Dyrektywa 1999/41/WE zmieniająca dyrektywę 89/398/EWG w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich odnoszących się do środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego
Dz.U.UE.L.1999.172.38
Akt jednorazowyDYREKTYWA 1999/41/WE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY
z dnia 7 czerwca 1999 r.
zmieniająca dyrektywę 89/398/EWG w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich odnoszących się do środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską, w szczególności jego art. 95,
uwzględniając wniosek Komisji(1),
uwzględniając opinię Komitetu Ekonomiczno-Społecznego(2),
działając zgodnie z procedurą ustanowioną w art. 251 Traktatu(3), w świetle jednolitego tekstu przyjętego przez Komitet Pojednawczy dnia 18 marca 1999 r.,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Artykuł 4 dyrektywy 89/398/EWG(4) przewiduje, że przepisy szczególne stosowane do grup żywności wymienionych w załączniku I do tej dyrektywy mają być ustanowione w drodze dyrektyw szczególnych.
(2) Do tej pory szczególne dyrektywy zostały przyjęte dla preparatów do żywienia niemowląt i preparatów pochodnych(5), dla przetworzonej żywności na bazie zbóż oraz odżywek dla dzieci w wieku poniemowlęcym(6) oraz dla żywności niskoenergetycznej i o obniżonej energetyczności, przeznaczonej do kontrolowania wagi ciała(7); istnieją powody związane ze zdrowiem publicznym do przyjęcia szczególnych przepisów, zgodnie z art. 4 dyrektywy 89/398/EWG, dotyczących żywności dietetycznej przeznaczonej do specjalnych celów medycznych oraz żywności zalecanej przy wzmożonym wysiłku fizycznym, szczególnie dla sportowców, jak określono w załączniku I do tej dyrektywy.
(3) W przypadku grup żywności o niskiej zawartości sodu, włączając sole dietetyczne o niskiej zawartości sodu lub pozbawione sodu, oraz żywność bezglutenową, produkty takie mogą być w sposób satysfakcjonujący wprowadzane do obrotu i skutecznie monitorowane urzędowo na podstawie ogólnych przepisów dyrektywy 89/398/EWG, pod warunkiem że zdefiniowane są warunki zastosowania pewnych terminów używanych do wskazania szczególnych właściwości odżywczych tych produktów.
(4) Usunięcie tych kategorii z załącznika I do dyrektywy 89/398/EWG byłoby zgodne z wysiłkami podejmowanymi celem uniknięcia zbytecznie szczegółowej legislacji.
(5) Nie jest jasne, czy istnieje odpowiednia podstawa dla szczególnych przepisów, które mają być przyjęte dla grupy wymienionej w załączniku I do dyrektywy 89/398/EWG pkt 9, to jest grupy żywności przeznaczonej dla osób cierpiących na zaburzenia przemiany węglowodanów (diabetyków).
(6) Dlatego przed podjęciem ostatecznej decyzji w tej kwestii należy uzyskać poradę między innymi od Komitetu Naukowego ds. Żywności.
(7) Nadal możliwe jest zharmonizowanie na poziomie wspólnotowym zasad mających zastosowanie do innych grup środków specjalnego przeznaczenia żywieniowego w celu ochrony konsumentów i swobodnego przepływu takich środków spożywczych,
PRZYJMUJĄ NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:
W imieniu Parlamentu Europejskiego | W imieniu Rady |
J. M. GIL-ROBLES | E. BULMAHN |
Przewodniczący | Przewodniczący |
______
(1) Dz.U. C 108 z 16.4.1994, str. 17 oraz Dz.U. C 35 z 8.2.1996, str. 17.
(2) Dz.U. C 388 z 31.12.1994, str. 1.
(3) Opinia Parlamentu Europejskiego z dnia 11 października 1995 r. (Dz.U. C 287 z 30.10.1995, str. 104), wspólne stanowisko Rady z dnia 22 lipca 1997 r. (Dz.U. C 297 z 23.9.1997, str. 1) oraz decyzja Parlamentu Europejskiego z dnia 18 grudnia 1997 r. (Dz.U. C 14 z 19.1.1998, str. 123). Decyzja Parlamentu Europejskiego z dnia 5 maja 1999 r. i decyzja Rady z dnia 11 maja 1999 r.
(4) Dz.U. L 186 z 30.6.1989, str. 27. Dyrektywa zmieniona dyrektywą 96/84/WE (Dz.U. L 48 z 19.2.1997, str. 20).
(5) Dyrektywa Komisji 91/321/EWG z dnia 14 maja 1991 r. w sprawie preparatów dla niemowląt i preparatów pochodnych (Dz.U. L 175 z 4.7.1991, str. 35). Dyrektywa zmieniona dyrektywą 96/4/WE (Dz.U. L 49 z 28.2.1996, str. 12).
(6) Dyrektywa Komisji 96/5/WE z dnia 16 lutego 1996 r. w sprawie przetworzonej żywności na bazie zbóż oraz odżywek dla niemowląt i małych dzieci (Dz.U. L 49 z 28.2.1996, str. 17).
(7) Dyrektywa Komisji 96/8/WE z dnia 26 lutego 1996 r. w sprawie żywności przeznaczonej do użycia w dietach o obniżonej energetyczności (Dz.U. L 55 z 6.3.1996, str. 22).