Rozporządzenie 1760/84 zmieniające rozporządzenie (EWG) nr 2670/81 ustanawiające szczegółowe przepisy wykonawcze dotyczące produkcji cukru przewyższającej kwotę
Dz.U.UE.L.1984.165.19
Akt jednorazowyROZPORZĄDZENIE KOMISJI (EWG) NR 1760/84
z dnia 22 czerwca 1984 r.
zmieniające rozporządzenie (EWG) nr 2670/81 ustanawiające szczegółowe przepisy wykonawcze dotyczące produkcji cukru przewyższającej kwotę
uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 1785/81 z dnia 30 czerwca 1981 r. w sprawie wspólnej organizacji rynków w sektorze cukru(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 606/82(2), w szczególności jego art. 26 ust. 3,
a także mając na uwadze, co następuje:
artykuł 26 ust. 1 rozporządzenia (EWG) nr 1785/81 stanowi, że cukier wytworzony poza kwotą musi zostać wywieziony w niezmienionym stanie; do tej pory cukier wywożony był w postaci cukru białego lub cukru surowego; od pewnego czasu w coraz większym stopniu rozwinęła się produkcja syropów uzyskiwanych przed fazą krystalizacji i oferowanych do sprzedaży jako takie; takie syropy, aby mogły zostać wywiezione jako cukier C, musiały przejść fazę krystalizacji; w tych warunkach należy podjąć kroki w celu dostosowania odpowiednich przepisów w sprawie wywozu wymienionych syropów, produkowanych powyżej kwot A i B, w rozporządzeniu Komisji (EWG) nr 2670/81(3); w odniesieniu do metody rejestrowania ilości cukru wywożonego w postaci takich syropów, właściwe jest odniesienie do przepisów rozporządzenia Komisji (EWG) nr 1443/82 z dnia 8 czerwca 1982 r. ustanawiającego szczegółowe zasady stosowania systemu kwot w sektorze cukru(4), zmienionego rozporządzeniem (EWG) nr 434/84(5);
rozporządzenie (EWG) nr 1443/82 przewiduje w odniesieniu do produkcji syropów A i B możliwość stosowania dwóch metod określania zawartości cukru ekstraktywnego; w odniesieniu do syropów C stosuje się tylko jedną metodę; należy przewidzieć, w celu uniknięcia trudności administracyjnych, że takie syropy produkowane przez inne przedsiębiorstwa cukrownicze nie powinny być wykorzystywane do zastąpienia produktów wywożonych;
środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Cukru,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Sporządzono w Brukseli, dnia 22 czerwca 1984 r.
W imieniu Komisji | |
Poul DALSAGER | |
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 177 z 1.7.1981, str. 4.
(2) Dz.U. L 74 z 18.3.1982, str. 1.
(3) Dz.U. L 262 z 16.9.1981, str. 14.
(4) Dz.U. L 158 z 9.6.1982, str. 17.
(5) Dz.U. L 51 z 22.2.1984, str. 13.