Rozporządzenie 1000/98 w sprawie zmiany załączników I i II do rozporządzenia Rady (EWG) nr 2377/90, ustanawiającego wspólnotową procedurę dla określania maksymalnych poziomów pozostałości weterynaryjnych produktów leczniczych w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.1998.142.18

Akt jednorazowy
Wersja od: 14 maja 1998 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 1000/98
z dnia 13 maja 1998 r.
w sprawie zmiany załączników I i II do rozporządzenia Rady (EWG) nr 2377/90, ustanawiającego wspólnotową procedurę dla określania maksymalnych poziomów pozostałości weterynaryjnych produktów leczniczych w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

(Dz.U.UE L z dnia 14 maja 1998 r.)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2377/90 z dnia 26 czerwca 1990 r., ustanawiające wspólnotową procedurę dla określania maksymalnych poziomów pozostałości weterynaryjnych produktów leczniczych w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego(1), ostatnio zmienione przez rozporządzenie Komisji (WE) nr 613/98(2), w szczególności jego art. 6, 7 i 8,

a także mając na uwadze, co następuje:

zgodnie z rozporządzeniem (EWG) 2377/90 maksymalne poziomy pozostałości muszą być ustanawiane stopniowo dla wszystkich substancji farmakologicznie czynnych, stosowanych w weterynaryjnych produktach leczniczych we Wspólnocie, przeznaczonych do podawania zwierzętom służącym do produkcji żywności;

maksymalne poziomy pozostałości powinny zostać określone wyłącznie po analizie, przeprowadzanej w ramach Komitetu ds. Weterynaryjnych Produktów Leczniczych, wszelkich istotnych informacji dotyczących bezpieczeństwa tych pozostałości dla konsumentów środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego oraz wpływu tych pozostałości na przebieg procesów przetwórstwa przemysłowego środków spożywczych;

przy ustanawianiu maksymalnych poziomów pozostałości weterynaryjnych produktów leczniczych w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego należy określić gatunki zwierząt mogących wykazywać obecność pozostałości; poziomy tych pozostałości w tkankach mięsnych uzyskiwanych ze zwierząt leczonych (tkanka docelowa) oraz charakter pozostałości właściwej do kontroli poziomu pozostałości (pozostałość znacznikowa);

zgodnie z przepisami odpowiedniego prawodawstwa wspólnotowego, maksymalny poziom pozostałości do celów kontroli powinien być zazwyczaj ustanawiany dla tkanek docelowych wątroby lub nerek; niemniej jednak, ponieważ wątroba i nerki są często usuwane z tusz będących przedmiotem handlu międzynarodowego, należy także ustanowić maksymalne poziomy pozostałości dla tkanki mięśniowej i tłuszczowej;

należy ustanowić maksymalne poziomy pozostałości weterynaryjnych produktów leczniczych przeznaczonych dla niosek, zwierząt mlecznych lub pszczół miodnych w odniesieniu do jaj, mleka i miodu;

w załączniku I do rozporządzenia (EWG) nr 2377/90 należy dodać tiabendazol, flubendazol, tiamfenikol, doksycyklina i oksybendazol;

w załączniku II do rozporządzenia (EWG) nr 2377/90 należy dodać selenin sodu, selenian sodu oraz selenian potasu;

w celu uwzględnienia przepisów niniejszego rozporządzenia, przed jego wejściem w życie należy przewidzieć sześćdziesięciodniowy okres, aby umożliwić Państwom Członkowskim przyjęcie wszelkich dostosowań, które mogą okazać się niezbędne w związku z dopuszczeniem do obrotu określonych weterynaryjnych produktów leczniczych, przyznanym zgodnie z dyrektywą Rady 81/851/EWG(3), ostatnio zmienioną przez dyrektywę 93/40/EWG(4);

środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Weterynaryjnych Produktów Leczniczych,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załącznikach I i II do rozporządzenia (EWG) nr 2377/90 wprowadza się zmiany określone w Załączniku do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie sześćdziesiątego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 13 maja 1998 r.

W imieniu Komisji
Martin BANGEMANN
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 224 z 18.8.1990, str. 1.

(2) Dz.U. L 82 z 19.3.1998, str. 14.

(3) Dz.U. L 317 z 6.11.1981, str. 1.

(4) Dz.U. L 214 z 24.8.1993, str. 31.

ZAŁĄCZNIK 

A. W załączniku I do rozporządzenia (EWG) nr 2377/90 wprowadza się następujące zmiany:

1. Środki przeciwzakaźne

1.2. Antybiotyki

1.2.6. Tetracykliny

Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e)Pozostałość znacznikowaGatunki zwierzątMaksymalny poziom pozostałościTkanka docelowa, narząd, środek spożywczyInne przepisy
"DoksycyklinaDoksycyklinaBydło100 µg/kgMięśnie
300 µ/kgWątroba
600 µ/kgNerki
Świnie, drób100 µ/kgMięśnie
300 µ/kgSkóra i tłuszcz
300 µ/kgWątroba
600 µg/kgNerki"

1.2.7. Tiamfenikol i związki pokrewne

Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e)Pozostałość znacznikowaGatunki zwierzątMaksymalny poziom pozostałościTkanka docelowa, narząd, środek spożywczyInne przepisy
"TiamfenikolTiamfenikolBydło50 µg/kgMięśnie
50 µg/kgTłuszcz
50 µg/kgWątroba
50 µg/kgNerki
50 µg/kgMleko
Kurczaki:50 µg/kgMięśnie
Nie stosować u zwierząt, których jaja przeznaczone są do spożycia przez ludzi50 µg/kgSkóra i tłuszcz
50 µg/kgWątroba
50 µg/kgNerki"

2.1.3. Benzymidazole i pro-benzymidazole

Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e)Pozostałość znacznikowaGatunki zwierzątMaksymalny poziom pozostałościTkanka docelowa, narząd, środek spożywczyInne przepisy
"FlubendazolSuma flubendazolu i (2-amino-1-H-bnzymidazol-5-yl) (4-fluorofenylo) metanonuŚwinie, kurczaki, ptactwo łowne50 µg/kgSkóra i tłuszcz
400 µg/kgWątroba
300 µg/kgNerki
FlubendazolKurczaki400 µg/kgJaja
OksybendazolOksybendazolŚwinie100 µg/kgMięśnie
500 µg/kgSkóra i tłuszcz
200 µg/kgWątroba
100 µg/kgNerki
TiabendazolSuma tiabendazolu i 5 - hydroksytiabendazoluBydło100 µg/kgMięśnie
100 µg/kgTłuszcz
100 µg/kgWątroba
100 µg/kgNerki
100 µg/kgMleko"

B. Załączniku I do rozporządzenia (EWG) nr 2377/90 wprowadza się następujące zmiany:

1. Nieorganiczne związki chemiczne

Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e)Gatunki zwierzątInne przepisy
"Selenian potasuWszystkie gatunki zwierząt służących do produkcji żywności
Selenian soduWszystkie gatunki zwierząt służących do produkcji żywności
Selenin soduWszystkie gatunki zwierząt służących do produkcji żywności"

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.