Rozporządzenie 101/1999 zmieniające rozporządzenie (EWG) nr 3143/85 w sprawie sprzedaży po obniżonych cenach masła pochodzącego ze skupu interwencyjnego przeznaczonego do bezpośredniego spożycia w postaci koncentratu masła oraz rozporządzenie (EWG) nr 429/90 w sprawie przyznawania w formie przetargu pomocy na koncentrat masła przeznaczony do bezpośredniego spożycia we Wspólnocie

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.1999.11.14

Akt jednorazowy
Wersja od: 16 stycznia 1999 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 101/1999
z dnia 15 stycznia 1999 r.
zmieniające rozporządzenie (EWG) nr 3143/85 w sprawie sprzedaży po obniżonych cenach masła pochodzącego ze skupu interwencyjnego przeznaczonego do bezpośredniego spożycia w postaci koncentratu masła oraz rozporządzenie (EWG) nr 429/90 w sprawie przyznawania w formie przetargu pomocy na koncentrat masła przeznaczony do bezpośredniego spożycia we Wspólnocie

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 804/68 z dnia 27 czerwca 1968 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku mleka i przetworów mlecznych(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1587/96(2), w szczególności jego art. 6 ust. 6 i art. 7a ust. 3,

a także mając na uwadze, co następuje:

rozporządzenie Komisji (EWG) nr 3143/85(3), ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1802/95(4) przewiduje sprzedaż po obniżonych cenach masła pochodzącego ze skupu interwencyjnego przeznaczonego do bezpośredniego spożycia we Wspólnocie w postaci koncentratu masła; system będzie nadal stosowany tak długo, jak pozwoli na to stan zapasów interwencyjnych; rozporządzenie Komisji (EWG) nr 429/90(5), ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 417/98(6), przewiduje możliwość przyznania w formie przetargu pomocy na koncentrat masłauzyskany z masła lub śmietany, pochodzący z rynku i przeznaczony do bezpośredniego spożycia we Wspólnocie; te rozporządzenia oraz rozporządzenie Komisji (WE) nr 2571/97 z dnia 15 grudnia 1997 r. sprawie sprzedaży masła po obniżonych cenach oraz przyznawania pomocy w odniesieniu do śmietany, masła i koncentratu masła, przeznaczonych do wykorzystania w produkcji ciast, lodów i innych środków spożywczych(7), ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1982/98(8), przewidują dodawanie substancji wskaźnikowych do koncentratu masła w celu zapewnienia prawidłowego wykorzystania produktu końcowego; należy wprowadzić przepisy w sprawie stosowania tych samych ograniczeń i metod odniesienia, w przypadku gdy zawartość chemicznych substancji wskaźnikowych określonych w tych rozporządzeniach nie jest przestrzegana;

środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Mleka i Przetworów Mlecznych,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1
1.
W art. 9 ust. 2 rozporządzenia (EWG) nr 3143/85 akapit drugi otrzymuje brzmienie:

"Niemniej jednak, jeżeli na przykład okaże się, że z powodu nierównomiernego rozłożenia zawartość każdego z produktów określonych w art. 5 ust. 2 jest większa niż 5 %, lecz niższa niż 30 % poniżej określonych minimalnych ilości, równowartość 1,5 % gwarancji należytego przetworzenia za każdy punkt procentowy poniżej określonych minimalnych przepisowych ilości zostanie zatrzymana.".

2.
W art. 8 ust. 4 rozporządzenia (EWG) nr 429/90 liczbę "20 %" zastępuje się liczbą "30 %".
Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie trzeciego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 15 stycznia 1999 r.

W imieniu Komisji
Franz FISCHLER
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 148 z 28.6.1968, str. 13.

(2) Dz.U. L 206 z 16.8.1996, str. 21.

(3) Dz.U. L 298 z 12.11.1985, str. 9.

(4) Dz.U. L 174 z 26.7.1995, str. 27.

(5) Dz.U. L 45 z 21.2.1990, str. 8.

(6) Dz.U. L 52 z 21.2.1998, str. 18.

(7) Dz.U. L 350 z 20.12.1997, str. 3.

(8) Dz.U. L 256 z 18.9.1998, str. 9.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.