Rozporządzenie 3207/88 zmieniające rozporządzenie (EWG) nr 2771/75 w sprawie wspólnej organizacji rynku jaj

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.1988.286.2

Akt jednorazowy
Wersja od: 1 stycznia 1988 r.

ROZPORZĄDZENIE RADY (EWG) NR 3207/88
z dnia 17 października 1988 r.
zmieniające rozporządzenie (EWG) nr 2771/75 w sprawie wspólnej organizacji rynku jaj

RADA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą, w szczególności jego art. 42 i 43,

uwzględniając wniosek Komisji,

uwzględniając opinię Parlamentu Europejskiego(1),

uwzględniając opinię Komitetu Ekonomiczno-Społecznego(2),

a także mając na uwadze, co następuje:

Wspólnota jest Umawiającą się Stroną Międzynarodowej Konwencji w sprawie zharmonizowanego systemu oznaczania i kodowania towarów, zwanego dalej "Systemem Zharmonizowanym", która zastępuje Konwencję z dnia 15 grudnia 1950 r. w sprawie nomenklatury klasyfikacji towarów w taryfach celnych;

rozporządzeniem (EWG) nr 2658/87(3) ustanowiono z dniem 1 stycznia 1988 r. Nomenklaturę Scaloną towarów, która spełnia wymogi zarówno Wspólnej Taryfy Celnej, jak i statystyk w dziedzinie handlu zewnętrznego Wspólnoty;

dlatego należy sformułować opis towarów i numery pozycji taryfowych zawartych w rozporządzeniu (EWG) nr 2771/75(4), ostatnio zmienionym rozporządzeniem Komisji (EWG) nr 4000/87(5), stosownie do terminów występujących w Nomenklaturze Scalonej opartej na Systemie Zharmonizowanym;

jaja gotowane w skorupkach i formowane produkty jajeczne, takie jak cylindryczne "jaja długie" były sklasyfikowane w podpozycji pozycji 21.07 (przetwory spożywcze gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone) Wspólnej Taryfy Celnej obowiązującej do dnia 31 grudnia 1987 r.; powyższe produkty jajeczne nie były więc uważane za produkty objęte załącznikiem II Traktatu; wraz ze wprowadzeniem Nomenklatury Scalonej produkty te są obecnie klasyfikowane w kodach CN 0407 (jaja ptasie, w skorupkach, świeże, zakonserwowane lub gotowane) lub 0408 (jaja ptasie, bez skorupek i żółtek, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, mrożone lub inaczej zakonserwowane, zawierające dodatek cukru albo innego środka słodzącego lub nie); jaja gotowane w skorupce i formowane produkty jajeczne można wykorzystywać w ten sam sposób lub w zastępstwie, jak jaja zakonserwowe, w skorupce lub bez skorupki; jaja zakonserwowane znajdują się w wyżej wymienionym załączniku II i są dlatego wyszczególnione w rozporządzeniu (EWG) nr 2771/75; logiczne i pożądane jest, aby jaja gotowane w skorupce i formowane produkty jajeczne zostały również ujęte w wymienionym rozporządzeniu;

rozporządzenie (EWG) nr 2658/87 powinno stracić moc;

należy dostosować wiele rozporządzeń dotyczących sektora jaj w celu uwzględnienia stosowania nowej nomenklatury; na podstawie art. 15 rozporządzenia (EWG) nr 2658/87 dokonywane mogą być jedynie zmiany o charakterze czysto technicznym; odpowiednio, należy wprowadzić przepisy, aby wszystkie inne dostosowania były przeprowadzane zgodnie z procedurą przewidzianą w art. 17 rozporządzenia (EWG) nr 2771/75, pod warunkiem że takie dostosowania wynikają wyłącznie z wprowadzania Systemu Zharmonizowanego,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W rozporządzeniu (EWG) nr 2771/75 wprowadza się następujące zmiany:

1. artykuł 1 otrzymuje brzmienie:

"Artykuł 1

1. Wspólna organizacja rynku jaj obejmuje następujące produkty:

Kod CN

Wyszczególnienie

a) 0407 00 11

0407 00 19

0407 00 30

Jaja drobiu w skorupkach, świeże, zakonserwowane albo gotowane

b) 0408 11 10

0408 19 11

0408 19 19

0408 91 10

0408 99 10

Jaja bez skorupek i żółtka jaj, nadające się do spożycia przez ludzi, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, mrożone lub inaczej zakonserwowane, zawierające dodatek cukru albo innego środka słodzącego lub nie

2. Do celów niniejszego rozporządzenia:

a) »jaja w skorupkach« oznaczają jaja drobiu w skorupkach, świeże, konserwowe albo gotowane, inne niż jaja wylęgowe, określone w lit. b);

b) »jaja wylęgowe« oznaczają jaja drobiu wylęgowe;

c) »produkty całe« oznaczają jaja ptasie pozbawione skorupek, zawierające dodatek cukru albo innego środka słodzącego lub nie, nadające się do spożycia przez ludzi;

d) »produkty oddzielone« oznaczają żółtka jaj ptasich, zawierające dodatek cukru albo innego środka słodzącego lub nie, nadające się do spożycia przez ludzi;

e) »kwartał« oznacza okres trzech miesięcy rozpoczynający się dnia 1 lutego, dnia 1 maja, dnia 1 sierpnia lub dnia 1 listopada."

2. Załącznik I zastępuje się Załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Rozporządzenie (EWG) nr 4000/87 traci moc.

Artykuł  3

Zgodnie z procedurą przewidzianą w art. 17 rozporządzenia (EWG) nr 2771/75 Komisja dokona w rozporządzeniach Rady lub Komisji dotyczących wspólnej organizacji rynku jaj niezbędnych dostosowań technicznych wynikających ze stosowania art. 1.

Artykuł  4

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie z dniem jego opublikowania w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 1 stycznia 1988 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Luksemburgu, dnia 17 października 1988 r.

W imieniu Rady
Y. POTTAKIS
Przewodniczący

______

(1) Opinia wydana dnia 14 października 1988 r. (dotychczas nieopublikowana w Dzienniku Urzędowym).

(2) Dz.U. C 237 z 12.9.1988, str. 42.

(3) Dz.U. L 256 z 7.9.1987, str. 1.

(4) Dz.U. L 282 z 1.11.1975, str. 49.

(5) Dz.U. L 377 z 31.12.1987, str. 42.

ZAŁĄCZNIK 

"ZAŁĄCZNIK I
Kod CNWyszczególnienie
ex 0403Maślanka, mleko zsiadłe i śmietana kwaśna, jogurt, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, także zagęszczone lub zawierające dodatek cukru albo innego środka słodzącego lub aromatycznego lub zawierające dodatek kakao
1806Czekolada i inne przetwory spożywcze zawierające kakao
ex 1901Przetwory spożywcze z produktów objętych kodami 0401-0404, zawierające proszek kakaowy, gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone
1902 11 00Makarony niegotowane, nie nadziewane ani nie przygotowane inaczej, zawierające jaja
ex 1904Przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznianie lub prażenie zbóż lub produktów zbożowych (na przykład płatki kukurydziane); zboża inne niż kukurydza, w postaci ziarna, wstępnie obgotowane lub inaczej przygotowane, zawierające kakao
ex 1905Chleb, pieczywo cukiernicze, ciasta, ciastka, suchary i inne wyroby piekarnicze, zawierające kakao lub nie; opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne produkty:
1905 20- Piernik z dodatkiem imbiru i podobne
1905 30- Słodkie herbatniki (biskwity); wafle i opłatki
1905 40 00- Sucharki, tosty z chleba i podobne tosty
1905 90 40)
1905 90 50}- Pozostałe
1905 90 60)
1905 90 90)
ex 2105 00Lody śmietankowe i inne lody jadalne, zawierające kakao
ex 2208 90Wódki, likiery i inne napoje alkoholowe zawierające jaja lub żółtka jaj
ex 3502 10Albumina jaja:
- - Pozostała
3502 10 91- - - Suszona (w arkuszach, łuskach, płatkach, w proszku

itd.)

3502 10 99- - - Pozostała"

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.