Dyrektywa 96/83/WE zmieniająca dyrektywę 94/35/WE w sprawie substancji słodzących używanych w środkach spożywczych

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.1997.48.16

Akt jednorazowy
Wersja od: 26 lutego 1997 r.

DYREKTYWA 96/83/WE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY
z dnia 19 grudnia 1996 r.
zmieniająca dyrektywę 94/35/WE w sprawie substancji słodzących używanych w środkach spożywczych

PARLAMENT EUROPEJSKI I RADA UNII EUROPEJSKIEJ,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską, w szczególności jego art. 100a,

uwzględniając dyrektywę Rady 89/107/EWG z dnia 21 grudnia 1988 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich dotyczących dodatków do żywności dopuszczonych do użycia w środkach spożywczych przeznaczonych do spożycia przez ludzi(1), w szczególności jej art. 3 ust. 2,

uwzględniając wniosek Komisji,

uwzględniając opinię Komitetu Ekonomiczno-Społecznego(2),

stanowiąc zgodnie z procedurą określoną w art. 189b Traktatu(3),

a także mając na uwadze, co następuje:

wiele zmian technicznych zostało dokonanych w zakresie substancji słodzących od czasu przyjęcia dyrektywy 94/35/WE(4);

dyrektywę tę należy dostosować w celu wzięcia pod uwagę tych zmian;

przed przyjęciem przepisów mogących mieć wpływ na zdrowie publiczne przeprowadzono konsultacje z Komitetem Naukowym ds. Żywności utworzonym na mocy decyzji 95/273/EWG(5),

PRZYJMUJĄ NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:

Artykuł  1

W dyrektywie 94/35/WE wprowadza się następujące zmiany:

1) w art. 1 dodaje się ust. 5 w brzmieniu:

"5. Niniejsza dyrektywa stosuje się również do odpowiednich środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego, w rozumieniu dyrektywy 89/398/EWG.";

2) w art. 2 wprowadza się następujące zmiany:

a) ustęp 3 otrzymuje brzmienie:

"3. Substancje słodzące nie mogą być używane w żywności przeznaczonej dla niemowląt i dla małych dzieci, zgodnie z dyrektywą 89/398/EWG, w tym również dla niemowląt i małych dzieci, których stan zdrowia nie jest dobry, o ile nie jest to przedmiotem przepisów szczególnych.";

b) dodaje się ust. 5 w brzmieniu:

"5. W Załączniku quantum satis oznacza, że nie określono najwyższego dopuszczalnego poziomu. Jednakże substancje słodzące należy stosować zgodnie z dobrą praktyką wytwarzania, przy czym dawka nie powinna przekraczać dawki koniecznej dla uzyskania zamierzonego celu, a konsument nie może być wprowadzany w błąd.";

3) dodaje się art. 2a w brzmieniu:

"Artykuł 2a

Bez uszczerbku dla innych przepisów wspólnotowych dopuszcza się obecność substancji słodzącej w następujących środkach spożywczych:

- w złożonych środkach spożywczych bez cukru lub o zredukowanej wartości energetycznej, w dietetycznych złożonych środkach spożywczych stosowanych w niskokalorycznej diecie oraz w dietetycznych złożonych środkach spożywczych o długim okresie przydatności do spożycia - innych niż te wymienione w art. 2 ust. 3, o ile substancja słodząca została dopuszczona w jednym ze składników złożonego środka spożywczego, lub

- jeżeli środek spożywczy ma zostać wykorzystany wyłącznie do przygotowania złożonego środka spożywczego, który pozostaje w zgodności z niniejszą dyrektywą.";

4) kategoria "Witaminy i preparaty dietetyczne" w Załączniku otrzymuje nazwę "Substancje wzbogacające żywność/integratory dietetyczne oparte na witaminach i/lub mikroelementach, w postaci syropów lub do żucia";

5) tabela w Załączniku zostaje uzupełniona o tabelę z Załącznika do niniejszej dyrektywy.

Artykuł  2

Państwa Członkowskie dokonają, tam gdzie jest to niezbędne, zmian w krajowych przepisach ustawowych, wykonawczych i administracyjnych, tak aby:

– umożliwić handel produktami, które odpowiadają wymogom niniejszej dyrektywy, najpóźniej do dnia 19 grudnia 1997 r.,

– zakazać handlu produktami, które nie odpowiadają wymogom niniejszej dyrektywy od dnia 19 czerwca 1998 r. Jednakże produkty wprowadzone na rynek lub oznakowane przed tą datą, które nie odpowiadają wymogom niniejszej dyrektywy, mogą być wprowadzane do obrotu do wyczerpania zapasów.

Państwa Członkowskie bezzwłocznie poinformują o tym Komisję.

Przepisy przyjęte przez Państwa Członkowskie zawierają odniesienie do niniejszej dyrektywy lub odniesienie takie towarzyszy ich urzędowej publikacji. Metody dokonywania takiego odniesienia określane są przez Państwa Członkowskie.

Artykuł  3

Niniejsza dyrektywa wchodzi w życie siódmego dnia po jej opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Artykuł  4

Niniejsza dyrektywa skierowana jest do Państw Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 19 grudnia 1996 r.
W imieniu Parlamentu EuropejskiegoW imieniu Rady
K. HÄNSCHS. BARRETT
PrzewodniczącyPrzewodniczący

______

(1) Dz.U. L 40 z 11.2.1989, str. 27. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą 94/34/WE (Dz.U. L 237 z 10.9.1994, str. 1).

(2) Dz.U. C 174 z 17.6.1996, str. 1.

(3) Opinia Parlamentu Europejskiego z dnia 12 marca 1996 r. (Dz.U. C 96 z 1.4.1996, str. 24). Wspólne stanowisko Rady z dnia 25 czerwca 1996 r. (Dz.U. C 315 z 24.10.1996, str. 12) oraz decyzja Parlamentu Europejskiego z dnia 23 października 1996 r. (Dz.U. C 347 z 18.11.1996). Decyzja Rady z dnia 9 grudnia 1996 r.

(4) Dz.U. L 237 z 10.9.1994, str. 3.

(5) Dz.U. L 167 z 18.7.1995, str. 22.

ZAŁĄCZNIK 1

Uwagi:

1. W odniesieniu do substancji E 952, kwasu cyklaminowego oraz jego soli Na i Ca maksymalne dawki określono dla wolnego kwasu.

2. W odniesieniu do substancji E 954, sacharyny oraz soli Na, K i Ca maksymalne dawki określono dla wolnego imidu.

E-NrNazwaŚrodki spożywczeMaksymalna dawka
E 950Acesulfam K- płatki śniadaniowe z zawartością włókien ponad 15 % i zawierające co najmniej 20 % otrąb, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru1.200 mg/kg
- zupy o obniżonej wartości energetycznej110 mg/l
- cukierki odświeżające oddech, bez dodatku cukru2.500 mg/kg
- piwo o obniżonej wartości energetycznej25 mg/1
- napoje zawierające mieszaninę napojów bezalkoholowych i piwo, wino z jabłek, wino z gruszek, wyroby spirytusowe lub wino350 mg/1
- napoje spirytusowe o zawartości alkoholu mniejszej niż 15 %350 mg/kg
- rożki i wafle, do produkcji lodów, bez dodatku cukru2.000 mg/kg
- wyroby cukiernicze w postaci pastylek o obniżonej wartości energetycznej500 mg/kg
- Feinkostsalat350 mg/kg
- Eβoblaten2.000 mg/kg
E 951Aspartam- płatki śniadaniowe z zawartością włókien ponad 15 % i zawierające co najmniej 20 % otrąb, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru1.000 mg/kg
- zupy o obniżonej wartości energetycznej110 mg/l
- cukierki odświeżające oddech, bez dodatku cukru6.000 mg/kg
- odświeżające pastylki na gardło o silnym smaku, bez dodatku cukru2.000 mg/kg
- piwo o obniżonej wartości energetycznej25 mg/1
- napoje zawierające mieszaninę napojów bezalkoholowych i piwo, wino z jabłek, wino z gruszek, wyroby spirytusowe lub wino600 mg/1
- napoje spirytusowe o zawartości alkoholu mniejszej niż 15 %600 mg/kg
- Feinkostsalat350 mg/kg
E 952Kwas cyklaminowy oraz jego sole Na i Ca- napoje zawierające mieszaninę napojów bezalkoholowych i piwo, wino z jabłek, wino z gruszek, wyroby spirytusowe lub wino250 mg/1
- cukierki odświeżające oddech, bez dodatku cukru2.500 mg/kg
- substancje wzbogacające żywność/dietetyczne integratory oparte na witaminach i/lub na mikroelementach, w postaci syropów lub do żucia1.250 mg/kg
E 954Sacharyna i jej sól Na, K i Ca- płatki śniadaniowe z zawartością włókien ponad 15 % i zawierające co najmniej 20 % otrąb, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru100 mg/kg
- zupy o obniżonej wartości energetycznej110 mg/I
- cukierki odświeżające oddech, bez dodatku cukru3.000 mg/kg
- napoje zawierające mieszaninę napojów bezalkoholowych i piwo, wino z jabłek, wino z gruszek, wyroby spirytusowe lub wino80 mg/l
- napoje spirytusowe o zawartości alkoholu mniejszej niż 15 %80 mg/kg
- rożki i wafle, do produkcji lodów, bez dodatku cukru800 mg/kg
- Feinkostsalat160 mg/kg
E 957Taumatyna- lody o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru50 mg/kg
E 959Neohesperydyna DC- płatki śniadaniowe z zawartością włókien ponad 15 % i zawierające co najmniej 20 % otrąb, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru50 mg/kg
- zupy o obniżonej wartości energetycznej50 mg/1
- cukierki odświeżające oddech, bez dodatku cukru400 mg/kg
- substancje wzbogacające żywność/dietetyczne integratory oparte na witaminach i/lub na mikroelementach, w postaci syropów lub do żucia400 mg/kg
- napoje zawierające mieszaninę napojów bezalkoholowych i piwo, wino z jabłek, wino z gruszek, wyroby spirytusowe lub wino30 mg/1
- napoje spirytusowe o zawartości alkoholu mniejszej niż 15 %30 mg/kg
- rożki i wafle, do produkcji lodów, bez dodatku cukru50 mg/kg
- Feinkostsalat50 mg/kg
- piwo o obniżonej wartości energetycznej10 mg/kg
- preparaty dietetyczne i suplementy dozwolone do spożycia pod nadzorem medycznym100 mg/kg
- zakąski ("snacks"): niektóre smaki gotowych do spożycia, paczkowanych, suchych, słonych produktów skrobiowych i orzechów powlekanych50 mg/kg
1 Załącznik zmieniony przez sprostowanie z dnia 5 lipca 2007 r. (Dz.U.UE.L.07.175.40/1).

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.