Rozporządzenie 2600/85 zmieniające rozporządzenie (EWG) nr 890/78 ustanawiające szczegółowe zasady certyfikacji chmielu

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.1985.248.9

Akt jednorazowy
Wersja od: 17 września 1985 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (EWG) NR 2600/85
z dnia 16 września 1985 r.
zmieniające rozporządzenie (EWG) nr 890/78 ustanawiające szczegółowe zasady certyfikacji chmielu

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 1696/71 z dnia 26 lipca 1971 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku chmielu(1), ostatnio zmienione Aktem Przystąpienia Grecji, w szczególności jego art. 2 ust. 5,

a także mając na uwadze, co następuje:

rozporządzenie Komisji (EWG) nr 890/78(2), ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 1979/83(3), określa minimalne wymogi dopuszczenia chmielu do obrotu; wymogi te, w odniesieniu do chmielu nieprzygotowanego, obejmują maksymalny poziom przylistków;

praktyka handlowa wskazuje na to, że proporcja przylistków zwykle nie wpływa na jakość chmielu, dlatego można zrezygnować z tego wymogu;

środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Chmielu,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załącznikach I i II do rozporządzenia (EWG) nr 890/78 wprowadza się zmiany zgodnie z Załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie trzeciego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się do zbiorów chmielu w 1985 r. i w latach późniejszych.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 16 września 1985 r.

W imieniu Komisji
Frans ANDRIESSEN
Wiceprzewodniczący

______

(1) Dz.U. L 175 z 4.8.1971, str. 1.

(2) Dz.U. L 117 z 29.4.1978, str. 43.

(3) Dz.U. L 195 z 19.7.1984, str. 34.

ZAŁĄCZNIK

1. Załącznik I otrzymuje brzmienie:

"ZAŁĄCZNIK I

MINIMALNE WYMAGANIA STOSOWANE PRZY WPROWADZANIU DO OBROTU SZYSZEK CHMIELOWYCH

CechyWyszczególnienieZawartość maksymalna (% masy)
Chmiel przygotowanyChmiel nieprzygotowany
a) WilgotnośćZawartość wody1214
b) Liście i

łodygi

Części liści wąsów czepnych, wąsy czepne, szypułki liści lub szyszek; należy traktować jako łodygi tylko jeśli osiagnęły długosc co najmniej 2,5 cm66
c) Proporcja

odpadków

chmielu

Małe cząstki powstajace w wyniku mechanicznego sprzętu zbiorów, w kolorze od ciemnozielonego do czarnego i na ogół niepochodzące z szyszek34
d) Dla chmielu

»niezaziarnionego«,

nasiona

Dojrzałe owoce szyszek22"

2. Sekcja 1 części C załącznika II otrzymuje brzmienie:

"1. Określanie zawartości liści, łodyg i odpadków chmielu

Pięć próbek wagi po 100 gram przesiewa się przez sito o gęstości 2 mm. Należy wybrać lupulinę, odpadki i ziarna, ziarna oddzielić ręcznie. Przesiane próbki odstawia się na bok. Zawartość sita o gęstości 2 mm zostaje przeniesiona na sito o gęstości 10 mm i ponownie przesiana.

Szyszki chmielu, liście, łodygi i ciała obce wybiera się ręczne z sita, natomiast liście szyszek, ziarna, odpadki lupuliny oraz pewna ilość liści i łodyg przechodzą przez sito. Wszystko należy sortować ręcznie i podzielić na następujące grupy:

1. liście i łodygi,

2. chmiel (liście szyszek, szyszki chmielu i lupulina),

3. odpadki,

4. nasiona.

Oddzielenie odpadków i lupuliny jest niemożliwe. Ich względna zawartość musi być jednakże oszacowana procentowo przez obiektywną ocenę koloru, a waga jest obliczana przy założeniu, że ich objętość jest identyczna.

Należy zważyć poszczególne grupy i określić procentową zawartość każdej grupy w wadze próbki początkowej.".

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.