Rozporządzenie 697/93 zmieniające rozporządzenie (EWG) nr 3759/92 w sprawie wspólnej organizacji rynku produktów rybołówstwa i akwakultury oraz zmieniające rozporządzenie (EWG) nr 2658/87 w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej
Dz.U.UE.L.1993.76.12
Akt jednorazowyROZPORZĄDZENIE RADY (EWG) NR 697/93
z dnia 17 marca 1993 r.
zmieniające rozporządzenie (EWG) nr 3759/92 w sprawie wspólnej organizacji rynku produktów rybołówstwa i akwakultury oraz zmieniające rozporządzenie (EWG) nr 2658/87 w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej
uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą, w szczególności jego art. 43,
uwzględniając wniosek Komisji(1),
uwzględniając opinię Parlamentu Europejskiego(2),
uwzględniając opinię Komitetu Ekonomiczno-Społecznego(3),
a także mając na uwadze, co następuje:
w rozporządzeniu (EWG) nr 3759/92(4) zidentyfikowano większość gatunków ryb poprzez ich nazwy taksonomiczne;
niektórym gatunkom ryb powszechnie znanych jako pstrąg nadano na płaszczyźnie międzynarodowej nowe nazwy taksonomiczne, gdy gatunki te zostały przeniesione z rodzaju Salmo do rodzaju Oncorhynchus; niniejsza zmiana nazw taksonomicznych nie prowadzi do zmiany klasyfikacji taryfowej tych gatunków ani też zmiany struktury Wspólnej Taryfy Celnej; wydaje się być wystarczającym odniesienie do nowych nazw taksonomicznych w przypisach; załącznik VII do wspomnianego rozporządzenia powinien w wyniku tego zostać zmieniony;
nomenklatura taryfowa wynikająca ze stosowania rozporządzenia (EWG) nr 3759/92 zawarta jest we Wspólnej Taryfie Celnej; w wyniku tego należy wprowadzić zmianę do Nomenklatury Scalonej w załączniku I do rozporządzenia (EWG) nr 2658/87(5),
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Załącznik VII do rozporządzenia (EWG) nr 3759/92 zastępuje się Załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.
Załącznik I do rozporządzenia (EWG) nr 2658/87 zastępuje się Załącznikiem do niniejszego rozporządzenia dotyczącym kodów CN.
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie sześć tygodni po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.
Sporządzono w Brukseli, dnia 17 marca 1993 r.
W imieniu Rady | |
B. WESTH | |
Przewodniczący |
______
(1) Dz.U. C 28 z 2.2.1993, str. 1.
(2) Opinia wydana dnia 12 marca 1993 r. (dotychczas nieopublikowana w Dzienniku Urzędowym).
(3) Opinia wydana dnia 25 lutego 1993 r. (dotychczas nieopublikowana w Dzienniku Urzędowym).
(4) Dz.U. L 388 z 31.12.1992, str. 1.
(5) Dz.U. L 256 z 7.9.1987, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 2913/92 (Dz.U. L 302 z 19.10.1992, str. 1).
ZAŁĄCZNIK
Kod CN | Wyszczególnienie | Stawka celna | Jednostka uzupełniająca | |
autonomiczna (%) lub opłata (AGR) | umowna (%) | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
0301 | Ryby żywe: | |||
0301 10 | - Ryby ozdobne | |||
0301 10 10 | - - Ryby słodkowodne | 10 | Zwolnione | - |
0301 10 90 | - - Morskie | 15 | 15 | - |
- Pozostałe ryby żywe: | ||||
0301 91 00 | - - Pstrąg (Salmo trutta, Salmo gairdneri, Salmo clarki, Salmo aguobonita, Salmo gilae)(1) | 16 | 12 | - |
0301 92 00 | - - Węgorze (Anguilla spp.) | 10 | 3 | - |
0301 93 00 | - - Karp | 10 | 8 | - |
0301 99 | - - Pozostałe: | |||
- - - Ryby słodkowodne | ||||
0301 99 11 | - - - - Łosoś pacyficzny (Oncorhynchus spp.), łosoś atlantycki (Salmo salar) i głowacica (Hucho hucho)(2) | 16 | 2 | - |
0301 99 19 | - - - - Pozostałe | 10 | 8 | - |
0301 99 90 | - - - Ryby morskie | 17 | 16 | - |
0302 | Ryby świeże lub chłodzone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego objętego pozycją 0304: | |||
- Łososiowate, z wyłączeniem wątróbek, ikry i mleczu: | ||||
0302 11 00 | - - Pstrąg (Salmo trutta, Salmo gairdneri, Salmo clarki, Salmo aguabonita, Salmo gilae)(1) | 16 | 12 | - |
0302 12 00 | - - Łosoś pacyficzny (Oncorhynchus spp.), Łosoś atlantycki (Salmo salar) i głowacica (Hucho hucho)(2) | 16 | 2 | - |
0302 19 00 | - - Pozostałe | 16 | 8 | - |
- Płastugi (Pleuronectidae, Bothidae, Cynoglossidae, Soleidae, Scophthalmidae oraz Citharidae), z wyłączeniem wątróbek, ikry i mleczu: | ||||
0302 21 | - - Halibut (Reinhardtius hippoglossoides, Hippoglossus hippoglossus, Hippoglossus stenolepis): | |||
0302 21 10 | - - - Halibut niebieski (Reinhardtius hippoglossoides) | 15 | 8 | - |
0302 21 30 | - - - Halibut biały (Hippoglossus hippoglossus) | 15 | 8 | - |
0302 21 90 | - - - Halibut pacyficzny (Hippoglossus stenolepis) | 15 | 15 | - |
0302 22 00 | - - Gładzica (Pleuronectes platessa) | 15 | 15 | - |
0302 23 00 | - - Sola (Solea spp.) | 15 | 15 | - |
0302 29 | - - Pozostałe- | 15 | 15 | - |
0302 29 10 | - - Smuklica (Lepidorhombus spp.) | 15 | 15 | - |
0302 29 90 | - - Pozostałe- | 15 | 15 | - |
- Tuńczyki (rodzaju Thunnus), bonito (Euthynnus (Katsuwonus) pelamis), z wyłączeniem wątróbek, ikry i mleczu: | ||||
0302 31 | - - Albakora lub tuńczyk biały (Thunnus alalunga): | |||
0302 31 10 | - - - Do przemysłowej produkcji wyrobów objętych pozycją nr 1604(3) | 25(4)(5) | 22(4)(6) | - |
0302 31 90 | - - - Pozostałe | 25(4) | 22(4)(6) | - |
0302 32 | Tuńczyk żółtopłetwy (Thunnus albacores): | |||
0302 32 10 | - - - Do przemysłowej produkcji wyrobów objętych pozycją nr 160(3) | 25(4)(5) | 22(4)(6) | - |
0302 32 90 | - - - Pozostałe | 25(4) | 22(4)(6) | - |
0302 33 | - - Bonito: | |||
0302 33 10 | - - - Do przemysłowej produkcji wyrobów objętych pozycją nr 1604(3) | 25(4)(5) | 22(4)(6) | - |
0302 33 90 | - - - Pozostałe | 25(4) | 22(4)(6) | - |
0302 39 | - - Pozostałe: | |||
0302 39 10 | - - - Do przemysłowej produkcji wyrobów objętych pozycją nr 1604(3) | 25(4)(5) | 22(4)(6) | - |
0302 39 90 | - - - Pozostałe | 25(4) | 22(4)(6) | - |
0302 40 | - Śledzie (Clupea harengus, Clupea pallasii), z wyłączeniem wątróbek, ikry i mleczu: | |||
0302 40 10 | - - Od dnia 15 lutego do dnia 15 czerwca | Zwolnione | Zwolnione | - |
0302 40 90 | - - Od dnia 16 czerwca do dnia 14 lutego | 20(4) | 15(4)(7) | - |
0302 50 | - Dorsze (Gadus morhua, Gadus ogac, Gadus macrocephalus), z wyłączeniem wątróbek, ikry i mleczu: | |||
0302 50 10 | - - Z gatunku Gadus morhua | 15 | 12 | - |
0302 50 90 | - - Pozostałe | 15 | 15 | - |
- Pozostałe ryby, z wyłączeniem wątróbek, ikry i mleczu: | ||||
0302 61 | - - Sardynki (Sardina pilchardus, Sardinops spp.), sardynela (Sardinella spp.), szprot (Sprattus sprattus): | |||
0302 61 10 | - - - Sardynki z gatunku Sardina pilchardus | 25 | 23 | - |
0302 61 30 | - - - Sardynki z rodzaju Sardinops; sardynela (Sardinella spp.) | 15 | 15 | - |
- - - Szprot (Sprattus sprattus): | ||||
0302 61 91 | - - - - Od dnia 15 lutego do dnia 15 czerwca | Zwolnione | Zwolnione | - |
0302 61 99 | - - - - Od dnia 16 czerwca do dnia 14 lutego | 20 | 13 | - |
0302 62 00 | - - Łupacz (plamiak) (Melanogrammus aeglefinus) | 15 | 15 | - |
0302 63 00 | - - Czarniak (Pollachius virens) | 15 | 15 | - |
0302 64 | - - Makrele (Scomber scombrus, Scomber australasicus, Scomber japonicus): | |||
0302 64 10 | - - - Od dnia 15 lutego do dnia 15 czerwca | Zwolnione | Zwolnione | - |
0302 64 90 | - - - Od dnia 16 czerwca do dnia 14 lutego | 20 | 20 | - |
0302 65 | - - Koleń i pozostałe rekiny: | |||
0302 65 20 | - - - Koleń z gatunku (Squalus acanthias) | 15 | 8(8) | - |
0302 65 50 | - - - Koleń z gatunku (Scyliorhinus spp.) | 15 | 8 | - |
0302 65 90 | - - - Pozostałe | 15 | 8 | - |
0302 66 00 | - - Węgorz (Anguilla spp.) | 10 | 3 | - |
0302 69 | - - Pozostałe | |||
- - - Ryby słodkowodne | ||||
0302 69 11 | - - - - Karp | 10 | 8 | - |
0302 69 19 | - - - - Pozostałe | 10 | 8 | - |
- - - Ryby morskie | ||||
- - - - Ryby z rodzaju Euthynnus, inne niż bonito (Euthynuus (Katsuwonus) pelamis) objęty podpozycją 0302 33: | ||||
0302 69 21 | - - - - - Do przemysłowej produkcji wyrobów objętych pozycją nr 1604(10) | 25(11)(12) | 22(11)(13) | - |
0302 69 25 | - - - - - Pozostałe | 25(11) | 22(11)(13) | - |
- - - - Karmazyn (Sebastes spp.) | ||||
0302 69 31 | - - - - - Z gatunku Sebastes marinus | 15 | 8 | - |
0302 69 33 | - - - - - Pozostałe | 15 | 15 | - |
0302 69 35 | - - - - Ryby z gatunku Boreogadus saida | 15 | 12 | - |
0302 69 41 | - - - - Witlinek (Merlangus merlangus) | 15 | 15 | - |
0302 69 45 | - - - - Molwa (Molva spp.) | 15 | 15 | - |
0302 69 51 | - - - - Mintaj (Theragra chalcogramma) i rdzawiec (Pollachius pollachius) | 15 | 15 | - |
0302 69 55 | - - - - Sardela (Engraulis spp.) | 15 | 15 | - |
0302 69 61 | - - - - Kielec (właściwy) i morlesz (Dentex dentex i Pagellus spp.) | 15 | 15 | - |
0302 69 65 | - - - - Morszczuk i widłak (Merluccius spp., Urophycis spp.) | 15 | 15(14) | - |
0302 69 75 | - - - - Brama (Brama spp.) | 15 | 15 | - |
0302 69 81 | - - - - Żabnica (Lophius spp.) | 15 | 15 | - |
0302 69 85 | - - - - Błękitek (Micromesistius poutassou lub Gadus poutassou) | 15 | 15 | - |
0302 69 87 | - - - - Miecznik (Xiphias gladius) | 15 | 15 | - |
0302 69 91 | - - - - Ostrobok (Caranx trachurus, Trachurus trachurus) | 15 | 15 | - |
0302 69 97 | - - - - Pozostałe | 15 | 15 | - |
0302 70 00 | - Wątróbki, ikry i mlecze | 14 | 10 | - |
0303 | Ryby mrożone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego objętego pozycją 0304: | |||
0303 10 00 | - Łosoś pacyficzny (Oncorhynchus spp.), z wyłączeniem wątróbek, ikry i mleczu(15) | 16 | 2 | - |
- Pozostałe łososiowate, z wyłączeniem wątróbek, ikry i mleczu: | ||||
0303 21 00 | - - Pstrąg (Salmo trutta, Salmo gairdneri, Salmo clarki, Salmo aguabonita, Salmo gilae)(9) | 16 | 12 | - |
0303 22 00 | - - Łosoś atlantycki (Salmo salar) i głowacica (Hucho hucho) | 16 | 2 | - |
0303 29 00 | - - Pozostałe | 16 | 9 | - |
- Płastugi (Pleuronectidae, Bothidae, Cynoglossidae, Soleidae, Scophthalmidae oraz Citharifae), z wyłączeniem wątróbek, ikry i mleczu: | ||||
0303 31 | - - Halibut (Reinhardtius hippoglossoides, Hippoglossus hipoglossus, Hippoglossus stenolepis): | |||
0303 31 10 | - - - Halibut niebieski (Reinhardtius hippoglossoides) | 15 | 8 | - |
0303 31 30 | - - - Halibut niebieski (Reinhardtius hippoglossoides) | 15 | 8 | - |
0303 31 90 | - - - Halibut pacyficzny(Hippoglossus stenolepis) | 15 | 15 | - |
0303 32 00 | - - Gładzica (Pleuronectes platessa) | 15 | 15 | - |
0303 33 00 | - - Sola (Solea spp.) | 15 | 15 | - |
0303 39 | - - Pozostałe: | |||
0303 39 10 | - - - Flądra (Platichtys flesus) | 15 | 15 | - |
0303 39 20 | - - - Smuklica (Lepidorhombus spp.) | 15 | 15 | - |
0303 39 90 | - - - Pozostałe | 15 | 15 | - |
- Tuńczyki (z rodzaju Thunnus), bonito (Euthynnus (Katsuwonus) pelamis), z wyłączeniem wątróbek, ikry i mleczu: | ||||
0303 41 | - - Albakora lub tuńczyk biały (Thunnus alalunga): | |||
- - - Do przemysłowej produkcji wyrobów objętych pozycją nr 1604:(16) | ||||
0303 41 11 | - - - - Całe | 25(17)(18) | 22(17)(19) | - |
0303 41 13 | - - - - Oskrobane i wypatroszone | 25(17)(18) | 22(17)(19) | - |
0303 41 19 | - - - - Pozostałe (na przykład bez głów) | 25(17)(18) | 22(17)(19) | - |
0303 41 90 | - - - Pozostałe | 25(17) | 22(17)(19) | - |
0303 42 | - - Tuńczyk żółtopłetwy (Thunnus albacores): | |||
- - - Do przemysłowej produkcji wyrobów objętych pozycją nr 1604(16) | ||||
- - - - Cały: | ||||
0303 42 12 | - - - - - O masie większej niż 10 kg każdy | 25(17)(18) | 20(17)(19) | - |
0303 42 18 | - - - - - Pozostały | 25(17)(18) | 20(17)(19) | - |
- - - - Oskrobany i wypatroszony: | ||||
0303 42 32 | - - - - - O masie większej niż 10 kg każdy | 25(17)(18) | 22(17)(19) | - |
0303 42 38 | - - - - - Pozostały | 25(17)(18) | 22(17)(19) | - |
- - - - Pozostały (na przykład bez głów) | ||||
0303 42 52 | - - - - - o masie większej niż 10 kg każdy | 25(17)(18) | 22(17)(19) | - |
0303 42 58 | - - - - - Pozostałe | 25(17)(18) | 22(17)(19) | - |
0303 42 90 | - - - Pozostałe | 25(17) | 22(17)(19) | - |
0303 43 | - - Bonito: | |||
- - - Do przemysłowej produkcji wyrobów objętych pozycją nr 1604:(16) | ||||
0303 43 11 | - - - - Cały | 25(17)(18) | 22(17)(19) | - |
0303 43 13 | - - - - Oskrobany i wypatroszony | 25(17)(18) | 22(17)(19) | - |
0303 43 19 | - - - - Pozostały (na przykład bez głów) | 25(20)(21) | 22(20)(22) | - |
0303 43 90 | - - - Pozostały | 25(20) | 22(20)(22) | - |
0303 49 | - - Pozostałe: | |||
- - - Do przemysłowej produkcji wyrobów objętych pozycją nr 1604:(20) | ||||
0303 49 11 | - - - - Całe | 25(20)(21) | 22(20)(22) | - |
0303 49 13 | - - - - Oskrobane i wypatroszone | 25(20)(21) | 22(20)(22) | - |
0303 49 19 | - - - - Pozostałe (na przykład bez głów) | 25(20)(21) | 22(20)(22) | - |
0303 49 90 | - - - Pozostałe | 25(20) | 22(20)(22) | - |
0303 50 | - Śledzie (Clupea harengus, Clupea pallasii), z wyłączeniem wątróbek, ikry i mleczu: | |||
0303 50 10 | - - Od 15 lutego do 15 czerwca | Zwolnione | Zwolnione | - |
0303 50 90 | - - Od 16 czerwca do 14 lutego | 20(20) | 15(20)(23) | - |
0303 60 | - Dorsze (Gadus nmorhua, Gadus ogac, Gadus macrocephalus), z wyłączeniem wątróbek, ikry i mleczu: | |||
0303 60 11 | - - Z gatunku Gadus morhua | 15 | 12(25) | - |
0303 60 19 | - - Z gatunku Gadus ogac | 15 | 15(25) | - |
0303 60 90 | - - Z gatunku Gadus macrocephalus | 15 | 15 | - |
- Pozostałe ryby, z wyłączeniem wątróbek, ikry i mleczu: | ||||
0303 71 | - - Sardynki (Sardina pilchardus, Sardinops spp.), sardynela (Sardinella spp.), szproty (Sprattus sprattus): | |||
0303 71 10 | - - - Sardynki z gatunku Sardina pilchardus | 25 | 23 | - |
0303 71 30 | - - - Sardynki z rodzaju Sardinops; sardynela (Sardinella spp.) | 15 | 15 | - |
- - - Szproty (Sprattus sprattus): | ||||
0303 71 91 | - - - - Od 15 lutego do 15 czerwca | Zwolnione | Zwolnione | - |
0303 71 99 | - - - - Od 16 czerwca do 14 lutego | 20 | 13 | - |
0303 72 00 | - - Łupacz (plamiak) (Melanogrammus aeglefinus) | 15 | 15 | - |
0303 73 00 | - - Czarniak (Pollachius virens) | 15 | 15 | - |
0303 74 | - - Makrele (Scomber scombrus, Scomber australasicus, Scomber japonicus): | |||
- - - Z gatunków Scomber scombrus i Scomber japonicus: | ||||
0303 74 11 | - - - - Od dnia 15 lutego do dnia 15 czerwca | Zwolnione | Zwolnione | - |
0303 74 19 | - - - - Od dnia 16 czerwca do dnia 14 lutego | 20 | 20 | - |
0303 74 90 | - - - Z gatunku Scomber australasicus | 15 | 15 | - |
0303 75 | - - Koleń i pozostałe rekiny | |||
0303 75 20 | - - - Koleń z gatunku Squalus acanthias | 15 | 8(24) | - |
0303 75 50 | - - - Koleń z gatunku Scyliorhinus spp | 15 | 8 | - |
0303 75 90 | - - - Pozostałe | 15 | 8 | - |
0303 76 00 | - - Węgorz (Anguilla spp.) | 10 | 3 | - |
0303 77 00 | - - Labraks (moron) i labraks centkowany (Dicentrarchus labrax, Dicentrarchus punctatus) | 15 | 15 | - |
0303 78 | - - Morszczuk i widłak (Merluccius spp., Urophycis spp.): | |||
0303 78 10 | - - - Morszczuk z rodzaju Merluccius | 15 | 15(30) | - |
0303 78 90 | - - - Widłak z rodzaju Urophycis | 15 | 15 | - |
0303 79 | - - Pozostałe: | |||
- - - Ryby słodkowodne: | ||||
0303 79 11 | - - - - Karp | 10 | 8 | - |
0303 79 19 | - - - - Pozostałe | 10 | 8 | - |
- - - Ryby morskie: | ||||
- - - - Ryby z rodzaju Euthynnus, inne niż bonito (Euthynnus (Katsuwonus) pelamis) objęty podpozycją 0303 43: | ||||
- - - - - Do przemysłowej produkcji wyrobów objętych pozycją nr 1604;(26) | ||||
0303 79 21 | - - - - - - Całe | 25(27)(28) | 22(27)(29) | - |
0303 79 23 | - - - - - - - Oskrobane i wypatroszone | 25(27)(28) | 22(27)(29) | - |
0303 79 29 | - - - - - - Pozostałe (na przykład bez głów) | 25(27)(28) | 22(27)(29) | - |
0303 79 31 | - - - - - Pozostałe | 25(27) | 22(27)(29) | - |
- - - - Karmazyn (Sebastes spp.): | ||||
0303 79 35 | - - - - - Z gatunku Sebastes marinus | 15 | 8 | - |
0303 79 37 | - - - - - Pozostałe | 15 | 15 | - |
0303 79 41 | - - - - Ryby z gatunku Boreogadus saida | 15 | 12(31) | - |
0303 79 45 | - - - - Witlinek (Merlangus merlangus) | 15 | 15 | - |
0303 79 51 | - - - - Molwa (Molva spp.) | 15 | 15 | - |
0303 79 55 | - - - - Mintaj (Theragra chalcogramma) i rdzawiec (Pollachius pollachius) | 15 | 15 | - |
- - - - Ryby z gatunku Orcynopsis unicolor | ||||
0303 79 61 | - - - - - - Od 15 lutego do 15 czerwca | Zwolnione | Zwolnione | - |
0303 79 63 | - - - - - - Od 16 czerwca do 14 lutego | 20 | 20 | - |
0303 79 65 | - - - - Sardela (Engraulis spp.) | 15 | 15 | - |
0303 79 71 | - - - - - Kielec (właściwy) i morlesz (Dentex dentex i Pagellus spp.) | 15 | 15 | - |
0303 79 75 | - - - - Żabnica (Brama spp.) | 15 | 15 | - |
0303 79 81 | - - - - Monkfish (Lophius spp.) | 15 | 15 | - |
0303 79 83 | - - - - Błękitek (Micromesistius poutassou lub Gadus poutassou) | 15 | 15 | - |
0303 79 87 | - - - - Miecznik (Xiphias gladius) | 15 | 15 | - |
0303 79 91 | - - - - Ostrobok (Caranx trachurus, Trachurus trachurus) | 15 | 15 | - |
0303 79 97 | - - - - Pozostałe | 15 | 15 | - |
0303 80 00 | - Wątróbki, ikry i mlecze | 14 | 10 | - |
0304 | Filety rybne i pozostałe mięso rybie (nawet rozdrobnione), świeże, chłodzone lub mrożone: | |||
0304 10 | - Świeże lub chłodzone: | |||
- - Filety: | ||||
- - - Z ryb słodkowodnych: | ||||
0304 10 11 | - - - - Z pstrąga (Salmo trutta, Salmo gairdneri, Salmo clarki, Salmo aguabonita, Salmo gilae)(32) | 16 | 12 | - |
0304 10 13 | - - - - Z łososi pacyficznych (Oncorhynchus spp.), łososi atlantyckich (Salmo salar) i z głowacicy (Hucho hucho) (34) | 16 | 2 | - |
0304 10 19 | - - - - Z pozostałych ryb słodkowodnych | 13 | 9 | - |
- - - Pozostałe: | ||||
0304 10 31 | - - Z dorszy (Gadus morhua, Gadus ogac, Gadus macrocephalus) i z ryb z gatunku Boreogadus saida | 18 | 18 | - |
0304 10 33 | - - - - Z czarniaka (Pollachius virens) | 18 | 18 | - |
0304 10 35 | - - - - Z karmazyna (Sebastes spp.) | 18 | 18 | - |
0304 10 38 | - - - - Pozostałe | 18 | 18 | - |
- - Pozostałe mięso rybie (nawet rozdrobnione): | ||||
0304 10 91 | - - - Z ryb słodkowodnych | 8 | 8 | - |
- - - Pozostałe: | ||||
- - - - Płaty śledziowe | ||||
0304 10 92 | - - - - - Od 15 lutego do 15 czerwca | Zwolnione | Zwolnione | - |
0304 10 93 | - - - - - Od 16 czerwca do 14 lutego | 20 | 15(33) | - |
0304 10 98 | - - - - Pozostałe | 18 | 15(33) | - |
0304 20 | - Filety mrożone: | |||
- - Z ryb słodkowodnych: | ||||
0304 20 11 | - - - - Z pstrąga (Salmo trutta, Salmo gairdneri, Salmo clarki, Salmo aguabonita, Salmo gilae) (32) | 16 | 12 | - |
0304 20 13 | - - - Z łososi pacyficznych (Oncorhyncus spp.), łososi atlantyckich (Salmo salar) i z głowacicy (Hucho hucho)(35) | 16 | 2 | - |
0304 20 19 | - - - Z pozostałych ryb słodkowodnych | 13 | 9 | - |
- - Z dorszy (Gadus morhua, Gadus macrocephalus, Gadus ogac) i z ryb z gatunku Boreogadus saida: | ||||
0304 20 21 | - - - Z dorszy z gatunku Gadus macrocephalus | 18 | 15 | - |
0304 20 29 | - - - Pozostałe | 18 | 15(36)(34) | - |
0304 20 31 | - - Z czarniaka (Pollachius virens) | 18 | 15 | - |
0304 20 33 | - - Z łupacza (plamiaka) (Melanogrammus aeglefinus) | 18 | 15 | - |
- - Z karmazyna (Sebastes spp.) | ||||
0304 20 35 | - - - Z gatunku Sebastes marinus | 18 | 12 | - |
0304 20 37 | - - - Pozostałe | 18 | 15 | - |
0304 20 41 | - - Z witlinka (Marlangus merlangus) | 18 | 15 | - |
0304 20 43 | - - Z molwy (Molva spp.) | 18 | 15 | - |
0304 20 45 | - - Z tuńczyka (z rodzaju Thunnus) i z ryb z rodzaju Euthynnus | 18 | 18 | - |
- - Z makreli (Scomber scombrus, Scomber australasicus, Scomber japonicus) i z ryb z gatunku Orcynopsis unicolor: | ||||
0304 20 51 | - - Z makreli z gatunktu Scomber australasicus | 18 | 15 | - |
0304 20 53 | - - - Pozostałe | 18 | 15 | - |
- - Z morszczuka i z widłaka (Merluccius spp., Urophycis spp.): | ||||
0304 20 57 | - - - Z morszczuka z rodzaju Merluccius | 18 | 15(41)(42) | - |
0304 20 59 | - - - Z widłaka z rodzaju Urophycis | 18 | 15 | - |
- - Z kolenia i pozostałych rekinów: | ||||
0304 20 61 | - - - Z kolenia i z rekinka (Squalus acanthias i Scyliorhinus spp.) | 18 | 15 | - |
0304 20 69 | - - - Z pozostałych rekinów | 18 | 15 | - |
0304 20 71 | - - Z gładzicy (Pleuronectes platessa) | 18 | 15 | - |
0304 20 73 | - - Z flądry (Platyichthys flesus) | 18 | 15 | - |
0304 20 75 | - - Ze śledzi (Clupea harengus, Clupea pallasii) | 18 | 15 | - |
0304 20 79 | - - Ze smuklicy (Lepidorhombus spp.) | 18 | 15 | - |
0304 20 81 | - - Z bramy (Brama spp.) | 18 | 15 | - |
0304 20 83 | - - Z żabnicy (Lophius spp.) | 18 | 15 | - |
0304 20 85 | - - Z mintaja (Theragra chalcogramma) | 18 | 15 | - |
0304 20 87 | - - Z miecznika (Xiphias gladius) | 18 | 15 | - |
0304 20 97 | - - Pozostałe | 18 | 15 | - |
0304 90 | - Pozostałe: | |||
0304 90 10 | - - Z ryb słodkowodnych | 8 | 8 | - |
- - Z pozostałych: | ||||
- - - Ze śledzi (Clupea harengus, Clupea pallasi): | ||||
0304 90 21 | - - - - Od 15 lutego do 15 czerwca | Zwolnione | Zwolnione | - |
0304 90 25 | - - - - Od 16 czerwca do 14 lutego | 20(37) | 15(37)(38) | - |
0304 90 31 | - - - Z karmazyna (Sebastes spp.) | 15 | 8 | - |
- - - Z dorszy (Gadus morhua, Gadus ogac, Gadus microcephalus) i z ryb z gatunku Boreogadus saida: | ||||
0304 90 35 | - - - - Z dorsza pacyficznego z gatunku Gadus macrocephalus | 15 | 15 | - |
0304 90 38 | - - - Z dorsza z gatunku Gadus morhua | 15 | 12(40) | - |
0304 90 39 | - - - - Z pozostałych | 15 | 15(40) | - |
0304 90 41 | - - - Z czarniaka (Pollachius virens) | 15 | 15 | - |
0304 90 45 | - - - Z łupacza (plamiaka) (Melanogrammus aeglefinus) | 15 | 15 | - |
- - - Z morszczuka i z widłaka (Merluccius spp., Urophycis spp.): | ||||
0304 90 47 | - - - - Z morszczuka z rodzaju Merluccius | 15 | 15(39) | - |
0304 90 49 | - - - - Z morszczuka z rodzaju Urophycis | 15 | 15 | - |
0304 90 51 | - - - Ze smuklicy (Lepidorhmus spp.) | 15 | 15 | - |
0304 90 55 | - - - Z bramy (Brama spp.) | 15 | 15 | - |
0304 90 57 | - - - Z żabnicy (Lophius spp.) | 15 | 15 | - |
0304 90 59 | - - - Z błękitka (Micromesistoius potassou lub Gadus potassou) | 15 | - | 15 |
0304 90 61 | - - - Z mintaja (Theragra chalcogramma) | 15 | 15 | - |
0304 90 65 | - - - Z miecznika (Xiphias gladius) | 15 | 15 | - |
0304 90 97 | - - - Z pozostałych | 15 | 15 | - |
0305 | Ryby suszone, solone lub w solance; ryby wędzone, niezależnie od tego, czy są poddane obróbce termicznej podczas lub przed procesem wędzenia; mąki, mączki i granulki z ryb, nadające się do spożycia przez ludzi: | |||
0305 10 00 | - Mąki, mączki i granulki z ryb, nadające się do spożycia przez ludzi | 15 | 13 | - |
0305 20 00 | - Wątróbki i ikra, suszone, wędzone, solone lub w solance: | 15 | 11 | - |
0305 30 | - Filety rybne, suszone, solone lub w solance, ale niewędzone: | |||
- - Z dorszy (Gadus morhua, Gadus ogac, Gadus macrocephalus) i z ryb z gatunku Boreogadus saida: | ||||
0305 30 11 | - - - Z dorsza pacyficznego z gatunku Gadus macrocephalus | 18 | 16 | - |
0305 30 19 | - - - Pozostałe | 20 | 20 | - |
0305 30 30 | - - Z łososia pacyficznego (Oncorhynchus spp.), łososia atlantyckiego (Salmo salar) i z głowacicy (Hucho hucho), solonych lub w solance(44) | 18 | 15 | - |
0305 30 50 | - - Z halibuta niebieskiego (Reinhardtius hippoglossoides), solonego lub w solance | 18 | 15 | - |
0305 30 90 | - - Pozostałe | 18 | 16 | - |
- Ryby wędzone, włącznie z filetami: | ||||
0305 41 00 | - - Łosoś pacyficzny (Oncorhynchus spp.), łosoś atlantycki (Salmo salar) i głowacica (Hucho hucho)(44) | 16 | 13 | - |
0305 42 00 | - - Śledzie (Clupea harengus, Clupea pallasii) | 16 | 10 | - |
0305 49 | - - Pozostałe | |||
0305 49 10 | - - - Halibut niebieski (Reinhardtius hippoglosoides) | 16 | 15 | - |
0305 49 20 | - - - Halibut biały (Hippoglossus hippoglossus) | 16 | 16 | - |
0305 49 30 | - - - Makrele (Scomber scombrus, Scomber australasicus, Scomber japonicus) | 16 | 14 | - |
0305 49 40 | - - - Pstrąg i troć (Salmo trutta, Salmo gairdneri, Salmo agtuabonita, Salmo gilae)(45) | 16 | 14 | - |
0305 49 50 | - - - Węgorz (Anguilla spp.) | 16 | 14 | - |
0305 49 90 | - - Pozostałe | 16 | 14 | - |
Ryby suszone, nawet solone, ale niewędzone: | ||||
0305 51 | - - Dorsze (Gadus morhua, Gadus ogac, Gadus macrocephalus): | |||
0305 51 10 | - - - Suszone, niesolone | 13 | 13(43) | - |
0305 51 90 | - - - Suszone, solone | 13 | 13(43) | - |
0305 59 | - - Pozostałe: | |||
- - - Ryby z gatunku Boreogadus saida: | ||||
0305 59 11 | - - - - Suszone, niesolone | 13 | 13(43) | - |
0305 59 19 | - - - - Suszone, solone | 13 | 13(43) | - |
0305 59 30 | - - - Śledzie (Clupea harengus, Clupea pallasii) | 12 | 12 | - |
0305 59 50 | - - - Sardela (Engraulis spp.) | 15 | 10 | - |
0305 59 60 | - - - Halibut niebieski (Reinhardtius hippoglossoides) i halibut pacyficzny (Hippoglossus stenolepis) | 15 | 12 | - |
0305 59 70 | - - - Halibut biały (Hippoglossus hippoglosus) | 15 | - | - |
0305 59 90 | - - - Pozostałe | 15 | 12 | - |
- Ryby solone, ale niesuszone ani niewędzone, i ryby w solance | ||||
0305 61 00 | - - Śledzie (Clupea harengus, Clupea pallaii) | 12 | 12 | - |
0305 62 00 | - - Dorsze (Gadus morhua, Gadus ogac, Gadus macrocephalus) | 13 | 13(47) | - |
0305 63 00 | - - Sardela (Engraulis spp.) | 15 | 10 | - |
0305 69 | - - Pozostałe: | |||
0305 69 10 | - - - Ryby z gatunku Boreogadus saida | 13 | 13(47) | - |
0305 69 20 | - - - Halibut niebieski (Reinhardtius hippoolossoides) i halibut pacyficzny (Hippoglossus stenolepis) | 15 | 12 | - |
0305 69 30 | - - - Halibut biały (Hippoglossus hippoglossus) | 15 | - | - |
0305 69 50 | - - - Łosoś pacyficzny (Oncorhynchus spp.), łosoś atlantycki (Salmo salar) i głowacica (Hucho hucho)(48) | 15 | 11 | - |
0305 69 90 | - - - Pozostałe | 15 | 12 | - |
0306 | Skorupiaki, nawet w skorupach, żywe, świeże, chłodzone, mrożone, suszone, solone lub w solance; skorupiaki w skorupach, gotowane w parze lub w wodzie, nawet chłodzone, mrożone, suszone, solone lub w solance | |||
- Mrożone: | ||||
0306 11 00 | - - Langusty i pozostałe raki morskie (Palinurus spp., Panulirus spp., Jasus spp.) | 25 | (49) | - |
0306 12 | - - Homary (Homarus spp.): | |||
0306 12 10 | - - - Całe | 25 | 8(46) | - |
0306 12 90 | - - - Pozostałe | 25 | 16 | - |
0306 13 | - - Krewetki | |||
0306 13 10 | - - - Z rodziny Pandalidae | 18 | 12 | - |
0306 13 30 | - - - Krewetki z gatunku Crangon | 18 | 18 | - |
0306 13 90 | - - - Pozostałe | 18 | 18 | - |
0306 14 | - - Kraby: | |||
0306 14 10 | - - - Kraby z gatunków Paralithodes camchaticus, Chionoecetes spp. i Callinectes sapidus | 18 | 8 | - |
0306 14 30 | - - - Kraby z gatunku Cancer pagurus | 18 | 15 | - |
0306 14 90 | - - - Pozostałe | 18 | 15 | - |
0306 19 | - - Pozostałe, w tym mąki, mączki i granulki ze skorupiaków, nadające się do spożycia przez ludzi: | |||
0306 19 10 | - - - Raki słodkowodne | 18 | 15 | - |
0306 19 30 | - - - Homarzec (nerczan) (Nephrops norvegicus) | 14 | 12 | - |
0306 19 90 | - - - Pozostałe | 14 | 12 | - |
- Niemrożone: | ||||
0306 21 00 | - - Langusty i pozostałe raki morskie (Palinurus spp., Panulirus spp., Jasus spp.) | 25 | (49) | - |
0306 22 | - - Homary (Homarus spp.): | |||
0306 22 10 | - - - Żywe | 25 | 8(46) | - |
- - - Pozostałe: | ||||
0306 22 91 | - - - - Całe | 25 | 8(46) | - |
0306 22 99 | - - - - Pozostałe | 25 | 20 | - |
0306 23 | - - Krewetki: | |||
0306 23 10 | - - - Z rodziny Pandalidae | 18 | 12 | - |
- - - Krewetki z gatunku Crangon: | ||||
0306 23 31 | - - - - Świeże, chłodzone lub gotowane na parze lub w wodzie 18 18 - | |||
0306 23 39 | - - - - Pozostałe | 18 | 18 | - |
0306 23 90 | - - - Pozostałe | 18 | 18 | - |
0306 24 | - - Kraby: | |||
0306 24 10 | - - - Kraby z gatunków Paralithodes camchaticus, Chionoecetes spp. oraz Callinectes sapidus | 18 | 8 | - |
0306 24 30 | - - - Kraby z gatunku Cancer pagurus | 18 | 15 | - |
0306 24 90 | - - - Pozostałe | 18 | 15 | - |
0306 29 | - - Pozostałe, w tym mąki, mączki i granulki ze skorupiaków, nadające się do spożycia przez ludzi: | |||
0306 29 10 | - - - Raki słodkowodne | 18 | 15 | - |
0306 29 30 | - - - Homarzec (nerczan) (Nephros norvegicus) | 14 | 12 | - |
0306 29 90 | - - - Pozostałe | 14 | 12 | - |
0307 | Mięczaki, nawet w skorupach, żywe, świeże, chłodzone, mrożone, suszone, solone lub w solance; wodne bezkręgowce inne niż skorupiaki i mięczaki, żywe, świeże, chłodzone, mrożone, suszone, solone lub w solance; mąki, mączki i granulki z wodnych bezkręgowców innych niż skorupiaki, nadające się do spożycia przez ludzi: | |||
0307 10 | - Ostrygi: | |||
0307 10 10 | - - Ostrygi płaskie (z rodzaju Ostrea), żywe i o masie z muszlą nieprzekraczającej 40 g każda | Zwolnione | Zwolnione | - |
0307 10 90 | - - Pozostałe | 18 | 18 | - |
- Przegrzebki, włącznie z przegrzebkami królowej, z rodzaju Pecten, Chlamys lub Placopecten: | ||||
0307 21 00 | - - Żywe, świeże lub chłodzone | 8 | 8 | - |
0307 29 | - - Pozostałe: | |||
0307 29 10 | - - - Muszle św. Jakuba (Pecten maximus), mrożone | 8 | 8 | - |
0307 29 90 | - - - Pozostałe | 8 | 8 | - |
- Małże (jadalne) (Mytilus spp., Perna spp.): | ||||
0307 31 | - - Żywe, świeże lub chłodzone | |||
0307 31 10 | - - - Mytilus spp. | 10 | 10 | - |
0307 31 90 | - - - Perna spp. | 8 | 8 | - |
0307 39 | - - Pozostałe | |||
0307 39 10 | - - - Mytilus spp. | 10 | 10 | - |
0307 39 90 | - - - Perna spp. | 8 | 8 | - |
- Mątwy (Sepia officinalis, Rossia macrosoma, Sepiola spp.) oraz głowonogi (Ommastrephes spp., Loligo spp., Nototodarus spp., Sepioteuthis spp.): | ||||
0307 41 | - - Żywe, świeże lub chłodzone: | |||
0307 41 10 | - - - Mątwy (Sepia officinalis, Rossia macrosoma, Sepiola spp.) | 8 | 8 | - |
- - - Głowonogi (Ommastrephes spp., Loligo spp., Nototodarus spp., Sepioteuthis spp.): | ||||
0307 41 91 | - - - - Loligo spp., Ommastrephes sagittatus | 8 | 6 | - |
0307 41 99 | - - - - Pozostałe | 8 | 8 | - |
0307 49 | - - Pozostałe: | |||
- - - Mrożone: | ||||
- - - - Mątwy (Sepia officinalis, Rossia macrosoma, Sepiola spp.) | ||||
0307 49 11 | - - - - - Z rodzaju Sepiola inne niż mątwa mniejsza (Sepiola rondeleti) | 8 | 8 | - |
0307 49 19 | - - - - - Pozostałe | 8 | 8 | - |
- - - - Głowonogi (Ommastrephes spp., Loligo spp., Nototodarus spp., Sepioteuthis spp.) | ||||
- - - - - Loligo spp.: | ||||
0307 49 31 | - - - - - - Loligo vulgaris | 8 | 6 | - |
0307 49 33 | - - - - - - Loligo pealei | 8 | 6 | - |
0307 49 35 | - - - - - - Loligo patagonica | 8 | 6 | - |
0307 49 38 | - - - - - - Pozostałe | 8 | 6 | - |
0307 49 51 | - - - - - Ommastrephes sagittatus | 8 | 6 | - |
0307 49 59 | - - - - - Pozostałe | 8 | 8 | - |
- - - Pozostałe: | ||||
0307 49 71 | - - - - Mątwy (Sepia officinalis, Rossia macrosoma, Sepiola spp.) | 8 | 8 | - |
- - - - Głowonogi (Ommastrephes spp., Loligo spp., Nototodarus spp., Sepioteuthis spp.): | ||||
0307 49 91 | - - - - Loligo spp., Ommastrephes sagittatus | 8 | 6 | - |
0307 49 99 | - - - - - Pozostałe | 8 | 8 | - |
- Ośmiornice (Octopus spp.): | ||||
0307 51 00 | - - Żywe, świeże lub chłodzone | 8 | 8 | - |
0307 59 | - - Pozostałe: | |||
0307 59 10 | - - - Mrożone | 8 | 8 | - |
0307 59 90 | - - - Pozostałe: | 8 | 8 | - |
0307 60 00 | - Ślimaki, inne niż ślimaki morskie | 6 | Zwolnione | - |
- Pozostałe, w tym mąki, mączki i granulki z bezkręgowców wodnych innych niż skorupiaki, nadające się do spożycia przez ludzi: | ||||
0307 91 00 | - - Żywe, świeże lub chłodzone | 11 | 11 | - |
0307 99 | - - Pozostałe: | |||
- - - Mrożone: | ||||
0307 99 11 | - - - - Illex spp. | 8 | 8 | - |
0307 99 13 | - - - - Naga venus i pozostałe gatunki z rodziny Veneridae | 8 | 8 | - |
0307 99 19 | - - - - Pozostałe bezkręgowce morskie | 14 | 11 | - |
0307 99 90 | - - - Pozostałe | 16 | 11 | - |
0511 | Produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; martwe zwierzęta objęte działami 1 lub 3, nienadające się do spożycia przez ludzi: | |||
0511 91 | - - Produkty z ryb lub skorupiaków, mięczaków lub innych bezkręgowców wodnych; martwe zwierzęta objęte działem 3: | |||
0511 91 10 | - - - Odpadki rybne | Zwolnione | Zwolnione | - |
0511 91 90 | - - - Pozostałe | Zwolnione | (50) | - |
1604 | Przetworzone i konserwowane ryby; kawior i namiastki kawioru przygotowane z ikry rybiej: | |||
- Ryby, całe lub w kawałkach, ale niemielone: | ||||
1604 11 00 | - - Łosoś | 20 | 5,5 | - |
1604 12 | - - Śledzie: | |||
1604 12 10 | - - - Filety, surowe, jedynie pokryte bułką tartą lub panierką, nawet podsmażone w oleju, głęboko zamrożone | 18 | 15 | - |
1604 12 90 | - - - Pozostałe | 23 | 20 | - |
1604 13 | - - Sardynki, sardynele i brisling lub szproty: | |||
- - - Sardynki: | ||||
1604 13 11 | - - - - W oliwie z oliwek | 25 | 25 | - |
1604 13 19 | - - - - Pozostałe | 25 | 25 | - |
1604 13 90 | - - - Pozostałe | 25 | 20 | - |
1604 14 | - - Tuńczyki, bonito i pelamida (Sarda spp.): | |||
- - - Tuńczyki i bonito | ||||
1604 14 11 | - - - - W oleju roślinnym | 25 | 24 | - |
1604 14 19 | - - - - Pozostałe | 25 | 24 | - |
1604 14 90 | - - - Bonito (Sarda spp.) | 25 | 25 | - |
1604 15 | - - Makrele: | |||
- - - Z gatunków Scomber scombrus oraz Scomber japonicus: | ||||
1604 15 11 | - - - - Filety | 25 | 25 | - |
1604 15 19 | - - - - Pozostałe | 25 | 25 | - |
1604 15 90 | - - - Z gatunku Scomber australasicus | 25 | 20 | - |
1604 16 00 | - - Sardele | 25 | - | - |
1604 19 | - - Pozostałe: | |||
1604 19 10 | - - - Łososiowate, inne niż łosoś | 20 | 7 | - |
1604 19 30 | - - - Ryby z rodzaju Euthynnus, inne niż bonito (Euthynnus (Katsuwonus) pelamis) | 25 | 24 | - |
1604 19 50 | - - - Ryby z gatunku Orcynopsis unicolor | 25 | 25 | - |
- - - Pozostałe: | ||||
1604 19 91 | - - Filety, surowe, jedynie pokryte bułką tartą lub panierką, nawet podsmażone w oleju, głęboko zamrożone | 18 | 15 | - |
- - - - Pozostałe: | ||||
1604 19 92 | - - - - - Dorsze (Gadus morhua, Gadus ogac, Gadus macrocephalus) | 25 | 20 | - |
1604 19 93 | - - - - - Czarniak (Pollachius virens) | 25 | 20 | - |
1604 19 94 | - - - - - Morszczuk i widłak (Merluccius spp., Urophycis spp.) | 25 | 20 | - |
1604 19 95 | - - - - - Mintaj (Theragra chalcogramma) i rdzawiec (Pollachius pollachius) | 25 | 20 | - |
1604 19 98 | - - - - - Pozostałe | 25 | 20 | - |
1604 20 | - Pozostałe przetwory lub konserwy z ryb: | |||
1604 20 10 | - - Z łososia | 20 | 5,5 | - |
1604 20 30 | - - Z łososiowatych innych niż łosoś | 20 | 7 | - |
1604 20 40 | - - Z sardeli | 25 | - | - |
1604 20 50 | - - Z sardynek, bonito, makreli z gatunków Scomber scombrus oraz Scomber japonicus, ryb z gatunku Orcynopsis unicolor | 25 | 25 | - |
1604 20 70 | - - Z tuńczyków, bonito lub pozostałych ryb z rodzaju Euthynnus | 25 | 24 | - |
1604 20 90 | - - Z pozostałych ryb | 25 | 20 | - |
1604 30 | - Kawior i namiastki kawioru: | |||
1604 30 10 | - - Kawior (ikra jesiotra) | 30 | 30 | - |
1604 30 90 | - - Namiastki kawioru | 30 | 30 | - |
1605 | Skorupiaki, mięczaki i inne bezkręgowce wodne przetworzone lub konserwowane: | |||
1605 10 00 | - Kraby | 20 | 16 | - |
1605 20 00 | - Krewetki | 20 | 20 | - |
1605 30 00 | - Homary | 20 | 20 | - |
1605 40 00 | - Pozostałe skorupiaki | 20 | 20 | - |
1605 90 | Pozostałe: | |||
1605 90 10 | - - Mięczaki | 20 | 20 | - |
1605 90 90 | - - Pozostałe bezkręgowce wodne | 26 | 26 | - |
1902 | Makarony, również gotowane lub nadziewane (mięsem lub innymi substancjami) lub przygotowane inaczej, takie jak spaghetti, rurki, nitki, lasagne, gnocchi, ravioli, cannelloni; kuskus, nawet przygotowany: | |||
- Makarony niegotowane, nienadziewane ani nieprzygotowane inaczej | ||||
1902 20 | - Makarony nadziewane, również gotowane lub inaczej przygotowane | |||
1902 20 10 | - - Zawierające więcej niż 20 % masy ryb, skorupiaków, mięczaków lub innych bezkręgowców wodnych | 17 | 17 | - |
2301 | Mąki, mączki i granulki z mięsa i podrobów, ryb lub skorupiaków, mięczaków lub innych bezkręgowców wodnych, nienadające się do spożycia dla ludzi; skwarki: | |||
2301 20 00 | - Mąki, mączki i granulki z ryb lub ze skorupiaków, mięczaków lub innych bezkręgowców wodnych | 5 | 2 | -" |
______
(1) Zmiana nazw naukowych:
Nieaktualna nazwa naukowa | Zastąpiona przez |
Salmo gairdneri | Oncorhynchus mykiss |
Salmo clarki | Oncorhynchus clarki |
Salmo aguabonita | Oncorhynchus aguabonita |
Salmo gilae | Oncorhynchus gilae. |
(2) Oncorhynchus spp.: z wyjątkiem gatunków wymienionych w przypisie 1.
(3) Wpis w tej podpozycji podlega warunkom ustanowionym w odpowiednich przepisach wspólnotowych.
(4) Z zastrzeżeniem zgodności z ceną referencyjną. Przewiduje się cło wyrównawcze w przypadku niezgodności z ceną referencyjną.
(5) Całkowite zawieszenie na czas nieokreślony.
(6) Zwolnienie z cła dla tuńczyka oraz ryb z rodzaju Euthynnus objętych pozycjami 0302 i 0303, przeznaczonych dla przemysłu przetwórczego, w granicach globalnych rocznych kontyngentów taryfowych wynoszących 17.250 ton, które mają zostać udzielone przez właściwe organy wspólnotowe i z zastrzeżeniem zgodności z ceną referencyjną. Zakwalifikowanie do tego kontyngentu podlega warunkom ustanowionym w odpowiednich przepisach wspólnotowych.
(7) Zwolnienie z cła dla śledzia objętego podpozycjami 0302 40 90, 0303 50 90, 0304 10 93, 0304 10 98 oraz 0304 90 25, w granicach globalnych rocznych kontyngentów taryfowych wynoszących 34.000 ton, które mają zostać udzielone przez właściwe organy wspólnotowe i z zastrzeżeniem zgodności z ceną referencyjną.
(8) Stawka celna obniżona do 6 % dla kolenia (Squalus acanthias) objętego podpozycjami 0302 65 20 i 0303 75 20 w granicach globalnych rocznych kontyngentów taryfowych wynoszących 5.000 ton, które mają zostać udzielone przez właściwe organy wspólnotowe.
(9) Zmiana nazw naukowych:
(10) Wpis w tej podpozycji podlega warunkom ustanowionym w odpowiednich przepisach wspólnotowych.
(11) Z zastrzeżeniem zgodności z ceną referencyjną. Przewiduje się cło wyrównawcze w przypadku niezgodności z ceną referencyjną.
(12) Całkowite zawieszenie na czas nieokreślony.
(13) Zwolnienie z cła dla tuńczyka oraz ryb z rodzaju Euthynnus objętych pozycjami 0302 i 0303, przeznaczonych dla przemysłu przetwórczego, w granicach globalnych rocznych kontyngentów taryfowych wynoszących 17.250 ton, które mają zostać udzielone przez właściwe organy wspólnotowe i z zastrzeżeniem zgodności z ceną referencyjną. Zakwalifikowanie do tego kontyngentu podlega warunkom ustanowionym w odpowiednich przepisach wspólnotowych.
(14) Stawka celna obniżona do 8 % dla morszczuka srebrzystego (Merluccius bilinearis) objętego podpozycjami 0302 69 65, 0303 78 10 oraz 0304 90 47, w granicach globalnych rocznych kontyngentów taryfowych wynoszących 2.000 ton, które mają zostać udzielone przez właściwe organy wspólnotowe.
(15) Oncorhynchus spp.: z wyjątkiem gatunków wymienionych w przypisie 7.
Nieaktualna nazwa naukowa | Zastąpiona przez |
Salmo gairdneri | Oncorhynchus mykiss |
Salmo clarki | Oncorhynchus clarki |
Salmo aguabonita | Oncorhynchus aguabonita |
Salmo gilae | Oncorhynchus gilae. |
(16) Wpis w tej podpozycji podlega warunkom ustanowionym w odpowiednich przepisach wspólnotowych.
(17) Z zastrzeżeniem zgodności z ceną referencyjną. Przewiduje się cło wyrównawcze w przypadku niezgodności z ceną referencyjną.
(18) Całkowite zawieszenie na czas nieokreślony.
(19) Zwolnienie z cła dla tuńczyka oraz ryb z rodzaju Euthynnus objętych pozycjami 0302 i 0303, przeznaczonych dla przemysłu przetwórczego, w granicach globalnych rocznych kontyngentów taryfowych wynoszących 17.250 ton, które mają zostać udzielone przez właściwe organy wspólnotowe i z zastrzeżeniem zgodności z ceną referencyjną. Zakwalifikowanie do tego kontyngentu podlega warunkom ustanowionym w odpowiednich przepisach wspólnotowych.
(20) Z zastrzeżeniem zgodności z ceną referencyjną. Przewiduje się cło wyrównawcze w przypadku niezgodności z ceną referencyjną.
(21) Całkowite zawieszenie na czas nieokreślony.
(22) Zwolnienie z cła dla tuńczyka oraz ryb z rodzaju Euthynnus objętych pozycjami 0302 i 0303, przeznaczonych dla przemysłu przetwórczego, w granicach globalnych rocznych kontyngentów taryfowych wynoszących 17.250 ton, które mają zostać udzielone przez właściwe organy wspólnotowe i z zastrzeżeniem zgodności z ceną referencyjną. Zakwalifikowanie do tego kontyngentu podlega warunkom ustanowionym w odpowiednich przepisach wspólnotowych.
(23) Zwolnienie z cła dla śledzia objętego podpozycjami 0302 40 90, 0303 50 90, 0304 10 93, 0304 10 98 oraz 0304 90 25, w granicach globalnych rocznych kontyngentów taryfowych wynoszących 34.000 ton, które mają zostać udzielone przez właściwe organy wspólnotowe i z zastrzeżeniem zgodności z ceną referencyjną.
(24) Stawka celna obniżona do 6 % dla kolenia (Squalus acanthias) objętego podpozycjami 0302 65 20 i 0303 75 20 w granicach globalnych rocznych kontyngentów taryfowych wynoszących 5.000 ton, które mają zostać udzielone przez właściwe organy wspólnotowe.
(25) Całkowite zawieszenie na czas nieokreślony.
(26) Wpis w tej podpozycji podlega warunkom ustanowionym w odpowiednich przepisach wspólnotowych.
(27) Z zastrzeżeniem zgodności z ceną referencyjną. Przewiduje się cło wyrównawcze w przypadku niezgodności z ceną referencyjną.
(28) Całkowite zawieszenie na czas nieokreślony.
(29) Zwolnienie z cła dla tuńczyka oraz ryb z rodzaju Euthynnus objętych pozycjami 0302 i 0303, przeznaczonych dla przemysłu przetwórczego, w granicach globalnych rocznych kontyngentów taryfowych wynoszących 17.250 ton, które mają zostać udzielone przez właściwe organy wspólnotowe i z zastrzeżeniem zgodności z ceną referencyjną. Zakwalifikowanie do tego kontyngentu podlega warunkom ustanowionym w odpowiednich przepisach wspólnotowych.
(30) Stawka celna obniżona do 8 % dla morszczuka srebrzystego (Merluccius bilinearis) objętego podpozycjami 0302 69 65, 0303 78 10 oraz 0304 90 47, w granicach globalnych rocznych kontyngentów taryfowych wynoszących 2.000 ton, które mają zostać udzielone przez właściwe organy wspólnotowe.
(31) Całkowite zawieszenie na czas nieokreślony.
(32) Zmiana nazw naukowych:
Nieaktualna nazwa naukowa | Zastąpiona przez |
Salmo gairdneri | Oncorhynchus mykiss |
Salmo clarki | Oncorhynchus clarki |
Salmo aguabonita | Oncorhynchus aguabonita |
Salmo gilae | Oncorhynchus gilae. |
(33) Zwolnienie z cła dla śledzia objętego podpozycjami 0302 40 90, 0303 50 90, 0304 10 93, 0304 10 98 oraz 0304 90 25, w granicach globalnych rocznych kontyngentów taryfowych wynoszących 34.000 ton, które mają zostać udzielone przez właściwe organy wspólnotowe i z zastrzeżeniem zgodności z ceną referencyjną.
(34) Całkowite zawieszenie na czas nieokreślony.
(35) Oncorhynchus spp.: z wyjątkiem gatunków wymienionych w przypisie 1.
(36) Stawka celna obniżona do 8 % dla dorszy z gatunku Gadus morhua w granicach globalnych rocznych kontyngentów taryfowych wynoszących 10.000 ton, które mają zostać udzielone przez właściwe organy wspólnotowe.
(37) Z zastrzeżeniem zgodności z ceną referencyjną. Przewiduje się cło wyrównawcze w przypadku niezgodności z ceną referencyjną.
(38) Zwolnienie z cła dla śledzia objętego podpozycjami 0302 40 90, 0303 50 90, 0304 10 93, 0304 10 98 oraz 0304 90 25, w granicach globalnych rocznych kontyngentów taryfowych wynoszących 34.000 ton, które mają zostać udzielone przez właściwe organy wspólnotowe i z zastrzeżeniem zgodności z ceną referencyjną.
(39) Stawka celna obniżona do 8 % dla morszczuka srebrzystego (Merluccius bilinearis) objętego podpozycjami 0302 69 65, 0303 78 10 oraz 0304 90 47, w granicach globalnych rocznych kontyngentów taryfowych wynoszących 2.000 ton, które mają zostać udzielone przez właściwe organy wspólnotowe.
(40) Całkowite zawieszenie na czas nieokreślony.
(41) Z zastrzeżeniem zgodności z ceną referencyjną.
(42) Stawka celna obniżona do 10 % i z zastrzeżeniem zgodności z ceną referencyjną dla mrożonych filetów w blokach przemysłowych, z ośćmi (standard), w granicach globalnych rocznych kontyngentów taryfowych wynoszących 5.000 ton dla okresu od 1 lipca do 31 grudnia, które mają zostać udzielone przez właściwe organy wspólnotowe.
(43) Zwolnienie z cła dla dorszy z gatunków Gdaus morhua i Gadus ogac objętych podpozycjami 0305 51 10, 0305 51 90 i 0305 62 00 oraz dla ryb z gatunku Boreogadus saida objętych podpozycjami 0305 59 11, 0305 59 19 i 0305 69 10 w granicach globalnych rocznych kontyngentów taryfowych wynoszących 25.000 ton, które mają zostać udzielone przez właściwe organy.
(44) Oncorhynchus spp.: z wyjątkiem gatunków wymienionych w przypisie 3.
(45) Zmiana nazw naukowych:
Nieaktualna nazwa naukowa | Zastąpiona przez |
Salmo gairdneri | Oncorhynchus mykiss |
Salmo clarki | Oncorhynchus clarki |
Salmo aguabonita | Oncorhynchus aguabonita |
Salmo gilae | Oncorhynchus gilae. |
(46) Całkowite zawieszenie na czas nieokreślony.
(47) Zwolnienie z cła dla dorszy z gatunków Gdaus morhua i Gadus ogac objętych podpozycjami 0305 51 10, 0305 51 90 i 0305 62 00 oraz dla ryb z gatunku Boreogadus saida objętych podpozycjami 0305 59 11, 0305 59 19 i 0305 69 10 w granicach globalnych rocznych kontyngentów taryfowych wynoszących 25.000 ton, które mają zostać udzielone przez właściwe organy.
(48) Oncorhynchus spp., z wyjątkiem poniższych gatunków:
- Oncorhynchus mykiss (nieaktualna nazwa naukowa: Salmo gairdneri)
- Oncorhynchus clarki (nieaktualna nazwa naukowa: Salmo clarki)
- Oncorhynchus aguabonita (nieaktualna nazwa naukowa: Salmo aguabonita)
- Oncorhynchus gilae (nieaktualna nazwa naukowa: Salmo gilae).
(49) Patrz Załącznik do rozporządzenia (EWG) nr 2886/89 (koncesje GATT).
(50) Patrz Załącznik.
© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.