Rozporządzenie 3906/87 zmieniające rozporządzenia (EWG) nr 2759/75 w sprawie wspólnej organizacji rynku wieprzowiny oraz (EWG) nr 2766/75 ustanawiające wykaz produktów, dla których ustala się ceny zaporowe, i ustanawiające zasady ustalania ceny zaporowej tusz wieprzowych
Dz.U.UE.L.1987.370.11
Akt jednorazowyROZPORZĄDZENIE RADY (EWG) NR 3906/87
z dnia 22 grudnia 1987 r.
zmieniające rozporządzenia (EWG) nr 2759/75 w sprawie wspólnej organizacji rynku wieprzowiny oraz (EWG) nr 2766/75 ustanawiające wykaz produktów, dla których ustala się ceny zaporowe, i ustanawiające zasady ustalania ceny zaporowej tusz wieprzowych
uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą, w szczególności jego art. 42 i 43,
uwzględniając wniosek Komisji,
uwzględniając opinię Parlamentu Europejskiego(1),
uwzględniając opinię Komitetu Ekonomiczno-Społecznego(2),
a także mając na uwadze, co następuje:
Wspólnota jest umawiającą się stroną Międzynarodowej Konwencji w sprawie Zharmonizowanego Systemu Oznaczania i Kodowania Towarów, zwanego dalej "zharmonizowanym systemem", zastępującej Konwencję z dnia 15 grudnia 1950 r. w sprawie Nomenklatury Klasyfikacji Towarów w Taryfie Celnej;
rozporządzenie (EWG) nr 2658/87(3) ustanowiło z dniem 1 stycznia 1988 r. nomenklaturę scaloną towarów opartą na zharmonizowanym systemie, która będzie spełniać wymagania zarówno Wspólnej Taryfy Celnej, jak i statystyk w dziedzinie handlu zewnętrznego Wspólnoty;
w konsekwencji należy sformułować wyszczególnienie towarów i pozycje taryfowe wymienione w rozporządzeniu 2759/75(4), ostatnio zmienionym rozporządzeniem (EWG) nr 1475/86(5), zgodnie z nazewnictwem nomenklatury scalonej, opartej na zharmonizowanym systemie;
niektóre jadalne mączki i grysiki z mięsa lub podrobów zaliczane są do podpozycji objętych pozycją 02.06 obecnie obowiązującej Wspólnej Taryfy Celnej i są objęte rozporządzeniem (EWG) 2759/75; w Nomenklaturze Scalonej, tytułem uproszczenia, ustanowiona została jedna podpozycja obejmująca wszystkie jadalne mączki i grysiki z mięsa i podrobów; pożądane jest, aby omawiane mączki i grysiki były objęte rozporządzeniem Rady (EWG) nr 805/68 z dnia 27 czerwca 1968 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku wołowiny i cielęciny(6), ostatnio zmienionym rozporządzeniem (EWG) nr 3905/87(7); w konsekwencji produkty te nie powinny być dłużej objęte rozporządzeniem 2759/75;
ponieważ tłuszcze wieprzowe z kości lub odpadów nie są wymienione w załączniku II do Traktatu, są one wyłączone ze stosowania zawartych w Traktacie przepisów dotyczących rolnictwa, podczas gdy smalec i inne tłuszcze wieprzowe otrzymane z innych części tych zwierząt im podlegają; w zharmonizowanym systemie tłuszcze z kości lub odpadów zaklasyfikowane są do tej samej pozycji nomenklatury co smalec i inne tłuszcze wieprzowe; z powodu postępu technicznego w przetwarzaniu tłuszczów zwierzęcych nie ma możliwości odróżnienia tłuszczy z kości lub odpadów od smalcu i innych tłuszczów uzyskanych z trzody chlewnej; dlatego środki przyjęte w stosunku do smalcu i innych tłuszczów wieprzowych w zakresie handlu z państwami trzecimi oraz normy handlowe przyjęte w odniesieniu do smalcu i tłuszczów wieprzowych powinny zostać rozszerzone na smalec i tłuszcze z kości lub odpadów z trzody chlewnej;
przetwory homogenizowane z mięs, podrobów lub krwi, przetwory z krwi zwierząt i makaron nadziewany zawierający w masie więcej niż 20% kiełbas i podobnych produktów, mięs i podrobów, łącznie z tłuszczami, można zaklasyfikować zgodnie z ich istotnymi właściwościami do różnych podpozycji objętych pozycją nr 16.02 w obecnie obowiązującej Wspólnej Taryfie Celnej; w Nomenklaturze Scalonej ustanowiono pojedyncze podpozycje obejmujące wszystkie przetwory homogenizowane, przetwory z krwi dowolnych zwierząt i nadziewane makarony zawierające w masie więcej niż 20% kiełbas i podobnych produktów, mięs i podrobów, łącznie z tłuszczami dowolnego pochodzenia; pożądane jest, aby omawiane przetwory objęte wyżej wymienionymi podpozycjami Nomenklatury Scalonej były objęte rozporządzeniem (EWG) nr 2759/75;
sformułowanie wyszczególnienia towarów i pozycji taryfowych według nazewnictwa Nomenklatury Scalonej wymaga dostosowania, między innymi, rozporządzenia (EWG) nr 2766/75(8), ostatnio zmienionego rozporządzeniem (EWG) nr 1905/83(9), jak również rozporządzenia Rady (EWG) nr 2767/75 z dnia 29 października 1975 r. ustanawiającego ogólne zasady systemu "produktów pilotażowych i pochodnych" umożliwiającego ustalenie kwot dodatkowych w odniesieniu do wieprzowiny(10), ostatnio zmienionego rozporządzeniem (EWG) 1906/83(11); rozporządzenie (EWG) nr 2767/75 nie odzwierciedla rzeczywistości gospodarczej w zakresie ustalania kwot dodatkowych; w konsekwencji należy ustalić ceny śluzy dla wszystkich produktów objętych rozporządzeniem (EWG) 2759/75 i uchylić rozporządzenie (EWG) nr 2767/75;
liczne rozporządzenia w sektorze wieprzowiny muszą zostać dostosowane tak, aby uwzględnić stosowanie nowej nomenklatury; na mocy art. 15 rozporządzenia (EWG) nr 2658/87 dokonywane mogą być jedynie zmiany o charakterze technicznym; należy wprowadzić przepis, według którego wszystkie inne dostosowania rozporządzeń Rady i Komisji w sprawie wspólnego rynku wieprzowiny powinny być dokonywane zgodnie z procedurą ustanowioną w art. 24 rozporządzenia (EWG) nr 2759/75, pod warunkiem, że tego rodzaju dostosowania wymagane wskutek wprowadzenia zharmonizowanego systemu,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Sporządzono w Brukseli, dnia 22 grudnia 1987 r.
W imieniu Rady | |
N. WILHJELM | |
Przewodniczący |
_______
(1) Opinia wydana dnia 18 grudnia 1987 r. (dotychczas niepublikowana w Dzienniku Urzędowym).
(2) Opinia wydana dnia 16 grudnia 1987 r. (dotychczas niepublikowana w Dzienniku Urzędowym).
(3) Dz.U. L 265 z 7.09.1987, str. 1.
(4) Dz.U. L 282 z 1.11.1975, str. 1.
(5) Dz.U. L 133 z 21.05.1986, str. 39.
(6) Dz.U. L 148 z 28.06.1968, str. 24.
(7) Dz.U. L 370 z 30.12.1987, str. 7.
(8) Dz.U. L 282 z 1.11.1975, str. 25.
(9) Dz.U. L 190 z 14.07.1983, str. 1.
(10) Dz.U. L 282 z 1.11.1975, str. 29.
(11) Dz.U. L 190 z 14.07.1983, str. 4.