Rozporządzenie 1368/95 zmieniające rozporządzenie (EWG) nr 2921/90 w sprawie pomocy w odniesieniu do produkcji kazeiny i kazeinianów z mleka odtłuszczonego

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.1995.133.4

Akt jednorazowy
Wersja od: 17 czerwca 1995 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 1368/95
z dnia 16 czerwca 1995 r.
zmieniające rozporządzenie (EWG) nr 2921/90 w sprawie pomocy w odniesieniu do produkcji kazeiny i kazeinianów z mleka odtłuszczonego

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 804/68 z dnia 27 czerwca 1968 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku mleka i przetworów mlecznych(1), ostatnio zmienione Aktem Przystąpienia Austrii, Finlandii i Szwecji oraz rozporządzeniem (WE) nr 3290/94(2), w szczególności jego art. 11 ust. 3,

a także mając na uwadze, co następuje:

ozporządzenie Komisji (EWG) nr 2921/90(3), ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 1756/93(4), przewiduje, że pomoc w odniesieniu do produkcji kazeiny i kazeinianów z mleka odtłuszczonego jest przyznawana wyłącznie w przypadkach, gdy kazeina i kazeiniany spełniają niektóre wymogi co do ich składu; zdobyte doświadczenie pokazuje, że kazeina, zawierająca powyżej 5 %, ale nie więcej niż 17 % białka mleka, innego niż kazeina, nie odpowiada aktualnym wymogom rynku przestawiającego się na produkty o wysokiej jakości; pomoc w odniesieniu do produkcji takiej kazeiny powinna być wstrzymana;

z uwagi na tendencje rynku, dotyczące zarówno wspomnianych produktów, jak i odtłuszczonego mleka w proszku, pomoc ustalona niniejszym rozporządzeniem w odniesieniu do odtłuszczonego mleka w proszku przetwarzanego na kazeinę lub kazeiniany powinna zostać obniżona;

Komitet Zarządzający ds. Mleka i Przetworów Mlecznych nie wydał opinii w terminie wyznaczonym przez jego przewodniczącego,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W rozporządzeniu (EWG) nr 2921/90 wprowadza się następujące zmiany:

1) W art. 2 ust. 1 otrzymuje brzmienie:

"1. Pomoc w odniesieniu do 100 kilogramów mleka odtłuszczonego przetworzonego na kazeinę lub kazeiniany, jak określono w ust. 2, ustala się na 6,75 ECU.";

2) W art. 2 ust. 2 skreśla się lit. d), a art. 2 ust. 2 lit. e) otrzymuje oznaczenie art. 2 ust. 2 lit. d);

3) W art. 3 lit. a) zdanie drugie otrzymuje brzmienie:

"Opis, jaki ma widnieć na produktach określonych w załączniku III, w zależności od przypadku, jest następujący:

»Kazeina/kazeiniany zawierające ponad 5 %, ale nie więcej niż 17 % obliczonego w odniesieniu do całości zawartości białka mleka, jednocześnie wytrąconego białka mleka innego niż kazeina.«;";

4) Załącznik III zastępuje się Załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie siódmego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 16 czerwca 1995 r.

W imieniu Komisji
Franz FISCHLER
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 148 z 28.6.1968, str. 13.

(2) Dz.U. L 349 z 31.12.1994, str. 105.

(3) Dz.U. L 279 z 11.10.1990, str. 22.

(4) Dz.U. L 161 z 2.7.1993, str. 48.

ZAŁĄCZNIK

"ZAŁĄCZNIK III

WYMOGI DOTYCZĄCE SKŁADU

Kazeiniany zawierające białka mleka o zawartości kazeiny nieprzekraczającej 17 % z całkowitej zawartości białka mleka

1. Maksymalny poziom wilgotności 6,00 %

2. Minimalna zawartość białka mleka 85,00 %

3. Maksymalna zawartość tłuszczu 1,50 %

4. Maksymalna zawartość laktozy 1,00 %

5. Maksymalna zawartość popiołów 6,50 %

6. Całkowita liczba bakterii (maksimum w 1 g) 30.000

7. Formy bakterii Coli (w 0,1 g) Brak

8. Liczba bakterii ciepłolubnych (maksimum w 1 g) 5.000"

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.