Rozporządzenie 2940/80 zmieniające rozporządzenie (EWG) nr 1963/79 ustanawiające szczegółowe zasady stosowania refundacji produkcyjnych do oliwy z oliwek wykorzystywanej w produkcji niektórej żywności konserwowanej

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.1980.305.17

Akt jednorazowy
Wersja od: 14 listopada 1980 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (EWG) NR 2940/80
z dnia 13 listopada 1980 r.
zmieniające rozporządzenie (EWG) nr 1963/79 ustanawiające szczegółowe zasady stosowania refundacji produkcyjnych do oliwy z oliwek wykorzystywanej w produkcji niektórej żywności konserwowanej

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,

uwzględniając rozporządzenie Rady 136/66/EWG z dnia 22 września 1966 r. w sprawie ustanowienia wspólnej organizacji rynku olejów i tłuszczów(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 1917/80(2),

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2749/78 z dnia 23 listopada 1978 r. w sprawie handlu olejami i tłuszczami między Wspólnotą a Grecją(3),

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 591/79 z dnia 26 marca 1979 r. ustanawiające ogólne zasady dotyczące refundacji produkcyjnych do oliwy z oliwek wykorzystywanej w produkcji niektórej żywności konserwowanej(4), w szczególności jego art. 9,

a także mając na uwadze, co następuje:

artykuł 4 ust. 1 i art. 5 ust. 2 rozporządzenia (EWG) nr 591/79 stanowią, iż oliwa z oliwek produkowana we Wspólnocie i wykorzystywana w produkcji konserwowanej żywności kwalifikuje się do refundacji produkcyjnej wraz z kwotą pomocy w odniesieniu do konsumpcji obowiązującej w dniu dokonania refundacji;

oliwa z oliwek pochodząca ze Wspólnoty, wykorzystywana w produkcji żywności konserwowanej i nabywana przez producentów w opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej pięciu litrów kwalifikuje się do pomocy w odniesieniu do konsumpcji określonej w art. 11 rozporządzenia 136/66/EWG; jedynie oliwa z oliwek wytwarzana we Wspólnocie i nabywana w ilościach hurtowych przez producentów konserw może kwalifikować się do kwoty refundacji produkcyjnej określonej w art. 4 ust. 1 i art. 5 ust. 2 rozporządzenia (EWG) nr 591/79; rozporządzenie (EWG) nr 1963/79(5) należy odpowiednio zmienić;

środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Olejów i Tłuszczów,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W rozporządzeniu (EWG) nr 1963/79 wprowadza się następujące zmiany:

1. W art. 1 lit. a) otrzymuje brzmienie:

"a) ilość oliwy z oliwek w podziale według pochodzenia i formy opakowania, wprowadzana do fabryki;".

2. Dodaje się art. 9 lit. a) w brzmieniu:

"Artykuł 9 lit. a)

Do celów obliczania kwoty refundacji, przepisy art. 4 ust. 1 akapit drugi lub art. 5 ust. 2. rozporządzenia (EWG) nr 591/79 stosuje się jedynie wówczas gdy oliwa z oliwek wykorzystywana w produkcji konserw została wytworzona we Wspólnocie i nabyta przez producenta w opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej pięciu litrów."

Artykuł 2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie z dniem jego opublikowania w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 13 listopada 1980 r.

W imieniu Komisji
Finn GUNDELACH
Wiceprzewodniczący

__________

(1) Dz.U. L 172 z 30.9.1966, str. 3025/66.

(2) Dz.U. L 186 z 19.7.1980, str. 1.

(3) Dz.U. L 331 z 28.11.1978, str. 1.

(4) Dz.U. L 78 z 30.3.1979, str. 2.

(5) Dz.U. L 227 z 7.9.1979, str. 10.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.