Rozporządzenie 314/97 zmieniające rozporządzenie (EWG) nr 94/92 ustanawiające szczegółowe zasady wprowadzenia w życie uzgodnień dotyczących przywozu z państw trzecich przewidzianych w rozporządzeniu (EWG) nr 2092/91 w sprawie produkcji ekologicznej produktów rolnych oraz znakowania produktów rolnych i środków spożywczych

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.1997.51.34

Akt jednorazowy
Wersja od: 21 lutego 1997 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 314/97
z dnia 20 lutego 1997 r.
zmieniające rozporządzenie (EWG) nr 94/92 ustanawiające szczegółowe zasady wprowadzenia w życie uzgodnień dotyczących przywozu z państw trzecich przewidzianych w rozporządzeniu (EWG) nr 2092/91 w sprawie produkcji ekologicznej produktów rolnych oraz znakowania produktów rolnych i środków spożywczych

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2092/91 z dnia 24 czerwca 1991 r. w sprawie produkcji ekologicznej produktów rolnych oraz znakowania produktów rolnych i środków spożywczych(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 418/96(2), w szczególności jego art. 11,

a także mając na uwadze, co następuje:

artykuł 11 ust. 1 rozporządzenia (EWG) nr 2092/91 stanowi, że produkty przywożone z państwa trzeciego mogą być wprowadzane do obrotu tylko wtedy, gdy pochodzą z kraju umieszczonego w wykazie sporządzonym zgodnie z warunkami ustanowionymi w ust. 2 tego artykułu; taki wykaz został utworzony w Załączniku do rozporządzenia Komisji (EWG) nr 94/92(3), zmienionego rozporządzeniem (WE) nr 522/96(4);

Argentyna, Węgry i Szwajcaria zwróciły się do Komisji o zmianę warunków włączenia ich do wykazu przewidzianego w art. 11 ust. 1 rozporządzenia (EWG) nr 2092/91 i przedłożyły informacje wymagane zgodnie z art. 2 ust. 2 rozporządzenia (EWG) nr 94/92;

Niderlandy przedłożyły wniosek o dodanie SKAL jako jednej z jednostek kontrolujących na Węgrzech. Ta jednostka kontrolująca został uprzednio oceniona przez Niderlandy, Komisja przesłała zatem ten wniosek do władz węgierskich; Węgry zgodziły się na wpisanie tej jednostki kontrolującej do wykazu;

po zbadaniu przedłożonych informacji stwierdzono, że wymagania są równoważne z wymaganiami wynikającymi z prawodawstwa wspólnotowego;

dla zapewnienia przejrzystości, stosowne jest umieszczenie w niniejszym rozporządzeniu pełnego wykazu państw trzecich zatwierdzonego na podstawie wymagań art. 1 rozporządzenia (EWG) nr 2092/91;

w celu zapewnienia stosowania wymogań w każdym z państw trzecich należy wskazać jednostki wydające świadectwa kontroli zgodnie z art. 11 ust. 1 lit. b) rozporządzenia (EWG) nr 2092/91;

środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu określonego w art. 14 rozporządzenia (EWG) nr 2092/91,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Załącznik do rozporządzenia (EWG) nr 94/92 zastępuje się Załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 marca 1997 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 20 lutego 1997 r.

W imieniu Komisji
Franz FISCHLER
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 198 z 22.7.1991, str. 1.

(2) Dz.U. L 59 z 8.3.1996, str. 10.

(3) Dz.U. L 11 z 17.1.1992, str. 14.

(4) Dz.U. L 77 z 27.3.1996, str. 10.

ZAŁĄCZNIK

"ZAŁĄCZNIK

WYKAZ PAŃSTW TRZECICH I WŁAŚCIWE SPECYFIKACJE

ARGENTYNA

1. Kategorie produktów:

a) nieprzetworzone produkty roślinne w rozumieniu art. 1 ust. 1 lit. a) rozporządzenia (EWG) nr 2092/91;

b) środki spożywcze składające się zasadniczo z przynajmniej jednego składnika pochodzenia roślinnego w rozumieniu art. 1 ust. 1 lit. b) rozporządzenia (EWG) nr 2092/91.

2. Pochodzenie: produkty kategorii 1 lit. a) i produkowane metodami ekologicznymi składniki produktów kategorii 1 lit. b) uprawiane w Argentynie.

3. Jednostki kontrolujące: Instituto Argentino para la Certificación y Promoción de Productos Agropecuarios Orgánicos SRL (Argencert) i Organización Internacional Agropecuaria (OIA).

4. Jednostki wydające świadectwa kontroli: jak w pkt 3.

5. Okres obowiązywania: do 30.6.2000 r.

AUSTRALIA

1. Kategorie produktów:

a) nieprzetworzone produkty roślinne w rozumieniu art. 1 ust. 1 lit. a) rozporządzenia (EWG) nr 2092/91;

b) środki spożywcze składające się zasadniczo z przynajmniej jednego składnika pochodzenia roślinnego w rozumieniu art. 1 ust. 1 lit. b) rozporządzenia (EWG) nr 2092/91.

2. Pochodzenie: produkty kategorii 1 lit. a) i produkowane metodami ekologicznymi składniki produktów kategorii 1 lit. b) uprawiane w Australii.

3. Jednostki kontrolujące: Australijska Służba Kwarantanny i Kontroli (AQUIS)

4. Jednostki wydające świadectwa kontroli: jak w pkt 3.

5. Okres obowiązywania: do 30.6.2000 r.

WĘGRY

1. Kategorie produktów:

a) nieprzetworzone produkty roślinne w rozumieniu art. 1 ust. 1 lit. a) rozporządzenia (EWG) nr 2092/91;

b) środki spożywcze składające się zasadniczo z przynajmniej jednego składnika pochodzenia roślinnego w rozumieniu art. 1 ust. 1 lit. b) rozporządzenia (EWG) nr 2092/91.

2. Pochodzenie: produkty kategorii 1 lit. a) i produkowane metodami ekologicznymi składniki produktów kategorii 1 lit. b) uprawiane na Węgrzech.

3. Jednostki kontrolujące: Biokultura Association i Skal.

4. Jednostki wydające świadectwa kontroli: Biokultura Association i Skal (Biuro na Węgrzech).

5. Okres obowiązywania: do 30.6.1998 r.

IZRAEL

1. Kategorie produktów:

a) nieprzetworzone produkty roślinne w rozumieniu art. 1 ust. 1 lit. a) rozporządzenia (EWG) nr 2092/91;

b) środki spożywcze składające się zasadniczo z przynajmniej jednego składnika pochodzenia roślinnego w rozumieniu art. 1 ust. 1 lit. b) rozporządzenia (EWG) nr 2092/91.

2. Pochodzenie: produkty kategorii 1 lit. a) i produkowane metodami ekologicznymi składniki produktów kategorii 1 lit. b) uprawiane w Izraelu.

3. Jednostki kontrolujące: Ministerstwo Rolnictwa, Służba Ochrony Roślin i Kontroli (PPIS) lub Ministerstwo Przemysłu i Handlu, Żywności i Produktów Roślinnych, Służba Kontroli Wywozu Środków Spożywczych.

4. Jednostki wydające świadectwa kontroli: jak w pkt 3.

5. Okres obowiązywania: do 30.6.2000 r.

SZWAJCARIA

1. Kategorie produktów:

a) nieprzetworzone produkty roślinne w rozumieniu art. 1 ust. 1 lit. a) rozporządzenia (EWG) nr 2092/91;

b) środki spożywcze składające się zasadniczo z przynajmniej jednego składnika pochodzenia roślinnego w rozumieniu art. 1 ust. 1 lit. b) rozporządzenia (EWG) nr 2092/91.

2. Pochodzenie: produkty kategorii 1 lit. a) i produkowane metodami ekologicznymi składniki produktów kategorii 1 lit. b) uprawiane w Szwajcarii lub przywożone do Szwajcarii:

– ze Wspólnoty Europejskiej,

– lub z państwa trzeciego w ramach wymagań, uznanych za równoważne zgodnie z przepisami art. 11 ust. 1 rozporządzenia (EWG) nr 2092/91,

– lub z państwa trzeciego, w przypadku gdy jedno z Państw Członkowskich potwierdziło, zgodnie z przepisami art. 11 ust. 6 rozporządzenia (EWG) nr 2092/91, że taki sam produkt został wyprodukowany i skontrolowany we wspomnianym kraju w ramach tych samych regulacji, jakie są przyjęte w danym Państwie Członkowskim.

3. Jednostki kontrolujące: Vereinigung Schweizerischer Biologischer Landbauorganisationen (VSBLO), Institut für Marktökologie (IMO) i Forschungsinstitut für Biologischen Landbau (FIBL).

4. Jednostki wydające świadectwa kontroli: jak w pkt 3.

5. Okres obowiązywania: do 30.6.1998 r."

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.