Rozporządzenie 1201/95 zmieniające załącznik VI do rozporządzenia (EWG) nr 2092/91 w sprawie produkcji ekologicznej produktów rolnych oraz znakowania produktów rolnych i środków spożywczych

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.1995.119.9

Akt jednorazowy
Wersja od: 30 maja 1995 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 1201/95
z dnia 29 maja 1995 r.
zmieniające załącznik VI do rozporządzenia (EWG) nr 2092/91 w sprawie produkcji ekologicznej produktów rolnych oraz znakowania produktów rolnych i środków spożywczych

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską, uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2092/91 z dnia 24 czerwca 1991 r. w sprawie produkcji ekologicznej produktów rolnych oraz znakowania produktów rolnych i środków spożywczych(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (EWG) nr 2381/94(2), w szczególności jego art. 13,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 207/93 z dnia 29 stycznia 1993 r. określające treść załącznika VI do rozporządzenia (EWG) nr 2092/91 w sprawie produkcji ekologicznej produktów rolnych oraz znakowania produktów rolnych i środków spożywczych oraz ustanawiające szczegółowe zasady w celu wykonania przepisów art. 5 ust. 4 tego rozporządzenia(3), w szczególności jego art. 3,

a także mając na uwadze, co następuje:

niektóre Państwa Członkowskie powiadomiły inne Państwa Członkowskie oraz Komisję, że zostały udzielone zezwolenia na używanie niektórych składników pochodzenia rolnego nie wymienionych w sekcji C załącznika VI do rozporządzenia (EWG) nr 2092/91; w przypadku niektórych z tych produktów zauważono, że ich produkcja jest niewystarczająca we Wspólnocie; dlatego produkty te powinny być wprowadzone do sekcji C załącznika VI;

okazało się, że produkcja organicznych upraw cykorii, octu otrzymywanego z różnych sfermentowanych napojów oraz dużych ilości przypraw i ziół we Wspólnocie osiągnęła znaczącą skalę; dlatego też cykoria, ocet, przyprawy i zioła powinny być skreślone z sekcji C załącznika VI;

wykaz pozytywny głównych przypraw i ziół, które nie są dostępne w ramach produkcji organicznej w odpowiednich ilościach we Wspólnocie Europejskiej zostanie sporządzony najszybciej, jak to możliwe; do czasu przyjęcia tego wykazu, procedura określona w art. 3 rozporządzenia (EWG) nr 207/93 może być stosowana z zastrzeżeniem warunków ustalonych w tym artykule;

środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu określonego w art. 14 rozporządzenia (EWG) nr 2092/91,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Załącznik VI do rozporządzenia (EWG) nr 2092/91 jest zmieniony, jak określono w załączniku do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie siódmego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Produkty określone w tiret pierwszym i czwartym załącznika do niniejszego rozporządzenia, mogą nadal być używane na warunkach stosowanych dotychczas przez okres trzech miesięcy od daty wejścia w życie rozporządzenia.

Produkty określone w tiret trzecim załącznika do niniejszego rozporządzenia, mogą nadal być używane na warunkach stosowanych dotychczas przez okres siedmiu miesięcy od daty wejścia w życie rozporządzenia.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 29 maja 1995 r.

W imieniu Komisji
Franz FISCHLER
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 198 z 22.7.1991, str. 1.

(2) Dz.U. L 255 z 1.10.1994, str. 84.

(3) Dz.U. L 25 z 2.2.1993, str. 5.

ZAŁĄCZNIK

W sekcji C załącznika VI do rozporządzenia (EWG) nr 207/93 i zmienionej rozporządzeniem Komisji (WE) nr 468/94(1), wprowadza się następujące zmiany:

– następujący produkt skreśla się z podsekcji C.1.1.:

cykoria,

– następujące produkty dodaje się do podsekcji C.1.1. po "Acerola":

suszony sproszkowany banan (Musa L.)

agrest (Ribes crispa L.)

suszone sproszkowane truskawki (Fragaria L.)

suszone maliny (Ribus idaeus L.)

suszone czerwone porzeczki (Ribes rubrum L.)

– podsekcja C.1.2. zatytułowana "Jadalne przyprawy i zioła" otrzymuje brzmienie:

"C.1.2. Jadalne przyprawy i zioła

-",

– w podsekcji C.2.3. skreśla się produkt "ocet inny niż ocet otrzymywany z wina".

______

(1) Dz.U. L 59 z 3.3.1994, str. 1.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.