Dyrektywa 90/439/EWG zmieniająca Załącznik do dyrektywy Rady 82/471/EWG dotyczącej niektórych produktów stosowanych w żywieniu zwierząt

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.1990.227.33

Akt jednorazowy
Wersja od: 25 lipca 1990 r.

DYREKTYWA KOMISJI
z dnia 24 lipca 1990 r.
zmieniająca Załącznik do dyrektywy Rady 82/471/EWG dotyczącej niektórych produktów stosowanych w żywieniu zwierząt

(90/439/EWG)

(Dz.U.UE L z dnia 21 sierpnia 1990 r.)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,

uwzględniając dyrektywę Rady 82/471/EWG z dnia 30 czerwca 1982 r. dotyczącą niektórych produktów stosowanych w żywieniu zwierząt(1), ostatnio zmienioną dyrektywą Komisji 89/520/EWG(2), w szczególności jej art. 6,

a także mając na uwadze, co następuje:

dyrektywa 82/471/EWG przewiduje regularne wprowadzanie zmian do treści jej Załącznika zgodnie z postępem naukowym lub technicznym;

badania dotyczące dwóch nowych produktów należących do grupy produktów białkowych, otrzymywanych z mikroorganizmów, oraz do grupy aminokwasów, wykazały, że produkty te spełniają wymogi dyrektywy 82/471/EWG i ich stosowanie w żywieniu zwierząt powinno być dozwolone pod pewnymi warunkami;

środki przewidziane w niniejszej dyrektywie są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:

Artykuł  1

W Załączniku do dyrektywy 82/471/EWG wprowadza się zmiany wymienione w Załączniku do niniejszej dyrektywy.

Artykuł  2

Państwa Członkowskie wprowadzają w życie przepisy ustawowe, wykonawcze i administracyjne niezbędne do wykonania art. 1 nie później niż do dnia 30 czerwca 1991 r. i niezwłocznie powiadamiają o tym Komisję.

Środki przyjęte stosownie do akapitu pierwszego wskazują wyraźne odniesienie do niniejszej dyrektywy.

Artykuł  3

Niniejsza dyrektywa skierowana jest do Państw Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 24 lipca 1990 r.

W imieniu Komisji
Ray MAC SHARRY
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 213 z 21.7.1982, str. 8.

(2) Dz.U. L 270 z 19.9.1989, str. 13.

ZAŁĄCZNIK

1. W grupie 1.4 "Grzyby niższe" dodaje się następujące grupy produktów i produkty:
1234567
"Nazwa grupy produktówNazwa produktuWzór chemiczny lub identyfikacja mikroorganizmuSubstrat odżywczy (ewentualne szczegółowe określenie)Opis składu produktuGatunki zwierzątPrzepisy szczególne
1.4.1. Produkty

pochodzące

z produkcji

antybiotyków

w drodze

fermentacji

1.4.1.1. Grzybnia,

wilgotny

produkt

uboczny

produkcji

penicyliny,

zakwaszony

przy użyciu

Lactobacillus

brevis,

plantarun,

sake,

collenoid i

Streptococcus

lactis w celu

inaktywowania

penicyliny i

poddany

obróbce

cieplnej

Azotowy składnik Penicillium chrysogenum ATCC 48271Różne źródła węglowodanów i ich hydrolizatówAzot zawarty w proteinie: min.

7 %

Przeżuwacze świnieInformacje, które należy umieścić na etykiecie lub opakowaniu produktu:

- nazwa:

»Zakwaszona

grzybnia, po

produkcji

penicyliny«,

- azot zawarty

w proteinie,

- popiół,

- wilgotność,

- gatunek lub

kategoria

zwierząt.

Informacje, które należy umieścić na etykiecie lub opakowaniu paszy złożonej:

nazwa:

»Zakwaszona

grzybnia, po

produkcji

penicyliny«."

2. W grupie 3.2. "Lizyna" dodaje się następujący produkt:

1234567
Nazwa grupy produktówNazwa produktuWzór chemiczny lub identyfikacja mikroorganizmuSubstrat odżywczy (ewentualne szczegółowe określenie)Opis składu produktuGatunki zwierzątPrzepisy szczególne
"3.2.6. Fosforan

L-lizyny i jego

produkty uboczne

wyprodukowane w

drodze

fermentacji

przez

Brevibacterium

lactofermentum

NRRL B-11470

[NH2 - (CH2)4 - CH(NH2)-COOH] H3PO4Sacharoza, amoniak, produkty uboczne produkcji mączki rybnej - wypłukane eluentem składniki rozpuszczalne rybL-lizyna: min. 35 % Fosfor: min. 4,3 %Drób, świnieInformacje, które należy umieścić na etykiecie lub opakowaniu produktu:

- nazwa: »Fosforan

L-lizyny i produkty

uboczne jego

fermentacji«,

- zawartość L-lizyny

i wilgoci."

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.