Rozporządzenie 2701/94 zmieniające załączniki I, II, III i IV do rozporządzenia Rady (EWG) nr 2377/90 ustanawiającego wspólnotową procedurę dla określania maksymalnego limitu pozostałości weterynaryjnych produktów leczniczych w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.1994.287.7

Akt jednorazowy
Wersja od: 8 listopada 1994 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 2701/94
z dnia 7 listopada 1994 r.
zmieniające załączniki I, II, III i IV do rozporządzenia Rady (EWG) nr 2377/90 ustanawiającego wspólnotową procedurę dla określania maksymalnego limitu pozostałości weterynaryjnych produktów leczniczych w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2377/90 z dnia 26 czerwca 1990 r. ustanawiające wspólnotową procedurę dla określania maksymalnego limitu pozostałości weterynaryjnych produktów leczniczych w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 1430/94(2), w szczególności jego art. 6, 7 i 8,

a także mając na uwadze, co następuje:

od czasu przyjęcia rozporządzenia załączniki były wielokrotnie zmieniane; dlatego też, ze względu na ich liczbę, złożoność oraz publikację w różnych Dziennikach Urzędowych Wspólnot Europejskich, trudno jest z nich korzystać i charakteryzują się one brakiem przejrzystości, która powinna być zasadniczą cechą wszystkich aktów prawnych; z tego względu należy je ujednolicić; jednocześnie należy skorygować lub nadać bardziej precyzyjne brzmienie nazwom lub opisowi chemicznemu niektórych składników i poprawić niektóre poważne błędy;

środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu ds. Dostosowania do Postępu Technicznego Dyrektyw Dotyczących Usunięcia Barier Technicznych w Handlu w Sektorze Weterynaryjnych Produktów Leczniczych,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załącznikach I, II, III i IV do rozporządzenia (EWG) nr 2377/90 wprowadza się zmiany określone w Załączniku do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie sześćdziesiątego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 7 listopada 1994 r.

W imieniu Komisji
Martin BANGEMANN
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 224 z 18.8.1990, str. 1.

(2) Dz.U. L 156 z 23.6.1994, str. 6.

ZAŁĄCZNIK 

"ZAŁĄCZNIK I

Wykaz substancji farmakologicznie czynnych, dla których zostały ustalone maksymalne poziomy pozostałości

1. Środki przeciwzakaźne

1.1. Chemioterapeutyki

1.1.1. Sulfonamidy

Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e)Pozostałość znacznikowaGatunki zwierzątMaksymalny poziom pozostałościTkanka docelowa, narząd, środek spożywczyInne przepisy
Wszystkie substancje należące do grupy sulfonamidówLek macierzystyWszystkie gatunki zwierząt służących do produkcji żywności100 μg/kgMięśnie, wątroba, nerki, tłuszczŁączna ilość pozostałości wszystkich substancji w ramach grupy sulfonamidów nie powinna przekraczać

100 μg/kg

1.2. Antybiotyki

1.2.1. Penicyliny

Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e)Pozostałość znacznikowaGatunki zwierzątMaksymalny poziom pozostałościTkanka docelowa, narząd, środek spożywczyInne przepisy
1.2.1.1. BenzylopenicylinaBenzylopenicylinaWszystkie gatunki zwierząt służących do produkcji żywności50 μg/kg

4 μg/kg

Mięśnie, wątroba, nerki, tłuszcz Mleko
1.2.1.2. AmpicylinaAmpicylinaWszystkie gatunki zwierząt służących do produkcji żywności50 μg/kg

4 μg/kg

Mięśnie, wątroba, nerki, tłuszcz Mleko
1.2.1.3. AmoksycylinaAmoksycylinaWszystkie gatunki zwierząt służących do produkcji żywności50 μg/kg

4 μg/kg

Mięśnie, wątroba, nerki, tłuszcz Mleko
1.2.1.4. OksacylinaOksacylinaWszystkie gatunki zwierząt służących do produkcji żywności300 μg/kg

30 μg/kg

Mięśnie, wątroba, nerki, tłuszcz Mleko
1.2.1.5. KloksacylinaKloksacylinaWszystkie gatunki zwierząt służących do produkcji żywności300 μg/kg

30 μg/kg

Mięśnie, wątroba, nerki, tłuszcz Mleko
1.2.1.6. DikloksacylinaDikloksacylinaWszystkie gatunki zwierząt służących do produkcji żywności300 μg/kg

30 μg/kg

Mięśnie, wątroba, nerki, tłuszcz Mleko

1.2.2. Cefalosporyny

Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e)Pozostałość znacznikowaGatunki zwierzątMaksymalny poziom pozostałościTkanka docelowa, narząd, środek spożywczyInne przepisy
1.2.2.1. CefkwinomCefkwinomBydło200 μg/kgNerki
100 μg/kgWątroba
50 μg/kgMięśnie
50 μg/kgTłuszcz

1.2.3. Chinolony

Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e)Pozostałość znacznikowaGatunki zwierzątMaksymalny poziom pozostałościTkanka docelowa, narząd, środek spożywczyInne przepisy
1.2.3.1. EnrofloksacynaSuma enrofloksacyny i cyprofloksacynyBydło, świnie, drób30 μg/kgMięśnie, wątroba, nerki

1.2.4. Makrolidy, antybiotyki makrolidowe

Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e)Pozostałość znacznikowaGatunki zwierzątMaksymalny poziom pozostałościTkanka docelowa, narząd, środek spożywczyInne przepisy
1.2.4.1. TylmikozynaTylmikozynaBydło1.000 μg/kgWątroba, nerki
50 μg/kgmięśnie, tłuszcz

2. Środki przeciwpasożytnicze

2.1. Środki przeciwko endopasożytom

2.1.1. Awermektyny

Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e)Pozostałość znacznikowaGatunki zwierzątMaksymalny poziom pozostałościTkanka docelowa, narząd, środek spożywczyInne przepisy
2.1.1.1. Iwermektyna22,23-Dihydroawermektyna B1aBydło100 μg/kg

40 μg/kg

Wątroba Tłuszcz
Świnie15 μg/kgWątroba
Owce
Koniowate20 μg/kgTłuszcz
2.1.1.2. AbamektynaAbamektyna B1aBydło20 μg/kg Wątroba
10 μg/kgTłuszcz
2.1.1.3. DoramektynaDoramektynaBydło15 μg/kgWątroba
25 μg/kgTłuszcz

2.1.2. Salicyloanilidy

Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e)Pozostałość znacznikowaGatunki zwierzątMaksymalny poziom pozostałościTkanka docelowa, narząd, środek spożywczyInne przepisy
2.1.2.1. KlozantelKlozantelBydło1.000 μg/kgMięśnie, wątroba
3.000 μg/kg nerki, tłuszcz
Owce1.500 μg/kgMięśnie, wątroba,
5.000 μg/kgnerki, tłuszcz
2.000 μg/kg

ZAŁĄCZNIK II

Wykaz substancji, dla których nie ustala się maksymalnym poziomów pozostałości

1. Chemikalia nieorganiczne

Substancja(-e) czynna(-e) farmakologicznieGatunki zwierzątInne przepisy
1.1. Nadtlenek wodoruRyby
1.2. SiarkaBydło
Świnie
Owce
Kozy
Koniowate
1.3. Jod i nieorganiczne związki jodu, w tym:Wszystkie gatunki zwierząt służących do produkcji żywności
- Sód i potas - jodki
- Sód i potas - jodany
- Jodofory, w tym poliwinylopirolidon - jod
1.4. Chlorek soduBydłoWyłącznie do stosowania miejscowego

2. Związki organiczne

Substancja(-e) czynna(-e) farmakologicznieGatunki zwierzątInne przepisy
2.1. Trometamina etiprostonuBydło
Świnie
2.2. Winian ketanserynyKoniowate
2.3. Octan fertirelinyBydło
2.4. Gonadotropina ludzka

otrzymywana z moczu

(menopauzowa)

Bydło
2.5. Kwas mlekowyWszystkie gatunki zwierząt służących do produkcji żywności
2.6. MelatoninaOwce

Kozy

2.7. Związki organiczne jodynyWszystkie gatunki zwierząt służących do produkcji żywności
- Jodoform
2.8. AcetylocysteinaWszystkie gatunki zwierząt służących do produkcji żywności

ZAŁĄCZNIK III

Wykaz substancji farmakologicznie czynnych wykorzystywanych w weterynaryjnych produktach leczniczych, dla których zostały ustalone tymczasowe maksymalne poziomy pozostałości

1. Środki przeciwzakaźne

1.1. Chemioterapeutyki

1.1.1. Sulfonamidy

Substancja(-e) czynna(-e) farmakologiczniePozostałość znacznikowaGatunki zwierzątMaksymalny

poziom pozostałości

Tkanka docelowa, narząd, środek spożywczyInne przepisy
Wszystkie substancje należące do grupy sulfonamidówLek macierzystyBydło, owce, kozy100 ug/kgMlekoMaksymalny poziom pozostałości wprowadzony tymczasowo do dnia 1.1.1996 r. Łączna ilość pozostałości wszystkich substancji w grupie sulfonamidów nie powinna przekraczać 100 ug/kg

1.1.2. Pochodne diamino-pirymidyny

Substancja(-e) czynna(-e) farmakologiczniePozostałość znacznikowaGatunki zwierzątMaksymalny

poziom pozostałości

Tkanka docelowa, narząd, środek spożywczyInne przepisy
1.1.2.1. TrimethoprimTrimethoprimWszystkie gatunki zwierząt służących do produkcji żywności50 ug/kgMięśnie, wątroba, nerki, tłuszczowa, mlekoMaksymalny poziom pozostałości wprowadzony tymczasowo do dnia 1.1.1996 r.

1.1.3. Nitrofurany

Substancja(-e) czynna(-e) farmakologiczniePozostałość znacznikowaGatunki zwierzątMaksymalny

poziom pozostałości

Tkanka docelowa, narząd, środek spożywczyInne przepisy
1.1.3.1. NitrofuranyWszystkie pozostałości z nienaruszoną strukturą 5-nitrowąWszystkie gatunki zwierząt służących do produkcji żywności5 Pg/kgMięśnie, wątroba, nerki, tłuszczMaksymalny poziom pozostałości wprowadzony na okres przejściowy do dnia 1.7.1995 r.

1.1.4. Nitroimidazole

Substancja(-e) czynna(-e) farmakologiczniePozostałość znacznikowaGatunki zwierzątMaksymalny

poziom pozostałości

Tkanka docelowa, narząd, środek spożywczyInne przepisy
1.1.4.1. DimetridazolWszystkie pozostałości z nienaruszoną strukturą nitroimidazoluWszystkie gatunki zwierząt służących do produkcji żywności10 ug/kgMięśnie, wątroba, nerki, tłuszczMaksymalny poziom pozostałości wprowadzony tymczasowo do dnia 1.1.1995 r.

1.2. Antybiotyki

1.2.1. Tetracykliny

Substancja(-e) czynna(-e) farmakologiczniePozostałość znacznikowaGatunki zwierzątMaksymalny

poziom pozostałości

Tkanka docelowa, narząd, środek spożywczyInne przepisy
Wszystkie substancje należące do grupy tetracyklinLek macierzystyWszystkie gatunki zwierząt służących do produkcji żywności600 ug/kg

300 ug/kg

200 ug/kg

100 ug/kg

100 ug/kg

Nerki

Wątroba

Jaja

Mięśnie

Mleko

Maksymalny poziom pozostałości wprowadzony tymczasowo do dnia 1.1.1996 r. Łączna ilość pozostałości substancji z grup) tetracyklin nie powinna przekroczyć wskazanych poziomów

1.2.2. Makrolidy, antybiotyki makrolidowe

Substancja(-e) czynna(-e) farmakologiczniePozostałość znacznikowaGatunki zwierzątMaksymalny

poziom pozostałości

Tkanka docelowa, narząd, środek spożywczyInne przepisy
1.2.2.1. SpiramycynaSpiramycynaBydło, świnie Bydło300 ug/kg

200 ug/kg

50 ug/kg

150ug/kg

Wątroba

Nerki

Mięśnie

Mleko

Maksymalny poziom pozostałości wprowadzony tymczasowo do dnia 1.7.1995 r. Maksymalne poziomy pozostałości dla wątroby, nerek i mięśni stosują się zarówno w odniesieniu do bydła, jak i do świń
1.2.2.2.TylozynaBydło

Świnie

Drób

Bydło

100 ug/kg

50 ug/kg

Mięśnie, wątroba, nerk

Mleko

Maksymalny poziom pozostałości wprowadzony tymczasowo do dnia 1.7.1995 r.

1.2.3. Związki tiamfenikolu oraz związki pokrewne

Substancja(-e) czynna(-e) farmakologiczniePozostałość znacznikowaGatunki zwierzątMaksymalny

poziom pozostałości

Tkanka docelowa, narząd, środek spożywczyInne przepisy
1.2.3.1. TiamfenikolTiamfenikolBydło Drób40 ug/kgMięśnie, wątroba, nerki, tłuszczMaksymalny poziom pozostałości wprowadzony tymczasowo do dnia 1.1.1996 r.

2 Środki przeciwpasożytnicze

2.1 Środki przeciwko endopasożytom

2.1.1. Benzoimidazole oraz pro-benzoimidazole

Substancja(-e) czynna(-e) farmakologiczniePozostałość znacznikowaGatunki zwierzątMaksymalny

poziom pozostałości

Tkanka docelowa, narząd, środek spożywczyInne przepisy
2.1.1.1. FebantelŁączne pozostałości oksyfendazolu, oksyfen-dazolu sulfonu i fenben-dazoluWszystkie gatunki zwierząt służących do produkcji żywności1.000 ug/kg

10 ug/kg

10 ug/kg

Wątroba Mięśnie, nerki, tłuszcz

Mleko

Maksymalny poziom pozostałości wprowadzony tymczasowo do dnia 1.7.1995 r. Maksymalne poziomy pozostałości obejmują wszystkie pozostałości febantelu fenbendazolu i oksyfendazolu
2.1.1.2. FenbendazolŁączne pozostałości oksyfendazolu, oksyfendazolu sulfonu i fenben-dazoluWszystkie gatunki zwierząt służących do produkcji żywności1.000 ug/kg

10 ug/kg

10 ug/kg

Wątroba

Mięśnie, nerki, tłuszcz

Mleko

Maksymalny poziom pozostałości wprowadzony tymczasowo do dnia 1.7.1995 r. Maksymalne poziomy pozostałości obejmują wszystkie pozostałości febantelu fenbendazolu
2.1.1.3. OksyfendazolŁączne pozostałości oksyfendazolu, oksyfendazolu sulfonu i fenben-dazoluWszystkie gatunki zwierząt służących do produkcji żywności1.000 ug/kg

10 ug/kg

10 ug/kg

Wątroba,

Mięśnie, nerki, tłuszcz

Mleko

Maksymalny poziom pozostałości wprowadzony tymczasowo do dnia 1.7.1995 r Maksymalne poziomy pozostałości obejmują wszystkie pozostałości febantelu fenbendazolu
2.1.1.4. AlbendazolSuma albendazolu i metabolitów, które są mierzone jako 2-amino-b enzimidazolo-sulfonBydło Owce100 ug/kg

500 ug/kg

1.000 ug/kg

Mięśnie, tłuszcz, mlek

Nerki

Wątroba

Maksymalny poziom pozostałości wprowadzony tymczasowo do dnia 1.1.1996 r.
2.1.1.5. TiabendazolSuma tiabendazolu i 5-hydroksytiab endazoluBydło Owce Kozy100 ug/kgMięśnie, wątroba, nerki, tłuszcz, mlekoMaksymalny poziom pozostałości wprowadzony tymczasowo do dnia 1.1.1996
2.1.1.6. TriklabendazolSuma ekstrahowalnych pozostałości, które mogą być utleniane do ketotriklabendazoluBydło Owce150 ug/kg

50 ug/kg

Mięśnie, wątroba, nerki, tłuszcz, mlekoMaksymalny poziom pozostałości wprowadzony tymczasowo do dnia 1.7.1995 r.
2.1.1.7. FlubendazolFlubendazolDrób

Dzikie ptactwo

500 ug/kg

200 ug/kg

400 ug/kg

Wątroba

Mięśnie

Jaja

Maksymalny poziom pozostałości wprowadzony tymczasowo do dnia 1.1.1996 r.
Świnie10 ug/kgMięśnie, wątroba, nerki, tłuszcz
2.1.1.8. OksybendazolOksybendazolBydło Owce100 ug/kg

50 ug/kg

Mięśnie, wątroba, nerki, tłuszcz

Mleko

Maksymalny poziom pozostałości wprowadzony tymczasowo do dnia 1.1.1996 r.
Świnie Koniowate100 ug/kgMięśnie, wątroba, nerki, tłuszcz

2.1.2. Tetra-hydro-imidazole (imidazoltiazole)

Substancja(-e) czynna(-e) farmakologiczniePozostałość znacznikowaGatunki zwierzątMaksymalny

poziom pozostałości

Tkanka docelowa, narząd, środek spożywczyInne przepisy
2.1.2.1. LewamisolLewamisolWszystkie gatunki zwierząt służących do produkcji żywności10 ug/kgMięśnie, wątroba, nerki, tłuszcz, mlekoMaksymalny poziom pozostałości wprowadzony tymczasowo do dnia 1.1.1995 r.

2.2. Środki przeciwko ektopasożytom

Substancja(-e) czynna(-e) farmakologiczniePozostałość znacznikowaGatunki zwierzątMaksymalny

poziom pozostałości

Tkanka docelowa, narząd, środek spożywczyInne przepisy
2.2.1. AmitrazSuma amitrazu i metabolitów, które są mierzone jako 2,4-dimetilanilinaŚwinie50 ug/kg

200 ug/kg

Mięśnie Nerki, wątrobaMaksymalny poziom pozostałości wprowadzony tymczasowo do dnia 1.07.1996 r.

3. Środki działające na układ nerwowy

3.1. Środki działające na centralny układ nerwowy

3.1.1. Trankwilizery na bazie butyrofenonu

Substancia(-e) czynna(-e) farmakologiczniePozostałość znacznikowaGatunki zwierzątMaksymalny poziom pozostałościTkanka docelowa, narząd, środek spożywczyInne przepisy
3.1.1.1. AzaperonAzaperolWszystkie gatunki zwierząt służących do produkcji żywności100 ug/kg

50 ug/kg

Wątroba Nerki, mięśnie, tłuszczMaksymalny poziom pozostałości wprowadzony tymczasowo do dnia 1.1.1996r.

3.2. Środki działające na wegetatywny układ nerwowy

3.2.1. Antyadrenergiczne

Substancja(-e) czynna(-e) farmakologiczniePozostałość znacznikowaGatunki zwierzątMaksymalny poziom pozostałościTkanka docelowa, narząd, środek spożywczyInne przepisy
3.2.1.1. KarazololKarazololWszystkie gatunki zwierząt służących do produkcji żywności30 ug/kg

5 Pg/kg

Wątroba

Nerki, mięśnie, tłuszcz

Maksymalny poziom pozostałości wprowadzony tymczasowo do dnia 1.7.1995 r.

ZAŁĄCZNIK IV

Wykaz substancji farmakologicznie czynnych, dla których nie można ustalić maksymalnych poziomów pozostałości

1. Nitrofurany, z wyjątkiem furazolidonu (patrz załącznik III)

2. Ronidazol

3. Dapson

4. Chloramfenikol"

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.