Rozporządzenie 393/87 zmieniające rozporządzenie (EWG) nr 1963/79 ustanawiające szczegółowe zasady stosowania refundacji produkcyjnych do oliwy z oliwek wykorzystywanej w produkcji niektórych konserwowanych środków spożywczych

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.1987.40.9

Akt jednorazowy
Wersja od: 10 lutego 1987 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (EWG) NR 393/87
z dnia 9 lutego 1987 r.
zmieniające rozporządzenie (EWG) nr 1963/79 ustanawiające szczegółowe zasady stosowania refundacji produkcyjnych do oliwy z oliwek wykorzystywanej w produkcji niektórych konserwowanych środków spożywczych

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,

uwzględniając rozporządzenie Rady nr 136/66/EWG z dnia 22 września 1966 r. w sprawie ustanowienia wspólnej organizacji rynku olejów i tłuszczów(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 1454/86(2),

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 591/79 z dnia 26 marca 1979 r. ustanawiające ogólne zasady dotyczące refundacji produkcyjnych do oliwy z oliwek wykorzystywanej w produkcji niektórych konserwowanych środków spożywczych(3), ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 3788/85(4), w szczególności jego art. 9,

a także mając na uwadze, co następuje:

artykuł 2 ust. 3 rozporządzenia Komisji (EWG) nr 1963/79(5) przewiduje, że żądanie weryfikacji jest ważne jedynie w odniesieniu do procesu produkcyjnego, który zostanie zakończony przed upływem trzeciego miesiąca po złożeniu wniosku; doświadczenie wykazało, że okres ten jest nieodpowiedni z technicznego punktu widzenia w odniesieniu do niektórych procesów produkcyjnych przetwarzanej żywności, w którym oliwa z oliwek nie jest wykorzystywana jedynie jako środek konserwujący, ale również jako aktywny składnik w przygotowaniu gotowego produktu; w celu umożliwienia korzystania z refundacji produkcyjnych tak konserwowanej żywności należy przyjąć przepisy umożliwiające Państwom Członkowskim ustalenie okresu maksymalnie ośmiu miesięcy w odniesieniu do tych produktów, dla których ustanowiony trzymiesięczny okres jest nieodpowiedni z uwagi na ich dłuższy czas przygotowania;

środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Olejów i Tłuszczów,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W art. 2 ust. 3 rozporządzenia (EWG) nr 1963/79 dodaje się akapit drugi w brzmieniu:

"Jednakże Państwa Członkowskie mogą przewidzieć dłuższy okres, nieprzekraczający ośmiu miesięcy, gdy do celów procesu produkcyjnego konserwowanej żywności niezbędne jest, aby oliwa pozostawała w kontakcie z rybami lub warzywami przez okres dłuższy niż okres przewidziany w akapicie pierwszym."

Artykuł 2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie trzeciego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 9 lutego 1987 r.

W imieniu Komisji
Frans ANDRIESSEN
Wiceprzewodniczący

______

(1) Dz.U. 172 z 30.9.1966, str. 3025/66.

(2) Dz.U. L 133 z 21.5.1986, str. 8.

(3) Dz.U. L 78 z 30.3.1979, str. 2.

(4) Dz.U. L 367 z 31.12.1985, str. 1.

(5) Dz.U. L 227 z 7.9.1979, str. 10.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.