Rozporządzenie 1267/95 zmieniające rozporządzenie (EWG) nr 1332/92 wprowadzające szczególne środki w odniesieniu do oliwek stołowych
Dz.U.UE.L.1995.123.4
Akt jednorazowyROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 1267/95
z dnia 29 maja 1995 r.
zmieniające rozporządzenie (EWG) nr 1332/92 wprowadzające szczególne środki w odniesieniu do oliwek stołowych
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską, w szczególności jego art. 43,
uwzględniając wniosek Komisji,
uwzględniając opinię Parlamentu Europejskiego(1),
a także mając na uwadze, co następuje:
rozporządzenie (EWG) nr 1332/92(2) przewiduje pomoc, z wkładem finansowym Wspólnoty, w odniesieniu do utworzenia kapitału obrotowego przeznaczonego na stabilizację podaży poprzez zapewnienie w szczególności finansowania składowania wymaganego dla odpowiedniego dopuszczania produktu na rynek; do celów przyznawania tej pomocy spółdzielnie i ich stowarzyszenia w danym sektorze mają być uważane, przez okres maksymalnie trzech lat, za równoważne z grupami producentów lub ich stowarzyszeniami;
uwzględniając obecną sytuację w Państwach Członkowskich będących producentami, okres trzech lat okazał się niewystarczający, aby wszystkie zainteresowane spółdzielnie i ich stowarzyszenia sfinalizowały przekształcenie w określone grupy lub ich stowarzyszenia; w rezultacie, aby zapobiec wstrzymywaniu finansowania kapitału obrotowego i aby umożliwić sfinalizowanie wymienionych przekształceń, termin ten powinien zostać przedłużony o rok,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Sporządzono w Brukseli, dnia 29 maja 1995 r.
W imieniu Rady | |
Ph. VASSEUR | |
Przewodniczący |
______
(1) Dz.U. C 126 z 22.5.1995.
(2) Dz.U. L 145 z 27.5.1992, str. 1.