Rozporządzenie 1510/2000 zmieniające załącznik B do rozporządzenia Rady (EWG) nr 1766/92 w sprawie wspólnej organizacji rynku zbóż

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2000.174.11

Akt jednorazowy
Wersja od: 13 lipca 2000 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 1510/2000
z dnia 12 lipca 2000 r.
zmieniające załącznik B do rozporządzenia Rady (EWG) nr 1766/92 w sprawie wspólnej organizacji rynku zbóż

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 1766/92 z dnia 30 czerwca 1992 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku zbóż(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1253/1999(2), w szczególności jego art. 13 ust. 11,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Artykuł 8 rozporządzenia Rady (WE) nr 3448/93 z dnia 6 grudnia 1993 r. ustanawiającego zasady handlu mające zastosowanie do niektórych towarów pochodzących z przetwórstwa produktów rolnych(3), ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 2491/98(4), stanowi, że w wywozie towarów produkty rolne, które zostały użyte, mogą kwalifikować się do refundacji, określonych zgodnie z rozporządzeniami w sprawie wspólnej organizacji rynku w sektorach, których to dotyczy.

(2) Artykuł 13 rozporządzenia (EWG) nr 1766/92 stanowi o refundacjach dla niektórych produktów objętych rozporządzeniem, jeśli są one wywożone w postaci towarów wymienionych w załączniku B do niniejszego rozporządzenia.

(3) W świetle zobowiązań Wspólnoty w ramach Porozumienia w sprawie Rolnictwa(5) Światowej Organizacji Handlu (WTO) i dostępnych środków budżetowych oraz w świetle przewidywanego rozwoju cen w rolnictwie we Wspólnocie oraz na rynku światowym i w wywozie produktów rolnych w postaci towarów nie wymienionych w załączniku I do Traktatu, możliwości przyznania refundacji wywozowych na produkty rolne w postaci towarów, do których mogą zostać włączone, powinny być ograniczone.

(4) W wyniku tego, wykaz towarów wymienionych w załączniku B do rozporządzenia (EWG) nr 1766/92 powinien zostać zmieniony.

(5) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Zbóż,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Załącznik B do rozporządzenia (EWG) nr 1766/92 zastępuje się Załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie następnego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Niniejszego rozporządzenia nie stosuje się do certyfikatów refundacji wydanych przed wejściem w życie niniejszego rozporządzenia.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 12 lipca 2001 r.

W imieniu Komisji
Franz FISCHLER
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 181 z 1.7.1992, str. 21.

(2) Dz.U. L 160 z 26.6.1999, str. 18.

(3) Dz.U. L 318 z 20.12.1993, str. 18.

(4) Dz.U. L 309 z 19.11.1998, str. 28.

(5) Dz.U. L 336 z 23.12.1994, str. 22.

ZAŁĄCZNIK 

"ZAŁĄCZNIK B

Kod CNWyszczególnienie
ex 0403Maślanka, mleko zsiadłe, śmietana kwaśna, jogurt, kefir i inne sfermentowane lub ukwaszone mleko i śmietana, zagęszczone lub nie lub zawierające dodany cukier lub inne substancje słodzące lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao:
0403 10- Jogurt:
0403 10 51 do 0403 10 99- - Aromatyzowany lub zawierający dodatek owoców, orzechów

lub kakao:

0403 90- Pozostałe:
0403 90 71 do 0403 90 99- - Aromatyzowane lub zawierające dodatek owoców, orzechów

lub kakao:

ex 0710Warzywa (niegotowane lub gotowane na parze albo w wodzie), mrożone:
0710 40 00- Słodka kukurydza
ex 0711Warzywa zakonserwowane tymczasowo (na przykład w gazowym ditlenku siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nie nadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia:
0790 90 30- Słodka kukurydza
ex 1704Wyroby cukiernicze (włączając białą czekoladę), niezawierające kakao, z wyjątkiem wyciągu (ekstraktu) lukrecji występującej w pozycji nr 1704 90 10:
1806Czekolada i inne przetwory spożywcze zawierające kakao:
ex 1901Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, grysiku, skrobi lub z ekstraktu słodowego, niezawierające kakao lub zawierające w masie mniej niż 40 % kakao obliczonych według całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami 0401-0404, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 5 % kakao obliczonych według całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:
1901 10 00- Przetwory dla niemowląt przygotowane do sprzedaży

detalicznej

1901 20 00- Mieszaniny i ciasta do wytworzenia wyrobów piekarniczych

z pozycji nr 1905

1901 90- Pozostałe:
1901 90 11 do 1901 90 19- - Ekstrakt słodowy:
- - Pozostałe:
1901 90 99- - - Pozostałe
ex 1902Makarony, również gotowane lub nadziewane (mięsem lub innymi substancjami) lub przygotowane inaczej, takie jak spaghetti, rurki, nitki, lasagne, gnocchi, ravioli, cannelloni; kuskus, przygotowany lub nie:
Makarony niegotowane, nienadziewane ani nieprzygotowane inaczej:
1902 11 00- - Zawierające jaja
1902 19- - Pozostałe
ex 1902 20- Makarony nadziewane (gotowane lub inaczej przygotowane):
- - Pozostałe
1902 20 91- - - Gotowane
1902 20 99- - - Pozostałe
1902 30- Pozostałe makarony
1902 40- Kuskus
1903 00 00Tapioka oraz produkty ją zastępujące, przygotowane ze skrobi, w postaci płatków, ziaren, perełek, przesiania lub w podobnych postaciach
1904Przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznienie lub prażenie zbóż lub produktów zbożowych (na przykład płatki kukurydziane); zboża (inne niż kukurydza) w postaci ziarna wstępnie obgotowane
ex 1905Chleb, wyroby cukiernicze, pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka, herbatniki (biskwity) i inne wyroby piekarskie, również zawierające kakao; opłatki komunijne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne wyroby:
ex 2001Warzywa, owoce, orzechy i inne jadalne części roślin, przygotowane lub zakonserwowane za pomocą octu lub kwasu octowego:
- Pozostałe:
2001 90 30- - Kukurydza słodka (Zea mays var. saccharata)
2001 90 40- - Ignamy, słodkie ziemniaki i podobne jadalne części

roślin, zawierające 5 % lub więcej skrobi w stosunku

wagowym

ex 2004Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, mrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006:
- Ziemniaki:
- - Pozostałe
2004 10 91- - - W postaci mąki, grysiku lub płatków
- Pozostałe warzywa i mieszanki warzywne:
2004 90 10- - Słodka kukurydza (Zea mays var. saccharata)
ex 2005Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, niemrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006:
- Ziemniaki:
2005 20 10- - W postaci mąki, mączki lub płatków
2005 80 00- Słodka kukurydza (Zea mays var. saccharata)
ex 2008Owoce, orzechy i inne jadalne części roślin, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, zawierające dodatek cukru lub nie, lub inne substancje słodzące lub spirytus, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:
- Orzechy, orzeszki ziemne i inne nasiona, również

zmieszane razem:

- - Pozostałe:
- - - Niezawierające dodatku spirytusu:
- - - - Niezawierające dodatku cukru:
2008 99 85- - - - - Kukurydza inna niż kukurydza słodka (Zea mays

var. saccharata)

2008 99 91- - - - - Ignamy, słodkie ziemniaki i podobne jadalne

części roślin zawierające w masie 5 % lub więcej

skrobi

ex 2101Ekstrakty, esencje i koncentraty kawy, herbaty lub herbaty paragwajskiej oraz przetwory na bazie tych produktów lub na bazie kawy, herbaty lub herbaty paragwajskiej; cykoria palona i inne palone namiastki kawy oraz ich ekstrakty, esencje i koncentraty:
- - Przetwory na bazie tych ekstraktów, esencji lub

koncentratów lub na bazie kawy:

2101 12 98- - - Pozostałe
2101 20- Ekstrakty, esencje i koncentraty herbaty lub herbaty

paragwajskiej i przetwory na bazie tych ekstraktów,

esencji lub koncentratów lub na bazie herbaty lub herbaty

paragwajskiej:

2101 20 98- - - Pozostałe
2101 30- Cykoria palona i inne palone namiastki kawy oraz ich

ekstrakty, esencje i koncentraty:

- - Cykoria palona i pozostałe palone namiastki kawy
2101 30 19- - - Pozostałe
- - Ekstrakty, esencje i koncentraty cykorii palonej i

pozostałe palonych namiastek kawy:

2101 30 99- - - Pozostałe
ex 2102Drożdże (aktywne lub nieaktywne); inne mikroorganizmy jednokomórkowe, martwe (z wyłączeniem szczepionek objętych pozycją 3002); gotowe proszki do pieczenia:
- Drożdże aktywne:
2102 10 31 do 2102 10 39- - Drożdże piekarnicze:
2105 00Lody śmietankowe i inne lody jadalne, również zawierające kakao:
ex 2106Przetwory spożywcze gdzie indziej niewymienione ani nie włączone:
- Pozostałe:
2106 90 10- - Fondue z sera
- - Pozostałe:
2106 90 92- - - Niezawierające tłuszczów mleka, sacharozy,

izoglukozy, glukozy lub skrobi lub zawierające w

masie mniej niż 1,5 % tłuszczu mleka, 5 % sacharozy

lub izoglukozy, 5 % glukozy lub skrobi

2106 90 98- - - Pozostałe
2202Wody, w tym wody mineralne i wody gazowane, zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej lub wody aromatyzowane i pozostałe napoje bezalkoholowe z wyjątkiem soków owocowych i warzywnych objętych pozycją nr 2009:
2205Wermut i pozostałe wina ze świeżych winogron, o smaku nadanym przez rośliny lub substancje aromatyczne:
ex 2208Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80 % obj.; wódki, likiery i inne napoje alkoholowe:
- Whisky:
2208 30 32 do 2208 30 88- - Inne niż Whisky burbońskie
2208 50- Giny i gin Geneva:
2208 60- Wódka:
2208 70- Likiery i kordiały:
- Pozostałe:
- - Pozostałe wódki i inne napoje alkoholowe, w pojemnikach

zawierających:

- - - 2 litry lub mniej:
2208 90 41- - - - Ouzo
- - - - Pozostałe:
- - - - - Wódki i napoje alkoholowe (z wyłączeniem

likierów):

- - - - - - Pozostałe:
2208 90 52- - - - - - - Korn
2208 90 57- - - - - - Pozostałe
2208 90 69- - - - - Pozostałe napoje alkoholowe:
- - - Więcej niż 2 litry:
- - - - Wódki (z wyłączeniem likierów):
2208 90 74- - - - - Pozostałe
2208 90 78- - - - Inne napoje alkoholowe
2905 43 00Mannit
2905 44D-sorbit (sorbitol):
ex 3302Mieszaniny substancji zapachowych i mieszaniny (łącznie z roztworami alkoholowymi) oparte na jednej lub na wielu takich substancjach, stosowane jako surowce w przemyśle; inne preparaty oparte na substancjach zapachowych, stosowane do produkcji napojów:
- W rodzaju stosowanych w przemyśle spożywczym i w

przemyśle napojów:

- - W rodzaju stosowanych w przemyśle napojów:
- - - Preparaty zawierające wszystkie czynniki zapachowe

charakterystyczne dla napojów:

- - - - Pozostałe (o rzeczywistym stężeniu objętościowym

alkoholu nieprzekraczającym 0,5 %)

3302 10 29- - - - - Pozostałe
ex Rozdział 35Substancje białkowe, skrobie modyfikowane; kleje; enzymy
3505Dekstryny i pozostałe skrobie modyfikowane (np. skrobie wstępnie żelatynizowane lub estryfikowane); kleje oparte na skrobiach, na dekstrynach lub innych modyfikowanych skrobiach:
ex 3809Środki wykańczalnicze, nośniki barwników przyśpieszające barwienie, utrwalacze barwników i inne preparaty (np. klejonki i zaprawy) w rodzaju stosowanych w przemysłach włókienniczym, papierniczym, skórzanym i podobnych, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:
3809 10- Na bazie substancji skrobiowych
3824 60Sorbit inny niż z podpozycji 2905 44"

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.