Rozporządzenie 52/82 zmieniające rozporządzenie (EWG) nr 2182/77 ustanawiające szczegółowe zasady sprzedaży mrożonej wołowiny pochodzącej z zapasów interwencyjnych, przeznaczonej do przetworzenia we Wspólnocie

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.1982.7.11

Akt jednorazowy
Wersja od: 12 stycznia 1982 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (EWG) NR 52/82
z dnia 11 stycznia 1982 r.
zmieniające rozporządzenie (EWG) nr 2182/77 ustanawiające szczegółowe zasady sprzedaży mrożonej wołowiny pochodzącej z zapasów interwencyjnych, przeznaczonej do przetworzenia we Wspólnocie

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 805/68 z dnia 27 czerwca 1968 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku wołowiny i cielęciny(1), ostatnio zmienione Aktem Przystąpienia Grecji, w szczególności jego art. 7 ust. 3,

a także mając na uwadze, co następuje:

rozporządzenie Komisji (EWG) nr 2182/77(2), ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 983/81(3), ustanowiło szczegółowe przepisy wykonawcze dotyczące sprzedaży mrożonej wołowiny pochodzącej z zapasów interwencyjnych, przeznaczonej do przetworzenia, rozporządzenie to ustala współczynniki stosowane do wyznaczenia ilości mrożonego mięsa bez kości zawartego w określonej ilości konserw;

jeśli konserwy zawierają 20 % lub więcej, ale mniej niż 40 % mięsa, praktyka wykazuje, że ilość mięsa wymaganego do produkcji niektórych produktów różni się, z przyczyn niezależnych od podmiotów gospodarczych, od ilości wynikającej z zastosowania ustalonego współczynnika; sytuacja ta jest przyczyną trudności, z jakimi boryka się wiele zakładów przetwórczych, dlatego wydaje się koniecznym wyrażenie zgody na zastosowanie szczególnych procedur kontrolnych;

Komitet Zarządzający ds. Wołowiny i Cielęciny nie wydał opinii w terminie wyznaczonym przez jego przewodniczącego,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W art. 1 ust. 2 rozporządzenia (EWG) nr 2182/77 dodaje się następujący akapit:

"Jeśli ilość mięsa wymagana do wytworzenia rodzaju produktu wskazanego w I.4 załącznika znacznie różni się od ilości wynikającej z zastosowania współczynnika 0,30 przeznaczonego dla tego rodzaju, właściwy organ może, działając w ramach systemu nadzoru administracyjnego, przyjąć indywidualny dowód ilości mrożonego mięsa wymaganego do wytworzenia produktu w przypadku gdy zażąda tego nabywca określony w ust. 1."

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 19 stycznia 1982 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 11 stycznia 1982 r.

W imieniu Komisji
Poul DALSAGER
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 148 z 28.6.1968, str. 24.

(2) Dz.U. L 251 z 1.10.1977, str. 60.

(3) Dz.U. L 99 z 10.4.1981, str. 30.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.