e)Gatunki zwierzątInne przepisy
"2.69. ChloroheksydynaWszystkie gatunki służące do produkcji żywnościWyłącznie do stosowania miejscowego
2.70. Glicerol formalWszystkie gatunki służące do produkcji żywności
2.71. HesperydynaKoniowate
2.72. Hesperydyny metylowy

chalkon

Koniowate
2.73. MenbutonBydło, owce, kozy, świnie, koniowate
2.74. KwatrezynaWszystkie gatunki służące do produkcji żywnościDo stosowania tylko jako środek konserwujący w stężeniach do 0,05 %"

C. W załączniku III wprowadza się następujące zmiany:

1. Leki przeciwinfekcyjne

1.2. Antybiotyki

1.2.6. Chinolony

Substancja farmakologicznie czynnaPozostałość znacznikowaGatunki zwierzątMaksymalne limity pozostałościTkanka docelowa, narząd, środek spożywczyInne przepisy
"1.2.6.4. FlumechinaFlumechinaBydło, owce, świnie, kury50 µg/kgMięśnie, tłuszcz lub tłuszcz/skóraTymczasowe maksymalne limity wygasają 1.1.2000 r.
100 µg/kgWątroba
300 µg/kgNerka
Ryby łososiowate150 µg/kgMięśnie/skóra"

1.2.8. Tetracykliny

Substancja farmakologicznie czynnaPozostałość znacznikowaGatunki zwierzątMaksymalne limity pozostałościTkanka docelowa, narząd, środek spożywczyInne przepisy
"1.2.8.1. DoksycyklinaSuma substancji macierzystej i jej 4-epimeruŚwinie, drób600 µg/kgNerkaTymczasowe maksymalne limity wygasają 1.1.1998 r.
300 µg/kgWątroba, skóra/tłuszcz
100 µg/kgMięśnie
Bydło600 µg/kgNerka
300 µg/kgWątroba
100 µg/kgMięśnie"

2. Leki przeciwpasożytnicze

2.1. Leki działające przeciw endopasożytom

2.1.1. Benzoimidazole i pro-benzoimidazole

Substancja farmakologicznie czynnaPozostałość znacznikowaGatunki zwierzątMaksymalne limity pozostałościTkanka docelowa, narząd, środek spożywczyInne przepisy
"2.1.1.10. Sulfotlenek albendazoluSuma albendazolu, sulfotlenku albendazolu, sulfonu albendazolu i sulfonu albendazolo-2-aminy wyrażona jako albendazolBydło, owce, bażanty1000 µg/kgWątrobaTymczasowe maksymalne limity wygasają 1.1.1998 r.
500 µg/kgNerka
100 µg/kgMięśnie, tłuszcz
Bydło, owce100 µg/kgMleko"

D. W załączniku IV wprowadza się następujące zmiany:

Wykaz substancji farmakologicznie czynnych, dla których nie można ustalić maksymalnych poziomów:

"8) Chloropromazyna"

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.