Dyrektywa 2010/59/UE zmieniająca dyrektywę Parlamentu Europejskiego i Rady 2009/32/WE w sprawie zbliżenia przepisów ustawowych państw członkowskich dotyczących rozpuszczalników do ekstrakcji stosowanych w produkcji środków spożywczych i składników żywności
Dz.U.UE.L.2010.225.10
Akt jednorazowyDYREKTYWA KOMISJI 2010/59/UE
z dnia 26 sierpnia 2010 r.
zmieniająca dyrektywę Parlamentu Europejskiego i Rady 2009/32/WE w sprawie zbliżenia przepisów ustawowych państw członkowskich dotyczących rozpuszczalników do ekstrakcji stosowanych w produkcji środków spożywczych i składników żywności
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając dyrektywę Parlamentu Europejskiego i Rady 2009/32/WE z dnia 23 kwietnia 2009 r. w sprawie zbliżenia przepisów ustawowych państw członkowskich dotyczących rozpuszczalników do ekstrakcji stosowanych w produkcji środków spożywczych i składników żywności(1), w szczególności jej art. 4,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Dyrektywę 2009/32/WE stosuje się do rozpuszczalników do ekstrakcji już stosowanych lub przewidzianych do stosowania w produkcji środków spożywczych lub składników żywności. Dyrektywy tej nie stosuje się do rozpuszczalników do ekstrakcji stosowanych do produkcji dodatków do żywności, witamin i innych składników odżywczych, chyba że takie dodatki do żywności, witaminy i składniki odżywcze wymienione są w załączniku I. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (Urząd) ocenił bezpieczeństwo eteru dimetylowego jako rozpuszczalnika do ekstrakcji używanego do usuwania tłuszczu z białkowych surowców zwierzęcych i wydał swoją opinię dnia 29 stycznia 2009 r.(2). Urząd stwierdził, że nie ma obaw związanych z bezpieczeństwem, o ile maksymalny limit pozostałości eteru dimetylowego wynosi 9 μg/kg rozpuszczanych białek zwierzęcych. Z tego względu należy zezwolić na stosowanie eteru dimetylowego jako rozpuszczalnika do ekstrakcji, używanego do usuwania tłuszczu z białkowych surowców zwierzęcych, pod warunkiem wprowadzenia maksymalnego limitu pozostałości eteru dimetylowego w wysokości 9 μg/kg odtłuszczonego produktu białkowego.
(2) Część III załącznika I do dyrektywy 2009/32/WE nie ustanawia określonych limitów pozostałości w środkach spożywczych dla metanolu i propan-2-olu wynikających z przygotowywania środków aromatyzujących. Państwa członkowskie i Komisja wskazały, że ogólny limit pozostałości w wysokości 10 mg/kg dla metanolu i propan-2-olu, jak określono w części II załącznika I do dyrektywy 2009/32/WE, jest zbyt restrykcyjny w przypadku bezpośredniego stosowania do środków aromatyzujących.
(3) Z tego względu dla metanolu i propan-2-olu należy wyznaczyć określone limity pozostałości w środkach spożywczych, wynikające z ich stosowania do przygotowywania środków aromatyzujących z naturalnych materiałów aromatyzujących. W celu uznania limitów za bezpieczne należy obniżyć je poniżej 10 mg/kg, co zostało uznane przez Komitet Naukowy ds. Żywności(3) za wartość bezpieczną.
(4) Środki przewidziane w niniejszej dyrektywie są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt i nie spotkały się ze sprzeciwem Parlamentu Europejskiego ani Rady,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:
W imieniu Komisji | |
José Manuel BARROSO | |
Przewodniczący |
______
(1) Dz.U. L 141 z 6.6.2009, s. 3.
(2) Opinia naukowa panelu ds. materiałów pozostających w kontakcie z żywnością, enzymów, aromatów oraz substancji pomagających w przetwarzaniu (CEF) na wniosek Komisji Europejskiej, dotycząca bezpieczeństwa stosowania eteru dimetylowego jako rozpuszczalnika do ekstrakcji. The EFSA Journal (2009) 983, 1-13.
(3) Komitet Naukowy ds. Żywności. Druga opinia dotycząca rozpuszczalników do ekstrakcji z dnia 21 czerwca 1991 r. Food Science and Techniques Reports of the Scientific Committee for Food (seria 29), s. 1-11.