Dyrektywa 94/30/WE zmieniająca załącznik II do dyrektywy 90/642/EWG w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w niektórych produktach pochodzenia roślinnego, w tym owocach i warzywach, oraz na ich powierzchni, i przewidująca ustanowienie wykazu najwyższych dopuszczalnych poziomów

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.1994.189.70

Akt jednorazowy
Wersja od: 23 lipca 1994 r.

DYREKTYWA RADY 94/30/WE
z dnia 23 czerwca 1994 r.
zmieniająca załącznik II do dyrektywy 90/642/EWG w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w niektórych produktach pochodzenia roślinnego, w tym owocach i warzywach, oraz na ich powierzchni, i przewidująca ustanowienie wykazu najwyższych dopuszczalnych poziomów

RADA UNII EUROPEJSKIEJ,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając dyrektywę Rady 90/642/EWG z dnia 27 listopada 1990 r. w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w niektórych produktach pochodzenia roślinnego, w tym owocach i warzywach, oraz na ich powierzchni(1), w szczególności jej art. 1,

uwzględniając wniosek Komisji,

a także mając na uwadze, co następuje:

w ramach dyrektywy 90/642/EWG Komisja została upoważniona do przygotowania wykazu pozostałości pestycydów i ich najwyższych dopuszczalnych poziomów, do zatwierdzenia przez Radę;

pozostałości pestycydów mogą się pojawiać w produktach pochodzenia roślinnego, w tym owocach i warzywach, jako wynik praktyk rolnych; do ustalenia najwyższych dopuszczalnych poziomów dla tych pierwszych konieczne jest uwzględnienie odpowiednich danych dotyczących zarówno dozwolonego stosowania pestycydów, jak i nadzorowanych testów; jednakże dostępne dane często są niewystarczające w świetle obecnych norm do ustanowienia najwyższych dopuszczalnych poziomów;

w celu lepszego oszacowania spożycia pozostałości pestycydów właściwe jest ustalenie równocześnie, w miarę możliwości, najwyższych dopuszczalnych poziomów dla poszczególnych pestycydów we wszystkich głównych składnikach pokarmu; poziomy te odzwierciedlają użycie minimalnych ilości pestycydów w celu osiągnięcia odpowiedniej kontroli, stosowanych w taki sposób, że ilość pozostałości jest najmniejsza z praktycznego i z toksykologicznego punktu widzenia;

teraz jest właściwe, aby najwyższe dopuszczalne poziomy zostały ustalone dla niektórych pestycydów, a mianowicie: daminozydu, lambda-cyhalotryny, propikonazolu, karbofuranu, karbosulfanu, benfurakarbu, furatiokarbu, cyflutryny, metalaksylu, benalaksylu, fenarymolu oraz etefonu w produktach pochodzenia roślinnego; jednakże nie jest możliwe ustalenie najwyższych dopuszczalnych poziomów pestycydów dla wszystkich kombinacji produktów zawierających pozostałości pestycydów z powodu braku wystarczających danych;

w przypadkach braku wystarczających danych wyznacza się okres w celu uzyskania niezbędnych danych; okres nie przekraczający czterech lat wydaje się być odpowiedni do tego celu; dlatego najwyższe dopuszczalne poziomy powinny być ustanowione na podstawie takich danych nie później niż do dnia 30 czerwca 1999 r.; niedostarczenie zadowalających danych zazwyczaj prowadzi do ustanowienia poziomów na właściwym poziomie oznaczenia;

najwyższe dopuszczalne poziomy ustanowione w niniejszej dyrektywie będą musiały być poddane przeglądowi w ramach ponownej oceny substancji czynnych, przewidzianej w programie prac ustanowionym w art. 8 ust. 2 dyrektywy Rady 91/414EWG z dnia 15 lipca 1991 r. dotyczącej wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin(2),

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:

Artykuł  1

W załączniku II do dyrektywy 90/642/EWG dodaje się następujące pozostałości pestycydów:

Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy w mg/kg

Gupy i przykłady poszczególnych produktów, do których ma zastosowanie MRL

Daminozyd (suma daminozydu oraz 1,1- dimetylohydrazyny, wyrażona jako daminozyd)

Lambda-cyhalotryna

Propikonazol

1. Owoce, świeże,

suszone lub

niegotowane i

zakonserwowane

przez mrożenie,

bez dodatku

cukru; orzechy

i) OWOCE CYTRUSOWE

0,02(*)

(a)

0,05(*)

grejpfruty

cytryny

limy

mandarynki

(włączając

klementynki i

podobne

mieszańce)

pomarańcze

pomele

inne

ii) ORZECHY

(łuskane lub

niełuskane)

0,05(*)

0,05(*)

0,05(*)

migdały

orzechy

brazylijskie

orzechy

nerkowca,

kasztany

jadalne

orzechy

kokosowe

orzechy laskowe

orzechy

makadamia

orzeszki pekan

orzeszki

sosnowe

pistacje

orzechy włoskie

pozostałe

iii) OWOCE ZIARNKOWE

0,1

0,05(*)

jabłka

0,02(*)(×)

gruszki

pigwy

pozostałe

0,02(*)

iv) OWOCE PESTKOWE

0,02(*)

morele

0,2

0,2

wiśnie

(b)

brzoskwinie

(włączając

nektaryny i

podobne

mieszańce)

0,2

0,2

śliwki

(b)

pozostałe

0,1

0,05(*)

v) OWOCE JAGODOWE

I DROBNE OWOCE

0,02(*)

a) Winogrona

stołowe i do

produkcji

wina

0,2

0,5

winogrona

stołowe

winogrona do

produkcji

wina

b) Truskawki

(poza dziko

rosnącymi

(a)

0,05(*)

c) Owoce roślin

z rodziny

różowatych

(poza dziko

rosnącymi):

0,02

0,05(*)

jeżyny

jeżyny

popielice

owoce

mieszańców

jeżyn z

malinami

maliny

pozostałe

d) Pozostałe

drobne owoce

i owoce

jagodowe

(poza dziko

rosnącymi)

0,05

borówka

czarna

(owoce z

gatunku

Vaccinum

myrtyllus)

żurawiny

porzeczki

(czerwone,

czarne i

białe)

0,1

agrest

0,1

pozostałe

0,02(*)

e) dzikie owoce

jagodowe i

dzikie owoce

0,02(*)

0,05(*)

vi) RÓŻNE

0,02(*)

0,02(*)

awokado

banany

daktyle

figi

kumkwat

liczi

mango

oliwki

owoce

męczennicy

ananasy

granaty

pozostałe

0,05(*)

2. Warzywa, świeże lub

niegotowane, mrożone

lub suszone

i) WARZYWA

KORZENIOWE I

BULWIASTE

0,02(*)

0,02(*)

0,05(*)

buraki

marchew

seler

chrzan

karczoch

jerozolimski

pasternak

korzeń

pietruszki

rzodkiewki

salsefia

słodkie

ziemniaki

brukiew

rzepa

pochrzyn

pozostałe

ii) WARZYWA

CEBULOWE

0,02(*)

0,05(*)

czosnek

cebula

cebula szalotka

cebula dymka

(a)

pozostałe

0,02(*)

iii) WARZYWA OWOCOWE

0,02(*)

a) psiankowate

(a)

pomidory

papryka

oberżyny

(b)

pozostałe

0,05(*)

b) dyniowate -

z jadalną

skórką

0,1

(b)

ogórki

korniszony

cukinie

pozostałe

c) dyniowate -

z niejadalną

skórką

(a)

(b)

melony

dynie

arbuzy

pozostałe

d) kukurydza

słodka

0,02(*)

0,05(*)

iv) WARZYWA

KAPUSTNE

0,02(*)

0,05(*)

a) kwiatostanowe:

(a)

brokuły

kalafiory

pozostałe

b) głowiaste

kapusta

brukselska

0,05

kapusta

głowiasta

0,2

pozostałe

0,02(*)

c) liściaste.

(a)

kapusta

pekińska

jarmuż

pozostałe

d) kalarepa

(a)

v) WARZYWA LIŚCIASTE

I ŚWIEŻE ZIOŁA

0,02(*)

0,05(*)

a) sałata i

podobne

1

rzeżucha

roszponka

jadalna

sałata

skarolia

pozostałe

b) szpinak i

podobne

(a)

boćwina (burak

pastewny)

c) rukiew wodna

0,02(*)

d).cykoria

(a)

e).zioła

1

trybula

szczypiorek

pietruszka

seler

liściasty

pozostałe

vi). WARZYWA

STRĄCZKOWE

(świeże)

0,02(*)

0,05(*)

fasola (ze

strąkami)

0,2

fasola (bez

strąków)

groch (ze

strąkami)

0,2

groch (bez

strąków)

0,2

pozostałe

0,02(*)

vii). WARZYWA ŁODYGOWE

0,02(*)

szparagi

0,02(*)

karczochy

hiszpańskie

(b)

seler zwyczajny

koper włoski

(b)

karczochy

pory

rabarbar

pozostałe

(a)

0,05(*)

viii). GRZYBY

0,02(*)

0,05(*)

grzyby hodowlane

(a)

grzyby dziko

rosnące

0,02(*)

3. Rośliny strączkowe

0,02(*)

0,02(*)

0,05(*)

fasolka

soczewica

groch

pozostałe

4. Nasiona roślin oleistych

0,05(*)

0,02

siemię lniane

(b)

orzeszki ziemne

ziarna maku

ziarna sezamu

ziarna słonecznika (w

łuskach)

nasiona rzepaku

ziarna soi

ziarna gorczycy

nasiona bawełny

pozostałe

0,05(*)

5. Ziemniaki

0,02(*)

0,02(*)

0,05(*)

wczesne i towarowe

ziemniaki

6. Herbata (czarna herbata

uzyskiwana z liści c

amellia sinensis)

0,1(*)

1

0,1(*)

7. Chmiel (suszony) łącznie

z granulatem chmielu i

nieskoncentrowanym

proszkiem

0,1(*)

10

0,1(*)

Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy w mg/kg

Gupy i przykłady poszczególnych produktów, do których ma zastosowanie MRL

Karbofuran (suma karbofuranu i 3-hydro-ksykarbofuranu wyrażone jako karbofuran)

Karbofuran

Benfurokarb

Furatiokarb

1. Owoce, świeże,

suszone albo

niegotowane i

zakonserwowane

przez zamrożenie,

bez dodatku

cukru; orzechy

i) OWOCE CYTRUSOWE

(c)

(b)

(b)

0,05(*)

grejpfruty

cytryny

limy

mandarynki

(włączając

klementynki i

podobne

mieszańce)

pomarańcze

pomele

pozostałe

ii) ORZECHY

(łuskane lub

niełuskane)

0,05(*)

0,05(*)

migdały

orzechy

brazylijskie

orzechy

nerkowca,

kasztany

jadalne

orzechy

kokosowe

orzechy laskowe

(c)

(b)

orzechy

makadamia

orzeszki pekan

orzeszki

sosnowe

pistacje

orzechy włoskie

pozostałe

0,01(*)

0,05(*)

iii) OWOCE ZIARNKOWE

(c)

(b)

0,05(*)

0,05(*)

jabłka

gruszki

pigwy

pozostałe

iv) OWOCE PESTKOWE

(c)

(b)

0,05(*)

0,05(*)

morele

wiśnie

brzoskwinie

(włączając

nektaryny i

podobne

mieszańce)

śliwki

pozostałe

v) OWOCE JAGODOWE

I DROBNE OWOCE

0,05(*)

0,05(*)

0,05(*)

a) Winogrona

stołowe i do

produkcji

wina

0,01(*)

winogrona

stołowe

winogrona do

produkcji

wina

b) Truskawki

(poza dziko

rosnącymi

(c)

c) Owoce roślin

z rodziny

różowatych

(poza dziko

rosnącymi):

0,1(*)

jeżyny

jeżyny

popielice

owoce

mieszańców

jeżyn z

malinami

maliny

pozostałe

d) Pozostałe

drobne owoce

i owoce

jagodowe

(poza dziko

rosnącymi)

0,1(*)

borówka

czarna

(owoce z

gatunku

Vaccinum

myrtyllus)

żurawiny

porzeczki

(czerwone,

czarne i

białe)

agrest

pozostałe

e) Dzikie owoce

jagodowe i

dzikie owoce

0,1(*)

vi) RÓŻNE

0,1(*)

0,05(*)

0,05(*)

0,05(*)

awokado

banany

daktyle

figi

kiwi

kumkwat

liczi

mango

oliwki stołowe

oliwki do

produkcji oliwy

owoce

męczennicy

ananasy

granaty

pozostałe

2. Warzywa, świeże lub

niegotowane, mrożone

lub suszone

i) WARZYWA

KORZENIOWE I

BULWIASTE

0,05(*)

0,05(*)

buraki

marchew

0,3

0,1

seler

(c)

chrzan

karczoch

jerozolimski

pasternak

0,3

0,1

korzeń

pietruszki

rzodkiewki

0,5

salsefia

słodkie

ziemniaki

brukiew

(c)

(b)

rzepa

(c)

(b)

pochrzyn

pozostałe

0,1(*)

0,05(*)

ii) WARZYWA

CEBULOWE

0,05(*)

0,05(*)

czosnek

0,3

cebula

0,3

(b)

cebula szalotka

0,3

cebula dymka

pozostałe

0,1(*)

0,05(*)

iii) WARZYWA OWOCOWE

a) Psiankowate

0,1(*)

0,05(*)

0,05(*)

0,05(*)

pomidory

papryka

oberżyny

pozostałe

b) dyniowate -

z jadalną

skórką

0,1(*)

0,05(*)

0,05(*)

0,05(*)

ogórki

korniszony

cukinie

pozostałe

c) dyniowate -

z niejadalną

skórką

(b)

(b)

0,05(*)

melony

(c)

dynie

arbuzy

pozostałe

0,1(*)

d) kukurydza

słodka

(c)

0,05(*)

0,05(*)

0,05(*)

iv) WARZYWA

KAPUSTNE

a) kwiatostanowe:

0,2

(b)

(b)

0,1

brokuły

kalafiory

pozostałe

b) głowiaste

(c)

(b)

(b)

0,05

kapusta

brukselska

kapusta

głowiasta

pozostałe

c) liściaste

(c)

(b)

0,05(*)

0,05(*)

kapusta

pekińska

jarmuż

pozostałe

d) kalarepa

0,2

(b)

0,05(*)

0,05(*)

v) WARZYWA

LIŚCIASTE

I ŚWIEŻE ZIOŁA

0,1(*)

0,05(*)

0,05(*)

0,05(*)

a) sałata i

podobne

rzeżucha

roszponka

jadalna

sałata

skarolia

pozostałe

b) szpinak i

podobne

boćwina (burak

pastewny)

c) rukiew wodna

d) cykoria

e) zioła

trybula

szczypiorek

pietruszka

seler

liściasty

pozostałe

vi) WARZYWA

STRĄCZKOWE

(świeże)

0,05(*)

0,05(*)

fasola (ze

strąkami)

(c)

(b)

fasola (bez

strąków)

(c)

(b)

groch (ze

strąkami)

groch (bez

strąków)

pozostałe

0,1(*)

0,05(*)

vii) WARZYWA ŁODYGOWE

0,05(*)

szparagi

karczochy

hiszpańskie

seler zwyczajny

(c)

(b)

(b)

koper włoski

karczochy

pory

(c)

(b)

rabarbar

pozostałe

0,1(*)

0,05(*)

0,05(*)

viii) GRZYBY

0,1(*)

0,05(*)

0,05(*)

0,05(*)

grzyby hodowlane

grzyby dziko

rosnące

3. Rośliny strączkowe

0,05(*)

0,05(*)

fasolka

(c)

(b)

soczewica

groch

pozostałe

0,1(*)

0,05(*)

4. Nasiona roślin oleistych

0,05(*)

siemię lniane

(c)

orzeszki ziemne

(c)

ziarna maku

ziarna sezamu

(c)

ziarna słonecznika

(c)

(b)

nasiona rzepaku

(c)

(b)

(b)

ziarna soi

(c)

(b)

ziarna gorczycy

nasiona bawełny

(c)

(b)

(b)

(b)

pozostałe

0,1(*)

0,05(*)

0,05(*)

0,05(*)

5. Ziemniaki

(c)

0,05(*)

0,05(*)

0,05(*)

wczesne i towarowe

ziemniaki

6. Herbata (czarna herbata

uzyskiwana z liści

c amellia sinensis)

0,2(*)

0,1(*)

0,1(*)

0,1(*)

7. Chmiel (suszony) łącznie

z granulatem chmielu i

nieskoncentrowanym

proszkiem

10

(b)

5

5

Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy (mg/kg)

Gupy i przykłady poszczególnych produktów, do których ma zastosowanie MRL

Cyflutryna, łącznie z pozostałymi składnikami izomerycznymi (suma izomerów)

Metalaksyl

Benelazyl

Fenarymol

Etefon

1. Owoce, świeże,

suszone albo

niegotowane i

zakonserwowane

przez mrożenie,

bez dodatku

cukru; orzechy

i) OWOCE CYTRUSOWE

0,02(*)

(b)

0,05(*)

0,02(*)

(b)

grejpfruty

cytryny

limy

mandarynki

(włączając

klementynki i

podobne

mieszańce)

pomarańcze

pomelo

pozostałe

ii) ORZECHY

(łuskane lub

niełuskane)

0,02(*)

0,05(*)

0,05(*)

0,02(*)

0,1(*)

migdały

orzechy

brazylijskie

orzechy

nerkowca,

kasztany

jadalne

orzechy

kokosowe

orzechy laskowe

orzechy

makadamia

orzeszki pekan

orzeszki

sosnowe

pistacje

orzechy włoskie

pozostałe

iii) OWOCE ZIARNKOWE

0,2

1

0,05(*)

0,3

3

jabłka

gruszki

pigwy

pozostałe

iv) OWOCE PESTKOWE

0,05(*)

(a)

morele

wiśnie

0,2

(b)

3

brzoskwinie

(włączając

nektaryny i

podobne

mieszańce)

(b)

śliwki

0,2

pozostałe

(a)

0,05(*)

0,05(*)

v) OWOCE JAGODOWE

I DROBNE OWOCE

a) winogrona

stołowe i do

produkcji

wina

0,3

0,2

0,3

(b)

winogrona

stołowe

2

winogrona do

produkcji

wina

1

b) truskawki

(poza dziko

rosnącymi

(a)

0,5

0,05(*)

0,3

0,05(*)

c) Owoce roślin

z rodziny

różowatych

(poza dziko

rosnącymi)

0,02(*)

(b)

0,05(*)

0,05(*)

jeżyny

jeżyny

popielice

owoce

mieszańców

jeżyn z

malinami

maliny

(a)

pozostałe

0,02(*)

d) pozostałe

drobne owoce

i owoce

jagodowe

(poza dziko

rosnącymi)

0,05(*)

0,05(*)

borówka

czarna

(owoce z

gatunku

Vaccinum

myrtyllus)

żurawiny

porzeczki

(czerwone,

czarne i

białe)

(a)

1

5

agrest

(a)

1

pozostałe

0,02(*)

0,02(*)

0,05(*)

e) dzikie owoce

jagodowe i

dzikie owoce

0,02(*)

0,05(*)

0,05(*)

0,02(*)

0,05(*)

vi) RÓŻNE

0,02(*)

0,05(*)

0,02(*)

awokado

(b)

banany

daktyle

figi

(b)

kiwi

(b)

kumkwat

liczi

mango

oliwki stołowe

(b)

oliwki do

produkcji oliwy

(b)

owoce

męczennicy

ananasy

(b)

granaty

pozostałe

0,05(*)

0,05(*)

2. Warzywa, świeże lub

niegotowane, mrożone

lub suszone

i) WARZYWA

KORZENIOWE I

BULWIASTE

0,02(*)

0,02(*)

0,05(*)

buraki

marchew

0,1

seler

chrzan

karczochy

jerozolimskie

pasternak

0,1

korzeń

pietruszki

rzodkiewki

salsefia

(b)

słodkie

ziemniaki

brukiew

rzepa

pochrzyn

pozostałe

0,05(*)

0,05(*)

ii) WARZYWA

CEBULOWE

0,02(*)

(b)

0,02(*)

czosnek

cebula

0,2

(b)

cebula szalotka

cebula dymka

pozostałe

0,05(*)

0,05(*)

iii) WARZYWA OWOCOWE

a) psiankowate

(a)

pomidory

0,05(*)

(b)

0,2

3

papryka

(a)

(b)

0,2

3

oberżyny

pozostałe

0,02(*)

0,05(*)

0,05(*)

0,05(*)

b) dyniowate -

z jadalną

skórką

(a)

(b)

0,05(*)

(a)

0,05(*)

ogórki

0,02(*)

0,05(*)

0,05(*)

0,05(*)

korniszony

cukinie

pozostałe

c) dyniowate

z niejadalną

skórką

0,02(*)

(a)

0,05(*)

melony

(b)

(b)

dynie

arbuzy

(b)

(b)

pozostałe

0,05(*)

0,05(*)

d) kukurydza

słodka

0,02(*)

0,05(*)

0,05(*)

0,02(*)

(b)

iv) WARZYWA

KAPUSTNE

0,05(*)

0,02(*)

0,05(*)

a) kwiatostanowe:

(b)

brokuły

(a)

kalafiory

0,05

pozostałe

0,02(*)

b) głowiaste

0,2

kapusta

brukselska

kapusta

głowiasta

1

pozostałe

0,05(*)

c) liściaste

(a)

kapusta

pekińska

(b)

jarmuż

(b)

pozostałe

0,05(*)

d) kalarepa

0,02(*)

0,05(*)

v) WARZYWA

LIŚCIASTE

I ŚWIEŻE ZIOŁA

0,02(*)

0,05(*)

a) sałata i

podobne

0,5

(b)

rzeżucha

roszponka

jadalna

sałata

(b)

skarolia

pozostałe

0,05(*)

b) szpinak i

podobn

0,02(*)

(b)

0,05(*)

boćwina (burak

pastewny)

c) rukiew wodna

0,02(*)

(b)

0,05(*)

d) cykoria

0,02(*)

(b)

0,05(*)

e) zioła

0,02(*)

(b)

0,05(*)

trybula

szczypiorek

pietruszka

seler

liściasty

pozostałe

vi) WARZYWA

STRĄCZKOWE

(świeże)

0,05

0,05(*)

0,05(*)

0,05(*)

fasola (ze

strąkami)

fasola (bez

strąków)

groch (ze

strąkami)

(a)

groch (bez

strąków)

(a)

pozostałe

0,02(*)

vii) WARZYWA ŁODYGOWE

0,05(*)

0,05(*)

szparagi

karczochy

hiszpańskie

seler zwyczajny

koper włoski

karczochy

(b)

(a)

pory

(a)

(b)

rabarbar

pozostałe

0,02(*)

0,05(*)

0,02(*)

viii) GRZYBY

0,02(*)

0,05(*)

0,05(*)

0,02(*)

0,05(*)

grzyby hodowlane

grzyby dziko

rosnące

3. Rośliny strączkowe

0,02(*)

0,05(*)

0,05(*)

0,02(*)

0,05(*)

fasolka

soczewica

groch

pozostałe

4. Nasiona roślin oleistych

0,02(*)

0,05(*)

siemię lniane

(b)

orzeszki ziemne

ziarna maku

ziarna sezamu

ziarna słonecznika

nasiona rzepaku

0,05

(b)

ziarna soi

(b)

ziarna gorczycy

nasiona bawełny

pozostałe

0,02(*)

0,05(*)

0,05(*)

5. Ziemniaki

0,02(*)

0,05(*)

0,05(*)

0,02(*)

0,05(*)

wczesne i towarowe

ziemniaki

6. Herbata (czarna herbata

uzyskiwana z liści c

amellia sinensis)

(c)

0,1(*)

0,1(*)

0,05(*)

0,05(*)

7. Chmiel (suszony, łącznie

z granulatem chmielu i

niekoncentrowanym

proszkiem)

20

10

0,1(*)

5

0,1(*)

(×) od dnia 1 stycznia 1996 r.

(*) Wskazuje poziom oznaczenia analitycznego.

(a)(b)(c) od dnia 30 czerwca 1999 r. aż do czasu ustalenia nowych poziomów mającym zastosowanie następujące najwyższe dopuszczalne poziomy:

(a) 0,02(*)

(b) 0,05(*)

(c) 0,1(*)

Artykuł  2

Państwa Członkowskie wprowadzą w życie przepisy ustawowe, wykonawcze i administracyjne niezbędne do wykonania niniejszej dyrektywy nie później niż do dnia 30 czerwca 1995 r.

Przepisy przyjęte przez Państwa Członkowskie zawierają odniesienie do niniejszej dyrektywy lub odniesienie takie towarzyszy ich urzędowej publikacji. Metody dokonywania takiego odniesienia określane są przez Państwa Członkowskie.

Artykuł  3

Niniejsza dyrektywa wchodzi w życie z dniem jej opublikowania w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Artykuł  4

Niniejsza dyrektywa skierowana jest do Państw Członkowskich.

Sporządzono w Luksemburgu, dnia 23 czerwca 1994 r.
W imieniu Rady
G. MORAITIS
Przewodniczący

______

(1) Dz.U. L 350 z 14.12.1990, str. 71. Dyrektywa zmieniona dyrektywą 93/58/EWG (Dz.U. L 211 z 23.8.1993, str. 6).

(2) Dz.U. L 230 z 19.8.1991, str. 1. Dyrektywa zmieniona dyrektywą Komisji 93/71/EWG (Dz.U. L 221 z 31.8.1993, str. 27).

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.