Rozporządzenie 317/93 zmieniające rozporządzenie (EWG) nr 1906/90 w sprawie niektórych norm handlowych w odniesieniu do mięsa drobiowego

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.1993.37.8

Akt jednorazowy
Wersja od: 13 lutego 1993 r.

ROZPORZĄDZENIE RADY (EWG) NR 317/93
z dnia 9 lutego 1993 r.
zmieniające rozporządzenie (EWG) nr 1906/90 w sprawie niektórych norm handlowych w odniesieniu do mięsa drobiowego

RADA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2777/75 z dnia 29 października 1975 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku mięsa drobiowego(1), w szczególności jego art. 2 ust. 2,

uwzględniając wniosek Komisji,

a także mając na uwadze, co następuje:

rozporządzenie (EWG) nr 1906/90(2) ustanawia niektóre normy handlowe w odniesieniu do mięsa drobiowego;

definicje mięsa drobiowego zawarte w rozporządzeniu (EWG) nr 1906/90 powinny zostać zmienione tak, aby wykluczyć wszystkie rodzaje przetworów mięsa drobiowego;

w celu odpowiedniego uwzględnienia warunków w obrocie mięsem drobiowym na poziomie handlu detalicznego Państwa Członkowskie powinny mieć możliwość ustanowienia szczególnych wymogów dotyczących temperatury rozbioru i składowania świeżego mięsa drobiowego w handlu detalicznym,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W rozporządzeniu (EWG) nr 1906/90 wprowadza się następujące zmiany:

"1) »mięso drobiowe« oznacza: mięso drobiowe nadające się do spożycia przez ludzi, które nie zostało poddane innej obróbce niż schłodzenie;"

2. W art. 2 pkt 5 otrzymuje brzmienie:

"5) »świeże mięso drobiowe« oznacza: mięso drobiowe nieusztywnione wskutek procesu wychładzania, które ma być utrzymywane w temperaturze nie niższej niż -2 °C i nie wyższej niż 4 °C przez cały czas; jednakże Państwa Członkowskie mogą ustalić różne wymogi dotyczące temperatury rozbioru i składowania świeżego mięsa drobiowego w sklepach detalicznych lub w pomieszczeniach przylegających do punktów sprzedaży, gdzie dokonuje się rozbioru oraz składuje mięso w celu sprzedaży konsumentowi na miejscu;".

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie siódmego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Jednakże przepisy art. 1 pkt 1 wchodzą w życie z dniem 1 stycznia 1994 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 9 lutego 1993 r.

W imieniu Rady
B. WESTH
Przewodniczący

______

(1) Dz.U. L 282 z 1.11.1975, str. 77. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 1235/89 (Dz.U. L 128 z 11.5.1989, str. 29).

(2) Dz.U. L 173 z 6.7.1990, str. 1.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.