Rozporządzenie 3279/92 zmieniające rozporządzenie (EWG) nr 1601/91 ustanawiające ogólne zasady dotyczące definicji, opisu i prezentacji win aromatyzowanych, aromatyzowanych napojów winopochodnych i aromatyzowanych koktajli winopodobnych

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.1992.327.1

Akt jednorazowy
Wersja od: 13 listopada 1992 r.

ROZPORZĄDZENIE RADY (EWG) NR 3279/92
z dnia 9 listopada 1992 r.
zmieniające rozporządzenie (EWG) nr 1601/91 ustanawiające ogólne zasady dotyczące definicji, opisu i prezentacji win aromatyzowanych, aromatyzowanych napojów winopochodnych i aromatyzowanych koktajli winopodobnych

RADA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską, w szczególności jego art. 43 i 100a,

uwzględniając wniosek Komisji(1),

we współpracy z Parlamentem Europejskim(2),

uwzględniając opinię Komitetu Ekonomiczno-Społecznego(3),

a także mając na uwadze, co następuje:

stosowanie ołowianych kapsuł lub folii jako pokrycia urządzeń zamykających pojemniki, w których przechowywane są wprowadzane na rynek wina aromatyzowane, aromatyzowane napoje winopochodne oraz aromatyzowane koktajle winopodobne, powinno zostać zakazane w celu zapobieżenia ryzyka skażenia, w szczególności poprzez przypadkowy kontakt z tymi produktami, jak również w celu zapobieżenia ryzyku skażenia środowiska naturalnego przez odpady zawierające ołów stosowany w tego rodzaju kapsułach czy foliach; producenci oraz użytkownicy takich kapsuł i folii powinni mieć czas na zastosowanie się do wspomnianego zakazu od dnia 1 stycznia 1993 r.; konieczne jest także, by produkty przechowywane w butelkach, zamykanych ołowianymi kapsułami lub folią, wyprodukowane przed wspomnianym terminem zostały zbyte do wyczerpania zapasów;

w celu lepszego uwzględnienia tradycyjnych metod produkcji konieczne jest przyjęcie odpowiednich definicji aromatyzowanych napojów winnych;

w rezultacie rozporządzenie (EWG) nr 1601/91(4) powinno zostać zmienione,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W rozporządzeniu (EWG) nr 1601/91 wprowadza się następujące zmiany:

1. W art. 2 ust. 3 lit. a) akapit pierwszy otrzymuje brzmienie:

"a) Sangria:

napój uzyskiwany z wina:

- aromatyzowany z dodatkiem naturalnych ekstraktów lub esencji z owoców cytrusowych,

- zawierający lub niezawierający soku z takich owoców,

- z możliwością:

- dodatku przypraw korzennych,

- słodzone,

- z dodatkiem CO2,

i o zawartości alkoholu wynoszącej mniej niż 12 % objętości".

2. Artykuł 2 ust. 3 lit. e) otrzymuje brzmienie:

"e) Kalte Ente:

aromatyzowany napój winopochodny uzyskiwany ze zmieszania wina, wina półmusującego lub wina półmusującego z dodatkiem CO2 z winem musującym lub winem musującym z dodatkiem CO2 i dodania naturalnych substancji cytrynowych lub ich ekstraktów, którego smak musi być jednoznacznie rozróżnialny. Gotowy produkt nie może zawierać mniej niż 25 % objętości wina musującego lub wina musującego z dodatkiem CO2".

3. W art. 8 dodaje się ustęp w brzmieniu:

"4a. Począwszy od dnia 1 stycznia 1993 r., butelkowane produkty objęte niniejszym rozporządzeniem nie mogą być przeznaczone do sprzedaży ani wprowadzane na rynek w zbiornikach wyposażonych w zamknięcia z ołowianych kapsuł lub folii. Jednakże, dopuszcza się zbyt produktów w butelkach wyposażonych przed wymienioną datą w takie kapsuły lub folię do czasu wyczerpania ich zapasów"

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie trzeciego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 9 listopada 1992 r.

W imieniu Rady
D. HURD
Przewodniczący Rady

______

(1) Dz.U. C 69 z 18.3.1992, str. 11.

(2) Dz.U. C 241 z 21.9.1992, str. 97, oraz decyzja z 28.10.1992 (dotychczas niepublikowana w Dzienniku Urzędowym).

(3) Dz.U. C 169 z 6.7.1992, str. 1.

(4) Dz.U. L 149 z 14.6.1991, str. 1.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.