Rozporządzenie 1147/96 zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia Rady (EWG) nr 2377/90 ustanawiającego wspólnotową procedurę określania maksymalnych limitów pozostałości weterynaryjnych produktów leczniczych w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.1996.151.26

Akt jednorazowy
Wersja od: 26 czerwca 1996 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 1147/96
z dnia 25 czerwca 1996 r.
zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia Rady (EWG) nr 2377/90 ustanawiającego wspólnotową procedurę określania maksymalnych limitów pozostałości weterynaryjnych produktów leczniczych w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2377/90 z dnia 26 czerwca 1990 r. ustanawiające wspólnotową procedurę określania maksymalnych limitów pozostałości weterynaryjnych produktów leczniczych w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego(1), ostatnio zmienione przez rozporządzenie Komisji (WE) nr 0000/96(2), w szczególności jego art. 6, 7 i 8,

a także mając na uwadze, co następuje:

zgodnie z rozporządzeniem (EWG) nr 2377/90 maksymalne limity pozostałości muszą być ustanawiane stopniowo dla wszystkich substancji farmakologicznie czynnych, stosowanych w weterynaryjnych produktach leczniczych we Wspólnocie, przeznaczonych do podawania zwierzętom służącym do produkcji żywności;

maksymalne limity pozostałości powinny zostać określone wyłącznie po analizie wszelkich istotnych informacji dotyczących bezpieczeństwa tych pozostałości dla konsumentów środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego oraz wpływu tych pozostałości na przebieg procesów przetwórstwa przemysłowego środków spożywczych, przeprowadzanej w ramach Komitetu ds. Weterynaryjnych Produktów Leczniczych;

przy ustanawianiu maksymalnych limitów pozostałości weterynaryjnych produktów leczniczych w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego należy określić gatunki zwierząt mogących wykazywać obecność pozostałości; limity tych pozostałości w tkankach mięsnych uzyskiwanych ze zwierząt leczonych (tkanka docelowa) oraz charakter pozostałości właściwej do kontroli limitu pozostałości (pozostałość znacznikowa);

zgodnie z przepisami odpowiedniego prawodawstwa wspólnotowego maksymalny limit pozostałości do celów kontroli powinien być zazwyczaj ustanawiany dla tkanek docelowych wątroby lub nerek; niemniej jednak, ponieważ wątroba i nerki są często usuwane z tusz będących przedmiotem handlu międzynarodowego, należy także ustanowić maksymalne limity pozostałości dla tkanki mięśniowej i tłuszczowej;

należy ustanowić maksymalne limity pozostałości weterynaryjnych produktów leczniczych przeznaczonych dla niosek, zwierząt mlecznych lub pszczół miodnych w odniesieniu do jaj, mleka i miodu;

do załącznika II do rozporządzenia (EWG) nr 2377/90 należy dodać propan, n-butan, izobutan, papawerynę, glikole polietylenowe (o masie cząsteczkowej 200-10.000), polikrezulen, magnez i jego związki, papainę oraz fenol;

w celu umożliwienia zakończenia badań naukowych do załącznika III do rozporządzenia (EWG) nr 2377/90 należy dodać klorsulon oraz wedaprofen;

w celu uwzględnienia przepisów niniejszego rozporządzenia przed jego wejściem w życie należy przewidzieć sześćdziesięciodniowy okres, aby umożliwić Państwom Członkowskim przyjęcie wszelkich dostosowań, które mogą okazać się niezbędne w związku z dopuszczeniem do obrotu określonych weterynaryjnych produktów leczniczych, przyznanym zgodnie z dyrektywą Rady 81/851/EWG(3), ostatnio zmienioną przez dyrektywę 93/40/EWG(4);

środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Weterynaryjnych Produktów Leczniczych,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załącznikach II i III do rozporządzenia (EWG) nr 2377/90 wprowadza się zmiany określone w Załączniku do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie sześćdziesiątego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 25 czerwca 1996 r.

W imieniu Komisji
Martin BANGEMANN
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 224 z 18.8.1990, str. 1.

(2) Dz.U. L 151 z 26.6.1996, str. 6.

(3) Dz.U. L 317 z 6.11.1981, str. 1.

(4) Dz.U. L 214 z 24.8.1993, str. 31.

ZAŁĄCZNIK

A. W załączniku II wprowadza się następujące zmiany:

1. Nieorganiczne substancje chemiczne

Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e)Gatunki zwierzątInne przepisy
"1.9. MagnezWszystkie gatunki zwierząt służących do produkcji żywności
1.10. 1.10. Siarczan magnezuWszystkie gatunki zwierząt służących do produkcji żywności
1.11. 1.11. Wodorotlenek

magnezu

Wszystkie gatunki zwierząt służących do produkcji żywności
1.12. 1.12. Stearynian magnezuWszystkie gatunki zwierząt służących do produkcji żywności
1.13. 1.13. Glutaminian

magnezu

Wszystkie gatunki zwierząt służących do produkcji żywności
1.14. 1.14. Orotan magnezuWszystkie gatunki zwierząt służących do produkcji żywności
1.15. 1.15. Krzemian glinowo

magnezowy

Wszystkie gatunki zwierząt służących do produkcji żywności
1.16. 1.16. Tlenek magnezuWszystkie gatunki zwierząt służących do produkcji żywności
1.17. 1.17. Węglan magnezuWszystkie gatunki zwierząt służących do produkcji żywności
1.18. 1.18. Fosforan magnezuWszystkie gatunki zwierząt służących do produkcji żywności
1.19. 1.19. Glicerofosforan

magnezu

Wszystkie gatunki zwierząt służących do produkcji żywności
1.20. 1.20. Asparaginian

magnezu

Wszystkie gatunki zwierząt służących do produkcji żywności
1.21. 1.21. Cytrynian magnezuWszystkie gatunki zwierząt służących do produkcji żywności
1.22. 1.22. Octan magnezuWszystkie gatunki zwierząt służących do produkcji żywności
1.23. 1.23. Trikrzemian magnezuWszystkie gatunki zwierząt służących do produkcji żywności"

2. Związki organiczne

Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e)Gatunki zwierzątInne przepisy
2.37. PropanWszystkie gatunki zwierząt służących do produkcji żywności
2.38. 2.38. n-butanWszystkie gatunki zwierząt służących do produkcji żywności
2.39. 2.39. IzobutanWszystkie gatunki zwierząt służących do produkcji żywności
2.40. 2.40. FenolWszystkie gatunki zwierząt służących do produkcji żywności
2.41. 2.41. PapawerynaBydłoWyłącznie nowo narodzone cielęta
2.42. 2.42. PolikrezulenWszystkie gatunki zwierząt służących do produkcji żywnościWyłącznie do stosowania miejscowego
2.43. 2.43. PapainaWszystkie gatunki zwierząt służących do produkcji żywności

3. Substancje uznane ogólnie za bezpieczne

Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e)Gatunek zwierzątPozostałe przepisy
"3.62. Glikole polietylenowe

(o masie cząsteczkowej

200-10.000)

Wszystkie gatunki zwierząt służących do produkcji żywności"

B. W załączniku III wprowadza się następujące zmiany:

1. Środki przeciwzakaźne

1.1. Chemioterapeutyki

1.1.5. Benzenosulfonamidy

Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e)Pozostałość znacznikowaGatunki zwierzątMaksymalny limit pozostałościTkanka docelowa, narząd, środek spożywczyInne przepisy
"1.1.5.1. KlorsulonKlorsulonBydło50 µg/kgMięśnieMaksymalny limit
150 µg/kgWątrobapozostałości wprowadzony
400 µg/kgNerkitymczasowo do dnia 1 stycznia 2000 r."

5. Leki przeciwzapalne

5.1. Niesteroidowe leki przeciwzapalne

5.1.1. Pochodne kwasu arylpropionowego

Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e)Pozostałość znacznikowaGatunki zwierzątMaksymalny limit pozostałościTkanka docelowa, narząd, środek spożywczyInne przepisy
"5.1.1.1. WedaprofenWedaprofenKoniowate 100 µg/kgWątrobaMaksymalny limit
1.000 µg/kgNerkipozostałości wprowadzony
50 µg/kgMięśnietymczasowo do dnia 1 stycznia 1998 r."

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.