Dyrektywa 2003/115/WE zmieniająca dyrektywę 94/35/WE w sprawie substancji słodzących używanych w środkach spożywczych

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2004.24.65

Akt jednorazowy
Wersja od: 29 stycznia 2004 r.

DYREKTYWA 2003/115/WE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY
z dnia 22 grudnia 2003 r.
zmieniająca dyrektywę 94/35/WE w sprawie substancji słodzących używanych w środkach spożywczych

PARLAMENT EUROPEJSKI I RADA UNII EUROPEJSKIEJ,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską, w szczególności jego art. 95,

uwzględniając wniosek Komisji(1),

uwzględniając opinię Europejskiego Komitetu Ekonomiczno-Społecznego(2),

po konsultacji z Komitetem Naukowym ds. Żywności, na mocy art. 6 dyrektywy 89/107/EWG z dnia 21 grudnia 1988 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich dotyczących dodatków do żywności dopuszczonych do użycia w środkach spożywczych przeznaczonych do spożycia przez ludzi(3),

stanowiąc zgodnie z procedurą określoną w art. 251 Traktatu(4),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Dyrektywa 94/35/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 30 czerwca 1994 r. w sprawie substancji słodzących używanych w środkach spożywczych(5) ustanawia wykaz substancji słodzących, które mogą być użyte we Wspólnocie oraz warunki ich użycia.

(2) Od 1996 r. Komitet Naukowy ds. Żywności uznał za nadające się do stosowania w żywności dwie nowe substancje słodzące, sukraloza i sole aspartamu i acesulfamu.

(3) Opinia Komitetu Naukowego ds. Żywności w sprawie kwasu cyklaminowego i jego soli sodowe i wapniowe (które doprowadziły do ustanowienia nowego dopuszczalnego dziennego pobrania (ADI)) i najnowsze badania dotyczące pobrania cyklamatów prowadzą do redukcji najwyższej dawki użycia kwasu cyklaminowego oraz jego soli sodowych i wapniowych.

(4) Określanie niektórych kategorii żywności w dyrektywie 94/35/WE powinno być dostosowane w celu uwzględnienia dyrektywy 2002/46/WE Europejskiego Parlamentu i Rady z dnia 10 czerwca 2002 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich odnoszących się do suplementów żywnościowych(6), a także szczegółowych dyrektyw przyjętych dla określonych grup środków spożywczych wymienionych w załączniku I do dyrektywy Rady 89/398/EWG(7).

(5) Używanie odnośnych dodatków do żywności spełnia ogólne kryteria ustanowione w załączniku II do dyrektywy 89/107/EWG.

(6) Artykuł 53 i 54 rozporządzenia (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiającego ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołującego Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności i ustanawiającego procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności(8) ustanawiają procedury podejmowania środków nadzwyczajnych w odniesieniu do żywności pochodzenia wspólnotowego lub przywiezionej z państw trzecich. Pozwalają one Komisji na przedsięwzięcie takich środków w sytuacjach, w których żywność może stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia ludzi, zwierząt lub dla środowiska oraz gdy temu zagrożeniu nie można w zadowalający sposób przeciwdziałać za pomocą środków podjętych przez dane Państwo(-a) Członkowskie.

(7) Środki niezbędne do wykonania dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady 94/35/WE powinny zostać przyjęte zgodnie z decyzją Rady 1999/468/WE z dnia 28 czerwca 1999 r. ustanawiającą warunki wykonywania uprawnień wykonawczych przyznanych Komisji(9).

(8) Dyrektywa 94/35/WE powinna z tego względu zostać odpowiednio zmieniona,

PRZYJMUJĄ NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:

Artykuł  1

W dyrektywie 94/35/WE wprowadza się następujące zmiany

1) artykuł 4 otrzymuje brzmienie:

"Artykuł 4

Zgodnie z procedurą ustanowioną w art. 7 można podjąć decyzję:

- w przypadku różnic w opiniach dotyczących tego, czy substancje słodzące mogą być użyte w danym środku spożywczym na warunkach określonych w niniejszej dyrektywie, czy dany środek spożywczy należy traktować jako należący do jednej z kategorii wymienionych w trzeciej kolumnie Załącznika, oraz

- czy dodatek do żywności wymieniony w Załączniku i dopuszczony w »quantum satis« używany jest zgodnie z kryteriami, o których mowa w art. 2";

2) w art. 5 ust. 2 dodaje się trzecie tiret:

"- aspartamu i acesulfamu: »zawierają źródło fenyloalaniny «";

3) artykuł 7 otrzymuje brzmienie:

"Artykuł 7

1. Komisja jest wspomagana przez Stały Komitet ds. Łańcucha Pokarmowego i Zdrowia Zwierząt ustanowiony na podstawie art. 58 rozporządzenia (WE) nr 178/2002/WE(*), zwany dalej »Komitetem«.

2. W przypadku odniesienia do tego artykułu stosuje się art. 5 i 7 decyzji 1999/468/WE(**), uwzględniając przepisy art. 8 w niej zawarte.

Okres ustanowiony w art. 5 ust. 6 decyzji 1999/468/WE ustalony jest na trzy miesiące.

3. Komitet przyjmuje swój regulamin wewnętrzny.

______

(*) Dz.U. L 31 z 1.2.2002, str. 1

(**) Decyzja Rady 1999/468/WE z dnia 28 czerwca 1999 r. ustanawiająca warunki wykonywania uprawnień wykonawczych przyznanych Komisji (Dz.U. L 184 z 17.7.1999, str. 23)";

4) Załącznik zostaje zmieniony zgodnie z Załącznikiem do niniejszej dyrektywy.

Artykuł  2

Najpóźniej do dnia 29 stycznia 2006 r. Komisja przedkłada Parlamentowi Europejskiemu i Radzie sprawozdanie dotyczące postępu w zakresie bieżącej ponownej oceny dodatków i określające tymczasowy plan dotyczący przyszłych ocen, w szczególności w odniesieniu do sukralozy i soli aspartamu i acesulfamu. Ponowne oceny dokonywane są na podstawie dostarczonych przez Państwa Członkowskie danych konsumenckich oraz uwzględniają wpływ dodatków na podatne grupy ludności.

Artykuł  3

Państwa Członkowskie wprowadzą w życie przepisy ustawowe, wykonawcze i administracyjne niezbędne do wykonania niniejszej dyrektywy w celu:

– zezwolenia na handel i używanie produktów zgodnych z niniejszą dyrektywą najpóźniej do dnia 29 stycznia 2005 r.,

– zakazania najpóźniej do dnia 29 stycznia 2005 r. handlu i używania produktów niezgodnych z niniejszą dyrektywą; jednakże produkty wprowadzone do obrotu przed tą datą niezgodne z niniejszą dyrektywą mogą być wprowadzane do obrotu do dnia 29 stycznia 2006 r,

Państwa Członkowskie niezwłocznie powiadamiają o tym Komisję.

Przepisy przyjęte przez Państwa Członkowskie zawierają odniesienie do niniejszej dyrektywy lub odniesienie takie towarzyszy ich urzędowej publikacji. Metody dokonywania takiego odniesienia określane są przez Państwa Członkowskie.

Artykuł  4

Niniejsza dyrektywa wchodzi w życie w dniu jej publikacji w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Artykuł  5

Niniejsza dyrektywa skierowana jest do Państw Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 22 grudnia 2003 r.
W imieniu Parlamentu EuropejskiegoW imieniu Rady
P. COXA. MATTEOLI
PrzewodniczącyPrzewodniczący

______

(1) Dz.U. C 262 E z 29.10.2002, str. 429.

(2) Dz.U. C 85 z 8.4.2003, str. 34.

(3) Dz.U. L 40 z 11.2.1989, str. 27. Dyrektywa zmieniona dyrektywą 94/34/WE Parlamentu Europejskiego i Rady (Dz.U. L 237 z 10.9.1994, str. 1).

(4) Opinia Parlamentu Europejskiego z dnia 10 kwietnia 2003 r. (dotychczas nieopublikowana w Dzienniku Urzędowym), wspólne stanowisko Rady z dnia 25 czerwca 2003 r. (Dz.U. C 277 E z 18.11.2003, str. 1) i stanowisko Parlamentu Europejskiego z dnia 22 października 2003 r. (dotychczas nieopublikowane w Dzienniku Urzędowym).

(5) Dz.U. L 237 z 10.9.1994, str. 3. Dyrektywa zmieniona dyrektywą 96/83/WE (Dz.U. L 48 z 19.2.1997, str. 16).

(6) Dz.U. L 183 z 12.7.2002, str. 51.

(7) Dz.U. L 186, 30.6.1989, str. 27. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą 1999/41/WE Parlamentu Europejskiego i Rady (Dz.U. L 172 z 8.7.1999, str. 38).

(8) Dz.U. L 31 z 1.2.2002, str. 1.

(9) Dz.U. L 184 z 17.7.1999, str. 23.

ZAŁĄCZNIK

W Załączniku do dyrektywy 94/35/WE wprowadza się następujące zmiany:

1) w trzeciej kolumnie tabel zmienia się nazwy następujących kategorii środków spożywczych:

a) zamiast "Produkty dietetyczne stosowane w celu kontrolowania masy ciała, zastępujące całkowicie dzienne pożywienie lub określony posiłek" - "Żywność przeznaczona do użycia w dietach o obniżonej energetyczności, o której mowa w dyrektywie 96/8/WE(*)";

b) zamiast "Produkty dietetyczne i suplementy żywnościowe dozwolone do spożycia pod nadzorem lekarskim" - "Dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego, określone w dyrektywie 1999/21/WE(**)";

c) zamiast "Suplementy żywnościowe w postaci płynnej/składniki diety" - "Suplementy żywnościowe, określone w dyrektywie 2002/46/WE(***), w postaci płynnej";

d) zamiast "Suplementy żywnościowe w postaci stałej/składniki diety" - "Suplementy żywnościowe, określone w dyrektywie 2002/46/WE, w postaci stałej";

e) zamiast "Substancje wzbogacające żywność/integratory dietetyczne oparte na witaminach i/lub mikroelementach, w postaci syropu lub do żucia" - "Suplementy żywnościowe, określone w dyrektywie 2002/46/WE, na bazie witamin i/lub mikroelementów w postaci syropu lub do żucia";

2) pod tabelami dodaje się następujące przypisy:

______

"(*) Dyrektywa Komisji 96/8/WE z dnia 26 lutego 1996 r. w sprawie żywności przeznaczonej do użycia w dietach o obniżonej energetyczności (Dz.U. L 55 z 6.3.1996, str. 22).

(**) Dyrektywa Rady 1999/21/WE z dnia 25 marca 1999 r. w sprawie dietetycznych środków spożywczych specjalnego przeznaczenia medycznego (Dz.U. L 91 z 7.4.1999, str. 29).

(***) Dyrektywa 2002/46/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 10 czerwca 2002 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich odnoszących się do suplementów żywnościowych (Dz.U. L 183 z 12.7.2002, str. 51)";

3) w odniesieniu do E 951 "Aspartam" dodaje się następującą kategorię pod "Wyroby cukiernicze"

"- Essoblaten1.000 mg/kg"

4) w odniesieniu do E 952 - kwasu cyklaminowego i jego soli sodowych i wapniowych:

a) dla następujących kategorii środków spożywczych maksymalną dawkę wynoszącą "400 mg/l" zastępuje się "250 mg/l":

– napoje aromatyzowane na bazie wody, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru,

– napoje oparte na mleku i składnikach mlekopochodnych lub napoje na bazie soków owocowych, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru;

b) skreśla się następujące kategorie środków spożywczych i maksymalną dawkę:

"- Wyroby cukiernicze bez dodatku cukru 500 mg/kg
- Wyroby cukiernicze na bazie kakao lub suszonych owoców, o

obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru

500 mg/kg
- Wyroby cukiernicze na bazie skrobi, o obniżonej wartości

energetycznej lub bez dodatku cukru

500 mg/kg
- Gumy do żucia bez cukru1.500 mg/kg
- Cukierki odświeżające oddech, bez dodatku cukru2.500 mg/kg
- Lody, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku

cukru

250 mg/kg";

5) dodaje się następujące tabele:

"Nr WENazwaŚrodki spożywczeMaksymalna dawka
E 955SukralozaNapoje bezalkoholowe
- napoje aromatyzowane na bazie

wody, o obniżonej wartości

energetycznej lub bez dodatku

cukru

300 mg/l
- napoje oparte na mleku i

składnikach mlekopochodnych lub na

bazie soków owocowych, o obniżonej

wartości energetycznej lub bez

dodatku cukru

300 mg/l
Desery i produkty podobne
- desery aromatyzowane na bazie

wody, o obniżonej wartości

energetycznej lub bez dodatku

cukru

400 mg/kg
- przetwory mleczne i mlekopochodne,

o obniżonej wartości energetycznej

lub bez dodatku cukru

400 mg/kg
- desery na bazie owoców i warzyw, o

obniżonej wartości energetycznej

lub bez dodatku cukru

400 mg/kg
- desery na bazie jaj, o obniżonej

wartości energetycznej lub bez

dodatku cukru

400 mg/kg
- desery na bazie zbóż, o obniżonej

wartości energetycznej lub bez

dodatku cukru

400 mg/kg
- desery na bazie tłuszczu, o

obniżonej wartości energetycznej

lub bez dodatku cukru

400 mg/kg
- zakąski (»snacks«): niektóre smaki

gotowych do spożycia,

paczkowanych, suchych, słonych

produktów skrobiowych i

powlekanych orzechów

200 mg/kg
Wyroby cukiernicze
- Wyroby cukiernicze bez dodatku

cukru

1.000 mg/kg
- Wyroby cukiernicze na bazie kakao

lub suszonych owoców, o obniżonej

wartości energetycznej lub bez

dodatku cukru

800 mg/kg
- Wyroby cukiernicze na bazie skrobi

o obniżonej wartości energetycznej

lub bez dodatku cukru

1.000 mg/kg
- Rożki i wafle do lodów, bez

dodatku cukru

800 mg/kg
- Essoblaten 800 mg/kg
- Produkty do smarowania pieczywa na

bazie kakao, mleka, suszonych

owoców lub tłuszczu, o obniżonej

wartości energetycznej lub bez

dodatku cukru

400 mg/kg
- Płatki śniadaniowe z zawartością

błonnika powyżej 15 % i

zawierające co najmniej 20 %

otrąb, o obniżonej wartości

energetycznej lub bez dodatku

cukru

400 mg/kg
- Cukierki odświeżające oddech, bez

dodatku cukru

2.400 mg/kg
- Pastylki odświeżające na gardło o

silnym smaku, bez dodatku cukru

1.000 mg/kg
- Guma do żucia, bez dodatku cukru3.000 mg/kg
- Wyroby cukiernicze w postaci

tabliczki o obniżonej wartości

energetycznej

200 mg/kg
- Cydr i napój z gruszek 50 mg/l
- Napoje stanowiące mieszankę

napojów bezalkoholowych i piwa,

jabłek, gruszek, napojów

spirytusowych lub wina

250 mg/l
- Napoje spirytusowe zawierające

mniej niż 15 % alkoholu

objętościowo

250 mg/l
- Piwo bezalkoholowe lub z

zawartością alkoholu

nieprzekraczającą 1,2 % obj.

250 mg/l
- »Bière de table/Tafelbier/Table

beer« (pierwotna zawartość

brzeczki wynosi mniej niż 6 %), z

wyjątkiem »Obergäriges

Einfachbier«

250 mg/l
- Piwa o kwasowości minimum 30

miliekwiwalentów wyrażone jako

NaOH

250 mg/l
- Brązowe piwa typu »oud bruin« 250 mg/l
- Piwo o obniżonej wartości

energetycznej

10 mg/l
- Lody o obniżonej wartości

energetycznej lub bez dodatku

cukru

320 mg/kg
- Owoce w puszkach lub opakowaniach

szklanych, o obniżonej wartości

energetycznej lub bez dodatku

cukru

400 mg/kg
- Dżemy, galaretki i marmolady o

obniżonej wartości energetycznej

400 mg/kg
- Preparaty owocowe i warzywne o

obniżonej wartości energetycznej

400 mg/kg
- Konserwowe warzywa i owoce

słodko-kwaśne

180 mg/kg
- Feinkostsalat 140 mg/kg
- Słodko-kwaśne produkty konserwowe

oraz pasteryzowane konserwowe

produkty z ryb i marynaty z ryb,

skorupiaków i mięczaków

120 mg/kg
- Zupy o obniżonej wartości

energetycznej

45 mg/l
- Sosy 450 mg/kg
- Musztardy 140 mg/kg
- Produkty piekarnicze o specjalnym

przeznaczeniu żywieniowym

700 mg/kg
- Żywność przeznaczona do użytku w

dietach o obniżonej

energetyczności, określona w

dyrektywie 1996/8/WE

320 mg/kg
- Dietetyczne środki spożywcze

specjalnego przeznaczenia

medycznego, określona w dyrektywie

1999/21/WE

400 mg/kg
- Suplementy żywnościowe określone w

dyrektywie 2002/46/WE dostarczone

w postaci płynnej

240 mg/l
- Suplementy żywnościowe określone w

dyrektywie 2002/46/WE dostarczone

w postaci stałej

800 mg/kg
- Suplementy żywnościowe określone w

dyrektywie 2002/46/WE na bazie

witamin i/lub mikroelementów i

dostarczone w postaci syropu lub

do żucia

2.400 mg/kg
E 962Sole aspartamu i acesulfamu(*)Napoje bezalkoholowe
- napoje aromatyzowane na bazie

wody, o obniżonej wartości

energetycznej lub bez dodatku

cukru

350 mg/l(a)
- napoje oparte na mleku i

składnikach mlekopochodnych lub na

bazie soków owocowych, o obniżonej

wartości energetycznej lub bez

dodatku cukru

350 mg/l(a)
Desery i produkty podobne
- desery aromatyzowane na bazie

wody, o obniżonej wartości

energetycznej lub bez dodatku

cukru

350 mg/l(a)
- przetwory mleczne i mlekopochodne,

o obniżonej wartości energetycznej

lub bez zawartości cukru

350 mg/l(a)
- desery na bazie owoców i warzyw, o

obniżonej wartości energetycznej

lub bez dodatku cukru

350 mg/l(a)
- desery na bazie jaj, o obniżonej

wartości energetycznej lub bez

dodatku cukru

350 mg/l(a)
- desery na bazie zbóż, o obniżonej

wartości energetycznej lub bez

dodatku cukru

350 mg/l(a)
- desery na bazie tłuszczu, o

obniżonej wartości energetycznej

lub bez dodatku cukru

350 mg/l(a)
- zakąski (»snacks«): niektóre smaki

gotowych do spożycia,

paczkowanych, suchych, słonych

produktów skrobiowych i

powlekanych orzechów

500 mg/l(a)
Wyroby cukiernicze
- Wyroby cukiernicze bez dodatku

cukru

500 mg/kg(a)
- Wyroby cukiernicze na bazie kakao

lub suszonych owoców, o obniżonej

wartości energetycznej lub bez

dodatku cukru

500 mg/kg(a)
- Wyroby cukiernicze na bazie skrobi

o obniżonej wartości energetycznej

lub bez dodatku cukru

1.000 mg/kg(b)
- Essoblaten1.000 mg/kg(b)
- Produkty do smarowania pieczywa na

bazie kakao, mleka, suszonych

owoców lub tłuszczu, o obniżonej

wartości energetycznej lub bez

dodatku cukru

1.000 mg/kg(b)
- Płatki śniadaniowe z zawartością

błonnika powyżej 15 % i

zawierające co najmniej 20 %

otrąb, o obniżonej wartości

energetycznej lub bez dodatku

cukru

1.000 mg/kg(b)
- Cukierki odświeżające oddech bez

dodatku cukru

2.500 mg/kg(a)
- Guma do żucia, bez dodatku cukru2.000 mg/kg(a)
- Cydr i napój gruszkowy 350 mg/l(a)
- Napoje stanowiące mieszankę

napojów bezalkoholowych i piwa,

jabłek, gruszek, napojów

spirytusowych lub wina

350 mg/l(a)
- Napoje spirytusowe zawierające

mniej niż 15 % alkoholu

objętościowo

350 mg/l(a)
- Piwo bezalkoholowe lub z

zawartością alkoholu nieprzekraczającą 1,2 % obj.

350 mg/l(a)
- »Bière de table/Tafelbier/Table

beer« (pierwotna zawartość

brzeczki wynosi mniej niż 6 %), z

wyjątkiem »Obergäriges

Einfachbier«

350 mg/l(a)
- Piwa o kwasowości minimalnej 30

miliekwiwalentów wyrażonej jako

NaOH

350 mg/l(a)
- Brązowe piwa typu »oud bruin« 350 mg/l(a)
- Piwo o obniżonej wartości

energetycznej

25 mg/l(b)
- Lody, o obniżonej wartości

energetycznej lub bez dodatku

cukru

800 mg/kg(b)
- Owoce w puszkach lub opakowaniach

szklanych, o obniżonej wartości

energetycznej lub bez dodatku

cukru

350 mg/kg(a)
- Dżemy, galaretki i marmolady o

obniżonej wartości energetycznej

1.000 mg/kg(b)
- Preparaty owocowe i warzywne o

obniżonej wartości energetycznej

350 mg/kg(a)
- Konserwowe warzywa i owoce

słodko-kwaśne

200 mg/kg(a)
- Feinkostsalat 350 mg/kg(b)
- Słodko-kwaśne produkty konserwowe

oraz pasteryzowane konserwowe

produkty z ryb i marynaty z ryb,

skorupiaków i mięczaków

200 mg/kg(a)
- Zupy o obniżonej wartości

energetycznej

110 mg/l(b)
- Sosy 350 mg/kg(b)
- Musztardy 350 mg/kg(b)
- Produkty piekarnicze o specjalnym

przeznaczeniu żywieniowym

1.000 mg/kg(a)
- Żywność przeznaczona do użytku w

dietach o obniżonej

energetyczności, określona w

dyrektywie 1996/8/WE

450 mg/kg(a)
- Dietetyczne środki spożywcze

specjalnego przeznaczenia

medycznego, określone w dyrektywie

1999/21/WE

450 mg/kg(a)
- Suplementy żywnościowe określone w

dyrektywie 2002/46/WE dostarczone

w postaci płynnej

350 mg/l(a)
- Suplementy żywnościowe określone w

dyrektywie 2002/46/WE dostarczone

w postaci stałej

500 mg/kg(a)
- Suplementy żywnościowe określone w

dyrektywie 2002/46/WE na bazie

witamin i/lub mikroelementów i

dostarczone w postaci syropu lub

do żucia

2.000 mg/kg(a)"
(*) Najwyższe dawki dla soli aspartamu i acesulfamu pochodzą od najwyższej dawki

dla jej części składowych, aspartam (E951) i acesulfam-K (E950). Najwyższe

dawki dla obu aspartamu (E951) i acesulfamu-K (E950) nie są przekraczane

przez użycie soli aspartamu i acesulfamu, albo jej samej, albo w połączeniu

z E950 lub E951. Ograniczenia w tej kolumnie są wyrażone jako a) ekwiwalenty

acesulfamu-K lub b) ekwiwalenty aspartamu.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.