Rozporządzenie 1365/2000 zmieniające rozporządzenie (EWG) nr 2759/75 w sprawie wspólnej organizacji rynku wieprzowiny

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2000.156.5

Akt jednorazowy
Wersja od: 29 czerwca 2000 r.

ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 1365/2000
z dnia 19 czerwca 2000 r.
zmieniające rozporządzenie (EWG) nr 2759/75 w sprawie wspólnej organizacji rynku wieprzowiny

RADA UNII EUROPEJSKIEJ,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską, w szczególności jego art. 37,

uwzględniając wniosek Komisji(1),

uwzględniając opinię Parlamentu Europejskiego(2),

uwzględniając opinię Komitetu Ekonomiczno-Społecznego(3),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Artykuł 4 rozporządzenia Rady (EWG) nr 2759/75(4) przewiduje cenę podstawową, która ma być ustalana corocznie odnośnie do niektórych prezentacji mięsa ze świń domowych. Zgodnie z podejściem przyjętym w celu reformy wspólnych organizacji rynków w ramach Agendy 2000 oraz w celu stworzenia producentom możliwości opracowania planów produkcyjnych na dłuższy okres należy ustalić cenę podstawową na czas nieograniczony, bez uszczerbku dla rewizji, które mogą być wymagane w przyszłości.

(2) Cena podstawowa musi być ustalona na poziomie umożliwiającym stabilizację cen rynkowych przy jednoczesnym uniknięciu tworzenia się nadwyżek strukturalnych we Wspólnocie.

(3) Cena podstawowa musi zostać ustalona dla jakości standardowej określonej w rozporządzeniu Rady (EWG) nr 3220/84 z dnia 13 listopada 1984 r. określającym wspólnotową skalę klasyfikacji tusz wieprzowych(5).

(4) Środki niezbędne dla wykonania rozporządzenia (EWG) nr 2759/75 powinny być przyjęte zgodnie z decyzją Rady 1999/468/WE z dnia 28 czerwca 1999 r. ustanawiającą procedury wykonywania uprawnień wykonawczych przyznanych Komisji(6),

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W rozporządzeniu (EWG) nr 2759/75 wprowadza się następujące zmiany:

1) w art. 4 ust. 1 otrzymuje brzmienie:

"1. Cena podstawowa mięsa ze świń domowych, w tuszach lub półtuszach (zwanych dalej »ubitymi świniami«) o standardowej jakości, wynosi 1.509,39 EUR za tonę od dnia 1 lipca 2000 r.

Standardową jakość określa się pod względem wagi oraz zawartości chudego mięsa w tuszach, ustalanych zgodnie z art. 2 ust. 2 i 3 rozporządzenia (EWG) nr 3220/84, w następujący sposób:

- tusze ważące od 60 do mniej niż 120 kg: klasa E,

- tusze ważące od 120 kg do180 kg: klasa R.";

2) skreśla się art. 4 ust. 4;

3) skreśla się art. 23;

4) artykuł 24 otrzymuje brzmienie:

"Artykuł 24

1. Komisja jest wspomagana przez Komitet Zarządzający ds. Wieprzowiny, zwany dalej »Komitetem«.

2. W przypadku dokonania odniesienia do niniejszego ustępu zastosowanie mają art. 4 i 7 decyzji 1999/468/WE.

Okres określony w art. 4 ust. 3 decyzji 1999/468/WE ustala się na dwa miesiące.

3. Komitet przyjmuje własny regulamin.".

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie trzeciego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Luksemburgu, dnia 19 czerwca 2000 r.

W imieniu Rady
L. CAPOULAS SANTOS
Przewodniczący

______

(1) Dz.U. C 86E z 24.3.2000, str. 5.

(2) Opinia Parlamentu Europejskiego z dnia 16 maja 2000 r. (dotychczas nieopublikowana w Dzienniku Urzędowym).

(3) Dz.U. C 168 z 16.6.2000, str. 17.

(4) Dz.U. L 282 z 1.11.1975, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 3290/94 (Dz.U. L 349 z 31.12.1994, str. 105).

(5) Dz.U. L 301 z 20.11.1984, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 3513/93 (Dz.U. L 320 z 22.12.1993, str. 5).

(6) Dz.U. L 184 z 17.7.1999, str. 23.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.