Dyrektywa 76/399/EWG wprowadzająca piątą zmianę do dyrektywy Rady z dnia 23 października 1962 r. dotyczącą zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich w odniesieniu do barwników mogących mieć zastosowanie w środkach spożywczych przeznaczonych do spożycia przez ludzi

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.1976.108.19

Akt jednorazowy
Wersja od: 9 kwietnia 1976 r.

DYREKTYWA RADY
z dnia 6 kwietnia 1976 r.
wprowadzająca piątą zmianę do dyrektywy Rady z dnia 23 października 1962 r. dotyczącą zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich w odniesieniu do barwników mogących mieć zastosowanie w środkach spożywczych przeznaczonych do spożycia przez ludzi

(Dz.U.UE L z dnia 26 kwietnia 1976 r.)

RADA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą, w szczególności jego art. 100,

uwzględniając wniosek Komisji,

uwzględniając opinię Parlamentu Europejskiego(1),

uwzględniając opinię Komitetu Ekonomiczno-Społecznego(2),

a także mając na uwadze, co następuje:

dyrektywa Rady z dnia 23 października 1962 r. dotycząca zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich w odniesieniu do barwników mogących mieć zastosowanie w środkach spożywczych przeznaczonych do spożycia przez ludzi(3), ostatnio zmieniona dyrektywą 70/358/EWG(4), ustanawia wspólny wykaz barwników;

od chwili przyjęcia tej dyrektywy, dokonano znacznego postępu w zakresie metod analizy toksykologicznej dodatków do żywności, w szczególności w ocenie i interpretowaniu informacji o charakterze biologicznym i chemicznym;

z uwagi na obecne wymogi odnośnie bezpieczeństwa barwników stosowanie niektórych nie powinno być dłużej dopuszczalne w środkach spożywczych;

należy nadać moc obowiązującą powyższemu wymogowi zakazu na warunkach zapewniających ochronę zdrowia powszechnego, unikając w miarę możliwości zakłóceń o charakterze technologicznym i ekonomicznym,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:

Artykuł  1
1.
W załącznikach I i III do dyrektywy z dnia 23 października 1962 r. wprowadza się następujące zmiany:

Od dnia 1 stycznia 1997 r. skreśla się następujące barwniki:

E 103 Chryzoina S,

E 105 Żółcień Jaune solide,

E 111 Oranż GGN,

E 121 Orselina,

E 125 Szkarłat GN,

E 126 Ponceau 6 R,

E 130 Błękit antrachinowy (błękit indantrenowy RS),

E 152 Czerń 7984,

E 181 Wypalony czarnoziem.

2.
Obrót środkami spożywczymi zawierającymi jeden lub więcej barwników wymienionych w ust. 1 jest zabroniony od dnia 1 stycznia 1978 r.
Artykuł  2

Państwa Członkowskie, które upoważnione są do wydawania zakazu do dnia 31 grudnia 1975 r. stosowania w środkach spożywczych jednego lub więcej barwników wymienionych w art. 1 ust. 1, mogą utrzymać taki zakaz po upływie tego terminu.

Artykuł  3

Państwa Członkowskie podejmą wszelkie niezbędne środki w celu wprowadzenia w życie niniejszej dyrektywy w terminach określonych w art. 1 i niezwłocznie powiadomią o tym Komisję.

Artykuł  4

Niniejsza dyrektywa skierowana jest do Państw Członkowskich.

Sporządzono w Luksemburgu, dnia 6 kwietnia 1976 r.

W imieniu Rady

J. HAMILIUS

Przewodniczący

______

(1) Dz.U. L 79 z 5.4.1976, str. 46.

(2) Dz.U. C 50 z 4.3.1976, str. 8.

(3) Dz.U. 115 z 11.11.1962, str. 2645/62.

(4) Dz.U. L 157 z 18.7.1970, str. 36.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.