Rozporządzenie 2665/70 zmieniające rozporządzenie (EWG) nr 391/68 ustanawiające szczegółowe zasady interwencyjnego skupu wieprzowiny

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.1970.284.55

Akt jednorazowy
Wersja od: 30 grudnia 1970 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (EWG) NR 2665/70
z dnia 29 grudnia 1970 r.
zmieniające rozporządzenie (EWG) nr 391/68 ustanawiające szczegółowe zasady interwencyjnego skupu wieprzowiny

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,

uwzględniając rozporządzenie Rady nr 121/67/EWG z dnia 13 czerwca 1967 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku wieprzowiny(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem Rady (EWG) nr 1253/70 z dnia 29 czerwca 1970 r.(2), w szczególności jego art. 4 ust. 6, art. 5 ust. 3 i art. 22 akapit drugi,

a także mając na uwadze, co następuje:

rozporządzenie Komisji (EWG) nr 391/68 z dnia 1 kwietnia 1968 r. (3) ustanowiło szczegółowe zasady dotyczące interwencyjnego skupu wieprzowiny;

w celu zapewnienia możliwie najskuteczniejszego wykorzystania środków interwencyjnych, należy upewnić się, że jakość produktów zakupionych przez agencje interwencyjne pozostaje w stanie możliwie całkowicie niezmienionym, nawet podczas dość długiego okresu składowania;

należy wobec tego ustanowić wspólnotowe przepisy w zakresie temperatur zamrażania i składowania oraz w zakresie pakowania;

stosowanie rozporządzenia (EWG) nr 391/68 wykazało, że terminy przewidziane w art. 7 rozporządzenia w sprawie zobowiązania Państw Członkowskich do podawania Komisji niektórych informacji, nie we wszystkich przypadkach mogą być realizowane w praktyce; wobec tego należy zmienić te terminy;

celowe jest dostosowanie zamieszczonych w Załączniku do rozporządzenia wymogów technicznych do zwyczajów handlowych i, w związku z tym, boczek i słonina bez skóry mogą także stanowić przedmiot skupu;

ponadto zaleca się dostosowanie wymogów znajdujących się w art. 5 rozporządzenia (EWG) nr 391/68 do aktualnej sytuacji prawnej;

środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Wieprzowiny,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W art. 1 rozporządzenia (EWG) nr 391/68 ust. 2 otrzymuje brzmienie:

"Państwa Członkowskie przyjmują wszelkie środki w celu zapewnienia właściwej konserwacji składowanych produktów. Temperatura zamrażania musi być niższa niż minus 30 oC, co pozwoli osiągnąć maksymalną temperaturę wewnętrzną mięsa niższą niż minus 15 oC. Temperatura składowania musi być niższa niż minus 20 oC.

Tusze lub półtusze wieprzowe zostają opakowane po zamrożeniu w folię polietylenową o grubości 0,05 mm, właściwą do pakowania produktów spożywczych, oraz w siatki bawełniane (stockinettes).

Boczek (chudy) i słonina zostają pakowane po zamrożeniu w folię polietylenową o grubości 0,05 mm, właściwą do pakowania środków spożywczych."

Artykuł  2

W art. 5 rozporządzenia (EWG) nr 391/68 ust. 1 otrzymuje brzmienie:

"Skupowane mogą być jedynie produkty, które:

a) są zgodne z przepisami dyrektywy Rady z dnia 26 czerwca 1964 r. w sprawie problemów zdrowotnych dotyczących handlu wewnątrzwspólnotowego świeżym mięsem (4), ostatnio zmienionej dyrektywą Rady z dnia 6 października 1969 r. (5), w szczególności jej art. 3 i 4,

b) spełniają wymogi określone w załączniku, i

c) są zaklasyfikowane, w zakresie w jakim to dotyczy tusz i półtusz wieprzowych, zgodnie z rozporządzeniem (EWG) Rady nr 2108/70 z dnia 30 października 1970 r. określającym wspólnotową skalę klasyfikacji tusz wieprzowych (6)."

Artykuł  3

W art. 7 rozporządzenia (EWG) nr 391/68 ust. 1 i 2 otrzymują brzmienie:

"1. Państwa Członkowskie co tydzień przekazują Komisji teleksem następujące informacje dotyczące transakcji skupu z poprzedniego tygodnia:

a) rodzaje produktów, ich jakość i zakupione ilości,

b) ceny płacone za każdy produkt i jakość.

2. Państwa Członkowskie jak najszybciej informują Komisję o produktach i ich składowanych ilościach na koniec każdego miesiąca oraz podają adres miejsca ich składowania."

Artykuł  4

W załączniku do rozporządzenia (EWG) nr 391/68 w odniesieniu do produktów "boczek (chudy)" i "słonina" w lit. d) i c) wyrażenie "ze skórą" zastępuje się wyrażeniem "ze skórą lub bez skóry".

Artykuł  5

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie trzeciego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 29 grudnia 1970 r.

W imieniu Komisji
Franco M. MALFATTI
Przewodniczący

______

(1) Dz.U. 117 z 19.6.1967, str. 2283/67.

(2) Dz.U. L 143 z 1.7.1970, str. 1.

(3) Dz.U. L 80 z 2.4.1968, str. 5.

(4) Dz.U. 121 z 29.7.1964, str. 2012/64.

(5) Dz.U. L 256 z 11.10.1969, str. 1.

(6) Dz.U. L 234 z 23.10.1970, str. 1.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.