Rozporządzenie 1760/84 zmieniające rozporządzenie (EWG) nr 2670/81 ustanawiające szczegółowe przepisy wykonawcze dotyczące produkcji cukru przewyższającej kwotę

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.1984.165.19

Akt jednorazowy
Wersja od: 23 czerwca 1984 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (EWG) NR 1760/84
z dnia 22 czerwca 1984 r.
zmieniające rozporządzenie (EWG) nr 2670/81 ustanawiające szczegółowe przepisy wykonawcze dotyczące produkcji cukru przewyższającej kwotę

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 1785/81 z dnia 30 czerwca 1981 r. w sprawie wspólnej organizacji rynków w sektorze cukru(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 606/82(2), w szczególności jego art. 26 ust. 3,

a także mając na uwadze, co następuje:

artykuł 26 ust. 1 rozporządzenia (EWG) nr 1785/81 stanowi, że cukier wytworzony poza kwotą musi zostać wywieziony w niezmienionym stanie; do tej pory cukier wywożony był w postaci cukru białego lub cukru surowego; od pewnego czasu w coraz większym stopniu rozwinęła się produkcja syropów uzyskiwanych przed fazą krystalizacji i oferowanych do sprzedaży jako takie; takie syropy, aby mogły zostać wywiezione jako cukier C, musiały przejść fazę krystalizacji; w tych warunkach należy podjąć kroki w celu dostosowania odpowiednich przepisów w sprawie wywozu wymienionych syropów, produkowanych powyżej kwot A i B, w rozporządzeniu Komisji (EWG) nr 2670/81(3); w odniesieniu do metody rejestrowania ilości cukru wywożonego w postaci takich syropów, właściwe jest odniesienie do przepisów rozporządzenia Komisji (EWG) nr 1443/82 z dnia 8 czerwca 1982 r. ustanawiającego szczegółowe zasady stosowania systemu kwot w sektorze cukru(4), zmienionego rozporządzeniem (EWG) nr 434/84(5);

rozporządzenie (EWG) nr 1443/82 przewiduje w odniesieniu do produkcji syropów A i B możliwość stosowania dwóch metod określania zawartości cukru ekstraktywnego; w odniesieniu do syropów C stosuje się tylko jedną metodę; należy przewidzieć, w celu uniknięcia trudności administracyjnych, że takie syropy produkowane przez inne przedsiębiorstwa cukrownicze nie powinny być wykorzystywane do zastąpienia produktów wywożonych;

środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Cukru,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W rozporządzeniu (EWG) nr 2670/81 wprowadza się następujące zmiany:

1) w art. 1 ust. 1 akapit drugi tiret pierwsze otrzymuje brzmienie:

"- jako cukier biały lub cukier surowy, niedenaturowany lub jako syropy uzyskane przed fazą krystalizacji objęte podpozycją 17.02 D II Wspólnej Taryfy Celnej lub jako izoglukoza w stanie niezmienionym,".

2) w art. 1 ust. 1 dodaje się akapit czwarty w brzmieniu:

"Ilość cukru wywożona w postaci syropów określonych w akapicie drugim tiret pierwsze ustalana jest na podstawie zawartości cukru ekstraktywnego, ustalonej zgodnie z art. 1 ust. 5 akapit drugi rozporządzenia Komisji (EWG) nr 1443/82 (1)

______

(1) Dz.U. L 158 z 9.6.1982, str. 17.".

3) w art. 2 ust. 2 akapit drugi otrzymuje brzmienie:

"Jednakże przedmiotowy producent może przy wywozie zastąpić cukier C innym cukrem białym lub surowym w niezmienionym stanie objętym pozycją 17.01 Wspólnej Taryfy Celnej lub zastąpić izoglukozę C inną izoglukozą, gdy zostały wyprodukowane przez innego producenta posiadającego siedzibę na terytorium tego samego Państwa Członkowskiego. W tym wypadku producent, który zastępuje produkty, uiszcza w przypadku cukru kwotę 1,25 ECU na 100 kilogramów cukru wyrażonego jako cukier biały oraz w przypadku izoglukozy kwotę 1,25 ECU na 100 kilogramów suchej masy."

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie trzeciego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 22 czerwca 1984 r.

W imieniu Komisji
Poul DALSAGER
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 177 z 1.7.1981, str. 4.

(2) Dz.U. L 74 z 18.3.1982, str. 1.

(3) Dz.U. L 262 z 16.9.1981, str. 14.

(4) Dz.U. L 158 z 9.6.1982, str. 17.

(5) Dz.U. L 51 z 22.2.1984, str. 13.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.