Rozporządzenie 177/94 zmieniające rozporządzenie (EWG) nr 2568/91 w sprawie właściwości oliwy z oliwek i oleju z wytłoczyn oliwek oraz w sprawie odpowiednich metod analizy
Dz.U.UE.L.1994.24.33
Akt jednorazowyROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 177/94
z dnia 28 stycznia 1994 r.
zmieniające rozporządzenie (EWG) nr 2568/91 w sprawie właściwości oliwy z oliwek i oleju z wytłoczyn oliwek oraz w sprawie odpowiednich metod analizy
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady 136/66/EWG z dnia 22 września 1966 r. w sprawie ustanowienia wspólnej organizacji rynku olejów i tłuszczów(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 3179/93(2), w szczególności jego art. 35a,
a także mając na uwadze, co następuje:
rozporządzenie Komisji (EWG) nr 2568/91(3), ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 620/93(4) określa właściwości różnych rodzajów oliwy z oliwek i oleju z wytłoczyn oliwek oraz odpowiednie metody analizy;
załącznik XII do rozporządzenia (EWG) nr 2568/91 przewiduje tolerancję dla stopni klasyfikacji niektórych rodzajów oliwy z pierwszego tłoczenia, która ma być stosowana w ograniczonym okresie; w świetle doświadczenia w stosowaniu tolerancji 0,5 w odniesieniu do działań dotyczących interwencji, a także w interesie należytego zarządzania systemem interwencyjnym powyższa tolerancja powinna zostać zniesiona;
załącznik XIV powinien zostać zmieniony w celu lepszego uwzględniania naturalnych właściwości niektórych oliw z oliwek; niezbędna jest poprawa niektórych błędów w tekście rozporządzenia (EWG) nr 2568/91;
środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Olejów i Tłuszczów,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Sporządzono w Brukseli, dnia 28 stycznia 1994 r.
W imieniu Komisji | |
René STEICHEN | |
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. 172 z 30.9.1966, str. 3025/66.
(2) Dz.U. L 285 z 20.11.1993, str. 9.
(3) Dz.U. L 248 z 5.9.1991, str. 1.
(4) Dz.U. L 66 z 18.3.1993, str. 29.