Dyrektywa 88/485/EWG zmieniająca Załącznik do dyrektywy Rady 82/471/EWG dotyczącej niektórych produktów stosowanych w żywieniu zwierząt

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.1988.239.36

Akt jednorazowy
Wersja od: 29 lipca 1988 r.

DYREKTYWA KOMISJI
z dnia 26 lipca 1988 r.
zmieniająca Załącznik do dyrektywy Rady 82/471/EWG dotyczącej niektórych produktów stosowanych w żywieniu zwierząt

(88/485/EWG)

(Dz.U.UE L z dnia 30 sierpnia 1988 r.)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,

uwzględniając dyrektywę Rady 82/471/EWG z dnia 30 czerwca 1982 r. dotyczącą niektórych produktów stosowanych w żywieniu zwierząt(1), ostatnio zmienioną dyrektywą Komisji 86/530/EWG(2), w szczególności jej art. 6,

a także mając na uwadze co następuje:

dyrektywa 82/471/EWG przewiduje regularne wprowadzanie zmian do treści jej Załącznika w związku z postępem naukowo-technicznym;

w celu uzyskania jasności właściwe jest wprowadzenie podziału grupy obejmującej aminokwasy i ich soli pod względem różnych aminokwasów;

badania dotyczące dwóch nowych produktów na bazie lizyny wykazały, że produkty te spełniają wymogi dyrektywy 82/471/EWG i ich stosowanie w żywieniu zwierząt powinno być dozwolone pod pewnymi warunkami;

środki przewidziane w niniejszej dyrektywie są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:

Artykuł  1

Do Załącznika do dyrektywy 82/471/EWG wprowadza się zmiany wymienione w Załączniku do niniejszej dyrektywy.

Artykuł  2

Państwa Członkowskie wprowadzają w życie przepisy ustawowe, wykonawcze i administracyjne niezbędne do wykonania art. 1 nie później niż do dnia 30 czerwca 1989 r. i niezwłocznie powiadamiają o tym Komisję.

Artykuł  3

Niniejsza dyrektywa skierowana jest do Państw Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, 26 lipca 1988 r.

W imieniu Komisji
Frans ANDRIESSEN
Wiceprzewodniczący

______

(1) Dz.U. WE L 213 z 21.7.1982, str. 8.

(2) Dz.U. WE L 312 z 7.11.1986, str. 39.

ZAŁĄCZNIK

Grapa 3, "Aminokwasy i ich sole", otrzymuje brzmienie:
1234567
Nazwa grupy produktówNazwa produktuOkreślenie głównego składnika odżywczego lub identyfikacja mikroorganizmuPodłoże odżywki (ewentualne specyfikacje)Cechy charakterystyczne składu produktówGatunki zwierzątPrzepisy szczególne
"3. Aminokwasy i ich sole
3.1. Metionina3.1.1. DL-metionina, czysta technicznieCH3S(CH2)2 - CH(NH2)-COOH-DL-metionina: minimum 98 %Wszystkie gatunki zwierząt))Informacje, które należy umieścić na etykiecie lub opakowaniu produktu:
3.1.2. Uwodniona sól wapniowa N-hydroksy-metylo- DL-metioniny, czysta technicznie[CH3S(CH2)2-

CH(NH-CH2OH)-COO] 2Ca. 2H20

-DL-metionina:

minimum 67 %

Formaldehyd:

maksimum 14 %

Wapń:

minimum 9 %

))))))))})))- nazwa: »DL- metionina" w przypadku produktów 3.1.1, »Uwodniona sól wapniowa N-hydroksy-metylo DL- metioniny« w przypadku produktu 3.1.2, »Sól cynkowa metioniny« w przypadku produktu 3.1.3,

- zawartość DL- metioniny i wilgoci,

3.1.3 Sól cynkowa metioniny, czysta technicznie[CH3S(CH2)2-CH(NH2)-COO]2Zn-DL-metionina:

minimum 80 %

Zn: maksimum 18,5 %

})))Przeżuwacze od rozpoczęcia przeżuwania))- gatunek zwierząt lub kategoria w przypadku produktów 3.1.2 i 3.1.3
3.2. Lizyna3.2.1. L-Lizyna, czysta technicznieNH2-(CH2)4-CH(NH2)-COOH-L-Lizyna: minimum 98 %))))Informacje, które należy umieścić na etykiecie lub opakowaniu produktu:
3.2.2. Stężony roztwór L-lizyny (zasada)NH2-(CH2)4-CH(NH2)-COOHSacharoza, melasa, produkty skrobii i ich hydrolizatyL-Lizyna: minimum 60 %)))))}- nazwa: »L-lizyna« w przypadku produktu 3.2.1, »Steżony roztwór L-lizyny - zasada« w przypadku produktu 3.2.2, »Chlorowodorek L-lizyny« w przypadku
3.2.3. Chlorowodorek L-lizyny, czysty technicznieNH2-(CH2)4-CH(NH2)-COOH. HClSacharoza, melasa, produkty skrobii i ich hydrolizatyL-Lizyna: minimum 78 %}))Wszystkie gatunki zwierząt)))produktu 3.2.3, »Steżony roztwór chlorowodorku L-lizyny« w przypadku produktu 3.2.4, »Siarczan L-lizyny i produkty uboczne jego fermentacji« w
3.2.4. Stężony roztwór chlorowodorku L-lizynyNH2-(CH2)4-CH(NH2)-COOH. HCl-L-Lizyna: minimum 22,4 %))))przypadku produktu 3.2.5,
3.2.5. Siarczan L-lizyny, wyprodukowany w drodze fermentacji przez Coryne-bacterium glutamicum[NH2-(CH2)4-CH(NH2)-COOH]2 H2S04Syrop cukrowy, melasa, produkty zbożowe, produkty skrobii i ich hydrolizatyL-Lizyna: minimum 40 %))- zawartość L-lizyny i wilgoci
3.3. Treonina3.3.1. L-treonina, czysta technicznieCH3-CH(OH)-CH(NH2)-COOH-L-treonina: minimum 98 %Wszystkie gatunki zwierząInformacje, które należy umieścić na etykiecie lub opakowaniu produktu:

- nazwa »L-treonina,«

- zawartość L-treoniny i wilgoci

3.4. Tryptofan3.4.1. L-Tryptofan, czysty technicznie(C8H5NH)-CH2-CH(NH2)-COOH-L-Tryptofan: minimum 98 %Wszystkie gatunki zwierzątInformacje, które należy umieścić na etykiecie lub opakowaniu produktu:

- nazwa: »L-tryptofan«

- zawartość L-tryptofanu i wilgoci

3.4.2. DL-Tryptofan, czysty technicznie(C8H5NH)-CH2-CH(NH2)-COOH-»DL-Tryptofan:« minimum 98 %Wszystkie gatunki zwierzątInformacje, które należy umieścić na etykiecie lub opakowaniu produktu:

- nazwa: »DL-tryptofan«

- zawartość DL-tryptofanu i wilgoci"

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.