Rozporządzenie 2626/95 zmieniające rozporządzenie (EWG) nr 1014/90 ustanawiające szczegółowe przepisy wykonawcze dla definicji, opisu i prezentacji napojów spirytusowych

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.1995.269.5

Akt jednorazowy
Wersja od: 11 listopada 1995 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 2626/95
z dnia 10 listopada 1995 r.
zmieniające rozporządzenie (EWG) nr 1014/90 ustanawiające szczegółowe przepisy wykonawcze dla definicji, opisu i prezentacji napojów spirytusowych

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 1576/89 z dnia 29 maja 1989 r. ustanawiające ogólne zasady definicji, opisu i prezentacji napojów spirytusowych(1), ostatnio zmienione Aktem Przystąpienia Austrii, Finlandii oraz Szwecji, w szczególności jego art. 1 ust. 4 lit. i) pkt 1 lit. b) oraz art. 15,

a także mając na uwadze, co następuje:

artykuł 6 rozporządzenia Komisji (EWG) nr 1014/90 z dnia 24 kwietnia 1990 r. ustanawiającego szczegółowe przepisy wykonawcze dla definicji, opisu i prezentacji napojów spirytusowych(2), ostatnio zmienionego rozporządzeniem (WE) nr 1712/95(3), zwiększył maksymalną zawartość alkoholu metylowego w niektórych spirytusach owocowych do 1.500 gramów na hektolitr alkoholu 100 % objętościowo, z zastrzeżeniem poddania ocenie stosowania tego przepisu przez Komisję, na podstawie wnikliwych badań nad możliwością obniżenia maksymalnej dopuszczalnej zawartości alkoholu metylowego;

badanie przeprowadzone przez Komisję wykazuje, że możliwe jest zmniejszenie maksymalnej zawartości alkoholu metylowego do poziomów podobnych do ustanowionych dla spirytusów owocowych w rozporządzeniu (EWG) nr 1576/89, aczkolwiek taka redukcja jest trudna w szczególności dla mniejszych gorzelni nieposiadających środków finansowych i technicznych pozwalających na szybkie dostosowanie się do maksymalnego limitu ustalonego na niższym poziomie; ze względów zdrowotnych pożądane byłoby zmniejszenie zawartości alkoholu metylowego w spirytusach owocowych do najniższego możliwego poziomu; dlatego proponuje się stopniowe wprowadzenie oraz wprowadzanie etapami nowego maksymalnego limitu dla alkoholu metylowego w spirytusach owocowych wymienionych w art. 6 rozporządzenia (EWG) nr 1014/90;

konieczne jest wprowadzenie środków przejściowych w celu dopuszczenia do sprzedaży produktów, które zostały zabutelkowane przed wejściem w życie nowego poziomu maksymalnej zawartości alkoholu metylowego;

środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Wykonawczego ds. Napojów Spirytusowych,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W art. 6 rozporządzenia (EWG) nr 1014/90 wprowadza się następujące zmiany:

1) Ustęp 2 otrzymuje brzmienie:

"2. Maksymalna zawartość alkoholu metylowego w spirytusach owocowych, otrzymywanych z owoców wymienionych w ust. 1, wynosi:

- 1.350 gramów na hektolitr alkoholu 100 % objętościowo, od dnia 1 stycznia 1998 r., oraz

- 1.200 gramów na hektolitr alkoholu 100 % objętościowo, od dnia 1 stycznia 2000 r., z wyjątkiem spirytusu otrzymywanego z gruszek odmiany Williams (Pyrus communis Williams)."

2) Dodaje się ust. 3 w brzmieniu:

"3. Produkty pochodzące ze Wspólnoty oraz przywożone, określone w ust. 1, zabutelkowane przed dniem 1 stycznia 1998 r. lub dniem 1 stycznia 2000 r., które odpowiadały zasadom dotyczącym zawartości alkoholu metylowego obowiązującym przed wymienionymi wyżej datami, można przechowywać w celu sprzedaży, wprowadzać do obrotu oraz wywozić."

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie siódmego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 10 listopada 1995 r.

W imieniu Komisji
Franz FISCHLER
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 160 z 12.6.1989, str. 1.

(2) Dz.U. L 105 z 25.4.1990, str. 9.

(3) Dz.U. L 163 z 14.7.1995, str. 4.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.