Rozporządzenie 1593/98 zmieniające rozporządzenie (EWG) nr 1764/86 w odniesieniu do minimalnych wymagań jakości dla przetworów z pomidorów objętych systemem pomocy produkcyjnej

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.1998.208.17

Akt jednorazowy
Wersja od: 24 lipca 1998 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 1593/98
z dnia 23 lipca 1998 r.
zmieniające rozporządzenie (EWG) nr 1764/86 w odniesieniu do minimalnych wymagań jakości dla przetworów z pomidorów objętych systemem pomocy produkcyjnej

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 2201/96 z dnia 28 października 1996 r. w sprawie wspólnej organizacji rynków przetworów owocowych i warzywnych(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 2199/97(2), w szczególności jego art. 4 ust. 9,

a także mając na uwadze, co następuje:

artykuł 6 rozporządzenia (WE) nr 2201/96 przewiduje, że ilości wyprodukowane zgodnie z minimalnymi cenami mają być podstawą rozdysponowania kontyngentu między przetwórców, Państwa Członkowskie i grupy produktów; ilości wyprodukowane poza kontyngentem po cenie minimalnej w czasie jednego roku gospodarczego są brane pod uwagę przy ustalaniu kontyngentu na następny rok gospodarczy; w rezultacie należy przewidzieć możliwość poddania gotowych produktów uzyskiwanych z tych ilości tym samym minimalnym wymaganiom jakości, co produkty otrzymywane z ilości objętych kontyngentem kwalifikującym się do pomocy produkcyjnej;

artykuł 7 ust. 2 lit. c) rozporządzenia Komisji (WE) nr 504/97 z dnia 19 marca 1997 r. ustanawiającego szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 2201/96 w zakresie systemu pomocy produkcyjnej dla przetworów owocowych i warzywnych(3), ostatnio zmienionego rozporządzeniem (WE) nr 1590/98(4), ustala, że ilości nieobjęte kontyngentem, za które zapłacono cenę minimalną, muszą być zawarte w umowach przetwórczych;

doświadczenie zdobyte w sektorze przetwórstwa pomidorów wskazuje, że niektóre minimalne wymagania jakości muszą być zaostrzone w przypadku soku pomidorowego;

środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Przetworów Owocowych i Warzywnych,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W rozporządzeniu Komisji (EWG) nr 1764/86(5) wprowadza się następujące zmiany:

1) tytuł otrzymuje brzmienie:

"Rozporządzenie Komisji (EWG) nr 1764/86 z dnia 27 maja 1986 r. ustanawiające minimalne wymagania jakości dla przetworów z pomidorów objętych systemem pomocy produkcyjnej";

2) artykuł 1 otrzymuje brzmienie:

"Artykuł 1

Niniejsze rozporządzenie ustanawia minimalne wymagania jakości, które spełniają produkty bazujące na pomidorach, określone w art. 1 ust. 2 rozporządzenia Komisji (WE) nr 504/97(*), w przypadku:

a) produktów objętych kontyngentem kwalifikującym do pomocy produkcyjnej, przewidzianej w art. 2 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 2201/96;

b) produktów opartych na pomidorach nieobjętych kontyngentem, dostarczonych w ramach umów przetwórczych, określonych w art. 7 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 504/97 i za które płaci się cenę minimalną.

______

(*) Dz.U. L 78 z 20.3.1997, str. 14.";

3) w art. 2 wyrazy "rozporządzenia (EWG) nr 1599/84" zastępuje się wyrazami "rozporządzenia (WE) nr 504/97";

4) w art. 3 tiret drugie wyrazy "w art. 1 rozporządzenia (EWG) nr 1599/84" zastępuje się "w art. 1 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 504/97";

5) w art. 8 wyrazy "w art. 1 ust. 2 lit. n) i o) rozporządzenia (EWG) nr 1599/84" zastępuje się wyrazami "w art. 1 ust. 2 lit. k) i l) rozporządzenia (WE) nr 504/97";

6) w art. 10 ust. 3 lit. a) otrzymuje brzmienie:

"a) obecność jakichkolwiek obcych materiałów roślinnych można ustalić tylko przez wnikliwe badanie gołym okiem. Jednakże określone soki i koncentraty mogą zawierać skórki i pestki, w granicach ustanowionych w art. 1 ust. 2 lit. k) i l) rozporządzenia (WE) nr 504/97;";

7) w art. 10 ust. 4 dodaje się literę f) w brzmieniu:

"f) całkowitą zawartość kwasu mlekowego nieprzekraczająca 1 % zawartości suchej masy, pomniejszoną o wszelką dodaną sól kuchenną, w przypadku soku pomidorowego.";

8) w art. 11 wyrazy "lit. m) rozporządzenia (EGW) nr 1599/84" zastępuje się wyrazami "lit. j) rozporządzenia (WE) nr 504/97".

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie trzeciego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 23 lipca 1998 r.

W imieniu Komisji
Franz FISCHLER
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 297 z 21.11.1996, str. 29.

(2) Dz.U. L 303 z 6.11.1997, str. 1.

(3) Dz.U. L 78 z 20.3.1997, str. 14.

(4) Dz.U. L 208 z 24.7.1998. str. 11.

(5) Dz.U. L 153 z 7.6.1986, str. 1.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.