Rozporządzenie 1278/94 zmieniające rozporządzenie (EWG) nr 338/91 ustanawiające wspólnotową normę jakości świeżych lub schłodzonych tusz owczych oraz rozporządzenie (EWG) nr 2137/92 dotyczące wspólnotowej skali stosowanej przy klasyfikacji tusz owczych i określaniu wspólnotowych norm jakości świeżych lub schłodzonych tusz owczych

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.1994.140.5

Akt jednorazowy
Wersja od: 3 czerwca 1994 r.

ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 1278/94
z dnia 30 maja 1994 r.
zmieniające rozporządzenie (EWG) nr 338/91 ustanawiające wspólnotową normę jakości świeżych lub schłodzonych tusz owczych oraz rozporządzenie (EWG) nr 2137/92 dotyczące wspólnotowej skali stosowanej przy klasyfikacji tusz owczych i określaniu wspólnotowych norm jakości świeżych lub schłodzonych tusz owczych

RADA UNII EUROPEJSKIEJ,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 3013/89 z dnia 25 września 1989 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku mięsa baraniego i koziego(1), w szczególności jego art. 4 ust. 2,

uwzględniając wniosek Komisji,

a także mając na uwadze, co następuje:

rozporządzenie Rady (EWG) nr 338/91 z dnia 5 lutego 1991 r. ustanawiające wspólnotową normę jakości świeżych lub schłodzonych tusz owczych(2) stosuje się do końca roku gospodarczego 1993, w oczekiwaniu na ustalenie wspólnotowych norm klasyfikacji tusz;

ponieważ w zakresie stosowania klasyfikacji tusz nie osiągnięto postępu, niemożliwe jest ustanowienie norm, o których mowa, w chwili obecnej; obecna norma jakości powinna zatem obowiązywać do końca roku gospodarczego 1997;

sprawozdanie Komisji dotyczące stosowania rozporządzenia (EWG) nr 2137/92, przewidziane na nie później niż dnia 31 grudnia 1995 r., powinno zostać obecnie przewidziane na nie później niż dnia 31 grudnia 1996 r. i powinna mu towarzyszyć propozycja nowej definicji normy jakości, która ma być stopniowo stosowana od początku roku gospodarczego 1998; w konsekwencji obowiązkowe stosowanie skali wspólnotowej przewidziane początkowo najwcześniej na 1996 r., będzie stosowane najwcześniej od 1999 r.;

należy wprowadzić zmiany do załącznika III do rozporządzenia (EWG) nr 2137/92, uwzględniające wymogi jakości w odniesieniu do klasy tłuszczu,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W art. 2 akapit drugi rozporządzenia (EWG) nr 338/91 otrzymuje brzmienie:

"Niniejsze rozporządzenie stosuje się w latach gospodarczych 1991-1997, z 1997 r. włącznie."

Artykuł  2

W rozporządzeniu (EWG) nr 2137/92 wprowadza się następujące zmiany:

1) Skreśla się art. 8.

2) W art. 9 wprowadza się następujące zmiany:

– w akapicie pierwszym "31 grudnia 1995 r." zastępuje się przez "31 grudnia 1996 r.",

– w akapicie drugim "w roku gospodarczym 1996" zastępuje się przez "w roku gospodarczym 1999", a "1 stycznia 1997" zastępuje się przez "1 stycznia 2000".

3) Załącznik III zastępuje się Załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  3

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie siódmego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 30 maja 1994 r.

W imieniu Rady
G. MORAITIS
Przewodniczący

______

(1) Dz.U. L 289 z 7.10.1989, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 233/94 (Dz.U. L 30 z 3.2.1994, str. 9).

(2) Dz.U. L 41 z 14.2.1991, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 2137/92 (Dz.U. L 214 z 30.7.1992, str. 1).

ZAŁĄCZNIK 

"ZAŁĄCZNIK III

Schemat klasyfikacji tusz na mocy art. 3 ust. 2 akapit trzeci

KategoriaABC
Waga≤ 7kg7,1-10 kg10,1-13 kg
Jakość121212
Kolor mięsajasnoróżowyinny kolor lub inny poziom zawartości tłuszczujasnoróżowy lub różowyinny kolor lub inny poziom tłuszczujasnoróżowy lub różowyinny kolor lub inny poziom tłuszczu
Klasa tłuszczu(*)(2) (3)(2) (3)(2) (3)
(*) Zgodnie z definicją w załączniku II."

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.