Dyrektywa 95/38/WE zmieniająca załączniki I i II do dyrektywy 90/642/EWG w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w niektórych produktach pochodzenia roślinnego, w tym owocach i warzywach, oraz na ich powierzchni oraz przewidująca ustalenie wykazu najwyższych dopuszczalnych poziomów

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.1995.197.14

Akt jednorazowy
Wersja od: 22 sierpnia 1995 r.

DYREKTYWA RADY 95/38/WE
z dnia 17 lipca 1995 r.
zmieniająca załączniki I i II do dyrektywy 90/642/EWG w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w niektórych produktach pochodzenia roślinnego, w tym owocach i warzywach, oraz na ich powierzchni oraz przewidująca ustalenie wykazu najwyższych dopuszczalnych poziomów

RADA UNII EUROPEJSKIEJ,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając dyrektywę Rady 90/642/EWG z dnia 27 listopada 1990 r. w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w niektórych produktach pochodzenia roślinnego, w tym owocach i warzywach, oraz na ich powierzchni(1), w szczególności jej art. 1,

uwzględniając wniosek Komisji,

a także mając na uwadze, co następuje:

w ramach dyrektywy 90/642/EWG Komisja otrzymała mandat do opracowania i przedstawienia Radzie do zatwierdzenia wykazu pozostałości pestycydów oraz ich najwyższych dopuszczalnych poziomów;

pozostałości pestycydów w produktach pochodzenia roślinnego, włączając owoce i warzywa, mogą wynikać ze stosowanych praktyk rolniczych; należy wziąć pod uwagę odpowiednie dane odnoszące się do dozwolonego użycia pestycydów, a także ich stosowania podczas nadzorowanych prób;

w celu dokładniejszego ustalenia poboru pozostałości pestycydu z pokarmem zaleca się, aby w odpowiednim przypadku dopuszczalne poziomy pozostałości dla poszczególnych pestycydów zostały równocześnie określone we wszystkich głównych częściach diety; poziomy te odzwierciedlają użycie minimalnej ilości pestycydów niezbędnej dla osiągnięcia odpowiedniej kontroli, przy czym pestycydy stosowane są w taki sposób, aby wielkość ich pozostałości była jak najmniejsza oraz była dopuszczalna ze względów toksykologicznych;

należy obecnie ustalić najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości niektórych pestycydów w produktach pochodzenia roślinnego; odnosi się to do następujących pestycydów: metydation, metomyl, tiodikarb, amitraz, pirymifos metylowy, aldikarb, tiabendazol; jednakże nie jest możliwe ich ustalenie dla wszystkich pozostałości pestycydów w odniesieniu do połączeń produktów, w których one występują, ze względu na niewystarczające dane;

w odniesieniu do tiabendazolu istniejące dane nie wystarczają, by zgodnie z istniejącymi przepisami ustanowić najwyższy dopuszczalny poziom jego pozostałości dla owoców cytrusowych; jednakże tiabendazol został włączony do wykazu substancji uwzględnionych w rozporządzeniu Komisji (EWG) nr 3600/92(2) i jest objęty pierwszą fazą programu roboczego przewidzianego w art. 8 ust. 2 dyrektywy 91/414/EWG z dnia 15 lipca 1991 r. dotyczącej wprowadzenia do obrotu środków ochrony roślin(3); ważnym aspektem tego programu będzie ustanowienie najwyższych dopuszczalnych poziomów wynikających ze stosowania środków ochrony roślin;

niektóre pozostałości pestycydów mogą pozostać przede wszystkim w przyprawach korzennych, które mogą wymagać kontroli; niezbędna jest zmiana załącznika I dyrektywy 90/642/EWG, aby takie przyprawy korzenne objęte zostały wykazem grup produktów, dla których obowiązują najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości;

ustanowienie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w przyprawach korzennych wydaje się być niezbędne tylko przy określonych pestycydach, uwzględniając toksyczny charakter ich pozostałości i sposób ich stosowania;

dostępne dane nie wystarczają jednak, by zgodnie z obecnymi normami ustanowić najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości pestycydów dla określonych kombinacji pozostałości pestycydów i produktów; w tych przypadkach rozsądny wydaje się okres nie więcej niż czterech lat na pozyskanie niezbędnych danych; dlatego na podstawie tych danych najwyższe dopuszczalne poziomy powinny zostać ustanowione najpóźniej do dnia 1 lipca 2000 r.; jeśli do tego momentu nie będzie zadawalających danych, należy jako najwyższe dopuszczalne poziomy ustanowić stosowne poziomy oznaczania; najpóźniej rok po przyjęciu niniejszej dyrektywy należy poczynić wystarczające uzgodnienia dla pozyskania tych danych;

ustanowione w niniejszej dyrektywie najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości należy sprawdzić w ramach sprawdzania substancji czynnych objętych programem roboczym zgodnie z art. 8 ust. 2 dyrektywy 91/414/EWG,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:

Artykuł  1

W dyrektywie 90/642/EWG wprowadza się następujące zmiany:

1) Załącznik I zostaje uzupełniony przez dodanie, co następuje:

"Grupa produktów

Produkty wchodzące w skład grupy

Części produktów, do których stosuje się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości

8. Przyprawy korzenne

Nasiona kminku

Cały produkt"

Owoce jałowca

Gałka muszkatołowa

Pieprz, czarny i biały

Strąki wanilii

Inne

2) Załącznik II otrzymuje oznaczenie załącznik II część A i zostaje uzupełniony przez dodanie, co następuje:

"Grupy i przykłady pojedynczych produktów, dla których stosuje się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (MRL)

Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Metydation (PN)

Metomyl (PN) tiodikarb: suma metomylu i tiodikarbu wyrażona jako metomyl

Pozostałość amitrazu wraz ze wszystkimi jego metabolitami zawierającymi 2,4-dimetyloanilinę, wyrażone jako amitraz

1. Owoce, świeże, suszone lub niegotowane, zakonserwowane przez mrożenie, niezawierające dodatku cukru; orzechy

i) OWOCE CYTRUSOWE

2

b)

grejpfrut

cytryny

limonki

mandarynki (włączając klementynki i inne mieszańce)

pomarańcze

1

pomelo

pozostałe

a)

ii) ORZECHY ROSNĄCE NA DRZEWACH (w łupinach lub bez)

0,05(*)

0,05(*)

0,02(*)

migdały

orzechy brazylijskie

orzechy nerkowca

kasztany jadalne

orzechy kokosowe

orzechy laskowe

makadamia

pecan

orzechy sosny

pistacje

orzechy włoskie

pozostałe

iii) OWOCE ZIARNKOWE

0,3

1

jabłka

1

gruszki

b)

pigwy

pozostałe

0,05(*)

iv) OWOCE PESTKOWE

b)

morele

wiśnie i czereśnie

a)

brzoskwinie (włączając nektarynki i podobne mieszańce)

1

śliwki

pozostałe

0,2

a)

v) OWOCE JAGODOWE I DROBNE OWOCE

a) winogrona deserowe i do produkcji wina

0,5

3

a)

winogrona stołowe

winogrona do produkcji wina

b) truskawki

0,02(*)

0,05(*)

a)

c) owoce roślin z rodziny różowatych(z wyłączeniem dzikich)

0,02(*)

0,05(*)

0,02(*)

jeżyna

jeżyna popielica

skrzyżowanie jeżyny z maliną

malina

pozostałe

d) inne drobne owoce oraz owoce jagodowe

0,02(*)

czarne jagody (owoce gatunku Vaccinium myrtillus)

borówki

porzeczki (czerwone, czarne i białe)

b)

a)

agrest

pozostałe

0,05(*)

0,02(*)

e) dzikie owoce jagodowe i dzikie owoce

0,02(*)

0,05(*)

0,02(*)

vi) OWOCE RÓŻNE

0,02(*)

awokado

banany

daktyle

figi

kiwi

kumkwaty

liczi

mango

oliwki

1

b)

marakuja

ananasy

granaty

pozostałe

0,02(*)

0,05(*)

2. Warzywa, świeże lub niegotowane, mrożone lub suszone

i) WARZYWA KORZENIOWE I BULWIASTE

0,02(*)

0,02(*)

burak ćwikłowy

marchew

seler

chrzan

karczochy jerozolimskie

pasternak

pietruszka - korzeń

rzodkiew

0,5

skorzonera

słodkie ziemniaki

brukiew

rzepa

ignam

pozostałe

0,05(*)

ii) WARZYWA CEBULOWE

0,05(*)

0,02(*)

czosnek

cebula

a)

cebula szalotka

a)

cebula dymka

pozostałe

0,02(*)

iii) WARZYWA OWOCOWE

a) Psiankowate

0,02(*)

b)

pomidory

0,5

papryki

bakłażan/oberżyna

a)

pozostałe

b) Dyniowate o jadalnej skórce

0,02(*)

a)

ogórki

b)

korniszony

cukinia

b)

pozostałe

0,05(*)

c) Dyniowate o skórce niejadalnej

0,02(*)

0,2

a)

melony

dynie

arbuzy

pozostałe

d) kukurydza słodka

0,02(*)

0,05(*)

0,02(*)

iv) WARZYWA KAPUSTNE

a) kwiaty kapustnych

0,02(*)

b)

0,02(*)

brokuły

kalafior

pozostałe

b) kapusty

0,02(*)

b)

0,02(*)

brokuły

kapusta głowiasta

pozostałe

c) kapusty

0,02(*)

b)

0,02(*)

kapusta chińska

jarmuż

pozostałe

d) kalarepa

0,02(*)

0,05(*)

0,02(*)

v) WARZYWA LIŚCIOWE I ŚWIEŻE ZIOŁA

a) sałata i podobne

0,02(*)

b)

0,02(*)

rzeżucha

roszpunka warzywna

sałata

skarola

pozostałe

b) szpinak i podobne

0,02(*)

2

0,02(*)

burak liściowy (boćwina)-burak liściowy (boćwina)

c) rukiew wodna

0,02(*)

0,05(*)

0,02(*)

d) endywia

0,02(*)

0,05(*)

0,02(*)

e) zioła

0,02(*)

b)

0,02(*)

trybula

szczypiorek

pietruszka naciowa

liście selera naciowego

pozostałe

vi) WARZYWA STRĄCZKOWE (świeże)

0,02(*)

0,02(*)

fasola (ze strąkami)

b)

fasola (bez strąków)

groch (ze strąkami)

b)

groch (bez strąków)

pozostałe

0,05(*)

vii) WARZYWA ŁODYGOWE (świeże)

0,02(*)

szparag

karczochy hiszpańskie

seler

koper włoski

b)

karczochy

b)

por

a)

rabarbar

pozostałe

0,02(*)

0,05(*)

viii) GRZYBY

0,02(*)

0,05(*)

0,02(*)

grzyby hodowlane

grzyby dziko rosnące

3. Warzywa strączkowe

0,02(*)

0,05(*)

0,02(*)

fasole

soczewica

groch

pozostałe

4. Nasiona roślin oleistych

siemię lniane

orzeszki ziemne

ziarna maku

ziarna sezamu

ziarna słonecznika (z łupiną)

ziarna rzepaku

0,05

ziarna soi

0,2

ziarna gorczycy

nasiona bawełny

a)

0,5

a)

pozostałe

0,02(*)

0,05(*)

0,02(*)

5. Ziemniak

0,02(*)

0,05(*)

0,02(*)

Ziemniaki wczesne i towarowe

6. Herbata (suszone liście i łodygi, sfermentowane lub inaczej przetwarzane z Camellia sinensis)

b)

0,1(*)

0,1(*)

7. Chmiel (suszony), łącznie z szyszkami chmielu i niestężonym proszkiem

3

10

50

Grupy i przykłady pojedynczych produktów, dla których stosuje się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (MPP)

Pozostałości pestycydów i dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Pirymifos metylowy (PN)

Pozostałość aldikarbu(PN): suma

aldikarbu, jego sulfotlenku oraz jego sulfonu wyrażona jako aldikarb

1. Owoce, świeże, suszone lub niegotowane, zakonserwowane przez mrożenie, niezawie-rające dodatku cukru; orzechy

i) OWOCE CYTRUSOWE

0,2

grejpfruty

cytryny

limonki

mandarynki (włączając klementynki i inne hybrydy)

2

pomarańcze

pomelo

ii) ORZECHY ROSNĄCE NA DRZEWACH (w łupinach lub bez)

migdały

b)

orzechy brazylijskie

orzechy nerkowca

kasztany jadalne

orzechy kokosowe

orzechy laskowe

b)

makadamia

b)

pecan

0,2

orzechy sosny

pistacje

b)

orzechy włoskie

b)

pozostałe

0,05(*)

0,05(*)

iii) OWOCE ZIARNKOWE

b)

0,05(*)

jabłka

gruszki

pigwy

pozostałe

iv) OWOCE PESTKOWE

b)

0,05(*)

morele

wiśnie i czereśnie

brzoskwinie (włączając nektarynki i podobne hybrydy)

śliwki

pozostałe

v) OWOCE JAGODOWE I DROBNE OWOCE

a) winogrona deserowe i do produkcji wina

b)

0,05(*)

winogrona stołowe

winogrona do produkcji wina

b) truskawki (z wyłączeniem dzikich)

b)

b)

c) owoce z rodziny różowatych (z wyłączeniem dzikich)

0,05(*)

0,05(*)

jeżyny

jeżyna popielica

skrzyżowanie jeżyny z maliną

maliny

pozostałe

d) inne drobne owoce oraz owoce jagodowe (z wyłączeniem dzikich)

0,05(*)

0,05(*)

czarne jagody (owoce gatunku vaccinium myrtyllus)

borówki

porzeczki (czerwone, czarne i białe)

agrest

pozostałe

e) dzikie owoce jagodowe i dzikie owoce

0,05(*)

0,05(*)

vi) OWOCE RÓŻNE

awokado

banany

b)

daktyle

figi

kiwi

2

kumkwaty

liczi

mango

oliwki

b)

marakuja

ananasy

granaty

pozostałe

0,05(*)

0,05(*)

2. Warzywa, świeże lub niegotowane, zamrożone lub suszone

i) WARZYWA KORZENIOWE I BULWIASTE

burak ćwikłowy

b)

marchew

1

b)

seler

chrzan

karczochy jerozolimskie

pasternak

pietruszka - korzeń

rzodkiew

b)

skorzonera

słodkie ziemniaki

brukiew

rzepa

ignam

pozostałe

0,05(*)

0,05(*)

ii) WARZYWA CEBULOWE

b)

0,05(*)

czosnek

cebula

cebula szalotka

cebula dymka

pozostałe

iii) WARZYWA OWOCOWE

a) psiankowate

b)

pomidory

papryki

b)

bakłażan/oberżyna

b)

pozostałe

0,05(*)

b) dyniowate o skórce jadalnej

ogórki

korniszony

cukinia

pozostałe

b)

0,05(*)

c) dyniowate o skórce niejadalnej

melony

dynie

arbuzy

pozostałe

b)

0,05(*)

d) kukurydza słodka

0,05(*)

0,05(*)

iv) WARZYWA KAPUSTNE

a) kwiaty kapustnych brokuły kalafior pozostałe

1

0,2 0,05(*)

b) kapusty głowiaste

brokuły

kapusta głowiasta

2

0,2 b)

pozostałe

b)

0,05(*)

c) kapusty liściaste

kapusta chińska

jarmuż

pozostałe

b)

0,05(*)

d) kalarepa

b)

0,05(*)

v) WARZYWA LIŚCIOWE I ŚWIEŻE ZIOŁA

a) sałata i podobne

rzeżucha

roszpunka warzywna

sałata

skarola

pozostałe

b)

0,05(*)

b) szpinak i podobne

boćwina

b)

0,05(*)

c) rukiew wodna

0,05(*)

0,05(*)

d) endywia

0,05(*)

0,05(*)

e) zioła

trybula

szczypiorek

pietruszka naciowa

liście selera naciowego

pozostałe

b)

0,05(*)

vi) WARZYWA STRĄCZKOWE (świeże)

0,05(*)

fasola (ze strąkami)

fasola (bez strąków)

groch (ze strąkami)

groch (bez strąków)

0,05(*)

pozostałe

b)

(vii) WARZYWA ŁODYGOWE (świeże)

b)

szparag

karczochy hiszpańskie

seler

koper włoski

karczochy

por

b)

rabarbar

pozostałe

0,05(*)

viii) GRZYBY

0,05(*)

grzyby hodowlane

b)

grzyby dziko rosnące

0,05(*)

3. Warzywa strączkowe

b)

0,05(*)

fasole

soczewica

groch

pozostałe

4. Nasiona roślin oleistych

siemię lniane

b)

b)

orzeszki ziemne

b)

ziarna maku

ziarna sezamu

ziarna słonecznika (z łupiną)

b)

ziarna słonecznika (bez łupiny)

b)

ziarna rzepaku

b)

b)

ziarna soi

b)

ziarna gorczycy

nasiona bawełny

b)

b)

pozostałe

0,05(*)

0,05(*)

5. Ziemniaki

0,05(*)

b)

Ziemniaki wczesne i towarowe

6. Herbata (suszone liście i łodygi, sfermentowane lub inaczej przetwarzane z Camelia sinensis)

0,05(*)

0,05(*)

7. Chmiel (suszony), łącznie z szyszkami chmielu i niestężonym proszkiem

0,05(*)

b)

Grupy i przykłady pojedynczych produktów, dla których stosuje się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (MPP)

Pozostałości pestycydów i dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Tiabendazol

1. Owoce, świeże, suszone lub niegotowane, zakonserwowane przez mrożenie, niezawierające dodatku cukru; orzechy

i) OWOCE CYTRUSOWE

6

grejpfruty

cytryny

limonki

mandarynki (włączając klementynki i inne hybrydy)

pomarańcze

pomelo

pozostałe

ii) ORZECHY ROSNĄCE NA DRZEWACH (w łupinach lub bez)

0,1(*)

migdały

orzechy brazylijskie

orzechy nerkowca

kasztany jadalne

orzechy kokosowe

orzechy laskowe

makadamia

pecan

orzechy sosny

pistacje

orzechy włoskie

pozostałe

iii) OWOCE ZIARNKOWE

5

jabłka

gruszki

pigwy

pozostałe

iv) OWOCE PESTKOWE

morele

wiśnie i czereśnie

b)

brzoskwinie (włączając nektarynki i podobne hybrydy)

śliwki

pozostałe

0,05(*)

v) OWOCE JAGODOWE I DROBNE OWOCE

a) winogrona deserowe i do produkcji wina

b)

winogrona stołowe

winogrona do produkcji wina

b) truskawki (z wyłączeniem dzikich)

5

c) owoce roślin z rodziny różowatych (inne niż dzikie)

jeżyny

jeżyna popielica

skrzyżowanie jeżyny z maliną

maliny

b)

pozostałe

0,05(*)

d) inne drobne owoce oraz owoce jagodowe (inne niż dzikie)

czarne jagody (owoc gatunku Vaccinium myrtyllus)

borówki

porzeczki (czerwone, czarne i białe)

b)

agrest

b)

pozostałe

0,05(*)

e) dzikie owoce jagodowe i dzikie owoce

0,05(*)

vi) OWOCE RÓŻNE

awokado

banany

3

daktyle

figi

kiwi

kumkwaty

liczi

mango

oliwki

marakuja

ananasy

granaty

pozostałe

0,05(*)

2. Warzywa, świeże lub niegotowane, mrożone lub suszone

i) WARZYWA KORZENIOWE I BULWIASTE

burak ćwikłowy

b)

marchew

seler

chrzan

karczochy jerozolimskie

pasternak

pietruszka - korzeń

rzodkiew

skorzonera

słodkie ziemniaki

brukiew

rzepa

ignam

pozostałe

0,05(*)

ii) WARZYWA CEBULOWE

czosnek

b)

cebula

b)

cebula szalotka

b)

cebula dymka

pozostałe

0,05(*)

iii) WARZYWA OWOCOWE

a) psiankowate

pomidor

b)

papryki

b)

bakłażan/oberżyna

pozostałe

0,05(*)

b) dyniowate o jadalnej skórce

ogórki

korniszony

cukinia

b)

pozostałe

0,05(*)

c) dyniowate o skórce niejadalnej

melony

dynie

b)

arbuzy

b)

pozostałe

0,05(*)

d) kukurydza słodka

0,05(*)

iv) WARZYWA KAPUSTNE

a) kwiaty kapustnych

brokuły

kalafior

pozostałe

0,05(*)

b) kapusty głowiaste

brokuły

kapusta głowiasta

0,05(*)

pozostałe

0,05(*)

c) kapusty liściaste

kapusta chińska

jarmuż

pozostałe

d) kalarepa

0,05(*)

v) WARZYWA LIŚCIOWE I ŚWIEŻE ZIOŁA

a) sałata i podobne

rzeżucha

roszpunka warzywna

sałata skarola

b)

pozostałe

0,05(*)

b) szpinak i podobne

burak liściowy (boćwina)

0,05(*)

c) rukiew wodna

0,05(*)

d) endywia

0,05(*)

e) zioła

trybula

szczypiorek

pietruszka naciowa

liście selera naciowego

pozostałe

0,05(*)

vi) WARZYWA STRĄCZKOWE (świeże)

fasola (ze strąkami)

b)

fasola (bez strąków)

b)

groch (ze strąkami)

groch (bez strąków)

pozostałe

0,05(*)

(vii) WARZYWA ŁODYGOWE (świeże)

szparag

b)

karczochy hiszpańskie

seler

b)

koper włoski

karczochy

por

b)

rabarbar

pozostałe

0,05(*)

viii) GRZYBY

grzyby hodowlane

b)

grzyby dziko rosnące

0,05(*)

3. Warzywa strączkowe

0,05(*)

fasole

soczewica

groch

pozostałe

4. Nasiona roślin oleistych

0,05(*)

siemię lniane

orzeszki ziemne

ziarna maku

ziarna sezamu

ziarna słonecznika (z łupiną)

ziarna słonecznika (bez łupiny)

ziarna rzepaku

ziarna soi

ziarna gorczycy

nasiona bawełny

pozostałe

5. Ziemniaki

wczesne ziemniaki

b)

ziemniaki towarowe

5

6. Herbata (suszone liście i łodygi, sfermentowane lub inaczej przetwarzane z Camellia sinensis)

0,1(*)

7. Chmiel (suszony), łącznie z szyszkami chmielu i niestężonym proszkiem

0,1(*)

8. Przyprawy

nasiona kminku

owoce jałowca

gałka muszkatołowa

pieprz, czarny i biały

strąki wanilii

cały produkt

(*) Wskazuje niższą granicę oznaczenia analitycznego.

a) b) Jeżeli poziomy nie zostaną przyjęte do dnia 1 lipca 2000 r., należy zastosować następujące najwyższe poziomy:

a) 0,02(*)

b) 0,05(*)"

Artykuł  2

Państwa Członkowskie wprowadzą w życie przepisy ustawowe, wykonawcze i administracyjne niezbędne do wykonania niniejszej dyrektywa nie później niż 1 lipca 1996 r.

Środki przyjęte przez Państwa Członkowskie zawierają odniesienie do niniejszej dyrektywy lub odniesienie to towarzyszy ich urzędowej publikacji. Metody dokonywania takiego odniesienia określane są przez Państwa Członkowskie.

Artykuł  3

Niniejsza dyrektywa skierowana jest do Państw Członkowskich.

Sporządzono w Luksemburgu, dnia 17 lipca 1995 r.
W imieniu Rady
L. ATIENZA SERNA
Przewodniczący

______

(1) Dz.U. L 350 z 14.12.1990, str. 71. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą 94/30/WE (Dz.U. L 189 z 23.7.1994, str. 70).

(2) Dz.U. L 366 z 15.12.1992, str. 10.

(3) Dz.U. L 230 z 19.8.1991, str. 1. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą 94/43/WE (Dz.U. L 227 z 1.9.1994, str. 31).

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.