Rozporządzenie 697/93 zmieniające rozporządzenie (EWG) nr 3759/92 w sprawie wspólnej organizacji rynku produktów rybołówstwa i akwakultury oraz zmieniające rozporządzenie (EWG) nr 2658/87 w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.1993.76.12

Akt jednorazowy
Wersja od: 30 marca 1993 r.

ROZPORZĄDZENIE RADY (EWG) NR 697/93
z dnia 17 marca 1993 r.
zmieniające rozporządzenie (EWG) nr 3759/92 w sprawie wspólnej organizacji rynku produktów rybołówstwa i akwakultury oraz zmieniające rozporządzenie (EWG) nr 2658/87 w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej

RADA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą, w szczególności jego art. 43,

uwzględniając wniosek Komisji(1),

uwzględniając opinię Parlamentu Europejskiego(2),

uwzględniając opinię Komitetu Ekonomiczno-Społecznego(3),

a także mając na uwadze, co następuje:

w rozporządzeniu (EWG) nr 3759/92(4) zidentyfikowano większość gatunków ryb poprzez ich nazwy taksonomiczne;

niektórym gatunkom ryb powszechnie znanych jako pstrąg nadano na płaszczyźnie międzynarodowej nowe nazwy taksonomiczne, gdy gatunki te zostały przeniesione z rodzaju Salmo do rodzaju Oncorhynchus; niniejsza zmiana nazw taksonomicznych nie prowadzi do zmiany klasyfikacji taryfowej tych gatunków ani też zmiany struktury Wspólnej Taryfy Celnej; wydaje się być wystarczającym odniesienie do nowych nazw taksonomicznych w przypisach; załącznik VII do wspomnianego rozporządzenia powinien w wyniku tego zostać zmieniony;

nomenklatura taryfowa wynikająca ze stosowania rozporządzenia (EWG) nr 3759/92 zawarta jest we Wspólnej Taryfie Celnej; w wyniku tego należy wprowadzić zmianę do Nomenklatury Scalonej w załączniku I do rozporządzenia (EWG) nr 2658/87(5),

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Załącznik VII do rozporządzenia (EWG) nr 3759/92 zastępuje się Załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Załącznik I do rozporządzenia (EWG) nr 2658/87 zastępuje się Załącznikiem do niniejszego rozporządzenia dotyczącym kodów CN.

Artykuł  3

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie sześć tygodni po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 17 marca 1993 r.

W imieniu Rady
B. WESTH
Przewodniczący

______

(1) Dz.U. C 28 z 2.2.1993, str. 1.

(2) Opinia wydana dnia 12 marca 1993 r. (dotychczas nieopublikowana w Dzienniku Urzędowym).

(3) Opinia wydana dnia 25 lutego 1993 r. (dotychczas nieopublikowana w Dzienniku Urzędowym).

(4) Dz.U. L 388 z 31.12.1992, str. 1.

(5) Dz.U. L 256 z 7.9.1987, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 2913/92 (Dz.U. L 302 z 19.10.1992, str. 1).

ZAŁĄCZNIK

"ZAŁĄCZNIK VII
Kod CNWyszczególnienieStawka celnaJednostka uzupełniająca
autonomiczna (%) lub opłata (AGR)umowna (%)
12345
0301Ryby żywe:
0301 10- Ryby ozdobne
0301 10 10- - Ryby słodkowodne10Zwolnione-
0301 10 90- - Morskie1515-
- Pozostałe ryby żywe:
0301 91 00- - Pstrąg (Salmo trutta, Salmo

gairdneri, Salmo clarki, Salmo

aguobonita, Salmo gilae)(1)

1612-
0301 92 00- - Węgorze (Anguilla spp.)103-
0301 93 00- - Karp108-
0301 99- - Pozostałe:
- - - Ryby słodkowodne
0301 99 11- - - - Łosoś pacyficzny (Oncorhynchus

spp.), łosoś atlantycki (Salmo

salar) i głowacica (Hucho

hucho)(2)

162-
0301 99 19- - - - Pozostałe108-
0301 99 90- - - Ryby morskie1716-
0302Ryby świeże lub chłodzone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego objętego pozycją 0304:
- Łososiowate, z wyłączeniem wątróbek,

ikry i mleczu:

0302 11 00- - Pstrąg (Salmo trutta, Salmo

gairdneri, Salmo clarki, Salmo

aguabonita, Salmo gilae)(1)

1612-
0302 12 00- - Łosoś pacyficzny (Oncorhynchus

spp.), Łosoś atlantycki (Salmo

salar) i głowacica (Hucho hucho)(2)

162-
0302 19 00- - Pozostałe168-
- Płastugi (Pleuronectidae, Bothidae,

Cynoglossidae, Soleidae,

Scophthalmidae oraz Citharidae), z

wyłączeniem wątróbek, ikry i mleczu:

0302 21- - Halibut (Reinhardtius

hippoglossoides, Hippoglossus

hippoglossus, Hippoglossus

stenolepis):

0302 21 10- - - Halibut niebieski (Reinhardtius

hippoglossoides)

158-
0302 21 30- - - Halibut biały (Hippoglossus

hippoglossus)

158-
0302 21 90- - - Halibut pacyficzny (Hippoglossus

stenolepis)

1515-
0302 22 00- - Gładzica (Pleuronectes platessa)1515-
0302 23 00- - Sola (Solea spp.)1515-
0302 29- - Pozostałe-1515-
0302 29 10- - Smuklica (Lepidorhombus spp.)1515-
0302 29 90- - Pozostałe-1515-
- Tuńczyki (rodzaju Thunnus), bonito

(Euthynnus (Katsuwonus) pelamis), z

wyłączeniem wątróbek, ikry i mleczu:

0302 31- - Albakora lub tuńczyk biały

(Thunnus alalunga):

0302 31 10- - - Do przemysłowej produkcji wyrobów

objętych pozycją nr 1604(3)

25(4)(5)22(4)(6)-
0302 31 90- - - Pozostałe 25(4)22(4)(6)-
0302 32 Tuńczyk żółtopłetwy (Thunnus albacores):
0302 32 10- - - Do przemysłowej produkcji

wyrobów objętych pozycją nr

160(3)

25(4)(5)22(4)(6)-
0302 32 90- - - Pozostałe25(4)22(4)(6)-
0302 33- - Bonito:
0302 33 10- - - Do przemysłowej produkcji wyrobów

objętych pozycją nr 1604(3)

25(4)(5)22(4)(6)-
0302 33 90- - - Pozostałe25(4)22(4)(6)-
0302 39- - Pozostałe:
0302 39 10- - - Do przemysłowej produkcji wyrobów

objętych pozycją nr 1604(3)

25(4)(5)22(4)(6)-
0302 39 90- - - Pozostałe25(4)22(4)(6)-
0302 40- Śledzie (Clupea harengus, Clupea

pallasii), z wyłączeniem wątróbek,

ikry i mleczu:

0302 40 10- - Od dnia 15 lutego do dnia 15

czerwca

ZwolnioneZwolnione-
0302 40 90- - Od dnia 16 czerwca do dnia 14

lutego

20(4)15(4)(7)-
0302 50- Dorsze (Gadus morhua, Gadus ogac,

Gadus macrocephalus), z wyłączeniem

wątróbek, ikry i mleczu:

0302 50 10- - Z gatunku Gadus morhua1512-
0302 50 90- - Pozostałe1515-
- Pozostałe ryby, z wyłączeniem

wątróbek, ikry i mleczu:

0302 61- - Sardynki (Sardina pilchardus,

Sardinops spp.), sardynela

(Sardinella spp.), szprot (Sprattus

sprattus):

0302 61 10- - - Sardynki z gatunku Sardina

pilchardus

2523-
0302 61 30- - - Sardynki z rodzaju Sardinops;

sardynela (Sardinella spp.)

1515-
- - - Szprot (Sprattus sprattus):
0302 61 91- - - - Od dnia 15 lutego do dnia 15

czerwca

ZwolnioneZwolnione-
0302 61 99- - - - Od dnia 16 czerwca do dnia 14

lutego

2013-
0302 62 00- - Łupacz (plamiak) (Melanogrammus

aeglefinus)

1515-
0302 63 00- - Czarniak (Pollachius virens)1515-
0302 64- - Makrele (Scomber scombrus, Scomber

australasicus, Scomber japonicus):

0302 64 10- - - Od dnia 15 lutego do dnia 15

czerwca

ZwolnioneZwolnione-
0302 64 90- - - Od dnia 16 czerwca do dnia 14

lutego

2020-
0302 65- - Koleń i pozostałe rekiny:
0302 65 20- - - Koleń z gatunku (Squalus

acanthias)

158(8)-
0302 65 50- - - Koleń z gatunku (Scyliorhinus

spp.)

158-
0302 65 90- - - Pozostałe158-
0302 66 00- - Węgorz (Anguilla spp.)103-
0302 69- - Pozostałe
- - - Ryby słodkowodne
0302 69 11- - - - Karp108-
0302 69 19- - - - Pozostałe108-
- - - Ryby morskie
- - - - Ryby z rodzaju Euthynnus, inne

niż bonito (Euthynuus

(Katsuwonus) pelamis) objęty

podpozycją 0302 33:

0302 69 21- - - - - Do przemysłowej produkcji

wyrobów objętych pozycją nr

1604(10)

25(11)(12)22(11)(13)-
0302 69 25- - - - - Pozostałe25(11)22(11)(13)-
- - - - Karmazyn (Sebastes spp.)
0302 69 31- - - - - Z gatunku Sebastes marinus158-
0302 69 33- - - - - Pozostałe1515-
0302 69 35- - - - Ryby z gatunku Boreogadus saida1512-
0302 69 41- - - - Witlinek (Merlangus merlangus)1515-
0302 69 45- - - - Molwa (Molva spp.)1515-
0302 69 51- - - - Mintaj (Theragra chalcogramma)

i rdzawiec (Pollachius

pollachius)

1515-
0302 69 55- - - - Sardela (Engraulis spp.)1515-
0302 69 61- - - - Kielec (właściwy) i morlesz

(Dentex dentex i Pagellus spp.)

1515-
0302 69 65- - - - Morszczuk i widłak (Merluccius

spp., Urophycis spp.)

1515(14)-
0302 69 75- - - - Brama (Brama spp.)1515-
0302 69 81- - - - Żabnica (Lophius spp.)1515-
0302 69 85- - - - Błękitek (Micromesistius

poutassou lub Gadus poutassou)

1515-
0302 69 87- - - - Miecznik (Xiphias gladius)1515-
0302 69 91- - - - Ostrobok (Caranx trachurus,

Trachurus trachurus)

1515-
0302 69 97- - - - Pozostałe1515-
0302 70 00- Wątróbki, ikry i mlecze1410-
0303Ryby mrożone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego objętego pozycją 0304:
0303 10 00- Łosoś pacyficzny (Oncorhynchus

spp.), z wyłączeniem wątróbek, ikry

i mleczu(15)

162-
- Pozostałe łososiowate, z wyłączeniem

wątróbek, ikry i mleczu:

0303 21 00- - Pstrąg (Salmo trutta, Salmo

gairdneri, Salmo clarki, Salmo

aguabonita, Salmo gilae)(9)

1612-
0303 22 00- - Łosoś atlantycki (Salmo salar) i

głowacica (Hucho hucho)

162-
0303 29 00- - Pozostałe169-
- Płastugi (Pleuronectidae, Bothidae,

Cynoglossidae, Soleidae,

Scophthalmidae oraz Citharifae), z

wyłączeniem wątróbek, ikry i mleczu:

0303 31- - Halibut (Reinhardtius

hippoglossoides, Hippoglossus

hipoglossus, Hippoglossus

stenolepis):

0303 31 10- - - Halibut niebieski (Reinhardtius

hippoglossoides)

158-
0303 31 30- - - Halibut niebieski (Reinhardtius

hippoglossoides)

158-
0303 31 90- - - Halibut pacyficzny(Hippoglossus

stenolepis)

1515-
0303 32 00- - Gładzica (Pleuronectes platessa)1515-
0303 33 00- - Sola (Solea spp.)1515-
0303 39- - Pozostałe:
0303 39 10- - - Flądra (Platichtys flesus)1515-
0303 39 20- - - Smuklica (Lepidorhombus spp.)1515-
0303 39 90- - - Pozostałe1515-
- Tuńczyki (z rodzaju Thunnus), bonito

(Euthynnus (Katsuwonus) pelamis), z

wyłączeniem wątróbek, ikry i mleczu:

0303 41- - Albakora lub tuńczyk biały (Thunnus

alalunga):

- - - Do przemysłowej produkcji wyrobów

objętych pozycją nr 1604:(16)

0303 41 11- - - - Całe25(17)(18)22(17)(19)-
0303 41 13- - - - Oskrobane i wypatroszone25(17)(18)22(17)(19)-
0303 41 19- - - - Pozostałe (na przykład bez

głów)

25(17)(18)22(17)(19)-
0303 41 90- - - Pozostałe25(17)22(17)(19)-
0303 42- - Tuńczyk żółtopłetwy (Thunnus

albacores):

- - - Do przemysłowej produkcji wyrobów

objętych pozycją nr 1604(16)

- - - - Cały:
0303 42 12- - - - - O masie większej niż 10 kg

każdy

25(17)(18)20(17)(19)-
0303 42 18- - - - - Pozostały25(17)(18)20(17)(19)-
- - - - Oskrobany i wypatroszony:
0303 42 32- - - - - O masie większej niż 10 kg

każdy

25(17)(18)22(17)(19)-
0303 42 38- - - - - Pozostały25(17)(18)22(17)(19)-
- - - - Pozostały (na przykład bez

głów)

0303 42 52- - - - - o masie większej niż 10 kg

każdy

25(17)(18)22(17)(19)-
0303 42 58- - - - - Pozostałe25(17)(18)22(17)(19)-
0303 42 90- - - Pozostałe25(17)22(17)(19)-
0303 43- - Bonito:
- - - Do przemysłowej produkcji

wyrobów objętych pozycją

nr 1604:(16)

0303 43 11- - - - Cały25(17)(18)22(17)(19)-
0303 43 13- - - - Oskrobany i wypatroszony25(17)(18)22(17)(19)-
0303 43 19- - - - Pozostały (na przykład bez

głów)

25(20)(21)22(20)(22)-
0303 43 90- - - Pozostały25(20)22(20)(22)-
0303 49- - Pozostałe:
- - - Do przemysłowej produkcji

wyrobów objętych pozycją

nr 1604:(20)

0303 49 11- - - - Całe25(20)(21)22(20)(22)-
0303 49 13- - - - Oskrobane i wypatroszone25(20)(21)22(20)(22)-
0303 49 19- - - - Pozostałe (na przykład bez

głów)

25(20)(21)22(20)(22)-
0303 49 90- - - Pozostałe25(20)22(20)(22)-
0303 50- Śledzie (Clupea harengus, Clupea

pallasii), z wyłączeniem wątróbek,

ikry i mleczu:

0303 50 10- - Od 15 lutego do 15 czerwcaZwolnioneZwolnione-
0303 50 90- - Od 16 czerwca do 14 lutego20(20)15(20)(23)-
0303 60- Dorsze (Gadus nmorhua, Gadus ogac,

Gadus macrocephalus), z wyłączeniem

wątróbek, ikry i mleczu:

0303 60 11- - Z gatunku Gadus morhua1512(25)-
0303 60 19- - Z gatunku Gadus ogac1515(25)-
0303 60 90- - Z gatunku Gadus macrocephalus1515-
- Pozostałe ryby, z wyłączeniem

wątróbek, ikry i mleczu:

0303 71- - Sardynki (Sardina pilchardus,

Sardinops spp.), sardynela

(Sardinella spp.), szproty

(Sprattus sprattus):

0303 71 10- - - Sardynki z gatunku Sardina

pilchardus

2523-
0303 71 30- - - Sardynki z rodzaju Sardinops;

sardynela (Sardinella spp.)

1515-
- - - Szproty (Sprattus sprattus):
0303 71 91- - - - Od 15 lutego do 15 czerwcaZwolnioneZwolnione-
0303 71 99- - - - Od 16 czerwca do 14 lutego2013-
0303 72 00- - Łupacz (plamiak) (Melanogrammus

aeglefinus)

1515-
0303 73 00- - Czarniak (Pollachius virens)1515-
0303 74- - Makrele (Scomber scombrus, Scomber

australasicus, Scomber japonicus):

- - - Z gatunków Scomber scombrus i

Scomber japonicus:

0303 74 11- - - - Od dnia 15 lutego do dnia 15

czerwca

ZwolnioneZwolnione-
0303 74 19- - - - Od dnia 16 czerwca do dnia 14

lutego

2020-
0303 74 90- - - Z gatunku Scomber australasicus1515-
0303 75- - Koleń i pozostałe rekiny
0303 75 20- - - Koleń z gatunku Squalus acanthias158(24)-
0303 75 50- - - Koleń z gatunku Scyliorhinus spp158-
0303 75 90- - - Pozostałe158-
0303 76 00- - Węgorz (Anguilla spp.)103-
0303 77 00- - Labraks (moron) i labraks

centkowany (Dicentrarchus labrax,

Dicentrarchus punctatus)

1515-
0303 78- - Morszczuk i widłak (Merluccius

spp., Urophycis spp.):

0303 78 10- - - Morszczuk z rodzaju Merluccius1515(30)-
0303 78 90- - - Widłak z rodzaju Urophycis1515-
0303 79- - Pozostałe:
- - - Ryby słodkowodne:
0303 79 11- - - - Karp108-
0303 79 19- - - - Pozostałe108-
- - - Ryby morskie:
- - - - Ryby z rodzaju Euthynnus, inne

niż bonito (Euthynnus

(Katsuwonus) pelamis) objęty

podpozycją 0303 43:

- - - - - Do przemysłowej produkcji

wyrobów objętych pozycją nr

1604;(26)

0303 79 21- - - - - - Całe25(27)(28)22(27)(29)-
0303 79 23- - - - - - - Oskrobane i wypatroszone25(27)(28)22(27)(29)-
0303 79 29- - - - - - Pozostałe (na przykład bez

głów)

25(27)(28)22(27)(29)-
0303 79 31- - - - - Pozostałe25(27)22(27)(29)-
- - - - Karmazyn (Sebastes spp.):
0303 79 35- - - - - Z gatunku Sebastes marinus158-
0303 79 37- - - - - Pozostałe1515-
0303 79 41- - - - Ryby z gatunku Boreogadus saida1512(31)-
0303 79 45- - - - Witlinek (Merlangus merlangus)1515-
0303 79 51- - - - Molwa (Molva spp.)1515-
0303 79 55- - - - Mintaj (Theragra chalcogramma)

i rdzawiec (Pollachius

pollachius)

1515-
- - - - Ryby z gatunku Orcynopsis

unicolor

0303 79 61- - - - - - Od 15 lutego do 15 czerwcaZwolnioneZwolnione-
0303 79 63- - - - - - Od 16 czerwca do 14 lutego2020-
0303 79 65- - - - Sardela (Engraulis spp.)1515-
0303 79 71- - - - - Kielec (właściwy) i morlesz

(Dentex dentex i Pagellus

spp.)

1515-
0303 79 75- - - - Żabnica (Brama spp.)1515-
0303 79 81- - - - Monkfish (Lophius spp.)1515-
0303 79 83- - - - Błękitek (Micromesistius

poutassou lub Gadus poutassou)

1515-
0303 79 87- - - - Miecznik (Xiphias gladius)1515-
0303 79 91- - - - Ostrobok (Caranx trachurus,

Trachurus trachurus)

1515-
0303 79 97- - - - Pozostałe1515-
0303 80 00- Wątróbki, ikry i mlecze1410-
0304Filety rybne i pozostałe mięso rybie (nawet rozdrobnione), świeże, chłodzone lub mrożone:
0304 10- Świeże lub chłodzone:
- - Filety:
- - - Z ryb słodkowodnych:
0304 10 11- - - - Z pstrąga (Salmo trutta, Salmo

gairdneri, Salmo clarki, Salmo

aguabonita, Salmo gilae)(32)

1612-
0304 10 13- - - - Z łososi pacyficznych

(Oncorhynchus spp.), łososi

atlantyckich (Salmo salar)

i z głowacicy (Hucho hucho)

(34)

162-
0304 10 19- - - - Z pozostałych ryb słodkowodnych139-
- - - Pozostałe:
0304 10 31- - Z dorszy (Gadus morhua, Gadus ogac,

Gadus macrocephalus) i z ryb z

gatunku Boreogadus saida

1818-
0304 10 33- - - - Z czarniaka (Pollachius virens)1818-
0304 10 35- - - - Z karmazyna (Sebastes spp.)1818-
0304 10 38- - - - Pozostałe1818-
- - Pozostałe mięso rybie (nawet

rozdrobnione):

0304 10 91- - - Z ryb słodkowodnych88-
- - - Pozostałe:
- - - - Płaty śledziowe
0304 10 92- - - - - Od 15 lutego do 15 czerwcaZwolnioneZwolnione-
0304 10 93- - - - - Od 16 czerwca do 14 lutego2015(33)-
0304 10 98- - - - Pozostałe1815(33)-
0304 20- Filety mrożone:
- - Z ryb słodkowodnych:
0304 20 11- - - - Z pstrąga (Salmo trutta, Salmo

gairdneri, Salmo clarki, Salmo

aguabonita, Salmo gilae) (32)

1612-
0304 20 13- - - Z łososi pacyficznych

(Oncorhyncus spp.), łososi

atlantyckich (Salmo salar) i z

głowacicy (Hucho hucho)(35)

162-
0304 20 19- - - Z pozostałych ryb słodkowodnych139-
- - Z dorszy (Gadus morhua, Gadus

macrocephalus, Gadus ogac) i z ryb

z gatunku Boreogadus saida:

0304 20 21- - - Z dorszy z gatunku Gadus

macrocephalus

1815-
0304 20 29- - - Pozostałe1815(36)(34)-
0304 20 31- - Z czarniaka (Pollachius virens)1815-
0304 20 33- - Z łupacza (plamiaka) (Melanogrammus

aeglefinus)

1815-
- - Z karmazyna (Sebastes spp.)
0304 20 35- - - Z gatunku Sebastes marinus1812-
0304 20 37- - - Pozostałe1815-
0304 20 41- - Z witlinka (Marlangus merlangus)1815-
0304 20 43- - Z molwy (Molva spp.)1815-
0304 20 45- - Z tuńczyka (z rodzaju Thunnus) i z

ryb z rodzaju Euthynnus

1818-
- - Z makreli (Scomber scombrus,

Scomber australasicus, Scomber

japonicus) i z ryb z gatunku

Orcynopsis unicolor:

0304 20 51- - Z makreli z gatunktu Scomber

australasicus

1815-
0304 20 53- - - Pozostałe1815-
- - Z morszczuka i z widłaka

(Merluccius spp., Urophycis spp.):

0304 20 57- - - Z morszczuka z rodzaju Merluccius1815(41)(42)-
0304 20 59- - - Z widłaka z rodzaju Urophycis1815-
- - Z kolenia i pozostałych rekinów:
0304 20 61- - - Z kolenia i z rekinka (Squalus

acanthias i Scyliorhinus spp.)

1815-
0304 20 69- - - Z pozostałych rekinów1815-
0304 20 71- - Z gładzicy (Pleuronectes platessa)1815-
0304 20 73- - Z flądry (Platyichthys flesus)1815-
0304 20 75- - Ze śledzi (Clupea harengus, Clupea

pallasii)

1815-
0304 20 79- - Ze smuklicy (Lepidorhombus spp.)1815-
0304 20 81- - Z bramy (Brama spp.)1815-
0304 20 83- - Z żabnicy (Lophius spp.)1815-
0304 20 85- - Z mintaja (Theragra chalcogramma)1815-
0304 20 87- - Z miecznika (Xiphias gladius)1815-
0304 20 97- - Pozostałe1815-
0304 90- Pozostałe:
0304 90 10- - Z ryb słodkowodnych88-
- - Z pozostałych:
- - - Ze śledzi (Clupea harengus,

Clupea pallasi):

0304 90 21- - - - Od 15 lutego do 15 czerwcaZwolnioneZwolnione-
0304 90 25- - - - Od 16 czerwca do 14 lutego20(37)15(37)(38)-
0304 90 31- - - Z karmazyna (Sebastes spp.)158-
- - - Z dorszy (Gadus morhua, Gadus

ogac, Gadus microcephalus) i z

ryb z gatunku Boreogadus saida:

0304 90 35- - - - Z dorsza pacyficznego z gatunku

Gadus macrocephalus

1515-
0304 90 38- - - Z dorsza z gatunku Gadus morhua1512(40)-
0304 90 39- - - - Z pozostałych1515(40)-
0304 90 41- - - Z czarniaka (Pollachius virens)1515-
0304 90 45- - - Z łupacza (plamiaka)

(Melanogrammus aeglefinus)

1515-
- - - Z morszczuka i z widłaka

(Merluccius spp., Urophycis

spp.):

0304 90 47- - - - Z morszczuka z rodzaju

Merluccius

1515(39)-
0304 90 49- - - - Z morszczuka z rodzaju

Urophycis

1515-
0304 90 51- - - Ze smuklicy (Lepidorhmus spp.)1515-
0304 90 55- - - Z bramy (Brama spp.)1515-
0304 90 57- - - Z żabnicy (Lophius spp.)1515-
0304 90 59 - - - Z błękitka (Micromesistoius

potassou lub Gadus potassou)

15-15
0304 90 61- - - Z mintaja (Theragra chalcogramma)1515-
0304 90 65- - - Z miecznika (Xiphias gladius)1515-
0304 90 97- - - Z pozostałych1515-
0305Ryby suszone, solone lub w solance; ryby wędzone, niezależnie od tego, czy są poddane obróbce termicznej podczas lub przed procesem wędzenia; mąki, mączki i granulki z ryb, nadające się do spożycia przez ludzi:
0305 10 00- Mąki, mączki i granulki z ryb,

nadające się do spożycia przez ludzi

1513-
0305 20 00- Wątróbki i ikra, suszone, wędzone,

solone lub w solance:

1511-
0305 30- Filety rybne, suszone, solone lub w

solance, ale niewędzone:

- - Z dorszy (Gadus morhua, Gadus ogac,

Gadus macrocephalus) i z ryb z

gatunku Boreogadus saida:

0305 30 11- - - Z dorsza pacyficznego z gatunku

Gadus macrocephalus

1816-
0305 30 19- - - Pozostałe2020-
0305 30 30- - Z łososia pacyficznego

(Oncorhynchus spp.), łososia

atlantyckiego (Salmo salar) i z

głowacicy (Hucho hucho), solonych

lub w solance(44)

1815-
0305 30 50- - Z halibuta niebieskiego

(Reinhardtius hippoglossoides),

solonego lub w solance

1815-
0305 30 90- - Pozostałe1816-
- Ryby wędzone, włącznie z filetami:
0305 41 00- - Łosoś pacyficzny (Oncorhynchus

spp.), łosoś atlantycki (Salmo

salar) i głowacica (Hucho

hucho)(44)

1613-
0305 42 00- - Śledzie (Clupea harengus, Clupea

pallasii)

1610-
0305 49- - Pozostałe
0305 49 10- - - Halibut niebieski (Reinhardtius

hippoglosoides)

1615-
0305 49 20- - - Halibut biały (Hippoglossus

hippoglossus)

1616-
0305 49 30- - - Makrele (Scomber scombrus,

Scomber australasicus, Scomber

japonicus)

1614-
0305 49 40- - - Pstrąg i troć (Salmo trutta,

Salmo gairdneri, Salmo

agtuabonita, Salmo gilae)(45)

1614-
0305 49 50- - - Węgorz (Anguilla spp.)1614-
0305 49 90- - Pozostałe1614-
Ryby suszone, nawet solone, ale niewędzone:
0305 51- - Dorsze (Gadus morhua, Gadus ogac,

Gadus macrocephalus):

0305 51 10- - - Suszone, niesolone1313(43)-
0305 51 90- - - Suszone, solone1313(43)-
0305 59- - Pozostałe:
- - - Ryby z gatunku Boreogadus saida:
0305 59 11- - - - Suszone, niesolone1313(43)-
0305 59 19- - - - Suszone, solone1313(43)-
0305 59 30- - - Śledzie (Clupea harengus, Clupea

pallasii)

1212-
0305 59 50- - - Sardela (Engraulis spp.)1510-
0305 59 60- - - Halibut niebieski (Reinhardtius

hippoglossoides) i halibut

pacyficzny (Hippoglossus

stenolepis)

1512-
0305 59 70- - - Halibut biały (Hippoglossus

hippoglosus)

15--
0305 59 90- - - Pozostałe1512-
- Ryby solone, ale niesuszone ani

niewędzone, i ryby w solance

0305 61 00- - Śledzie (Clupea harengus, Clupea

pallaii)

1212-
0305 62 00- - Dorsze (Gadus morhua, Gadus ogac,

Gadus macrocephalus)

1313(47)-
0305 63 00- - Sardela (Engraulis spp.)1510-
0305 69- - Pozostałe:
0305 69 10- - - Ryby z gatunku Boreogadus saida1313(47)-
0305 69 20- - - Halibut niebieski (Reinhardtius

hippoolossoides) i halibut

pacyficzny (Hippoglossus

stenolepis)

1512-
0305 69 30- - - Halibut biały (Hippoglossus

hippoglossus)

15--
0305 69 50- - - Łosoś pacyficzny (Oncorhynchus

spp.), łosoś atlantycki (Salmo

salar) i głowacica (Hucho

hucho)(48)

1511-
0305 69 90- - - Pozostałe1512-
0306Skorupiaki, nawet w skorupach, żywe, świeże, chłodzone, mrożone, suszone, solone lub w solance; skorupiaki w skorupach, gotowane w parze lub w wodzie, nawet chłodzone, mrożone, suszone, solone lub w solance
- Mrożone:
0306 11 00- - Langusty i pozostałe raki morskie

(Palinurus spp., Panulirus spp.,

Jasus spp.)

25(49)-
0306 12- - Homary (Homarus spp.):
0306 12 10- - - Całe258(46)-
0306 12 90- - - Pozostałe2516-
0306 13- - Krewetki
0306 13 10- - - Z rodziny Pandalidae1812-
0306 13 30- - - Krewetki z gatunku Crangon1818-
0306 13 90- - - Pozostałe1818-
0306 14- - Kraby:
0306 14 10- - - Kraby z gatunków Paralithodes

camchaticus, Chionoecetes spp. i

Callinectes sapidus

188-
0306 14 30- - - Kraby z gatunku Cancer pagurus1815-
0306 14 90- - - Pozostałe1815-
0306 19- - Pozostałe, w tym mąki, mączki i

granulki ze skorupiaków, nadające

się do spożycia przez ludzi:

0306 19 10- - - Raki słodkowodne1815-
0306 19 30- - - Homarzec (nerczan) (Nephrops

norvegicus)

1412-
0306 19 90- - - Pozostałe1412-
- Niemrożone:
0306 21 00- - Langusty i pozostałe raki morskie

(Palinurus spp., Panulirus spp.,

Jasus spp.)

25(49)-
0306 22- - Homary (Homarus spp.):
0306 22 10- - - Żywe258(46)-
- - - Pozostałe:
0306 22 91- - - - Całe258(46)-
0306 22 99- - - - Pozostałe2520-
0306 23- - Krewetki:
0306 23 10- - - Z rodziny Pandalidae1812-
- - - Krewetki z gatunku Crangon:
0306 23 31- - - - Świeże, chłodzone lub gotowane

na parze lub w wodzie 18 18 -

0306 23 39- - - - Pozostałe1818-
0306 23 90- - - Pozostałe1818-
0306 24- - Kraby:
0306 24 10- - - Kraby z gatunków Paralithodes

camchaticus, Chionoecetes spp.

oraz Callinectes sapidus

188-
0306 24 30- - - Kraby z gatunku Cancer pagurus1815-
0306 24 90- - - Pozostałe1815-
0306 29- - Pozostałe, w tym mąki, mączki i

granulki ze skorupiaków, nadające

się do spożycia przez ludzi:

0306 29 10- - - Raki słodkowodne1815-
0306 29 30- - - Homarzec (nerczan) (Nephros

norvegicus)

1412-
0306 29 90- - - Pozostałe1412-
0307Mięczaki, nawet w skorupach, żywe, świeże, chłodzone, mrożone, suszone, solone lub w solance; wodne bezkręgowce inne niż skorupiaki i mięczaki, żywe, świeże, chłodzone, mrożone, suszone, solone lub w solance; mąki, mączki i granulki z wodnych bezkręgowców innych niż skorupiaki, nadające się do spożycia przez ludzi:
0307 10- Ostrygi:
0307 10 10- - Ostrygi płaskie (z rodzaju Ostrea),

żywe i o masie z muszlą

nieprzekraczającej 40 g każda

ZwolnioneZwolnione-
0307 10 90- - Pozostałe1818-
- Przegrzebki, włącznie z przegrzebkami

królowej, z rodzaju Pecten, Chlamys

lub Placopecten:

0307 21 00- - Żywe, świeże lub chłodzone88-
0307 29- - Pozostałe:
0307 29 10- - - Muszle św. Jakuba (Pecten

maximus), mrożone

88-
0307 29 90- - - Pozostałe88-
- Małże (jadalne) (Mytilus spp., Perna

spp.):

0307 31- - Żywe, świeże lub chłodzone
0307 31 10- - - Mytilus spp.1010-
0307 31 90- - - Perna spp.88-
0307 39- - Pozostałe
0307 39 10- - - Mytilus spp.1010-
0307 39 90- - - Perna spp.88-
- Mątwy (Sepia officinalis, Rossia

macrosoma, Sepiola spp.) oraz

głowonogi (Ommastrephes spp., Loligo

spp., Nototodarus spp., Sepioteuthis

spp.):

0307 41- - Żywe, świeże lub chłodzone:
0307 41 10- - - Mątwy (Sepia officinalis, Rossia

macrosoma, Sepiola spp.)

88-
- - - Głowonogi (Ommastrephes spp.,

Loligo spp., Nototodarus spp.,

Sepioteuthis spp.):

0307 41 91 - - - - Loligo spp., Ommastrephes

sagittatus

86-
0307 41 99- - - - Pozostałe88-
0307 49- - Pozostałe:
- - - Mrożone:
- - - - Mątwy (Sepia officinalis,

Rossia macrosoma, Sepiola spp.)

0307 49 11- - - - - Z rodzaju Sepiola inne niż

mątwa mniejsza (Sepiola

rondeleti)

88-
0307 49 19- - - - - Pozostałe88-
- - - - Głowonogi (Ommastrephes spp.,

Loligo spp., Nototodarus spp.,

Sepioteuthis spp.)

- - - - - Loligo spp.:
0307 49 31- - - - - - Loligo vulgaris86-
0307 49 33- - - - - - Loligo pealei86-
0307 49 35- - - - - - Loligo patagonica86-
0307 49 38- - - - - - Pozostałe86-
0307 49 51- - - - - Ommastrephes sagittatus86-
0307 49 59- - - - - Pozostałe88-
- - - Pozostałe:
0307 49 71- - - - Mątwy (Sepia officinalis,

Rossia macrosoma, Sepiola spp.)

88-
- - - - Głowonogi (Ommastrephes spp.,

Loligo spp., Nototodarus spp.,

Sepioteuthis spp.):

0307 49 91- - - - Loligo spp., Ommastrephes

sagittatus

86-
0307 49 99- - - - - Pozostałe88-
- Ośmiornice (Octopus spp.):
0307 51 00- - Żywe, świeże lub chłodzone88-
0307 59- - Pozostałe:
0307 59 10- - - Mrożone88-
0307 59 90- - - Pozostałe:88-
0307 60 00- Ślimaki, inne niż ślimaki morskie6Zwolnione-
- Pozostałe, w tym mąki, mączki i

granulki z bezkręgowców wodnych

innych niż skorupiaki, nadające się

do spożycia przez ludzi:

0307 91 00- - Żywe, świeże lub chłodzone1111-
0307 99- - Pozostałe:
- - - Mrożone:
0307 99 11- - - - Illex spp.88-
0307 99 13- - - - Naga venus i pozostałe gatunki

z rodziny Veneridae

88-
0307 99 19- - - - Pozostałe bezkręgowce morskie1411-
0307 99 90- - - Pozostałe1611-
0511Produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; martwe zwierzęta objęte działami 1 lub 3, nienadające się do spożycia przez ludzi:
0511 91- - Produkty z ryb lub skorupiaków,

mięczaków lub innych bezkręgowców

wodnych; martwe zwierzęta objęte

działem 3:

0511 91 10- - - Odpadki rybneZwolnioneZwolnione-
0511 91 90- - - PozostałeZwolnione(50)-
1604Przetworzone i konserwowane ryby; kawior i namiastki kawioru przygotowane z ikry rybiej:
- Ryby, całe lub w kawałkach, ale

niemielone:

1604 11 00- - Łosoś205,5-
1604 12- - Śledzie:
1604 12 10- - - Filety, surowe, jedynie pokryte

bułką tartą lub panierką, nawet

podsmażone w oleju, głęboko

zamrożone

1815-
1604 12 90- - - Pozostałe2320-
1604 13- - Sardynki, sardynele i brisling lub

szproty:

- - - Sardynki:
1604 13 11- - - - W oliwie z oliwek2525-
1604 13 19- - - - Pozostałe2525-
1604 13 90- - - Pozostałe2520-
1604 14- - Tuńczyki, bonito i pelamida (Sarda

spp.):

- - - Tuńczyki i bonito
1604 14 11- - - - W oleju roślinnym2524-
1604 14 19- - - - Pozostałe2524-
1604 14 90- - - Bonito (Sarda spp.)2525-
1604 15- - Makrele:
- - - Z gatunków Scomber scombrus oraz

Scomber japonicus:

1604 15 11- - - - Filety2525-
1604 15 19- - - - Pozostałe2525-
1604 15 90- - - Z gatunku Scomber australasicus2520-
1604 16 00- - Sardele25--
1604 19- - Pozostałe:
1604 19 10- - - Łososiowate, inne niż łosoś207-
1604 19 30- - - Ryby z rodzaju Euthynnus, inne

niż bonito (Euthynnus

(Katsuwonus) pelamis)

2524-
1604 19 50- - - Ryby z gatunku Orcynopsis

unicolor

2525-
- - - Pozostałe:
1604 19 91- - Filety, surowe, jedynie pokryte

bułką tartą lub panierką, nawet

podsmażone w oleju, głęboko

zamrożone

1815-
- - - - Pozostałe:
1604 19 92- - - - - Dorsze (Gadus morhua, Gadus

ogac, Gadus macrocephalus)

2520-
1604 19 93- - - - - Czarniak (Pollachius virens)2520-
1604 19 94- - - - - Morszczuk i widłak

(Merluccius spp., Urophycis

spp.)

2520-
1604 19 95- - - - - Mintaj (Theragra

chalcogramma) i rdzawiec

(Pollachius pollachius)

2520-
1604 19 98- - - - - Pozostałe2520-
1604 20- Pozostałe przetwory lub konserwy z

ryb:

1604 20 10- - Z łososia205,5-
1604 20 30- - Z łososiowatych innych niż łosoś207-
1604 20 40- - Z sardeli25--
1604 20 50- - Z sardynek, bonito, makreli z

gatunków Scomber scombrus oraz

Scomber japonicus, ryb z gatunku

Orcynopsis unicolor

2525-
1604 20 70- - Z tuńczyków, bonito lub pozostałych

ryb z rodzaju Euthynnus

2524-
1604 20 90- - Z pozostałych ryb2520-
1604 30- Kawior i namiastki kawioru:
1604 30 10- - Kawior (ikra jesiotra)3030-
1604 30 90- - Namiastki kawioru3030-
1605Skorupiaki, mięczaki i inne bezkręgowce wodne przetworzone lub konserwowane:
1605 10 00- Kraby2016-
1605 20 00- Krewetki2020-
1605 30 00- Homary2020-
1605 40 00- Pozostałe skorupiaki2020-
1605 90Pozostałe:
1605 90 10- - Mięczaki2020-
1605 90 90- - Pozostałe bezkręgowce wodne2626-
1902Makarony, również gotowane lub nadziewane (mięsem lub innymi substancjami) lub przygotowane inaczej, takie jak spaghetti, rurki, nitki, lasagne, gnocchi, ravioli, cannelloni; kuskus, nawet przygotowany:
- Makarony niegotowane, nienadziewane

ani nieprzygotowane inaczej

1902 20- Makarony nadziewane, również gotowane

lub inaczej przygotowane

1902 20 10- - Zawierające więcej niż 20 % masy

ryb, skorupiaków, mięczaków lub

innych bezkręgowców wodnych

1717-
2301Mąki, mączki i granulki z mięsa i podrobów, ryb lub skorupiaków, mięczaków lub innych bezkręgowców wodnych, nienadające się do spożycia dla ludzi; skwarki:
2301 20 00- Mąki, mączki i granulki z ryb lub ze

skorupiaków, mięczaków lub innych

bezkręgowców wodnych

52-"

______

(1) Zmiana nazw naukowych:

Nieaktualna nazwa naukowaZastąpiona przez
Salmo gairdneriOncorhynchus mykiss
Salmo clarkiOncorhynchus clarki
Salmo aguabonitaOncorhynchus aguabonita
Salmo gilaeOncorhynchus gilae.

(2) Oncorhynchus spp.: z wyjątkiem gatunków wymienionych w przypisie 1.

(3) Wpis w tej podpozycji podlega warunkom ustanowionym w odpowiednich przepisach wspólnotowych.

(4) Z zastrzeżeniem zgodności z ceną referencyjną. Przewiduje się cło wyrównawcze w przypadku niezgodności z ceną referencyjną.

(5) Całkowite zawieszenie na czas nieokreślony.

(6) Zwolnienie z cła dla tuńczyka oraz ryb z rodzaju Euthynnus objętych pozycjami 0302 i 0303, przeznaczonych dla przemysłu przetwórczego, w granicach globalnych rocznych kontyngentów taryfowych wynoszących 17.250 ton, które mają zostać udzielone przez właściwe organy wspólnotowe i z zastrzeżeniem zgodności z ceną referencyjną. Zakwalifikowanie do tego kontyngentu podlega warunkom ustanowionym w odpowiednich przepisach wspólnotowych.

(7) Zwolnienie z cła dla śledzia objętego podpozycjami 0302 40 90, 0303 50 90, 0304 10 93, 0304 10 98 oraz 0304 90 25, w granicach globalnych rocznych kontyngentów taryfowych wynoszących 34.000 ton, które mają zostać udzielone przez właściwe organy wspólnotowe i z zastrzeżeniem zgodności z ceną referencyjną.

(8) Stawka celna obniżona do 6 % dla kolenia (Squalus acanthias) objętego podpozycjami 0302 65 20 i 0303 75 20 w granicach globalnych rocznych kontyngentów taryfowych wynoszących 5.000 ton, które mają zostać udzielone przez właściwe organy wspólnotowe.

(9) Zmiana nazw naukowych:

(10) Wpis w tej podpozycji podlega warunkom ustanowionym w odpowiednich przepisach wspólnotowych.

(11) Z zastrzeżeniem zgodności z ceną referencyjną. Przewiduje się cło wyrównawcze w przypadku niezgodności z ceną referencyjną.

(12) Całkowite zawieszenie na czas nieokreślony.

(13) Zwolnienie z cła dla tuńczyka oraz ryb z rodzaju Euthynnus objętych pozycjami 0302 i 0303, przeznaczonych dla przemysłu przetwórczego, w granicach globalnych rocznych kontyngentów taryfowych wynoszących 17.250 ton, które mają zostać udzielone przez właściwe organy wspólnotowe i z zastrzeżeniem zgodności z ceną referencyjną. Zakwalifikowanie do tego kontyngentu podlega warunkom ustanowionym w odpowiednich przepisach wspólnotowych.

(14) Stawka celna obniżona do 8 % dla morszczuka srebrzystego (Merluccius bilinearis) objętego podpozycjami 0302 69 65, 0303 78 10 oraz 0304 90 47, w granicach globalnych rocznych kontyngentów taryfowych wynoszących 2.000 ton, które mają zostać udzielone przez właściwe organy wspólnotowe.

(15) Oncorhynchus spp.: z wyjątkiem gatunków wymienionych w przypisie 7.

Nieaktualna nazwa naukowaZastąpiona przez
Salmo gairdneriOncorhynchus mykiss
Salmo clarkiOncorhynchus clarki
Salmo aguabonitaOncorhynchus aguabonita
Salmo gilaeOncorhynchus gilae.

(16) Wpis w tej podpozycji podlega warunkom ustanowionym w odpowiednich przepisach wspólnotowych.

(17) Z zastrzeżeniem zgodności z ceną referencyjną. Przewiduje się cło wyrównawcze w przypadku niezgodności z ceną referencyjną.

(18) Całkowite zawieszenie na czas nieokreślony.

(19) Zwolnienie z cła dla tuńczyka oraz ryb z rodzaju Euthynnus objętych pozycjami 0302 i 0303, przeznaczonych dla przemysłu przetwórczego, w granicach globalnych rocznych kontyngentów taryfowych wynoszących 17.250 ton, które mają zostać udzielone przez właściwe organy wspólnotowe i z zastrzeżeniem zgodności z ceną referencyjną. Zakwalifikowanie do tego kontyngentu podlega warunkom ustanowionym w odpowiednich przepisach wspólnotowych.

(20) Z zastrzeżeniem zgodności z ceną referencyjną. Przewiduje się cło wyrównawcze w przypadku niezgodności z ceną referencyjną.

(21) Całkowite zawieszenie na czas nieokreślony.

(22) Zwolnienie z cła dla tuńczyka oraz ryb z rodzaju Euthynnus objętych pozycjami 0302 i 0303, przeznaczonych dla przemysłu przetwórczego, w granicach globalnych rocznych kontyngentów taryfowych wynoszących 17.250 ton, które mają zostać udzielone przez właściwe organy wspólnotowe i z zastrzeżeniem zgodności z ceną referencyjną. Zakwalifikowanie do tego kontyngentu podlega warunkom ustanowionym w odpowiednich przepisach wspólnotowych.

(23) Zwolnienie z cła dla śledzia objętego podpozycjami 0302 40 90, 0303 50 90, 0304 10 93, 0304 10 98 oraz 0304 90 25, w granicach globalnych rocznych kontyngentów taryfowych wynoszących 34.000 ton, które mają zostać udzielone przez właściwe organy wspólnotowe i z zastrzeżeniem zgodności z ceną referencyjną.

(24) Stawka celna obniżona do 6 % dla kolenia (Squalus acanthias) objętego podpozycjami 0302 65 20 i 0303 75 20 w granicach globalnych rocznych kontyngentów taryfowych wynoszących 5.000 ton, które mają zostać udzielone przez właściwe organy wspólnotowe.

(25) Całkowite zawieszenie na czas nieokreślony.

(26) Wpis w tej podpozycji podlega warunkom ustanowionym w odpowiednich przepisach wspólnotowych.

(27) Z zastrzeżeniem zgodności z ceną referencyjną. Przewiduje się cło wyrównawcze w przypadku niezgodności z ceną referencyjną.

(28) Całkowite zawieszenie na czas nieokreślony.

(29) Zwolnienie z cła dla tuńczyka oraz ryb z rodzaju Euthynnus objętych pozycjami 0302 i 0303, przeznaczonych dla przemysłu przetwórczego, w granicach globalnych rocznych kontyngentów taryfowych wynoszących 17.250 ton, które mają zostać udzielone przez właściwe organy wspólnotowe i z zastrzeżeniem zgodności z ceną referencyjną. Zakwalifikowanie do tego kontyngentu podlega warunkom ustanowionym w odpowiednich przepisach wspólnotowych.

(30) Stawka celna obniżona do 8 % dla morszczuka srebrzystego (Merluccius bilinearis) objętego podpozycjami 0302 69 65, 0303 78 10 oraz 0304 90 47, w granicach globalnych rocznych kontyngentów taryfowych wynoszących 2.000 ton, które mają zostać udzielone przez właściwe organy wspólnotowe.

(31) Całkowite zawieszenie na czas nieokreślony.

(32) Zmiana nazw naukowych:

Nieaktualna nazwa naukowaZastąpiona przez
Salmo gairdneriOncorhynchus mykiss
Salmo clarkiOncorhynchus clarki
Salmo aguabonitaOncorhynchus aguabonita
Salmo gilaeOncorhynchus gilae.

(33) Zwolnienie z cła dla śledzia objętego podpozycjami 0302 40 90, 0303 50 90, 0304 10 93, 0304 10 98 oraz 0304 90 25, w granicach globalnych rocznych kontyngentów taryfowych wynoszących 34.000 ton, które mają zostać udzielone przez właściwe organy wspólnotowe i z zastrzeżeniem zgodności z ceną referencyjną.

(34) Całkowite zawieszenie na czas nieokreślony.

(35) Oncorhynchus spp.: z wyjątkiem gatunków wymienionych w przypisie 1.

(36) Stawka celna obniżona do 8 % dla dorszy z gatunku Gadus morhua w granicach globalnych rocznych kontyngentów taryfowych wynoszących 10.000 ton, które mają zostać udzielone przez właściwe organy wspólnotowe.

(37) Z zastrzeżeniem zgodności z ceną referencyjną. Przewiduje się cło wyrównawcze w przypadku niezgodności z ceną referencyjną.

(38) Zwolnienie z cła dla śledzia objętego podpozycjami 0302 40 90, 0303 50 90, 0304 10 93, 0304 10 98 oraz 0304 90 25, w granicach globalnych rocznych kontyngentów taryfowych wynoszących 34.000 ton, które mają zostać udzielone przez właściwe organy wspólnotowe i z zastrzeżeniem zgodności z ceną referencyjną.

(39) Stawka celna obniżona do 8 % dla morszczuka srebrzystego (Merluccius bilinearis) objętego podpozycjami 0302 69 65, 0303 78 10 oraz 0304 90 47, w granicach globalnych rocznych kontyngentów taryfowych wynoszących 2.000 ton, które mają zostać udzielone przez właściwe organy wspólnotowe.

(40) Całkowite zawieszenie na czas nieokreślony.

(41) Z zastrzeżeniem zgodności z ceną referencyjną.

(42) Stawka celna obniżona do 10 % i z zastrzeżeniem zgodności z ceną referencyjną dla mrożonych filetów w blokach przemysłowych, z ośćmi (standard), w granicach globalnych rocznych kontyngentów taryfowych wynoszących 5.000 ton dla okresu od 1 lipca do 31 grudnia, które mają zostać udzielone przez właściwe organy wspólnotowe.

(43) Zwolnienie z cła dla dorszy z gatunków Gdaus morhua i Gadus ogac objętych podpozycjami 0305 51 10, 0305 51 90 i 0305 62 00 oraz dla ryb z gatunku Boreogadus saida objętych podpozycjami 0305 59 11, 0305 59 19 i 0305 69 10 w granicach globalnych rocznych kontyngentów taryfowych wynoszących 25.000 ton, które mają zostać udzielone przez właściwe organy.

(44) Oncorhynchus spp.: z wyjątkiem gatunków wymienionych w przypisie 3.

(45) Zmiana nazw naukowych:

Nieaktualna nazwa naukowaZastąpiona przez
Salmo gairdneriOncorhynchus mykiss
Salmo clarkiOncorhynchus clarki
Salmo aguabonitaOncorhynchus aguabonita
Salmo gilaeOncorhynchus gilae.

(46) Całkowite zawieszenie na czas nieokreślony.

(47) Zwolnienie z cła dla dorszy z gatunków Gdaus morhua i Gadus ogac objętych podpozycjami 0305 51 10, 0305 51 90 i 0305 62 00 oraz dla ryb z gatunku Boreogadus saida objętych podpozycjami 0305 59 11, 0305 59 19 i 0305 69 10 w granicach globalnych rocznych kontyngentów taryfowych wynoszących 25.000 ton, które mają zostać udzielone przez właściwe organy.

(48) Oncorhynchus spp., z wyjątkiem poniższych gatunków:

- Oncorhynchus mykiss (nieaktualna nazwa naukowa: Salmo gairdneri)

- Oncorhynchus clarki (nieaktualna nazwa naukowa: Salmo clarki)

- Oncorhynchus aguabonita (nieaktualna nazwa naukowa: Salmo aguabonita)

- Oncorhynchus gilae (nieaktualna nazwa naukowa: Salmo gilae).

(49) Patrz Załącznik do rozporządzenia (EWG) nr 2886/89 (koncesje GATT).

(50) Patrz Załącznik.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.